Friday, June 26, 2009

SHAH RUKH KHAN HINA NABI MUHAMMAD?

Akhirnya media juga yang disalahkan. Tersalah petik!

Isu salah petik bukan membabitkan pemimpin dan tokoh politik sahaja. Ia turut membabitkan bintang filem.

Bukan di Malaysia sahaja perkara ini berlaku tetapi di India, ia melibatkan pelakon pujaan ramai – Shah Rukh Khan (Datuk) - sekurang-kurangnya benua Asia dan Eropah.

Shah Rukh Khan terheret ke lembah kontroversi apabila kata-katanya tentang Nabi Muhammad SAW dikatakan telah disalah tafsir dan dicetak sedemikian rupa oleh sebuah majalah “Time’n Style Luxury.”

Pihak majalah telah cepat-cepat mengeluarkan satu kenyataan bagi meredakan suasana panas dari terus bergolak akibat dari salah lapor majalah itu.

Perenggan dalam artikel itu sepatutnya berbunyi begini dan bukan seperti yang tercetak...." kata kenyataan majalah itu.

“Siapakah yang anda anggap tokoh paling impresif dalam sejarah?

"Ramai sekali, tapi ada di antara mereka agak negatif imej mereka seperti Hitler, Napoleon dan Winston Churchill dan mereka ini adalah tokoh sejarah. Kemudian ada Nabi Muhammad dan yang terkini Nelson Mandela. Ada juga yang 'agak baik' seperti Gandhiji dan Mother Teresa.’”
Menurut aktor yang bergelar Datuk (Melaka) itu, beliau disalah petik oleh wartawan yang menemuramahnya.

Isu 'menghina' Nabi itu menjadi begitu serius sehinggakan beberapa blog di negara kita turut memperkatakannya.

Sebuah blog mengulas, “Onar apalah pulak yang dimainkan oleh si Datuk (Melaka) Shahrukh Khan ni, duduk rumah besar, bini comel, karier masih boleh tahan, tak tau bersyukur rupanya. Sanggup dia perkecilkan Nabi Muhammad SAW sambil membandingkan baginda dengan Adolf Hitler dan Winston Churchill

Fuh...memang tak takut tuhan dia ni, pengaruh filem hindu kot atau dia masih dalam khayalan sebagai hero yang tak mati walaupun dibedil, tapi kena ingat panah petir pun boleh terjadi walau masa tiada hujan. Tuhan maha berkuasa beb.

Semua ni pasal dia celupar ketika ditemubual sebuah majalah, mendakwa bahawaNabi Muhammad SAW merupakan salah seorang tokoh yang paling tidak berpengaruh sepanjang sejarah dunia, malah tidak setanding dengan populariti Adolf Hitler dan Winston Churchill.

Menurut blogger Pendikar Gunung Kriang mencatatkan: “Sebuah madrasah agama Islam di India telah mengkritik dan mengeluarkan fatwa terhadap bintang Bollywood terkenal Shahrukh Khank kerana kenyataannya yang menghina Islam dan Nabi Muhammad.

"Seseorang yang membuat ucapan seperti Shahkhrukh Khan itu adalah kafir dan keluar dari Islam," kata fatwa yang dikeluarkan oleh Mufti Muhammad Shoib Raza Qadri dan Mufti Mutiur Rahman dari Madraasah Darul Ulum Mazharil Islam., India.

"Dalam sebuah negara Islam, seseorang yang membuat komentar seperti itu harus mempertanggung jawabkan kenyataanya dengan dibunuh. Pernikahan Shahrukh Khan juga tidak sah dan status keIslamannya menjadi batal dan jatuh kafir serta dia tidak boleh dikebumikan dalam tanah perkuburan kaum Muslimin. Orang seperti itu harus segara bertaubat dan meminta maaf untuk kembali ke dalam Islam," kata fatwa tersebut.

Shahrukh Khan sendiri meskipun beragama Islam namun dirinya beristeri seorang penganut agama Hindu.”

Dilaporkan, sebuah laporan polis dibuat di Stesen Polis Bandra oleh beberapa pihak yang tidak puas hati.

