Thursday, December 9, 2010

PAS TERENGGANU SELEWENG KONSESI BALAK?

Tidakkah boleh SPRM melihat kes ini dan pihak terbabit – sama ada syarikat atau kerajaan negeri – wajar melaporkan kepada SPRM mengenai perbuatan tidak bertanggungjawab ini. Ia sudah keputusan Mahkamah Tinggi. Persoalannya - ke mana wang yang dikutip dan dirampas itu digunakan? Siapa yang bertanggungjawab?

http://teganuku.blogspot.com/ (Tajuk asal : SPRM Wajar Siasat Penyelewengan Konsesi Balak PAS Terengganu)


Segala-galanya kerana angkara kerajaan PAS Terengganu pimpinan Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang memerintah antara 1999-2004. Walaupun tempoh sepenggal sahaja menjadi kerajaan namun kesannya bukan sahaja kepada rakyat tetapi kerajaan negeri apabila disaman RM1 bilion oleh syarikat Bumiputera kira-kira setahun sebelum kerajaan negeri itu lingkup.

Angkara apa?

Ia berkaitan konsesi balak yang tidak sah pada 2003. Malah, berikutan ‘tindakan zalim dan tidak profesional’ kerajaan PAS, syarikat berkenaan turut dibebani hutang lebih RM8 juta dengan kontraktor dan pembeli balak selain kerugian bayaran premium dilakukan.

Menariknya syarikat Bumiputera berkenaan - Riyapadu Sdn Bhd (Riyapadu) – menang di Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu pada 12 November 2010 lalu dan gara-gara perbuatan kerajaan PAS Terengganu, kerajaan Barisan Nasional (BN) pimpinan Datuk Ahmad Said pula terpaksa menanggung beban sebanyak RM1 bilion berkenaan.

Satu sidang media khas dijangka akan diadakan petang ini di Kuala Terengganu oleh pihak syarikat untuk mendedahkan penyelewengan ini. Pihak yang dikatakan ditipu dan menyerah wang kepada pihak tertentu dalam PAS Terengganu dijangka hadir.

Tunggu laporan mengenainya nanti.

Tetapi sebelum itu, apakah keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu mengenai kes ini:

1. Kerajaan Negeri perlu memulangkan premium yang sudah dilunaskan oleh syarikat berkenaan dengan faedah 4 peratus setahun, mulai 2003;

2. Desposit perlu dikembalikan kepada syarikat (tiada jumlah dicatatkan); dan

3. Hasil hutan yang boleh diniagakan bagi Blok 3 ditolak dengan hasil jualan balak yang sudah diterima daripada Riyapadu sehingga 12 November 2009.

Menurut laporan Harian Metro 13 Disember 2007, writ saman berhubung penamatan konsesi balak secara tidak sah pada 2003 itu difailkan di pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi di Terengganu melalui peguam, Sukhdev Singh Randhawa dan salinan writ itu diserahkan kepada Setiausaha Kerajaan Negeri ketika itu, Datuk Mokhtar Nong.

Sukhdev berkata, syarikat itu pada 3 April 2003 menandatangani perjanjian konsesi melalui tender terbuka mengambil hasil hutan di kawasan seluas 16,587 hektar di Mukim Tembat dan Petuang, Hulu Terengganu.

Menurutnya, melalui perjanjian dengan kerajaan negeri yang ketika itu diperintah PAS, Riyapadu diberi kebenaran mengambil kayu balak dan hasil hutan di kawasan itu dan bersetuju membayar kerajaan negeri RM265 juta.

Katanya, kerajaan negeri pimpinan PAS menjelaskan penebangan balak dan hasil hutan itu perlu dilakukan sebelum kawasan konsesi itu ditenggelami air bagi membina Empangan Kedua oleh Tenaga Nasional Berhad (TNB).

“Pada 3 Julai 2003, Riyapadu dikejutkan dengan kenyataan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Ajil, Datuk Rosol Wahid dan Pengerusi TNB ketika itu, Datuk Dr Awang Adek Husin menafikan kawasan itu dibina empangan kedua.

