Friday, October 8, 2010

MARI KITA SOKONG UTUSAN MALAYSIA DENGAN - 1 UTUSAN 1 RUMAH!

The Unspinners, Friday, October 8, 2010
Kempen sokong Utusan Malaysia dengan setiap orang beli satu naskhah Utusan Malaysia. Memetik X-PKR menegur kekhilafan Tengku Adnan Tengku Mansor berikut:
3. Akhbar The Star secara jelas dikuasai oleh MCA! The Star telah berulangkali memainkan peranan yang boleh menyemarak api perkauman di negara ini. Betapa laporannya terang-terang menghina institusi raja atau menyokong pembangkang. Namun pernahkan kita dengar MCA menyatakan telah menegur atau memberi amaran kepada The Star?

4. Pemimpin UMNO tidak perlu terlalu 'apologetic' menangani isu ini. Utusan Malaysia yang dipunyai Utusan Melayu adalah benteng umat melayu islam di Malaysia. Tidak pernah akhbar lain seberani Utusan mempertahankan apa yang termaktub dalam perlembagaan. Utusan juga begitu teguh memperlihatkan mereka komited menyatakan kebenaran.

5. Serangan demi serangan ditujukan terhadap Utusan. AnWAR yang pernah 'menguasai' Utusan melalui Datuk Johan Jaafar kini menyerang Utusan apabila kehilangan 'kuasa' itu. PAS juga semakin mengikut rentak AnWAR. DAP tidak pernah seberani sekarang mempertikaikan Utusan, malahan mereka kini bersatu menganjur kempen memboikot Utusan.

6. Mereka ini marah kerana Utusan menyiarkan kebenaran tentang mereka. Bagi AnWAR, PKR, DAP dan PAS, kebenaran hanyalah untuk mereka sahaja, biarpun apa yang dilaporkan akhbar mereka itu tidak benar samasekali. Utusan menyiarkan berita dan gambar tentang perbicaraan kes liwat AnWAR mengikut transkrip perbicaraan mahkamah!

7. Apakah ini tidak betul? Utusan melaporkan agenda Malaysian Insider, Malaysiakini melanyak kepimpinan negara, apakah ini juga tidak benar? Jika tidak benar, ambillah tindakan undang-undang. Sebenarnya mereka marah apabila Utusan mendedahkan segala niat jahat mereka mahu menjahanamkan negara!

8. Utusan juga sering melaporkan kepincangan yang berlaku di kalangan pimpinan UMNO dan BN. Penyelewengan Pos Malaysia, Sime Darby malahan kes salahlaku seorang menteri kanan juga dilaporkan di Utusan. Apakah ini tidak cukup adil bagi pembangkang? Seperti yang dikatakan tadi, pembangkang hanya marah kerana kebobrokan mereka didedahkan.

9. Bukannya mereka ikhlas menyatakan kebenaran. Dalam hal ini, Utusan Malaysia jauh lebih mulia dari pembangkang kerana telus dan bertanggungjawab serta tidak hipokrit. Utusan melaporkan kepincangan yang berlaku tanpa mengira status. Utusan juga sanggup menghadapi risiko undang-undang tentang apa yang telah mereka laporkan.

10. Maka itu, tidak perlulah kita semua terikut-ikut dengan rentak AnWAR. Biarlah PKR, DAP dan PAS sahaja yang menjadi 'pak turut' kepada ANWAR. Kita wajar mempertahankan Utusan bukan kerana ianya Utusan, tetapi kerana ia menyatakan kebenaran tentang musuh yang mahu menghancurkan dan sikap kita sendiri yang sering alpa.....

Baca juga X-PKR :

Demi survival akhbar Melayu, kita takyah beli The Star dan akhbar yang dah jadi haluan kiri. Online cukup.

Baca juga rencana Bigdogdotcom bertajuk Survival Akhbar Melayu. Ayuh hadiri Forum berikut pada pagi Sabtu:

Akhbar Melayu merupakan wadah penyebar maklumat paling penting yang membina minda dan pendapat orang Melayu. Ianya merupakan instrumen terpenting menjana dan membakar semangat nasionalism sehinggakan orang Melayu bersatu melalui 29 NGO dan menubuhkan UMNO pada 11 Mei 1946, dalam usaha menggagalkan Malayan Union.

Akhbar Melayu terus menjadi wadah mempertingkatkan orang Melayu sebagai bangsa yang makin bermaklumat.

Kini Fakulti Kommunikasi dan Pengajian Media Universiti Teknologi MARA (UiTM) akan menganjurkan satu
seminar khas memperbincangkan hala tuju dan survival akhbar Melayu, terutama dalam dunia yang dicabar globalisasi, maklumat tanpa sempadan dan demokrasi digital. Ini lebih penting lagi apabila Agenda Melayu dicalari, hak kedudukan istimewa orang Melayu dan kepentingan orang Melayu dicabar secara lantang, dari semua sudut.

Seminar ini akan dianjurkan 9 Oktober ini Dewan Pusat Antarabangsa UiTM, bermula 830pagi. Sessi pagi akan dibarisi panelis Dato Seri Azman Ujang, Tan Sri Lee Lam Thye and Adi Satria Ahmad. Sessi petang pula oleh Tan Sri Dr Nordin Kardi, Tan Sri Zainuddin Maidin dan Prof. Dr. Ahmad Murah Merican.

Semua dijemput hadir.

Selain itu, mari kita sokong Utusan Malaysia dengan 1 Utusan 1 Rumah!

SELAMAT PULANG DR M & TENGKU RAZALEIGH

Ada dua peristiwa menarik hari ini dan esok.

