Monday, March 20, 2017

RISIKO APA MENANTI UMNO, BN SELEPAS DAPAT `TEMAN BARU'???


Pada Jumaat lalu (17 Mac 017) diumumkan secara rasmi di Kuala Terengganu bahawa UMNO akan mendapat teman baru.

UMNO menyifatkan ia mendapat teman baru hasil doanya yang mahu menyatukan orang Melayu.

Ia disifatkan berlaku di sebalik kehilangan segelintir kawan sementara kawan baru itu adalah kumpulan yang lebih besar daripada kawan yang meninggalkan UMNO.

Pada ketika UMNO menyambut baik kedatangan kawan barunya, pembangkang juga bersorak gembira dengan pemergian kawan mereka ke pangkuan UMNO.

Kedua-duanya kumpulan bersorak gembira kerana sebab masing-masing. Ia berkaitan dengan kesan jangka panjang dan kesan dalam pilihan raya umum akan datang - Pilihan  Raya Umum ke-14 (PRU14),

Malah kesan kedatangan dan pemergian yang disifatkan sebagai ‘kawan ‘ itu akan pastinya terjawab pada PRU14 nanti.

“InsyaAllah, dengan doa untuk kita menyatukan orang Melayu, biar kita kehilangan kawan segelintir,

InsyaAllah kita akan mendapat kawan baru yang akan bersama-sama dengan kita yang kumpulannya lebih besar daripada yang telah keluar itu.”

Demikian kata Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi  berucap sempena Perasmian Kelompok Persidangan Agung UMNO Cawangan dan  Sayap-Sayap Peringkat Negeri Terengganu di Stadium Negeri, Kuala Terengganu, Jumaat lalu.


Kehadirannya sehari selepas 3M – Tun Dr Mahathir Mohamad, Tan Sri Munyiddin Mohd Yassin dan Datuk Seri Mukhriz Mahathir menyertai program `Bicara Negarawan Tun Dr Mahathir Mohamad - `BERANI BERUBAH’ DI Ajil pada malam Khamis.

Program itu dianjurkan oleh Parti Pribumi Bersatu (PPBM) Terengganu secara solo dan dihadiri lebih 3,500 orang.

Walaupun tidak disebut oleh Dr Ahmad Zahid siapa kawan baru itu, ia tidak mungkin PKR atau AMANAH, sebaliknya yang dimaksudkan ialah PAS.

Memang ketika ini PAS dilihat kuat apabila memiliki 14 kerusi Parlimen (selepas 6 menyeberang ke  AMANAH dan seorang ke PKR) selain memerintah Kelantan (32 kerusi selepas seorang dipecat), serta mempunyai 13                                                                                                                                              (daripada 15 kerusi  Dewan Undangan Negeri)di Selangor dan 14 kerusi DUN di Terengganu.

PAS juga ada kerusi DUN di Kedah (8 daripada 9), Perak (5) Pulau Pinang (1), Melaka (1), Perlis (1), Pahang ( daripada 3) dan Johor (3 daripada 4).

Sementara itu siapa pula kawan segelintir yang kini tidak lagi menjadi kawan UMNO dan BN?

Sudah tentu ia dirujuk kepada PPBM  yang mana kini menjadi pesaing paling kuat kepada UMNO.

Ia juga mungkin akan menjadi pesaing yang hebat kepada BN walaupun ketika ini hanya mempunyai  satu kerusi Parlimen (Johor) dan dua kerusi DUN sahaja (Kedah dan Johor).

Di Terengganu pula PPBM kini sudah mempunyai lapan Ketua Bahagian dan jenteranya mulai aktif sejak dua bulan lalu.

Dr Ahmad Zahid pada Perasmian Kelompok Persidangan Agung UMNO Cawangan dan  Sayap-Sayap Peringkat Negeri Terengganu di Stadium Negeri, Kuala Terengganu, Jumaat.
Dr Ahmad Zahid menegaskan, orang Melayu masih memerlukan UMNO dan BN  kerana pada PRU13, daripada  5.2 juta pengundi Melayu  4.1 juta daripadanya mengundi BN.


Baginya, perkembangan positif  itu membuktikan terdapat kira-kira 78.7 peratus orang Melayu masih sayangkan UMNO dan BN.

Malah menurutnya, iaitu sasaran UMNO dan inilah simpanan tetap politik UMNO, sebaliknya ada yang cuba memecahkan kekuatan orang Melayu yang berasal daripada organisasi kita, tetapi `ketam-ketam batu’ ini UMNO ketepikan.