Pihak Mumbai Aman Committe juga telah membuat laporan terhadap kenyataan yang dikeluarkan oleh Shah Rukh Khan dalam majalah itu.

Pejuang-pejuang Islam dan fundamentalis agama di bandar Mumbai juga tidak dapat memaafkan 'kesilapan' Shah Rukh kali ini dan bangkit memprotes apa yang dihamburkan oleh Shah Rukh dalam majalah tersebut.

Desakan demi desakan supaya dikenakan tindakan ke atas bintang terlaris Bollywood ini semakin memuncak hinggakan mengheret tokoh-tokoh agama, ulamak serta mufti-mufti yang warak tentang hukum agama untuk mengeluarkan fatwa mereka.

Antara tokoh agama yang terpaksa memberi kenyataan ialah Maulana Shahbuddin dari Markazi Darul Ifta, Ashraf Usmani dari Darul-Uloom Deoband dan Mufti terkenal bernama Maulana Yaseen Misbahi. Merek terus-terusan didesak untuk keluarkan fatwa terhadap apa yang dinyatakan oleh Shah Rukh Khan itu.

Mujurlah, kesemua tokoh agama itu mempertahankan Shah Rukh dan membuat kenyataan balas bahawa "apa yang tercetak dalam majalah itu hanyalah satu salah faham. Kita tidak perlu keluarkan fatwa atas satu kenyatan media yang salah. Jadi soal keluarkan fatwa tidak timbul sama sekali."

Bagi menamatkan kontroversi yang sedang meruncing dari berlanjutan, Shah Rukh telah meminta sidang redaksi majalah itu membuat klarifikasi dengan segera untuk menjelaskan apa sebenarnya yang terjadi.

Menurut laporan, orang paling risau sekali di tengah kehangatan kontroversi ini ialah pengarah Karan Johar. Ini adalah kerana dia sedang sibuk menghabiskan filem yang ada unsur Islam iaitu 'My Name is Khan' yang turut dibintangi oleh Shah Rukh Khan dan Kajol.

Kontroversi ini menyebabkan Karan terpaksa membuat kajian semula tentang subjek Islam yang cuba diterokanya.

ROSMAH MENYUKARKAN PERJALANAN NAJIB?

Sumber: Malaysiakini/Malaysia-HariIni

Untuk menggugat Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak secara langsung amat sukar.

Pemimpin pakatan pembangkang tahu bahawa sehingga ini mereka belum berjaya menggugat Najib, walaupun dicuba sebelum pun Najib menjadi Perdana Menteri.

Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim tahu benar siapa Najib.

Ketika menjadi Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Anwar tidak bimbang pesaing lain. Dia hanya bimbang kepada Exconya yang menjaga gal ehwal ekonomi. Ketua Biro Ekonomi – Najib Razak.

Anwar ada memberitahu rakan-rakan bahawa Najib bukan sahaja pintar tetapi licik.
Kerana itu apabila Anwar berusaha menjadi Timbalan Perdana Menteri, dia menarik Najib ke dalam pasukannya yang membolehkan Team Wawasan diwujudkan. Najib menjadi orang penting team ini.

Jadi, apabila Najib sukar digugat, apalagi wawasannya – 1 Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan – diterima rakyat Malaysia, serangan terpaksa diubah.

Pembangkang melihat isteri Perdana Menteri sebagai sasaran terbaik. Sama ada mereka mampu menyukarkan atau sebaliknya perjalanan Najib sebagai Perdana Menteri, itu soal lain,
Yang penting, dengan dilihat flamboyant dan berpengaruh, Datin Seri Rosmah Mansor dijadikan sasaran kempen negatif dengan tuduhan-tuduhan berat dan label liar "perempuan puaka" di internet.

Rosmah menarik perhatian ramai kerana berbeza dengan bekas wanita-wanita pertama negara, beliau sering mendapat liputan media berhubung kerja-kerja sosialnya.

