Wednesday, January 15, 2014

PUSAT GIAT MARA - PEMIMPIN MELAYU DALAM PKR SELANGOR 'MUSANG BERBULU AYAM'?Daripada lawiayam

Kesal sungguh dengan pemimpin Melayu dalam PKR Selangor.

Demi menjaga periuk nasi dan berkedudukan,  mereka sanggup mengatakan Giat MARA ditutup tiada kaitan dengan Melayu.

Sebaliknya mereka menyokong DAP yang menganggap pembinaan pusat itu di atas ‘tanah haram’.

Sedarlah orang Melayu dan Bumiputera Selangor mengenai cara DAP merampas tanah Bumiputera dan menutup peluang belajar untuk anak Melayu dan Bumiputera. Sepatutnya pemimpin Melayu Selangor dalam PKR ini memperjuangkan hak pusat ini selain menjamin tanah itu untuk tujuan pendidikan.

Lagipun ia didirikan sebelum Pakatan Rakyat (PR) merampas Selangor pada pilihan raya umum 2008.

Sebaliknya mereka tunduk kepada cara DAP merampas tanah dan menutup Pusat Giat MARA ini.

Cara pertama mereka lalukan ialah membekukan semua permohonan TOL untuk tanah yang diduduki. Manakala geran yang dikeluarkan pula, diperam sehinggalah kepimpinan PR berasakan peluang untuk mereka mencari publisiti sudah tersedia.

Apabila peluang itu sudah tiba, mereka pun mengadakan majlis publisiti media kononnya PR prihatin memberikan geran kepada penduduk TOL walaupun sebenarnya telah diluluskan pada zaman pentadbiran Barisan Nasional.

“Kini, setelah semua status TOL ditarik balik, premis yang berada di atas tanah kerajaan negeri Selangor automatiknya berstatus haram.

Merbahaya jika semakin ramai pemimpin Melayu di Selangor bersikap sebegini dan tunduk kepada kehendak DAP yang ‘menyumpit dengan sebutir peluru beracun untuk dua ekor burung’. Memburukkan keadaan, pemimpin Melayu dalam PKR bagaikan 'musang berbulu ayam' apabila bersekongkol dengan DAP merampas tanah kerajaan dan menutup pusat Giat MARA itu.

Harapkan pemimpin PAS bersuara? Mereka pun sama - 5 kali 2 sahaja!

Maknanya di sini, DAP berniat menghapuskan Puast Giat MARA untuk pelajar Bumiputera dan pada masa yang sama 'merampas' tanah itu untuk dimajukan oleh ahli perniagaan Cina.

Kenyataan Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco) Selangor Dr Halimah Ali (kiri) bahawa rampasan tanah Pusat Giat MARA Selayang seperti mana yang dilaporkan media baru-baru ini tiada kaitan dengan hal ehwal pendidikan anak Melayu sangat mengecewakan.

Beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan Negeri Selangor menegaskan apa yang dilakukan DAP menerusi kerajaan negeri sebaliknya adalah berkaitan dengan hak pemilikan tanah yang masih belum selesai.

“Bukan pasal DAP yang tutup Giat MARA. Itu masalah tanah yang mungkin Giat Mara belum selesaikan setelah mendirikan Giat Mara. Itu prosedur biasa. Ini bukannya pasal Melayu. Ini pasal tanah.

Kami akan bincangkan esok (hari ini) dalam mesyuarat exco. Kami nak dapatkan maklumat status tanah setelah bertahun-tahun (ia didirikan). Kita nak tahu cerita sebenarnya,” katanya kepada The Malaysian Insider. 

Nak cerita apa Wahai Dr Halimah yang tergolong dalam cerdik pandai Melayu di Selangor.

Semalam, The Selangor Chronicle melaporkan DAP menerusi kerajaan negeri Selangor merampas tanah Pusat Giat MARA  Selayang atas alasan ia dibina secara haram di atas tanah kerajaan maka tindakan meroboh perlu dilaksanakan.

Menurut laporan itu, exco Selangor Ean Yong Hian Wah dan wakil dari Dewan Perniagaan Cina Kuala Lumpur dan Selangor bersama-sama kontraktor telah datang ke Pusat Giat MARA  itu bagi mengeluarkan arahan agar pusat itu ditutup serta-merta.

Lihat tu yang datang bersama Exco ialah wakil Dewan Perniagaan Cina Kuala Lumpur lagi.

Untuk apa diperkatakan mengenai tanah berkenaan kalau bukan untuk dimajukan dan terhapuskan pusat berkenaan.

Sebelum ini, Pusat Giat MARA Sabak Bernam sudah ditutup atas arahan sama manakala Pusat Giat Mara Kapar sedang menunggu hari, menurut laporan berkenaan.

Benar Pusat Giat MARA  telah dibangunkan di atas tanah Kerajaan Negeri Selangor dan berstatus Lesen Menduduki Sementara (TOL) tetapi jangan apabila berkuasa Melayu Selangor lupa diri.


Kita amat menaruh harapan agar Badan Perhubungan UMNO Selangor mempertahankan kawasan tanah yang diduduki Pusat Giat MARA Selayang walaupun sudah diarah berpindah oleh kerajaan negeri Selangor bermula hujung tahun lalu.

Pengerusi badan perhubungan itu, Datuk Seri Noh Omar wajar mencari jalan mengatasi masalah ini kerana  pusat latihan kemahiran itu sebenarnya sudah menduduki tanah kerajaan negeri selama 20 tahun.

Institusi ini penting untuk golongan remaja yang tercicir dalam akademik.

"Kita akan berusaha menggunakan apa saja yang perlu untuk mempertahankan hak kita dan berharap dapat membuat permohonan atas tanah yang diduduki oleh pusat Giatmara ini," katanya selepas menghadiri sambutan Maulidur Rasul peringkat Tanjong Karang semalam.

 Pejabat Tanah dan Daerah Gombak dikatakan sudah menghantar surat kepada pengurus Pusat Giat MARA Selayang pada 2 Disember tahun lalu yang menyatakan Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri memutuskan memberikan tempoh 12 bulan bermula 9 Disember 2013 hingga 10 Disember 2014 kepada pusat itu untuk berpindah tanpa sebarang ganti rugi dan pampasan.

Ia kerana pusat berkenaan yang menduduki tanah seluas 11,396 kaki persegi itu sejak 20 tahun lalu tidak mendapat kebenaran daripada kerajaan negeri.

Noh yang juga Ahli Parlimen Tanjong Karang berkata, arahan terbaru itu adalah kes kedua pihak kerajaan negeri ingin memusnahkan impian pelajar Giat MARA selepas pusat Giat MARA di Merbau Berdarah, Sabak Bernam diarahkan tutup pada pertengahan 2012.