Saturday, December 4, 2010

KONVENSYEN BN - BUKAN SEKADAR CIPTA PIAGAM BARU

Najib yang menyambung kesinambungan perjuangan dan kepimpinan BN perlu membuktikan apa yang dilakukan oleh Tun Razak pada 1974 akan terus relevan dan mampu menjadi tonggak kepada kecemerlangan dan kemakmuran, selain kestabilan Malaysia.

Konvensyen Barisan Nasional (BN) dua hari – hari ini dan esok (4 dan 5 Disember 2010) amat bermakna untuk parti dan Pengerusinya, Datuk Seri Mohd Najib Razak.

Ia bukan sekadar untuk "mencantikkan diri" menerusi logo baru dan piagam baru tetapi yang maha penting ialah suatu tranformasi yang merencana dan mencari semangat sebenar BN dalam menghadapi cabaran mendatang.

Penubuhan BN pada 1974 melalui inisiatif Tun Razak berjaya membawa masuk pelbagai parti politik bergabung di bawah satu payung termasuk Pas kecuali Parti Sosialis Rakyat Malaysia (PSRM) dan DAP. yang menukar simbol (Perikatan) agar sesuai dengan keperluan ketika itu kini akan dinilai semula ketika anaknya, Datuk Seri Mohd Najib menjadi peneraju.

Komponen BN terus berkembang sehingga dianggotai 15 parti tetapi selepas Pilihan Raya Umum Ke-12 pada 2008, ia menjadi 14 parti setelah Parti Maju Sabah (SAPP) bertindak keluar daripada BN.

Biarpun tempoh masa antara 1974 dan 2010 itu memakan masa 36 tahun, namun ia bukanlah masa yang terlalu lama. UMNO, MCA dan MIC yang menjadi komponennya lebih lama hadir dalam perikatan itu iaitu sejak zaman Perikatan lagi apabila bergabung untuk kali pertama pada pilihan raya bandaran 1952.

Najib yang menyambung kesinambungan perjuangan dan kepimpinan BN perlu membuktikan apa yang dilakukan oleh Tun Razak pada 1974 akan terus relevan dan mampu menjadi tonggak kepada kecemerlangan dan kemakmuran, selain kestabilan Malaysia.

Tiada orang lain yang mampu memberikan semangat kepada Najib ketika ini selain Tun Dr Mahathir Mohamad yang turut mengecapi gaya pimpinan bapa Najib.

Selasa lalu, bekas Perdana Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad memuji pentadbiran Najib kerana menerima maklum balas dan pendapat orang luar mengenai hal-hal negara.

Beliau berkata penerimaan oleh pentadbiran pada masa ini telah membawa kepada dasar lebih baik yang menyenangkan semua pihak, dengan berkongsi dan meluahkan apa yang ada dalam fikiran mereka, sehingga mendapat sokongan lebih baik daripada orang ramai.

"Saya mesti mengakui bahawa Najib dan pentadbirannya sangat terbuka. Apabila
memerlukan konsultasi daripada sesiapa, mereka akan berbuat demikian, dan saya
juga pernah memberikan pendapat beberapa kali, misalnya mengenai proses transformasi," katanya pada ketika sesi soal jawab selepas menyampaikan ucaptama pada Forum Eropah-Malaysia (MEF) di Kuala Lumpur.

Malah beliau meramalkan kerajaan Barisan Nasional (BN) akan menang dengan majoriti lebih baik pada pilihan raya umum akan datang berbanding dengan pilihan raya umum 2008.

Beliau berkata, ini kerana kerajaan kini masih kuat dan mungkin marjin kemenangan adalah sesuatu yang baik.

Menurut Dr Mahathir: “Saya benci untuk meramal perkara ini kerana ia mungkin tidak diterima dengan sangat baik, tetapi saya fikir menang kuat adalah sangat penting...dalam pilihan raya umum akan datang, kerajaan akan masih menang dan majoriti mungkin lebih baik daripada 2008," katanya ketika ditanya mengenai ramalan beliau bagi pilihan raya umum akan datang.