Namun, beliau seakan lupa bahawa itu sebelum wujudnya berbagai isu yang berkisar sekitar Presiden UMNO yang juga Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Timbalan Presiden UMNO (memangku) itu lupa bahawa senario politik sudah banyak berubah sejak dua tahun kebelakangan ini.

Dengan isu seperti hutang, kehilangan dana, kecurian, penyelwengan, pecah amanah dalam 1Malaysia Development Berhad (1MDB), isu kegelisahan rakyat kerana kenaikan harga barang, GST, pengagguran, pembaziran kerajaan dan sebagainya, BN kini benar-benar tertekan.

Dengan bernostalgia dengan sokongan hasil PRU13, Dr Ahmad Zahid lupa bahawa BN kini semakin terancam kedudukannya, malah keputusan PRU13 sebenarnya lebih buruk daripada keputusan PRU12.

Kemenangan Najib pada PRU13 adalah sokongan semua pihak, termasuk Dr Mahathir Mohamad.

Namun dengan pemecatan beberapa pemimpin penting UMNO -Timbalan Presiden, Naib Presiden dan Ahli Majlis Tertinggi – selain beberapa yang lain, apakah senario selepas PRU13 masih serupa?

Tidakkan ‘ketam-ketam’ batu itu akan merubah pantai dan laut yang kian bergelora?

Berbalik kepada kawan baru yang sangat dinanti dann dialu-alukan oleh Dr Ahmad Zahid itu, apakah mereka rakan sepermainan UMNO sebelum ini?

Memanglah PAS pernah menjadi rakan BN ketika ia mula dibentuk sekitar 1973 dan sama-sama bertanding menggunakan logo dacing pada PRU 1974. Namun hubungan tidak kekal lama kerana pada 1977-1978, PAS terpaksa tinggalkan UMNO dan BN.

Selepas lebih 40 tahun, kepimpinan PAS kini seolah-olah berbaik semula dengan BN, itupun selepas kematian pemimpin PAS yang ‘keras’ seperti Datuk Fadzil Nor, Datuk Yusuf Rawa dan Datuk Nik Abdul Nik Aziz Nik Mat.

Kenapa tiba-tiba Presiden PAS sekarang, Datuk Seri Abdul Hadi Awang tiba-tiba berlembut dengan UMNO?

Apakah semata-mata kerana UMNO sokong pindaan terhadap Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 (RUU355) atau kerana sebab lain?

Ketua Pemuda Pas Pusat Nik Mohd Abduh Nik Aziz berkata, tiada salahnya parti itu bersatu dengan Umno bagi menyokong pindaan Rang Undang-undang (RUU) 355 jika MCA dan DAP bersatu menentang akta tersebut.

Di sebalik punca penyatuan, persoalan penting ialah, bagaimana pemimpin UMNO dan penyokong UMNO di bawah akan menyesuaikan diri menerima kalangan pemimpin dan penyokong PAS?

Sudah berdekad musuh UMNO adalah PAS dan sebaliknya, apakah boleh dicuci dalam tempoh beberapa bulan sebelum PRU14?

Menarik untuk melihat garis pertemuan antara mereka yang selama ini musuh ketat terutamanya dalam isu Islam.

Bagaimana reaksi orang UMNO kepada `AMANAT HADI’yang sebelum ini menghukum orang sebagai KAFIR. Ini tidak termasuk meletakkan hukum seperti haram memakan daging binatang yang disembelih oleh orang UMNO, pernikahan oleh kadi UMNO tidak sah dan tidak sah solat berimamkan imam UMNO yang membawa kepada solat berasingan (dua imam).

Di Terengganu, amalan ini masih dilakukan walaupun dalam kumpulan amaat kecil. Bersediakah Hadi menarik balik atau mengakui kesilapannya kerana amanat di Banggol Peradong itu?

Dr Ahmad Zahid menjelaskan kawan baru itu adalah kalangan musuh politik UMNO tetapi mereka telah `tabayyun’, memahami dan mampu menyelesaikan permasalahan untuk ditangani bersama.

Persoalannya jika penyatuan dua kawan ini menjadi, apakah kekuatan sebenar yang menjadi ikatan antara mereka?

Apakah hanya kerana faktor Melayu dan Islam semata-mata atau kerana kepentingan politik untuk mempertahankan dua manusia – kedua-dua ketua parti yang dilihat sangat erat dan meempunyai kepentingan bersama – Datuk Seri Najib Razak dan Hadi?