Antaranya, apabila beliau dikunjungi menteri mentor Singapura, Lee Kuan Yew pada 10 Jun yang disifatkan oleh sebuah akhbar berbahasa Cina di negara ini sebagai sesuatu yang "pelik".

Tiga klip video tersebut – yang mendakwa isteri Perdana Menteri itu sudah melupakan asal-usulnya – pertama kali diterbitkan 9 Jun lalu dan cepat disebarkan oleh beberapa blog setelah diumumkan di Malaysia Today.

Blog yang dikendalikan oleh Raja Petra Kamaruddin – penulis yang mengaitkan Rosmah dengan kes pembunuhan Altantuya Shaariibuu dan kini menjadi kes mahkamah – mendakwa, video itu dirakam secara eksklusif untuk laman webnya.

Siri kedua dan tiga klip video terbitkan "C4 Production House" selama 10 minit itu dimuatkan di Youtube.com masing-masing pada 11 Jun dan 15 Jun lalu.

Ketiga-tiga siri video tersebut kini ditonton lebih 200,000 kali – 154,890 untuk bahagian pertama, 86,273 bahagian kedua dan 51,299 untuk bahagian ketiga – dan mendapat perhatian besar di internet.

Menurut tinjauan melalui enjin pencari Google, ia dimuatkan kembali ke laman-laman web lain, termasuk di blog Pemuda PAS Wangsa Maju, Angkatan Muda PKR bahagian-bahagian Gelang Patah dan Kota Raja, serta laman web popular Tranungkite.net.

Penyebaran video itu juga mengundang reaksi balas laman web pro-Umno, antaranya Malaysia Instinct yang ingin menyiasat "konspirasi video" tersebut dan Isuhot Dot Com.

Serangan yang bukan kali pertama terhadapnya, kali ini dilakukan dengan lebih tersusun dalam bentuk siri dokumentari pendek.

Laporan Malaysiakini semalam menyebut, serangan itu diolah dalam bentuk wawancara dengan beberapa individu yang didakwa ahli-ahli keluarga terdekat Rosmah dan kenalan dekatnya di kampungnya Gedong Lalang di Negeri Sembilan.

Semalam Malaysia Instinct mendakwa ia cuba bersungguh-sungguh menghubungi pihak yang ditemubual dalam video tersebut bagi mengesahkan kebenaran dakwaan itu tetapi gagal.

"Setiap kali kumpulan kami ke lokasi yang dinyatakan dalam video itu, demi mewawancara mereka yang menuduh, kami tidak mendapat sebarang respons positif," laporannya dipetik.

Laman web itu juga mendakwa ia menerima emel yang membongkar latar belakang balu tersebut tetapi ia tidak mendedahkan siapa di belakang "C4 Production House".

Menepis dakwaan dalam video tersebut, Isuhot Dot Com pula berkata, Rosmah tidak pulang ke kampung halamannya kerana tiada lagi saudaranya tinggal di situ.

Ia mempertikaikan dakwaan-dakwaan yang dikatakan "tidak mempunyai bukti" dan "tuduhan yang tidak relevan dengan politik negara".

Sementara laman Malaysia-HariIni turut memuatkan komen menarik bertajuk “Video Rosmah-fitnah paling hebat abad ini” pada 14 Jun 2009, menarik untuk dibaca dan difahami.

Diperturunkan posting berkenaan untuk tatapan:

Video Rosmah - fitnah paling hebat abad ini

http://malaysia-hariini.com (Sunday, 14 June 2009)

CHE MAH bernasib baik kerana Zainuddin Zimbo sudah meninggal dunia. Seandainya Zainuddin Zimbo masih ada lagi, dia akan bercerita siapa sebenarnya Che Mah yang muncul dalam video memburukkan Rosmah Mansor, isteri Perdana Menteri yang sedang tersebar di internet ketika ini.