Dr Mahathir berkata pilihan raya umum 2008 menyaksikan pencapaian BN terlalu teruk kerana tewas di lima negeri dan Kuala Lumpur, serta gagal memperoleh majoriti dua pertiga bagi memerlukan untuk membentuk sebuah kerajaan yang kuat.

"Pilihan raya 2008 jelas menunjukkan bahawa BN telah kehilangan sokongan bukan hanya daripada mereka yang bersimpati tetapi juga anggota parti komponen. Malah kubu kuat BN juga tewas," kata Dr Mahathir yang memegang tampuk kepimpinan kerajaan selama 22 tahun.

Daripada apa yang diperkatakan oleh Dr Mahathir itu amat jelas BN perlu mencari arah perjuangan dan hala tuju yang tepat untuk berdepan pembangkang.

Dengan kata lain BN perlu mempunyai pendekatan radikal dalam menarik golongan muda untuk menyertainya. Kalau tidak mampu menarik mereka secara terus kerana peraturan menegahnya, mesti ada cara lain untuk mendekati mereka.

Kerana itu penting BN menilai sebaik-baik langkah untuk menggunakan peluang dan ruang baru untuk menyasarkan kumpulan pengundi yang berbeza.

BN perlu menjelaskan bahawa perubahan yang sedang dilakukan bukan sekadar mencantikkan luarannya tetapi merupakan satu usaha ke arah mengatasi beberapa perkara yang dilihat boleh menimbulkan pertikaian.

Bak kata pensyarah Universiti Sains Malaysia, Dr Sivamurugan Pandian, "(Contohnya) orang akan bertanya bagaimana mahasiswa universiti yang tidak boleh terlibat dalam politik akan dibenarkan menjadi "rakan" kepada parti politik," katanya.

Cabaran paling penting buat Najib ialah untuk mendapat mandat pertama di mana rekod sebelum ini menunjukkan setiap Perdana Menteri baru akan diberikan mandat besar oleh rakyat.

Tun Razak menang besar pada Pilihan raya Umum 1974 yang menyaksikan pembangkang sukar bangkit dan begitulah juga Tun Hussein Onn pada pilihan raya 1978.

Tidak terkecuali Dr Mahathir pun mendapat sokongan yang baik pada pilihan raya pertamanya selepas menjadi Perdana Menteri pada 1982.

Dan sejarah membuktikan kebenaran ini pada pilihan raya ke 11(2004), Tun Abdullah Ahmad Badawi turut menang cemerlang walaupun empat tahun selepas itu (2008) BN kehilangan banyak kerusi!

Selain berhasrat menang banyak kerusi berpaksikan konsep menawan hati rakyat untuk menerima sesiapa yang ingin menyertai BN sebagai ahli terus atau ahli bersekutu menjadi "Rakan BN” yang juga penting ialah bagaimana BN mampu bertahan dan menyerang asakan pembangkang dan dalam barisan sendiri.

Yang daripada pembangkang amat jelas umpamanya apabila Datuk Seri Anwar Ibrahim mengatakan Pengerusi DAP, Lim Kit Siang akan dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri jika pakatan pembangkang menang.

Tetapi asakan daripada dalam umpamanya apabila ada suara daripada parti seperti MCA, Gerakan, Perti Bersatu Sabah atau juga komponen dari Sarawak.

Contohnya, dalam isu soal perkongsian kuasa – apakah ia benar-benar mencerminkan pemuafakatan kerana ada pihak dalam BN sendiri yang merasakan ia didominasi oleh kumpulan tertentu.

Tetapi paling penting kata Setiausaha Agung Gerakan Teng Chang Yeow, cabaran terbesar ialah bagaimana untuk menonjolkan BN sebagai satu pakatan yang bersatu dan yang sama-sama berusaha untuk berkhidmat dengan baik kepada rakyat.

Soal ini adalah tunjang atau nadi BN kerana kerajaan pimpinan Najib berslogankan ‘Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan’.

Jika rakyat merasakan mereka tidak diutamakan BN akan ditinggalkan dan inilah sebenarnya sabaran dan hala tuju sebenar yang perlu diberikan keutamaan oleh konvensyen ini.

Setiap komponen perlu memberikan buah fikiran dan selepas ia menjadi keputusan atau piagam dan kerana itu hormatlah.

