Sunday, February 14, 2010

GUAN ENG SERTAI PERARAKAN MAULIDUR RASUL?

Kerajaan Pulau Pinang berkata sambutan Maulidur Rasul peringkat negeri pada akhir bulan ini akan diadakan selama empat hari, termasuk perarakan kontinjen di Padang Kota.

Jelas sambutan tidak dibatalkan dan empat hari pula tu!

Jadi – siapa kata kerajaan negeri tidak akan mengadakan perarakan sempena sambutan Maulidur Rasul pada 26 Februari ini? Apakah akhbar Melayu, khususnya Utusan Malaysia sengaja menabur fitnah? Utusan Malaysia lagi…

Tolong jangan cepat buat andaian. Kita lihat dulu fakta di bawah!

Ketua Menteri, Lim Guan Eng, menegaskan sambutan kali ini akan menjadi yang bersejarah bagi Pulau Pinang. “Saya akan menyertai perarakan itu,” katanya ketika berceramah di Tapak Ekspo Sungai Nibong malam kelmarin.

Itu kata Guan Eng. Bagaimana dengan kenyataan seorang ketua jabatan yang kesal dengan tindakan kerajaan negeri membatalkan majlis perarakan sempena sambutan Maulidur Rasul?
Beliau tampil menunjukkan pekeliling mengenai perkara itu semalam.

Pekeliling yang diterimanya itu adalah dari Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri bertarikh 5 Februari 2010 mengenai pembatalan majlis perarakan itu pada tahun ini.

''Saya tidak faham mengapa mereka hendak berbuat demikian (menafikan) sedangkan saya dan ketua-ketua jabatan yang lain sudah menerima pekeliling mengenai pembatalan perarakan Maulidur Rasul. Macam mana saya tidak marah, sebagai orang Islam kita tentu marah kerana kerajaan negeri selama ini melaung-laungkan konsep pentadbiran Amar Maaruf Nahi Mungkar dan kononnya mengikut cara kepimpinan Khalifah Umar Abdul Aziz.

''Apa yang paling saya sedih apabila ada di kalangan orang Islam sendiri seolah-olah menghalalkan pembohongan yang dibuat ini," katanya kepada Mingguan Malaysia semalam.

Menurut ketua jabatan itu yang enggan dikenali, beliau tampil menunjukkan pekeliling itu kerana tidak mahu bersekongkol dengan pembohongan tersebut dan kemudian menuduh Utusan Malaysia membuat fitnah terhadap kerajaan negeri.

Selain ketua jabatan berkenaan, sebuah blog turut mendedahkan surat Pejabat Setiausaha Kerajaan (SUK) Pulau Pinang yang menunjukkan bahawa acara perarakan sempena Maulidur Rasul 1431 Hijrah/2010 Masihi pada 26 Februari ini dibatalkan.

Pendedahan oleh blog, mysrimuara.blogspot.com itu jelas berbeza dengan kenyataan Ketua Menteri, Lim Guan Eng, bahawa sebuah akhbar berbahasa Melayu menipu, dengan menegaskan perarakan tidak dibatalkan.

Blog itu melampirkan surat ditandatangani Timbalan SUK (Pengurusan), Datuk Muhammad Yusoff Wazir, bertarikh 5 Februari, memaklumkan bahawa Jawatankuasa Induk Majlis Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Pulau Pinang dalam mesyuaratnya pada 3 Februari lalu memutuskan membatalkan majlis perarakan.

Turut dilampirkan dalam blog itu adalah atur cara Majlis Perhimpunan Ummah sempena Maulidur Rasul bermula jam 8 sehingga 11.30 pagi.

Surat menggunakan kepala surat dengan logo kerajaan negeri itu dihantar kepada Ketua Jabatan Negeri, Persekutuan, Badan Berkanun Negeri, Persekutuan dan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) negeri.

Ia turut dihantar kepada Setiausaha Sulit kepada Timbalan Ketua Menteri I, Yang Dipertua Majlis Agama Islam Pulau Pinang (Maipp) dan Pengarah Jabatan Agama Islam Pulau Pinang (Jaipp).