Hari ini bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dijadual tiba ke Kuala Lumpur dengan menaiki sebuah pesawat khas.

Pesawat berkenaan dijangka berlepas dari Lapangan Terbang Tullamarine di Melbournea berlepas kira-kira 3 petang (1 tengah hari waktu Malaysia).

Dr Mahathir pulang selepas keluar hospital Epworth dan berehat di sebuah hotel di Melbourne kerana jangkitan di dada. Beliau dibenarkan keluar dari hospital pada Selasa dan kemudiannya berehat di sebuah hotel hinggalah hari ini.

Bekas Perdana Menteri, yang diiringi isteri Tun Dr Siti Hasmah Mohamad Ali, dijadual berucap kepada pelajar Malaysia dalam sebuah bengkel di Melbourne pada Sabtu namun dibatalkan selepas beliau sakit.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed menggantikan Dr Mahathir pada seminar itu.

Dan pagi esok, kira-kira pukul 7 pagi di Bilik Ketibaan Orang Kenamaan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Sepang, Tengku Razaleigh Hamzah yang tiba dari penerbangan London dijangka membuat pengumuman penting mengenai kedudukannya di Galas.

Meskipun setakat ini beliau sendiri belum 'buka mulut' mengenai pelantikannya sebagai Pengarah Pilihan Raya UMNO dan BN bagi pilihan raya kecil itu - cuma dalam Twitter sahaja - namun orang ramai mula bercakap tentang kedudukannya sebagai calon untuk menggalas cabaran BN di kerusi itu.

Dan ketika ini pun, kenyataan terbaru beliau mengenai isu di Gua Musang, khususnya Galas diluahkan menerusi pegawai khasnya, Mohd. Lukhman Ghani.

Menurut tulisan Zulkifli Jalil dalam Utusan Malaysia hari ini, Tengku Razaleigh atau mesra dipanggil Ku Li yang lahir pada 13 April 1937 bukan sekadar orang lama dalam politik tetapi 'masak' dengan sepak terajang arena ini.

Putera Raja dan juga merupakan bapa saudara kepada Raja Perempuan Kelantan sebelum ini, Tengku Anis begitu banyak jasanya kepada penduduk Gua Musang.

Dengan keluasan Gua Musang satu perempat Kelantan dan kedudukan rumah-rumah penduduk yang agak jauh antara satu sama lain, jajahan itu bukan asing bagi Ku Li yang menyaksikan jasa dan sumbangannya kepada penduduk yang bukan sedikit.

Pilihan Raya Kecil Galas yang ditetapkan tarikhnya pada 4 November depan sebenarnya membuka peluang kepada BN dan UMNO untuk merampas semula kerusi DUN tersebut.

Galas satu-satunya DUN dalam Parlimen Gua Musang yang dimenangi oleh pakatan pembangkang. Dua lagi DUN iaitu Nenggiri dan Paloh dimenangi oleh BN yang turut menguasai kerusi Parlimen Gua Musang di bawah Ku Li sejak sekian lama.

Sememangnya, bagi Pas, pelantikan Ku Li satu cabaran berat untuk mereka dalam usaha mengekalkan kerusi berkenaan yang sempat diduduki tidak sampai tiga tahun.

Ia diakui sendiri oleh Pengarah Pilihan Raya Pas Kelantan, Abdul Fatah Haron baru-baru ini bahawa Pas berdepan cabaran berat berikutan pelantikan Ku Li. Apatah lagi jika disorot ketokohan dan kemampuan Ku Li yang pernah mencipta rekod dengan menumbangkan kerajaan Pas Kelantan pada 1978.

Pas bimbang sekiranya Galas jatuh, ia mengukuhkan lagi usaha BN untuk menumbangkan kembali kerajaan negeri pada Pilihan Raya Umum Ke-13 nanti. Sedangkan Pas akan meraikan ulang tahun ke-20 pemerintahannya tidak lama lagi.

Mengulas senario ini, penganalisis politik, Profesor Madya Mohamad Md. Yusof bersetuju sekiranya Ku Li dicalonkan memandangkan beliau seorang wakil rakyat yang mesra rakyat.

"Beliau cocok sekali dan mampu merampas kerusi daripada Pas berdasarkan senario Pas yang semakin gawat akibat kelemahan pentadbiran Kelantan khususnya dalam menangani isu kesultanan," kata beliau yang juga pensyarah kanan Universiti Sains Malaysia (USM) kepada akhbar ini semalam.

Bagi seorang lagi penganalisis dari Universiti Malaya (UM), Noor Sulastri Yurni Ahmad nadanya agak berbeza. Beliau mengakui isu calon akan mewarnai pilihan raya kecil itu kali ini.

"BN patut tonjolkan muka baru. Memang dah elok letakkan Ku Li sebagai Pengarah Pilihan Raya BN di Galas tetapi sebagai calon, saya tidak fikir begitu. Sekali pun Ku Li menang, ia tidak menyumbang kepada populariti BN di Kelantan yang saya percaya negeri itu masih akan kekal sebagai hak mutlak Pas pada pilihan raya umum akan datang," katanya.

Ketua Penerangan UMNO Datuk Ahmad Maslan bercakap kepada pemberita semalam, berkata: “Saya fikir beliau tidak akan setuju jika dicalonkan tetapi secara peribadi selaku Ketua Penerangan UMNO, saya sambut baik kerana beliau ternyata orang yang banyak pengalaman."

Apa pun kita tunggu jawapan Ku Li esok.

Sementara untuk Dr Mahathir pula kita gembira beliau semakin sihat tetapi tetap mendoakan beliau cepat sembuh dan sihat walafiat selamanya.