Friday, March 5, 2010

MELAYU PP - MALULAH SIKIT UMNO…

Memang benar apa yang dikatakan oleh Lim Guan Eng mengenai kenapa orang Melayu Pulau Pinang terpinggir.

Saya menyokong kenyataan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng bahawa apa yang berlaku bukan salah Kerajaan Pakatan Rakyat sekarang sebaliknya Umno dan Barisan Nasional (BN) kerana dasar yang menjadi amalan kerajaan terdahulu menyebabkan gejala tersebut berlaku.

Pemimpin Melayu Pulau Pinang kalau dalam seminar atau Perhimpunan Agung UMNO berdegar-degar mahukan perub ahan tetapi apa tindakan susulan?

“Kita baru dua tahun memerintah mana mungkin boleh melakukan kezaliman sedemikian rupa dan kita tidak akan mengamalkan dasar yang sama dengan BN," tegas beliau.

Walaupun kenyataan Guan Eng bahawa ia tidak melakukan kezaliman tetapi masalah orang Melayu diperkatakan sekian lama.

Saya sendiri pernah menulis artikel mengenai perkara ini pada 1976 di Berita Harian dan ketika itu UMNO bukan tidak kuat.

Bukan saya sahaja, Yahya Ismail dan Mansor Mat Saman turut menulis buku mengenai kemunduran orang Melayu Pulau Pinang.

Tidak apalah pada 1970-an dan 1980-an. Bagaimana ketika Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi Pengerusi Perhubungan Pulau Pinang dan sewaktu beliau menjadi Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Pulau Pinang?

Adakah beliau membantu memajukan Melayu Pulau Pinang?

Dan apabila Tun Abdullah Ahmad Badawi menjadi Perdana Menteri, apakah ada rancangan konkrit membantu Melayu Pulau Pinang?

Sama saja. Balik-balik ‘dok tang tu je”! Sekarang nak salahkan Guan Eng?

Malulah sikit UMNO. Mana muka Anwar dan Pak Lah mahu diletakkan? Mana muka menteri-menteri Melayu dari Pulau Pinang nak letakkan muka kalau bercakap mengenai kemunduran orang Melayu?

Guan Eng benar apabila mengatakan penghijrahan orang Melayu berlaku sejak dulu lagi apabila Umno yang berkuasa tidak bertindak membantu masyarakat Melayu khususnya di Balik Pulau, Bayan Baru, Jelutong, Tanjung Bungah dan banyak lagi tetapi menekan dari belakang dengan memberi peluang golongan elit dalam UMNO menikmati kemewahan manakala orang bawahan dibiarkan menderita kehilangan kampung halaman.

Pendapat ini benar 100 peratus dan janganlah meludah ke langit wahai pemimpin UMNO Pulau Pinang.

Janganlah sekarang baru mahu memburuk-burukan Kerajaan Pakatan Rakyat yang kononnya tidak pandai memerintah serta bersikap tidak mempedulikan orang Melayu Islam sehingga sanggup merampas hak mereka yang berniaga, meroboh gerai serta berlakunya kemerosotan ekonomi golongan minoriti itu sehingga menyebabkan mereka berpindah ke negeri lain.

Saya sokong Guan Eng apabila mengatakan: “Siapa yang harus dipersalahkan bila bilangan Melayu semakin mengecil melainkan Umno yang merupakan juara Melayu atau tulang belakang perjuangan orang Melayu. Orang ramai akan bertanya apa yang mereka laksanakan demi kebaikan masyarakat Melayu sepanjang 50 tahun memimpin bersama komponen dalam BN,”
Malas ulas lanjut. Bacalah petikan berikut yang saya petik daripada harakahdailky:

Rencana BH kena batang hidung pemimpin Umno

Mohd Sabri Said

GEORGETOWN, 4 Mac: Apa yang ditulis dalam Berita Harian (BH) semalam kononnya 'Orang Melayu Pulau Pinang Semakin Terpinggir' ibarat meludah ke langit akhirnya terkena batang hidung kepimpinan Umno dan Barisan Nasional (BN) sendiri.

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng turut kesal terhadap penyiaran berita bermotif memburuk-burukan Kerajaan Pakatan Rakyat yang kononnya tidak pandai memerintah serta bersikap tidak mempedulikan orang Melayu Islam sehingga sanggup merampas hak mereka yang berniaga, meroboh gerai serta berlakunya kemerosotan ekonomi golongan minoriti itu sehingga menyebabkan mereka berpindah ke negeri lain.

"Apa yang berlaku bukan salah Kerajaan Pakatan Rakyat sekarang sebaliknya Umno dan Barisan Nasional (BN) kerana dasar yang menjadi amalan kerajaan terdahulu menyebabkan gejala tersebut berlaku.

“Kita baru dua tahun memerintah mana mungkin boleh melakukan kezaliman sedemikian rupa dan kita tidak akan mengamalkan dasar yang sama dengan BN," tegas beliau dalam sidang media di pejabatnya, semalam.