Pekeliling yang ditandatangani oleh Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pengurusan), Datuk Muhammad Yusoff Wazir itu sekali gus membuktikan kerajaan negeri di bawah kepimpinan Ketua Menteri, Lim Guan Eng berbohong apabila menafikan membatalkan perarakan tersebut.
Kandungan pekeliling itu berbunyi:

"Sebagai makluman, Jawatankuasa Induk Majlis Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Negeri Pulau Pinang 1431H/2010M dalam mesyuaratnya bertarikh 3 Februari 2010 telah memutuskan bahawa majlis perarakan bersempena dengan sambutan Maulidur Rasul adalah dibatalkan dan diteruskan dengan Majlis Perhimpunan Ummah pada 26 Februari 2010 yang akan diadakan di Dewan Sri Pinang, Pulau Pinang".

Pekeliling berkenaan diedarkan kepada semua ketua jabatan negeri dan Persekutuan, ketua badan berkanun negeri dan Persekutuan serta ketua pengurusan pihak berkuasa tempatan negeri.

Salinan pekeliling itu dihantar kepada Setiausaha Sulit, Timbalan Ketua Menteri I; Yang Dipertua Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang dan Pengarah Jabatan Agama Islam Pulau Pinang.

Pengerusi Jawatankuasa Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna serta Agama negeri, Abdul Malik Abul Kassim, pula semalam berkata sambutan bermula pada 25 Mei sehingga 28 Mei.

Majlis dimulakan dengan bacaan Yassin dan tahlil pada semua masjid di seluruh negeri dan bagi peringkat negeri diadakan di Masjid Negeri yang dijadual dihadiri Yang di-Pertua Negeri, Tun Abdul Rahman Abbas.

Pada keesokannya, diadakan perarakan kontinjen di Padang Kota, diikuti Perhimpunan Ummah di Dewan Sri Pinang, bersebelahan Padang Kota serta Forum Perdana.

Kita tunggu dan lihatlah apa akan terjadi 24 Februari ini!

RAJA DINISTA HANYA KERANA TIDAK DAPAT JADI MB

Selepas mendengar keputusan penghakiman Mahkamah Persekutuan minggu lalu, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin menyifatkan keputusan mengisytiharkan Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir sebagai Menteri Besar Perak boleh membawa kepada 'sistem pemerintahan beraja mutlak'.

Beliau juga mendakwa keputusan berkenaan merupakan petanda 'hitam' dalam sejarah Malaysia serta memberikan gambaran bahawa institusi kehakiman masih lagi belum terlepas dan bebas daripada apa-apa pengaruh.

Beliau menyifatkan keputusan berkenaan seolah-olah telah mengetepikan prinsip yang terkandung dalam Perlembagaan Persekutuan. "Ia akan memberikan ruang supaya demokrasi di Malaysia jauh lebih kusut kerana ia seolah-olah menjurus kepada absolute monarchy.”

Dengan kata lain Mohd Nizar beranggapan kita tak perlu adakan pilihan raya, tak perlu ada Parlimen oleh kerana monarki boleh menetapkan siapa menjadi pemimpin sesebuah negari ataupun negara.

Sesuaikah kenyataan sebegini dibuat oleh seorang rakyat yang bernaung di bawah Perlembagaan yang menetapkan kuasa raja sedemikian.

Juga persoalan apakah benar Tun Dr Mahathir Mohamad dan UMNO yang melucutkan kuasa raja?

Benarkah kata-kata bahawa selepas krisis Perlembagaan yang diakibatkan oleh haramnya UMNO pada 1988 menyebabkan terhakisnya kuasa raja?

Kemarahan Mohd Nizar dan mereka yang menentang keputusan Mahkamah Persekutuan, selain istana melantik Menteri Besar di Perlis dan Terengganu semata-mata kerana mereka gagal mendapat jawatan.

Dengan kata lain kegagalan Tan Sri Shahidan Kassim, Datuk Seri Idris Jusoh serta juga Mohd Nizar untuk kembali menjadi Menteri Besar menyebabkan penyokong mereka mengkritik, malah ada yang sampai mencerca Raja.