“Berikutan kenyataan itu yang menafikan kenyataan kerajaan negeri pimpinan PAS bahawa empangan kedua akan dibina di kawasan itu mendedahkan Riyapadu kepada risiko berdepan masalah dengan Jabatan Alam Sekitar (JAS).

“Selepas penafian itu, kerajaan negeri pimpinan PAS yang tidak memberi peluang kepada Riyapadu untuk mengadakan rundingan dan perbincangan membatalkan perjanjian konsesi itu serta-merta,” katanya ditemui selepas memfailkan writ saman itu.

Riyapadu ketika itu sudah membayar premium RM25 juta selain mengutus lebih 20 surat rasmi memohon perbincangan, namun Menteri Besar ketika itu, Datuk Seri Abdul Hadi Awang enggan berbuat demikian, sebaliknya membatalkan konsesi itu.

Riyapadu membuat pembayaran premium kepada kerajaan negeri pimpinan PAS sebanyak RM20 juta pada 9 April 2003 dan RM5 juta lagi pada 5 Julai tahun sama. Riyapadu juga bersedia membayar baki premium melalui pembiayaan bank, namun apabila bank memohon pengesahan bertulis kawasan konsesi terletak dalam kawasan Empangan Kedua, kerajaan negeri enggan memberi kerjasama.

Lebih malang, menurut Harian Metro, selePAS menamatkan konsesi itu, kerajaan negeri pimpinan PAS bertindak merampas kayu balak yang sudah ditebang dan dilelong kepada pihak lain tanpa persetujuan syarikat.

Menurut Sukhdev: “Tindakan melelong itu membolehkan kerajaan negeri pimpinan PAS memperoleh hasil hampir RM10 juta selain bayaran premium dibayar syarikat sebanyak RM25 juta sebelum itu. Selain itu, kerajaan negeri turut merampas dan melelong kawasan konsesi lain di mana infrastruktur jalannya diusahakan Riyapadu walaupun deposit lesen sudah dibayar. Melalui tindakan itu, kerajaan negeri pimpinan PAS mendapat hasil hampir RM20 juta lagi melalui lelongan berkenaan.”

Amat jelas bahawa kerajaan PAS pimpinan Abdul Hadi meninggalkan ‘beban’ kepada kerajaan Ahmad Said yang terpaksa menggunakan wang rakyat bagi memenuhi tuntutan mahkamah itu.
Tidak pasal-pasal kerana kerajaan PAS yang tidak cekap mendatangkan pula ‘masalah besar’ kepada kerajaan negeri dan rakyat sewajarnya sedar tindakan PAS yang tidak bertanggungjawab ini.

Apakah tindakan PAS ini sebagai sesuatu yang wajar dipandang remeh?

Hakikatnya ‘tahi’ yang ditinggalkan PAS ini perlu dibersihkan oleh kerajaan BN dan mereka ini wajar diheret ke mahkamah kerana melakukan perbuatan yang jelas mempunyai ‘niat tidak baik’ terhadap syarikat berkenaan.

Tidakkah boleh SPRM melihat kes ini dan pihak terbabit – sama ada syarikat atau kerajaan negeri – wajar melaporkan kepada SPRM mengenai perbuatan tidak bertanggungjawab ini?

Kemana wang yang dikutip dan dirampas itu digunakan? Siapa yang bertanggungjawab?


Yang nyata pemerintahan PAS Terengganu yang tidak cekap dan tidak telus menggambarkan betapa pemimpin yang mendakwa ‘Islam’ pun boleh gelap mata apabila berdepan dengan duit.

Rakyat Terengganu sewajarnya menilai dengan cermat dan penuh kesedaran bahawa perbuatan salah laku, penyelewengan dan sebagainya yang selama ini dituding kepada pemimpin UMNO dan BN sebenarnya boleh juga berlaku kepada mereka yang berjudah, bersarban dan sering takbir atau melaungkan ‘Allahu Akbar’