Juga apakah penyatuan ini akan berkekalan dengan  tidak berlaku seperti perpecahan sebelum ini yang kesannya sangat menyedihkan umat Islam, khususnya di Pantai Timur yang menyebabkan solat dua imam dan so;at berasingan di surau serta masjid PAS dan kerajaan?

Apakah kelak akan berlaku di mana surau dan masjid yang digunakan oleh PAS untuk ‘mencaci, menempelak serta mengutuk’ pemimpin dan pengikut UMNO selama ini dibubar atau dikosongkan?

Dan jika digunakan, akan tiada laagi caci hamun seperti sebelum ini? Penyokong PAS dan UMNO saling bermaafan seperti kaum Ansar dan Muhajirin di Madinah?

Juga apakah akan ada kerajaan campuran dengan PAS dan bagaimana rakan parti BN lain melihat penyatuan ini?

Pemimpin PAS, MCA, MIC serta Gerakan dan parti lain di Sarawak dan Sabah akan turut gembira dengan langkah yang diusahakan oleh UMNO ini?

Kenapa  pemimpin seperti Dr Ahmad Zahid sanggup mengambil risiko di atas usaha ini dan jika ia tidak berlaku seperti dijangkakan apakah UMNO sanggup menerima kesannya?

PAS walaupun ‘Parti Islam’ tetapi politiknya tiada beza dengan parti lain. Pemimpin atasannya mungkin boleh berkorban tetapi tidaak semua akan mendapat tempat dalam kerajaan campuran.

Apakah penyokong  boleh berkorban jika pemimpin mereka tidak mendapat tempat dalam kerajaan Pusat dan negeri seperti diharapkan?

Juga apakah pemimpin UMNO juga sanggup mengorbankan umpamanya kerusi pilihan raya, jawatan penting dalam kerajaan dan sebagainya?

Apakah PAS akan menjadi lebih ‘lembut’ dalam konteks hubungannya dengan bukan Islam dan menghentikan serangannya terhadap bukan Islam dalam DAP?

Suasana akan jauh berbeza apabila berada di samping UMNO dalam BN kerana parti komponen BN seperti MCA, MIC serta Gerakan di samping parti bukan Melayu dan bukan Islam di Sarawak dan Sabah juga mempunyai sensitiviti masing-masing dan kadangkala bersikap lebih daripada DAP.

Bersesuaian dengan usaha merapatkan saf dua kawan baru ini, Dr Ahmad Zahid meminta supaya tanpa mengetepikan agama lain, semua ahli UMNO dan BN bersama-sama dengan PAS menegakkan perundangan RUU 355.

Dr Ahmad Zahid pernah menegaskan perkara ini yang bertujuan menjaga kepentingan orang Islam supaya orang Islam terus menjadi kumpulan yang tahu menghormati dirinya dengan perundangan.

Bagaimana jika parti komponen BN, termasuk Parti Pesaka Bumiputera Bwesatu di Sarawak (PPB) dan Parti Bersatu Sabah (PBS) menolak Rang Undang-undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) RUU355, apakah PAS boleh bertolak ansur dengan memejam mata dan memekakkan telinga?

Dr Ahmad Zahid terlalu yakin akan kehadiran kawan baru ini.

Bagaimana jika usahanya gagal, sanggupkah beliau mengikut jejak langkah Dato’ Onn Jaafar yang mengambil tindakan meletakkan jawatannya dalam UMNO?

Untuk rekod, Datuk Onn sebagai presiden UMNO pada persidangan Majlis Mesyuarat Agung Keenam diadakan pada 25 hingga 26 Ogos 1951 mengundurkan diri akibat gagal memujuk orang Melayu menerima bukan Melayu.

Juga apakah Hadi akan meletakkan jawatan ataau dipaksa meletakkan jawatan jika usahanya memujuk ahli bersatu dengan UMNO tetapi tiba-tiba tidak berlaku seperti dirancang.

Atau, kalaupun bekerjasama, hasrat dan matlamat mereka tidak tercapai.

Lebih buruk jika PAS kecundang teruk pada pilihan raya akibat penyokong mereka protes keputusan Hadi melalui PRU14.


Memalukaan lagi jika kerusi di Dewan Rakyat yang diharapkan sebanyak 40 tidak mencapai sasaran dan Kelantan jatuh akibat kerjasama dengan UMNO yang menyaksikan pakatan AMANAH, PKR dan PPBM menewaskan mereka!!!