Katanya, penghijrahan orang Melayu berlaku sejak dulu lagi apabila Umno yang berkuasa tidak bertindak membantu masyarakat Melayu khususnya di Balik Pulau, Bayan Baru, Jelutong, Tanjung Bungah dan banyak lagi tetapi menekan dari belakang dengan memberi peluang golongan elit dalam Umno menikmati kemewahan manakala orang bawahan dibiarkan menderita kehilangan kampung halaman.

“Siapa yang harus dipersalahkan bila bilangan Melayu semakin mengecil melainkan Umno yang merupakan juara Melayu atau tulang belakang perjuangan orang Melayu. Orang ramai akan bertanya apa yang mereka laksanakan demi kebaikan masyarakat Melayu sepanjang 50 tahun memimpin bersama komponen dalam BN,” katanya.

Umno yang mempunyai 11 kerusi dan empat orang Exco Kerajaan BN termasuk seorang Timbalan Ketua Menteri dahulunya tidak berjaya membawa Melayu keluar dari kepompong cuba sekadar mengheret tangan-tangan yang rapat dengan kroni sahaja.

"Umno hanya berjaya meningkatkan tahap sosial ekonomi Melayu Umno sahaja bukan rata-rata bangsa Melayu yang berada di bawah, " katanya.

Bercakap tentang tiga projek besar di Pulau Pinang kononnya kerajaan sekarang sengaja menghakis kedudukan Melayu, beliau berkata, tidak pernah Kerajaan Pakatan Rakyat berbuat demikian kerana semua projek seperti Jambatan Kedua Pulau Pinang, Wilayah Ekonomi Koridor Utara (NCER) dan Penang Global City Centre (PGCC) merupakan projek Kerajaan Pusat dan dilaksanakan pada era pemerintahan BN.

Semasa Pakatan Rakyat memerintah, sambungnya, langkah pertama ialah membatalkan projek PGCC yang bukan sahaja menguntungkan koporat tertentu bahkan merugikan kerajaan.

Begitu juga dengan NCER yang sampai kini sunyi bersesuaian dengan pengasasnya yang kini tidak berbisa lagi iaitu mantan Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Beliau turut menjelaskan projek Tanjung Pinang di Tanjung Tokong juga dikaitkan dengan Kerajaan Pakatan Rakyat kononnya menghalau orang Melayu dari situ secara halus.

"Sebenarnya projek besar dibuat oleh Kerajaan BN dan menyerahkan kepada Syarikat Uda untuk dibangunkan. Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat cuma masuk campur mendesak Uda membina 'Kampung Warisan' seperti mana yang diinginkan oleh penduduk asal Tanjung Tokong," ujarnya.

Apa yang diperkatakan oleh Presiden Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS), Jais Karim, semua bermatlamat fitnah untuk mengais simpati terhadap perjuangan menegakkan benang yang basah.

Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat langsung tidak pernah menghalau penduduk Melayu dengan tujuan menjadikan pulau ini sebagai tempat tinggal orang Cina serta menaikkan taraf dan mempromosi pulau yang terkenal dengan panggilan Pulau Mutiara untuk didiami oleh penduduk yang kaya sahaja.

Sementara itu, Pesuruhjaya PAS negeri, Ustaz Saleh Man ketika ditemui membidas kenyataan Jais Karim dengan menggelarkan golongan terbabit sebagai 'hero tua' kerana apa yang mereka perkatakan telah lama diperjuangkan oleh PAS ketika menjadi pembangkang di Dun Pulau Pinang.

Katanya, PAS waktu itu diwakili oleh Allahyarham Datuk Mohd Hamdan Abdul Rahman telah beberapa kali membangkitkan ke mana arah orang Melayu di Tanjung Tokong jika projek mewah dilaksanakan di situ.

Tetapi, isu berkenaan tidak mendapat reaksi daripada Umno malahan acap kali mempersendakan ucapan beliau yang menggangap ucapan itu melalut ekoran PAS tiada sokongan di Pulau Pinang.

"Apa yang diperjuangkan oleh GPMS semuanya ada dalam kocek PAS kerana selama ini kami bersuara pada BN tetapi malangnya tidak diberi perhatian," tambahnya yang juga Adun Permatang Pasir.

Soalnya, kenapa tiba-tiba Jais menjadi hero dalam soal itu.

“Dulu ke mana beliau menghilang seolah-olah tiada dalam negara ketika projek tersebut mendapat bantahan penduduk,” ujarnya.

Ahmad Awang dendam Mohsin?

Ahmad Awang dendam Mohsin?

Sepatutnya PAS buat solat hajat supaya dihukum oleh Allah terhadap Datuk Ibrahim Ali - bukan ahli parlimen Bagan Serai, Mohsin Fadzli Samsuri.

Mohsin bukan ahli PAS tetapi Parti Keadilan Rakyat PKR) . Lagipun setakat ini, rekod ‘memburukkan PAS’ tidak ada pada Mohsin.

Mohsin tidak mengutuk sesiapa. Dia dengan jelas semalam mengatakan dia keluar PKR dan menjadi wakil bebas dengan alasan tidak bersetuju dengan pendirian PKR berhubung isu kalimah Allah.