Rahsia dan siapa sebenarnya Che Mah ini yang pernah bergelar isteri kepada Ipin Kerbau begitu banyak sekali di tangan Zainuddin Zimbo tetapi sayangnya Allah S.W.T telah memangil awal lelaki yang pernah bergelar pelakon ini ke alam baqa’ dan Che Mah boleh bersyukur kerana temberangnya tidak dapat didedahkan dan suami Che Mah Ipin Kerbau menurut seorang rakan yang bapanya berkawan baik sewaktu muda, Ipin adalah seorang peniaga daging di pekan Kuala Pilah dan sanggup menjual daging kerbau ataupun lembu yang tidak sembelih kerana mati dilanggar untuk mencari untung dan keturunan dia sedang mencari untung sekarang in, menyebar video fitnah paling hebat untuk abad ini.

Namun kepada yang mengenali Che Mah anak beranak, serangan peribadi dan cubaan memfitnah Rosmah Mansor ini bukan satu perkara yang luar biasa malah ada yang menyifatkan rancangan untuk memfitnah Rosmah dari keluarga Che Mah ini adalah satu fitnah paling jahat di abad ini dan dirancang dengan penuh teliti dari sudut penerbitan dan teknikalnya.

Pengedaran video yang dirakam sendiri oleh keluarga ini merupakan juga satu lagi strategi untuk mengaibkan Rosmah setelah usaha bersepadu memfitnah Rosmah untuk dikaitkan dengan isu pembunuhan Alatantunya tidak menjadi dan dipercayai usaha memfitnah ini bukan sahaja didalangi pembangkang ataupun yang kecewa dengan kejayaaan Rosmah sebagai Wanita Pertama Malaysia tetapi turut didalangi oleh beberapa pemimpin UMNO yang turut serta mahu menggugat pentadbiran Perdana Menteri Najib.dan sekaligus menjadikan Negara berada dalam keadaan tertekan dengan fitnah terbaru ini.

Skrip Che Mah dan anaknya akan jadi lebih menarik dan dipercayai mereka sedang merancang untuk mereka-reka seberapa banyak lagi fitnah bagi tujuan-tujuan tertentu mereka dan Che Mah yang mendakwa selama ini menjadi orang tengah kepada Rosmah akhirnya memilih untuk bersubahat ataupun menjadi barua kepada kumpulan ini.

Pasukan fitnah yang mungkin dibentuk khas oleh Che Mah ini turut mengheret seorang lelaki yang kononnya mengaku sebagai adik kandung Rosmah dan beberapa orang lagi yang mengaku sebagai saudara rapat kepada isteri Perdana Menteri Najib ini namun rupanya lelaki yang dikatakan adik Rosmah itu hanya seorang anak angkat yang akhirnya memilih untuk menggigit tangan orang yang memberikan dia makan selama ini dan berapakah agaknya upah yang beliau terima bagi memburukkan kakak angkatnya sehingga beliau sanggup mereka-reka cerita serta memfitnah Rosmah Mansor?

Pengakuan yang ada dalam video tersebut hanyalah satu cubaan terbaru oleh kumpulan Che Mah yang juga dikenali sebagai bomoh kampong itu untuk menipu pelayar internet dan dipercayai akan dipercayai oleh sebilangan besar pengunjung yang pendek akal serta bodoh untuk menilai yang mana benar dan yang mana palsu. Pengguna internet sedang diajak untuk mempercayai satu pendedahan yang karut.

Dari sejak awal pernikahan Rosmah dengan Perdana Menteri Najib, berbagai-bagai usaha dilakukan oleh pihak yang mencemburui hubungan ini dan usaha memfitnah Najib begitu teratur sekali sehinggalah ke saat Perdana Menteri Najib mahu ditabalkan sebagai Perdana Menteri Malaysia Ke 6, fitnah tetap ditaburkan di luar Istana Negara dan Seri Perdana namun kuasa Allah adalah segalanya.

Mesikipun meniti jalur fitnah daripada kalangan pembangkang dan juga satu dua pemimpin UMNO yang getik dengan kejayaan Perdana Menteri Najib dan Rosmah sehingga mereka berada di tahap ini, Allah telah meluruskan perjalanan mereka.

