Tuesday, September 8, 2015

PECAT PEMIMPIN - PRESIDEN, ANGGOTA MAJLIS TERTINGGI UMNO ADA BERANI?


Ramai menunggu tarikh 9 September 2015, Apakah ia tarikh keramat?

Mesyuarat Majlis Tertinggi UMNO ditunggu berikutan ramalan akan berlaku sesuatu yang akan menentukan masa hadapan UMNO.

Jangan marah jika ada yang percaya bahawa tujuh pemimpin UMNO akan dipecat esok. Kalau pun tidak dipecat, dikhabarkan mereka akan’digantung keahlian’.

Jika benar, apa kesnya? Sekadar menyanggah pendapat Presiden UMNO yang juga Perdana Menteri?

Apakah ini melanggar perlembagaan atau peraturan parti?

Apakah ini salah laku yang besar?

Mereka menuntut jawapan atas perkara tertentu dan memberikan ‘secong opinion’ sahaja. Salahkah walaupun UMNO mengamalkan demokrasi dalam berparti?

Bukan sahaja sms bertalu-talu datang, FB berulang-ulang memperkatakannya malah, beberapa blog yang rapat dengan parti UMNO dan Barisan Nasional (BN) turut memperkatakanya.

Malah beberapa pemimpin UMNO turut memberikan pendapat yang kebanyakannya bimbang jika langkah itu benar-benar diambil.

Juga jangan marah, berkaitan isu ini jika ada pelbagai spekulasi kerana politik hari ini dipenuhi dengan 'ramalan pak nujum' di alam maya, lebih-lebih lagi bagi yang bimbang dengan senario politik semasa.

Kebimbangan utama ialah isu kehilangan kerusi Parlimen dan Dewan Undangan Negeri.
Ada berani Presiden dan ahli Majlis Tertinggi UMNO membuat keputusan seperti yang dispekulasikan?

Hari ini, Bekas setiausaha agung Umno Tan Sri Sanusi Junid meningatkan Umno akan bertambah lemah sekiranya spekulasi pemecatan timbalan presidennya, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan naib presiden parti Datuk Seri Shafie Apdal menjadi kenyataan esok.

Beliau yang pernah memegang jawatan sebagai Menteri Besar Kedah berkata keadaan akan menjadi lebih buruk sekiranya perkara berkenaan benar-benar berlaku.
"Umno akan menjadi bertambah lemah kerana setiap tokoh mempunyai pengikut, penyokong, sahabat dan saudara mara," katanya kepada The Malaysian Insider semalam.
"Apatah lagi pemecatan itu, jika berlaku, adalah kerana perbezaan pendapat. Bererti yang tinggal hanya 'yes man',” katanya.

"Semuanya bergantung kepada spekulasi kepentingan dan pemikiran sekitar rancangan pewarisan kepimpinan," katanya.
Sekiranya benar ada pemecatan yang berlaku dalam masa terdekat ini, Sanusi berkata pemimpin Umno tidak berfikir panjang dalam membuat keputusan.
Sebelum ini,  beberapa blog umpamanya Agendadaily turut menarik perhatiaan apabila mengatakan: "Terbaru paling hangat ialah penyebaran di media sosial senarai tujuh orang pemimpin UMNO konon akan dipecat pada mesyuarat Majlis Tertinggi UMNO yang akan diadakan pada Rabu,9 September ini.

Mesyuarat Majlis Tertinggi UMNO sepatutnya diadakan pada 31 Julai lalu.Namun ia dibatalkan  kerana dikatakan untuk sejukan keadaan selepas rombakan kabinet dibuat.
Macam mana senarai yang disebar tak jadi panas.Ia membariskan Muhyiddin selaku Timbalan Presiden UMNO,Shafie Naib Presiden dan Menteri Besar Kedah Datuk Seri Mukhriz Mahathir.

Ketua UMNO Bahagian Kulim Bandar Baru,Datuk Aziz Sheikh Fadzir,Ketua UMNO Bahagian Kemaman,Datuk Ahmad Said,bekas Ketua Penerangan Wanita UMNO,Datuk Hamidah Osman dan Ketua UMNO Bahagian Sepanggar,Sabah,Datuk Jumat Idris.

Jika betul bagai disebar UMNO/BN akan kehilangan empat kerusi Parlimen yakni Muhyiddin di Pagoh,Johor ,Shafie di Semporna,Sabah,Aziz di Kulim Bandar Bharu,Kedah dan Jumaat di Sepanggar,Sabah

Dua kawasan Dewan Undangan Negeri pula Ahmad Said di Kemaman,Terengganu dan Mukhriz di Air Hitam,Kedah.'

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Hishammuddin Hussein menepis khabar angin dengan mengatakan khabar angin yang tidak berasas.

"Jika ada pihak tertentu yang mahu terus percaya khabar angin berkenaan, terpulanglah tapi saya sendiri pun masih tidak tahu apa agenda mesyuarat ( Majkis Tertinggi UNNO )  itu nanti."

Ketua Wanita UMNO Datuk Seri Shahrizat Jalil pula ingatkan ahli UMNO tidak terpengaruh dengan penyebaran senarai seumpama itu.

Menteri Besar Kedah, Datuk Seri MukhrizMahathir  pula tidak bimbang dengan khabar angin bahawa beliau akan dipecat oleh Majlis Tertinggi (MT) Umno. 

Pada April lalu, Adun Bukit Lada, Datuk Ahmad Lebai Sudin berkata Mukhriz perlu meletakkan jawatan jika beliau tidak boleh secara terbuka menyatakan sokongan kepada Perdana Menteri.