Wednesday, September 9, 2015

JANGAN BERBURUK SANGKA DENGAN PRESIDEN, MKT – AHMAD ZAHID

Apabila Naib Presiden UMNO Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi bersuara tidak akan ada yang akan ‘menghangatkan’ mesyuarat Majlis Tertinngi (MT) UMNO hari ini,  maka kita yakin dengan kata-kata beliau itu.

Dr Ahmad Zahid yang juga Timbalan Perdana Menteri, menegaskan semalam, beliau tidak dimaklumkan mengenai ada rancangan pemecatan Ahli Majlis Tertinggi UMNO dalam masa terdekat.

Berikutan itu, beliau tidak mahu orang ramai tidak membuat spekulasi mengenai perkara tersebut.

Sebelum ini, isu kemungkinan pemimpin UMNO dipecat dari UMNO kerana kesalahan disiplin parti, turut disangkal beberapa pemimpin UMNO termasuk oleh Naib Presiden UMNO Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Bagaimanapun ramai yang ragu-ragu dengan kenyataan Hishamuddin itu.
 
Anggota MT Umno Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pula ketika dihubungi Malaysiakini senada dengan rakan sejawatnya itu.
“Setahu saya mesyuarat biasa. Setakat yang saya tahu, saya yakin tidak ada (pemecatan),” katanya.
Malah kata-kata Ketua Penerangan UMNO  Datuk Ahmad Maslan yang yakin hanya perkara baik sahaja yang akan berlaku pada mesyuarat hari ini hendaklah diterima dengan tangan terbuka.

Beliau yakin mesyuarat mesyuarat MT itu akan berlangsung tanpa sebarang masalah walaupun ia akan dihadiri para anggota MT UMNO yang digugurkan daripada Kabinet baru-baru ini.

Dengan kata lain tidak akan ada yang hangat hari ini.

Baginya,  wujud keperluan bagi mengukuhkan UMNO secara dalaman dengan menjelaskan kepada para anggota parti berhubung isu-isu semasa.

"Saya yakin mereka semua akan hadir esok. Ia tidak menjadi masalah kerana Tan Sri Muhyiddin Yassin (Timbalan Presiden UMNO), Datuk Seri Shafie Apdal (Naib Presiden UMNO) dan Datuk Seri Hasan Malek (anggota Majlis Tertinggi UMNO) masih mempunyai jawatan yang penting dalam UMNO.

"Kami sebagai satu keluarga UMNO, kami tahu bagaimana menyelesaikan masalah kami dan saya yakin perkara yang baik sahaja yang akan berlaku esok (hari ini)," katanya semalam.

Dr Ahmad Zahid, yang juga Timbalan Perdana Menteri, berkata isu pemecatan itu tidak pernah dibincangkan dalam mana-mana mesyuarat parti.

"Saya tidak dimaklumkan (mengenai pemecatan) dan ia (parti) tidak pernah bincang tentang adanya pemecatan ini. Maka, janganlah berburuk sangka dan melakukan spekulasi berkenaan," katanya.

Ahmad Zahid yang juga Menteri Dalam Negeri berkata demikian kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Khas Pengurusan dan Bantuan Bencana Pusat yang pertama selepas dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri dalam rombakan Kabinet pada 28 Julai lepas.

Beliau mengulas kenyataan Ketua Pemuda UMNO Khairy Jamaluddin yang percaya tiada pemimpin kanan parti akan dipecat daripada parti pada mesyuarat Majlis Tertinggi UMNO hari ini.

Khairy, yang juga Menteri Belia dan Sukan dalam satu sidang media semalam berkata :"Saya 100 peratus yakin tiada pemimpin kanan parti akan dipecat esok (hari ini)".

Ketika ditanya mengenai kemungkinan akan berlaku peralihan dalam kepimpinan UMNO, Ahmad Zahid membayangkan bahawa tiada usaha ke arah itu berlaku sekarang.

Menyentuh mengenai mesyuarat Biro Politik UMNO semalam, Ahmad Zahid berkata mesyuarat itu dipengerusikan Datuk Seri Najib Tun Razak kerana selaku presiden parti beliau juga merupakan pengerusi biro berkenaan.

Sehubungan itu Ahmad Zahid menjelaskan, tidak wujud isu Najib, yang juga Perdana Menteri, telah mengambil alih tugas pengerusi biro daripada Timbalan Presiden UMNO Tan Sri Muhyiddin Yassin.


Ahmad Maslan berkata pemimpin UMNO perlu terus setia dan komited mengukuhkan parti kerana UMNO hanya boleh dimusnahkan dari dalam.

Berkaitan isu ini,  Dr Ahmad Zahid meminta semua pihak tidak berburuk sangka dan membuat spekulasi kononnya akan berlaku pemecatan dalam UMNO khususnya membabitkan barisan anggota Majlis Tertinggi.