Cerita Rosmah main bomoh, Rosmah `queen control’, Rosmah sebenarnya Perdana Menteri Malaysia dan bermacam-macam cerita yang buruk serta berunsur fitnah bukan baru kita dengar malah telah didendang banyak kali terutama sekali di pentas ceramah pembangkang dan sepatutnya rakyat boleh menilai apakah jerit pekik Anwar Ibrahim, Saifuddin Nasution, Mohamad Sabu dan beberapa orang lagi yang menyambung fitnah yang mereka dengar selama ini benar ataupun kumpulan ini juga sama seperti kumpulan Che Mah yang muncul di internet hari ini.

Selain Che Mah yang juga isteri Ipin Kerbau dan bomoh kampong, anaknya Ikmal Hisham turut bersengkokol dengan emaknya dan Roshanuddin yang digambar sebagai adik Rosmah hanyalah anak angkat tetapi telah dianggap adik kandung sendiri oleh Rosmah dan Najib. Rosmanuddin diserahkan oleh keluarga kandungnya kepada ibu bapa Rosmah seawal umur 12 hari lagi di dalam sebuah estet dengan masih berbalut kain batik.

Rosmah menyediakan segala-galanya untuk kesempurnaan keluarga adik angkatnya ini termasuklah membenarkan Rosmanuddin dan anak isterinya tinggal di rumah mereka. Oleh kerana itulah, kad pengenalan Rosmanuddin tercatat alamat kediaman Perdana Menteri di Jalan Langgak Duta dan Rosmah juga menyediakan sebuah apartment untuk keselesaan Rosmanuddin dan keluarganya berhampiran kediaman mereka.

Namun Rosmanuddin ternyata adik pungut yang tidak mengenang budi sehingga sering menyalahgunakan nama baik Najib dan Rosmah untuk kepentingan dirinya sendiri dan kita percaya Rosmah akan merasai kekecewaan yang amat sangat diatas kesaediaan adiknya itu bersekokongkol untuk memfitnah beliau bagi mendapatkan sedikit wang untuk hidup.

Dalam video tersebut juga turut dipaparkan sedutan temubual dengan sepupu Rosmah yang bernama Mohd. Arshad, makciknya yang bernama Induk Leha dan nama-nama ini terlalu asing dan sengaja diwujudkan untuk menguatkan lagi fitnah yang sedang dirancangkan itu.Ada sumber yang memberitahu bahawa Rosmah tidak dibesarkan di kampung ibunya dekat Seri Menanti kerana sejak kecil lagi dibawa oleh ayahnya ke Rembau.

Kepada sesiapa sahaja yang pernah melayari video fitnah ini di internet, anda bukan dihalang tetapi berfikirlah dengan matang dan carilah motif sebenarnya apakah tujuan penyebaran video ini. Untuk mengugut Rosmah? Atau yang paling pasti mereka sedang cuba mengajak rakyat untuk turut sama mempercayai fitnah ini dan sekaligus mengaibkan Perdana Menteri Najib sekeluarga.

Paling pasti video ini dirakam serta direncanakan oleh orang yang rendah moralnya dan tidak ada pegangan agama. Hanya orang yang buruk laku sahaja yang bijak mengekspolitasikan keburukannya untuk ditampal kepada badan orang lain dan mereka telah berjaya melakukannya.

Terserah kepada anda untuk menilainya.

SIAPA MALAIKAT, SIAPA PELESIT DALAM PAS?

Nak dihairankan apa sekarang ini. Orang PAS bukan memaki hamun orang UMNO sahaja.

Setiausaha Agung PAS dan penyokong kuat PAS pun kena bantai. Jadi jangan hairanlah jika suatu masa nanti yang teruk kena belasah ialah orang PAS sendiri.

Datuk Mustapa Ali dan Mohd Sayuti Omar dianggap sebagai peselit.

Baca posting oleh laman yang pro-PAS.

Pelesit Ini Terus Menerus Menghentam PAS KelantanKalau sebelum ini pelesit MSO dok menghentam TGNA, tetapi kali dah ke lain pulak arah tujuannya, tetapi apa pun TGNA tetap juga kena sebab beliau adalah Pesuruhjaya PAS Kelantan.
Si MSO kali ini menulis Bagaimana Peruntukan Kepada JPN Diagihkan . Lihat pada tajuk sedap bukan main, tetapi bila membaca rupanya dalam madu ada racun rupanya.. Racun yang ditaruh untuk membunuh PAS kelantan..