Idea dan pelan transformasi BN akan menjadikan ia gagasan perjuangan demi rakyat dan negara Malaysia yang menuju ke tahap sebuah negara maju yang makmur, aman dan sejahtera.

Selamat Berkonvensyen!

PENGGUNAAN PERKATAAN JUGA TRANSFORMASI....

Apa jua susunan perkataan atau istilah ekonomi – pengurangan subsidi – yang nyata namanya NAIK.

Kerajaan mengumumkan semalam pengurangan subsidi sebanyak lima sen bagi setiap liter petrol RON 95 dan diesel, lima sen setiap kg bagi Gas Asli Cecair (LPG) dan 20 sen satu kg bagi gula berkuatkuasa tengah malam tadi.

Berikutan pengurangan subsidi itu, harga petrol RON95 ialah RM1.90 seliter, diesel RM1.80 seliter, LPG RM1.90 satu kg dan gula RM2.10 satu kg.

Bunyinya menarik dan bersebab – sebab ekonomi dan mengurangkan pergantungan rakyat kepada subsidi.

Namun yang nyata, kerajaan menaikkan harga m inyak Ron95 dan diesel 5 sen. Sementara LPG naik 20 sen bagi satu kilogram.

Tahniahlah kepada kerajaan pimpinan Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak kerana pandai menggunakan kata-kata. Ini juga antara bentuk transformasi kerana ia tidak lagi menggunakan naik tetapi ‘pengurangan subsidi’.

Bezanya dengan kenaikan Ron97 sebelum ini ialah, yang itu diakibatkan ‘kuasa pasaran’ dan yang ini pula’ kerana kerajaan mengurangkan subsidi.

Pada tengah malam Selasa lalu (30 November 2010), Ron 97 juga naik iaitu 15 sen.
Menurut Perdana Menteri, kenaikan sebanyak 15 sen harga petrol RON97 bermula 1 Disember 2010 adalah mengikut harga pasaran dunia dan bukannya ditentukan oleh kerajaan.

"Berdasarkan harga pasaran dunia, ada kalanya naik, ada kalanya turun," jelas beliau.

Dalam konteks Ron95 diesel, LPG dan juga gula, oleh kerana ia membabitkan subsidi pengumuman tentang rationalisasi subsidi itu dibuat melalui kenyataan bersama Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan dan Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (Pemandu), Jabatan Perdana Menteri.

Langkah pertama program rasionalisasi subsidi dilaksanakan pada 16 Julai apabila subsidi bagi petrol RON95 petrol dan diesel dikurangkan sebanyak lima sen seliter, 1sen bagi satu kg untuk LPG dan 25 sen bagi satu kg gula.

Ini bermakna sudah dua kali tahun ini kerajaan pimpinan Najib mengurangkan subsidi.
Jika kerajaan pandai menggunakan kata-kata, rakyat juga mungkin selepas ini akan juga menggunakan kata-kata umpamanya ‘menarik sokongan daripada kerajaan’ atau ‘menarik sokongan kepada Yang Berhormat’ jika mereka tidak lagi mengundi menyokong kerajaan atau Yang Berhormat Barisan Nasional (BN).

Bunyinya menarik dan beralas.

Perkataan ‘menarik sokongan’ juga transformasi daripada perkataan ‘tidak menyokong kerajaan’ atau ‘menentang kerajaan’.

Amat jelas rakyat kini semakin dibebani dengan kenaikan minyak Ron95 dan diesel 10 sen, LPG 15 sen gdan gula pula 45 sen bagi gula untuk tahun ini sahaja.

Pastinya selepas ini rasional lain ialah herga kita masih murah berbanding negara lain.

Tidak tahulah bagaimana rakyat rasa mengenai kenaikan ini. Apakah mereka akan pendam sahaja dan tunggu waktu untuk memberikan jawapannya.

Jika kerajaan boleh memberikan tempoh sehingga tengah malam untuk kuatkuasakan harga baru, selalunya perkiraan undi penting pada pilihan raya juga sampai lewat malam.

Mungkin rakyat juga akan memberitahu kerajaan pada lewat malam bahawa mereka juga mempunyai kuasa untuk menentukan siapa wajar memerintah Malaysia pada pilihan raya umum nanti.