Saya ulangi, tidak bersetuju dengan pendirian PKR mengenai Kalimah Allah.

Sebaliknya, Ibrahim jelas membelakangi PAS dan melupakan bantuan PAS ketika beliau mendapat kerusi Parlimen Pasir Mas sehingga memenanginya.

Maknanya, Ibrahim memang ‘tidak mengenang budi’ dan sewajarnya menerima hukuman.
Musyridul Am PAS yang juga Menteri Besar Kelantan, tidak pun menyatakan sebarang hukuman terhadap Ibrahim atau mengajak penyokong PAS berdoa atau solat hajat terhadap Ibrahim?

Mungkin PAS Kelantan sedar Ibrahim bukan ‘mahu sangat’ bantuan PAS ketika pilihan raya itu tetapi PAS beria-ia mahukan Ibrahim bagi membolehkan PAS tumpu kepada tiga kerusi negeri dalam kawasan Parlimen Pasir Mas untuk menjamin PAS berkuasa di negeri.

Semalam, Ahli Majlis Syura Ulama yang juga bekas naib presiden PAS, Ahmad Awang berkata pihaknya akan menganjurkan solat hajat selama tujuh hari tujuh malam supaya Mohsin diberikan hukuman setimpal kerana mengkhianati perjuangan.

Ahmad akan mengajak pengundi kawasan itu, penyokong PAS sekitar kawasan parlimen berkenaan dan kira-kira seribu pelajar daripada sebuah pusat pengajian agama yang diasaskannya di Perak bagi menyertai solat tersebut.

Berikutan itu Mohsin diberikan tempoh tujuh hari untuk mengosongkan kerusinya ataupun menghadapi tindakan dikenakan solat hajat itu.

Ketika menghubungi Malaysiakini semalam, Ahmad berkata, tempoh tujuh hari yang diberikan kepada Mohsin untuk meletakkan jawatan sebagai wakil rakyat bermula semalam apabila pengumuman itu dibuat.

“Bentuk hukuman tersebut, biarlah Allah sahaja yang menentukannya,” kata Ahmad yang juga pesuruhjaya PAS negeri Perak pada pilihan raya umum sebelum ini.

Sungguh menghairankan sikap pemimpin PAS seperti Ahmad ini kerana beliau bukan daripada golongan tidak berlatarbelakangkan agama.

Wajarkah meminta Allah membalas atau mengenakan hukuman terhadap sesama manusia hanya kerana Mohsin keluar PKR?

Rupa-rupanya buruk sungguh rupa dendam orang berlatarbelakangkan Islam seperti Ahmad. Kita tidak pasti berapa Ramai lagi dalam PAS yang macam Ahmad.

Jika demikian, kenapa tidak dengan dua ahli parlimen dan bekas Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang 1 yang turut keluar PKR?

Apakah ia dendam atau kemarahan peribadi?Kenapa Ahmad Awang berdendam sedemikian rupa?

Apakah Ahmad Awang marah kerana beliau tidak terpilih untuk bertanding di kawasan itu pada pilihan raya umum 2008 lalu sedangkan beliau adalah Pesuruhjaya PAS Negeri ketika itu?

Ahmad mengakui program berkenaan bukan dianjurkan oleh PAS negeri sebaliknya ia anjurannya sendiri yang bertanggungjawab menerima Mohsin sebagai calon kawasan tersebut pada masa itu.

Ahmad sebelum itu telah dua kali bertanding pada pilihan raya umum di kawasan parlimen tersebut pada 1999 dan 2004. Bagaimanapun beliau tewas kedua-dua kali di tangan calon BN.

Mengimbau semula detik-detik ketika Mohsin dipilih sebagai calon bagi Pakatan Rakyat, ketika itu Ahmad berkata, bukan sahaja pengundi, tetapi penyokong PAS juga tidak mengenalinya.
Dendam Ahmad juga terserlah apabila beliau mengatakan “semua orang mengetahui siapa beliau”.

Dengan kata lain, Aghmad marah kerana beliau bertungkus lumus untuk memenangkan Mohsin. Persoalannya, kenapa Ahmad sahaja membuat kenyataan tetapi pihak lain berdiam diri. Apakah tiada sumbangan penyokong PKR di kawasan itu.

Kata Ahamd: “Waktu berkempen itu, kita bawa dia, iring ke sana ke mari. Saya (sendiri) cakap pada pengundi-pengundi, kalau tuan-tuan undi Mohsin, samalah macam tuan-tuan undi saya.”

Jelas Ahmad lupa bahawa walaupun dia berusaha ‘memenangkan Mohsin’ tetapi segala-galanya kerana pertolongan Allah.

Dan apabila Mohsin bertegas keluar PKR kerana isu kalimah Allah, kenapa Ahmad begitu marah?

Apakah ini menggambarkan PAS dan Ahmad menyokong PKR dalam isu kalimah Allah atau Ahmad marah beliau tidak dicalonkan dan Mohsin ‘merampas’ kerusi Parlimen Bagan Serai daripadanya?