Dendam kesumat akibat dari projek Kambing masih belum hilang, yang heran dan keliru kenapa ada hamba Allah ahli PAS kelantan sanggup pi mengadu pada MSO mengenai masaalah yang berlaku dalam PAS Kelantan, kalaulah benar seperti yang dicerita oleh MSO. tetapi percayakah hangpa apa yang diceritakan oleh MSO, aku tobat tak percaya, bagi aku ada boneka UMNO dalam PAS yang tukang bawa cerita tersebut, moga-moga harapan mereka PAS akan mengalami masaalah untu menghadapi PRK DUN Manik Urai.


Apa pun dalam benak MSO setiap hari kalau boleh mesti ada cerita buruk mengenai kerajaan negeri Kelantan ataupun paling tidak PAS Kelantan, apakah PAs negeri lain tak bermasaalah, kenapa beliau tak mengulasnya… kenapa kejadian ketidakadilan dalam Mukatamar yang lepas seperti yang dibahas oleh YB Khalid Samad tidak ditulis dan diulas dalam blognya… balik-balik cerita calon Timbalan Presiden PAs yang kalah juga yang diulas… jadi hangpa sendirilah mau fikir akan betapa busuk hatinya manusia yang bernama Mohd Sayuti Omar kepada pimpinan Kerajaan Negeri Kelantan dan PAS Kelantan.

ORANG PAS PUN AKAN ADA YANG KECEWA

Apabila spin Harakahdaily keterlaluan. Paku Dulang, Paku Serpih, mengata orang dia yang lebih.
Kononnya ada kalangan pemimpin UMNO yang kecewa di Manek Urai. UMNO sahaja, PAS tidak?

Menurut Harakahdaily semalam, biar pun PAS akan mengumumkan nama calon bagi mempertahankan Dun Manek Urai malam ini, namun Umno masih lagi berteka teki.

Katanya, keadaan nampak bercelaru apabila Datuk Seri Najib Razak seakan-akan belum pasti bila calon Umno akan diumumkan.

Perdana Menteri sekadar menyebut hari Ahad ini, namun ia tidak lebih sebagai satu kemungkinan sahaja.

Harakahdaily menyebut, Presiden Umno juga seperti berlepas tangan apabila pengumuman calon tersebut hanya diwakilkan kepada timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Kata Harakahdaily, ini memperlihatkan Umno tidak yakin untuk membawa cabaran di Dun Manek Urai, biarpun menguar-uarkan mampu merampas Dun terbabit, kata laporan Harakahdaily itu.

Jika demikian di pihak UMNO, bagaimana pula dengan berita yang dilaporkan oleh Malaysiakini semalam berbunyi, ada tiga nama yang disebut-sebut menjadi calon PAS di Manek Urai.

Mereka ialah bendahari PAS kawasan Fauzi Abdullah, setiausahanya Mohamad Harun dan bekas calon pada pilihanraya umum 2004, Mohd Zamzuri Mat Lazim.

Yang menariknya mesyuarat PAS Kuala Krai terpaksa dibatalkan walaupun mesyuarat itu dirancangkan untuk mencadangkan nama baru.

Bukankah sebelum ini nama Fauzi Abdullah sudah ditonjolkan? Kenapa tidak jadi pula?
Jelas, pandangan pihak bawahan tidak akan didengar kerana PAS Kelantan sudah menetapkan calon untuk bertanding di DUN Manek Urai.

Dengan kata lain keputusan parti di peringkat negeri dibuat setelah mengambil kira senarai calon yang dikemukakan hasil mesyuarat jawatankuasa kawasan tersebut, sebelum ini.

Seorang pemimpin kawasan, yang enggan dikenali, berkata PAS kawasan Kuala Krai ada memberikan pandangan mengenai calon PAS berkenaan.