Baru-baru ini, panel lima hakim diketuai Presiden Mahkamah Rayuan, Tan Sri Alauddin Mohd Sheriff membuat keputusan sebulat suara bahawa Sultan Perak Sultan Azlan Shah telah menggunakan bidang kuasa baginda untuk melantik Zambry bagi menggantikan Mohammad Nizar daripada pakatan DAP-PAS-PKR setelah berpuas hati bahawa Mohammad Nizar tidak lagi mempunyai kelebihan undi dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak.

Mohd Nizar menyifatkan keputusan berkenaan merupakan petanda 'hitam' dalam sejarah Malaysia kerana beliau mendakwa institusi kehakiman di negara ini masih belum bebas daripada sebarang pengaruh."Ini merupakan satu petanda yang amat hitam dalam sejarah Malaysia kerana kita merasakan bahawa rakyat mahu melihat bahawa intitusi kehakiman di beri ruang sebebas-bebasnya untuk membuat keputusan. Tapi keputusan ini seolah-oleh memberikan gambaran bahawa institusi kehakiman masih lagi belum terlepas dan bebas daripada apa-apa pengaruh," katanya.

Jelasnya kemelut politik di Perak tidak akan selesai sehingga rakyat diberikan hak untuk memilih kerajaan yang mereka inginkan.

Bagi saya, tiada siapa yang mampu mempertikaikan bahawa pilihan raya semula akan menentukan siapa akan berkuasa sama ada di Perak, Terengganu atau juga Perlis.

Cumanya, di Perak adalah kes straightforward apabila Barisan Nasional (BN) akan berdepan pembangkang.

Bagaimana di Terengganu dan Perlis?

Rasanya kedua-dua negeri ini bukan sahaja akan BN akan berdepan pembangkang tetapi juga sabotaj daripada ahli UMNO sendiri.

Di Terengganu, pada pilihan raya kali ini dijangkakan akan ada permainan cah keting khususnya di kalangan yang belum-belum puashati dengan Datuk Ahmad Said dan Datuk Seri Dr Md Isa Sabu.

Antara perkara-perkara yang dijangka akan menyebabkan berlakunya kejadian berkenaan termasuklah siapa calon yang akan bertanding. Calon yang dipilih akan mencerminkan kehendak parti dan kepimpinan negeri.

Persoalannya apakah wakil rakyat yang menentang kepimpinan negeri sekarang akan dipilih semula atau akan digantikan?

Juga siapakah penentu calon nanti? Apakah Ketua-ketua Bahagian mempunyai kuasa melantik atau semata-mata ditentukan oleh Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri?

Apakah Ahmad Said akan dicalonkan semula atau digugurkan seperti berlaku sebelum pilihan raya 2008? Apakah aka nada bantahan-bantahan terhadap calon yang akan dipilih?

Di Perlis, soal pemilihan calon dan apakah menteri besar sekarang akan dikekalkan juga menjadi persoalan. Beberapa akhbar mingguan sedang memainkan cerita kononnya menteri besar akan ditukar dalam tempoh terdekat.

Seperti Ahmad Said juga, kedudukan mereka sering dipersoal dan tempoh berapa lama akan menjawat jawatan berkenaan sering diperkatakan.

Persoalan di sini ialah apakah pemimpin UMNO dan sekumpulan yang menentang kepimpinan negeri ketika ini sanggup berdepan dan ‘mempersoalkan’ keputusan istana dalam melantik mereka itu?

Bagaimana kita mengharapkan kaum lain menghormati Raja-Raja Melayu sendiri jika pemimpin Melayu sendiri mempertikaikan keputusan Raja?

Saya juga hairan bagaimana orang seperti Mohd Nizar serta kumpulan yang menyokong pihak tertentu di Terengganu dan Perlis yang menganggap dirinya Melayu tetapi terus menerus mempersoalkan keputusan Sultan Perak.

Apakah hanya kerana bos mereka tidak dapat menjadi Menteri Besar dan sebab-sebab politik sanggup terus mencerca dan mempersoalkan keputusan Raja Melayu?

Lebih menyedihkan ketiga-tiga yang dinista itu adalah dua bekas Yang DiPertuan Agong dan Sultan Mizan Zainal Abidin ketika ini adalah masih Yang DiPertuan Agong.

Jenis Melayu apakah mereka ini?