Beliau bagaimanapun tidak pasti siapa yang dipilih. Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Aziz Nik Mat yang juga Menteri Besar Kelantan akan mengumumkan nama calon parti di Markas PAS Kg Manek Urai Lama, 9 malam ini.

Laporan Harakahdaily selanjutnya menyebut di tengah-tengah kekalutan itu pula kedengaran nada kecewa diluahkan beberapa pemimpin Umno kerana mereka seperti dipinggirkan.

Antaranya, bekas Ketua Pemuda Umno Kuala Krai, Zulkefli Omar yang juga bekas Adun Manek Urai pada penggal lalu.

Harakahdaily difahamkan beliau tidak lagi turun berkempen sebagaimana sebelum ini memandangkan namanya telah dicicirkan Umno Kelantan.

Sedangkan beliau dikatakan sudah lama keluar masuk kampung sebaik sahaja mendengar berita Haji Ismail Yaakob (Paksu Wil) terlantar sakit.

Nama Zulkifli atau lebih dikenali sebagai Zuki di kalangan masyarakat dikatakan sudah tercicir, biar pun ada pengalaman untuk mewakili Umno pada pilihan raya kecil Dun berkenaan.

Pertanyaan ialah pernahkah PAS atau Harakahdaily memeriksa rekod perkhidmatan Zuki dan kenapa beliau kalah?

Manakala di Laloh di kalangan penyokong Ketua Wanita Umno Kuala Krai, Rohani Abdul Majid juga sudah kedengaran rasa kecewa apabila nama Kak Ani dicicirkan dari awal lagi.

Seorang penduduk memberitahu kemungkinan besar penyokong Kak Ani tidak akan bekerja membantu kempen Umno pada pilihan raya itu kerana Perhubungan Umno Kelantan mengenepikan Kak Ani.

Sedangkan katanya, Kak Ani seorang pemimpin tempatan yang mempunyai pengalaman luas di Manek Urai memandangkan terbabit dengan Umno sejak muda lagi.

Situasi yang sama juga dikatakan berlaku di Manek Urai Lama, tempat Kak Ani tinggal. Penyokong dan keluarganya dikatakan tidak lagi agresif berkempen.

Harakahdaily yang memerik seorang penduduk memberitahu Umno Kelantan hanya mahu memberi peluang kepada bukan anak tempatan bertanding di Manek Urai seperti berlaku pada 2004 apabila Zuki yang tinggal di Kuala Krai bertanding di Dun berkenaan.

Antaranya pemimpin bukan tempatan yang cuba diketengahkan di Manek Urai iaitu Ketua Pergerakan Pemuda Umno Kuala Krai, Tuan Aziz Tuan Mat dan bekas Adun Mengkebang, Azizuddin Hussien.

Manakala anak tempatan yang difahamkan mendapat sokongan padu Ketua Bahagian Kuala Krai, Dato' Ramzi Abdul Rahman iaitu naib ketua bahagian, Che Jalal Muda.
Che Jalal tinggal berhampiran Pejabat Perhutanan di Manek Urai Baru.
Namun beliau difahamkan kurang menjadi pilihan kepada Perhubungan Umno Negeri yang lebih cenderong kepada Tuan Aziz, yang kini berkhidmat sebagai pegawai Kesedar.

Jadi apa bezanya dengan PAS apabila PAS Negeri yang akan menentukan calonnya? PAS buat boleh, dan jika benar UMNO Perhubungan tentukan, apakah tindakan ini salah?

Selepas diselidiki blog pro-BN, tidak ada pun yang spin seperti dibuat oleh Harakahdaily yang sepatutnya memperkatakan soal-soal kebenaran dan tidak cuba melaga-lagakan orang UMNO.

Mungkin fungsi Harakahdaily kini bukan sekadar melaporkan yang benar belaka tetapi beralih kepada bentuk spin, ramalan dan juga tugas baru ‘melaga-lagakan pemimpin dan ahli UMNO’ kerana mereka mungkin percaya melalui cara itu UMNO atau BN mudah ditewaskan!