TULISAN AWANG SELAMAT MENGENAI KES ANWAR

Anwar dan kebenaran (Mingguan Malaysia 14 Feb 2010)

Awang bersyukur kebenaran akhirnya terjelma. Tuduhan liar dan kata-kata cerca Anwar Ibrahim terhadap Utusan Malaysia berkaitan laporan perbicaraan kes liwat terhadap pembantunya, Saiful Bukhari Azlan, ternyata tidak berasas.

Dalam ruangan ini, minggu lalu (baca artikel di bawah bertajuk Utusan sasaran Anwar), Awang mengulas tentang dakwaan Anwar dan barisan peguamnya terutama Karpal Singh bahawa tajuk utama laporan hari pertama perbicaraan, adalah salah dan berniat jahat.

Gambar katil yang disiarkan oleh Utusan selain beberapa akhbar lain, turut dipersalahkan. Anwar telah meminta akhbar berkenaan disabitkan atas kesalahan menghina mahkamah. Cubaan itu ditolak oleh hakim Mohamad Zabidin Mohd Diah kerana tiada asas.

Menerusi portal pro pembangkang seperti Malaysiakini, Anwar melabelkan Utusan sebagai biadab, kotor dan jijik.

Nampaknya Utusan menjadi kambing hitam bagi menjayakan strategi Anwar melengah-lengahkan perbicaraan yang makin panas dengan fakta-fakta, yang beliau amat tidak selesa.

Usaha Anwar memohon hakim ditukarkan kononnya kerana bias sudah dijangka. Ketegasan Mohamad Zabidin menyebabkan Anwar merasa goyah.

Rabu lalu dalam perbicaraan yang sama, mahkamah diberitahu oleh Peguam Cara Negara II, Mohd. Yusof Zainal Abiden bahawa laporan Utusan adalah benar berdasarkan nota prosiding.
Malah beliau menyatakan bahawa Anwar dan barisan peguamnya perlu memohon maaf kepada Utusan.

Pertanyaan Awang, apakah wajar Anwar menuduh Utusan yang melaporkan kebenaran sebagai biadab, kotor dan jijik? Pun begitu, Awang tidak akan tergamak mengucapkan kata-kata itu terhadap beliau dalam kaitan apa sekalipun.

Awang juga tidak akan teruja mengharapkan Anwar memohon maaf. Cukuplah sekadar ia menjadi pengajaran kepada Anwar. Janganlah terbawa-bawa dengan sentimen liar, yang hanya memburukkan lagi reputasi beliau.

Di luar mahkamah, banyak petunjuk menampakkan Anwar makin terdesak. Lebih-lebih lagi selepas gagal dalam usaha untuk mengheret rakyat menyokong beliau sebagaimana kes liwat pertama 10 tahun lalu.

Rakyat malah ramai penyokong pembangkang tidak mahu terjebak dalam isu moralnya. Kerana menyedari tiada sokongan, Anwar mendapatkan bantuan negara luar.

Kenapa sampai begitu sekali? Tidakkah kita belajar daripada sejarah lampau betapa padah yang bakal menimpa jika ada pembesar dan pemimpin mengundang campur tangan asing? Sekiranya Anwar menjadi Perdana Menteri, berapakah harga yang perlu dibayar untuk semua itu? Awang pasti terlalu besar nilai balasannya yang kedaulatan negara menjadi pertaruhan.

Sebab itu, Awang bengang apabila 50 ahli Parlimen Australia menuntut agar pertuduhan terhadap Anwar ditarik balik. Ia adalah tindakan angkuh dan bermotif jahat. Janganlah jadi anjing yang suka menyalak. Tetapi tidak adil menyalahkan kumpulan ahli parlimen itu, semata-mata.

Anwar juga perlu dipertanggungjawabkan. Gerakan beliau sejak tahun lalu bagi melobi mendapatkan simpati dan bantuan asing berhubung kes mahkamahnya, bukan rahsia lagi.
Tidak cukup setakat itu, kini digerakkan pula kempen Selamatkan Malaysia di dalam negara, yang turut memaparkan gambar beliau pada pemidang dan papan iklan.

Ceramah yang menyentuh kes liwat itu turut diatur oleh PKR sedangkan perbicaraan sebenar masih berjalan. Ia ternyata menghina mahkamah. Pertanyaan Awang apakah itu semua dilakukan untuk menyelamatkan Malaysia atau sebenarnya menyelamatkan Anwar?

Utusan sasaran Anwar (Mingguan Malaysia 07 Feb 2010)

Perbicaraan kes liwat Anwar Ibrahim terhadap pembantunya, Saiful Bukhari Azlan menjadi topik perbualan paling panas rakyat Malaysia sepanjang minggu ini. Siapa sangka sejarah berulang lagi. Anwar yang pernah dihadapkan ke mahkamah atas kes liwat lebih 10 tahun lalu, sekali lagi menghadapi tuduhan yang sama.

Awang tidak berminat menyentuh apa yang terkandung dalam perbicaraan kes tersebut, ia urusan mahkamah. Tetapi apa yang berlaku di luar mahkamah juga tidak kurang menarik perhatian.

Seperti biasa, Anwar dan PKR menjadikan akhbar Utusan Malaysia sebagai sasarannya. Laporan polis telah dibuat berhubung tajuk berita muka depan Utusan yang didakwanya sebagai penipuan dan berniat jahat.

Begitu juga gambar Bernama yang memaparkan Saiful menunjukkan katil, turut mengundang aduan polis. Cubaan Anwar semasa perbicaraan untuk mensabitkan Utusan menghina mahkamah ditolak oleh hakim kerana tiada asas tetapi PKR tidak berdiam.

Anwar menerusi portal berita pro pembangkang melabelkan Utusan sebagai biadap, kotor dan jijik. Mengapa Anwar begitu sensitif kepada Utusan? Laporan akhbar Cina hampir sama dengan Utusan termasuk penyiaran gambar katil tetapi yang tetap menjadi sasaran adalah Utusan.

Awang tidak terkejut kerana Anwar sememangnya sejak dahulu lagi menyerang institusi Melayu seperti Utusan. Sebab itu, apa sahaja kata nista Anwar terhadap Utusan, Awang tidak ambil pusing. Malah Awang tidak akan menggunakan istilah kotor dan jijik terhadap apa sahaja perbuatan beliau termasuk gerakannya bersama DAP memboikot dan melemparkan banyak tuduhan liar terhadap Utusan selama ini.

Anwar turut mendakwa Utusan sengaja mensensasikan kes beliau. Sebenarnya, semua akhbar memberikan liputan besar, bukan sahaja Utusan. Berita tetap berita. Lagi tinggi kedudukan dan jawatan seseorang yang disabitkan dengan kes mahkamah apatah lagi kes liwat, lagi tinggi nilai berita. Anwar tentu tahu hakikat itu tetapi beliau ada muslihat mahu mengalih perhatian daripada keterangan penting pada perbicaraan itu.

Pada Awang, jika kes tersebut dilihat begitu sensasi, ia juga antara lain berpunca daripada tindakan beliau. Sebelum mahkamah bersidang, ketua pembangkang itu telah lama mengadakan perbicaraan di luar mahkamah dengan mengadakan road show untuk memberikan versi beliau bagi mempertahankan diri.

Kali ini, usaha Anwar mengheret rakyat dalam isu moralnya dengan membakar sentimen awam, tidak berhasil. Hanya puluhan sahaja penyokongnya hadir. Malah cubaan untuk mengadakan demonstrasi selepas sembahyang Jumaat, juga gagal kerana orang ramai tidak mahu terjebak. Ekoran itu, khabarnya, PKR terpaksa memanggil mesyuarat bagi mencari jalan menghimpunkan jumlah penyokong yang besar, selepas ini.

Awang juga berharap kumpulan sorak PKR di mahkamah tidak bertindak keterlaluan. Perbuatan penyokong dan seorang anggota keluarga tertuduh menjerit terhadap Saiful memintanya bertaubat dan penghinaan yang lain, adalah tidak wajar.

Bagaimana pula jika kumpulan atau individu yang bersimpati dengan Saiful membalas bahawa Anwar yang sepatutnya bertaubat dan apa pula perasaan beliau? Maka serahkan sahaja kepada proses mahkamah. Demi mencari keadilan, lapangkan hati dan tenteramkan jiwa.