Friday, January 24, 2014

MURNINYA HATI DR MAHATHIR, TUN ABDULLAH MEMBENARKAN ANWAR MENIKAHKAN NURUL IZZAH & RAJA AHMAD


"Pernikahan mereka disempurnakan di atas airmata ramai orang, selain pengorbanan dan sumbangan besar beberapa pemimpin UMNO seperti Dr Mahathir dan Pak Lah dimaki hamun oleh Anwar dan anak perempuannya, Nurul Izzah!."

Pada ketika sebahagian isi kandungan perjanjian penyelesaian perceraian dipercayai di antara Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar dan suaminya, Raja Ahmad Shahrir Raja Salim tersebar luas di laman media sosial, Facebook hari ini, bekas Peguam Datuk Seri Anwar Ibrahim, Datuk Zulkifli Nordin mengambil pendirian bahawa ini soal peribadi mereka yang tidak sepatutnya digembar-gemburkan, apatah lagi dipolitikkan.

Malah, pendirian Zulkifli ini sewajarnya diikuti oleh pihak-pihak yang melihat ‘kejadian’ ini sebagai keuntungan politik dan sebagainya.

Pasangan Nurul Izzah dan Raja Ahmad dilihat sebagai idola di kalangan anak-anak muda yang melihat sebuah perkahwinan tokoh Reformasi yang hebat. Ini kerana sebelum ini Nurul Izzah dianggap sebagai Puteri Reformasi kerana menerjunkan diri bagi membela 'kezaliman dan ketidakadilan 'dilakukan ke atas bapaknya, Anwar Ibrahim dalam usia yang sangat muda.

Semalam (Khamis) Nurul Izzah disahkan memfail penceraian terhadap suaminya di Mahkamah Syariah Wilayah Persekutuan.

Pemeriksaan rekod mahkamah oleh The Star Online mendapati kes perceraian antara Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan suaminya itu wujud. Nurul Izzah, 33, membuat tuntutan fasakh bagi membatalkan perkahwinannya dengan Raja Ahmad Shahrir , 35, pada akhir Disember tahun lalu.

Apapun, dalam kenyataan media bersama semalam, Nurul Izzah dan Raja Ahmad Shahrir Raja Salim meminta supaya mereka diberikan ruang peribadi untuk menyelesaikan isu itu.

"Kami amat sedih dengan cubaan gangguan yang menyentuh perkara peribadi kami apabila kami gigih berusaha untuk memastikan kelangsungan perkahwinan ini. Keluarga kami menjadi keutamaan," kata mereka pada Khamis.

Pertanyaan di sini ialah apabila terkena kepada Naib Presiden PKR Nurul Izzah, semua pihak diminta jangan ganggu.


Tetapi katakanlah ia berlaku kepada Naib Presiden UMNO atau mana-mana pemimpin Barisan Nasional (BN), maka sudah pasti blogger propembangkang akan memainkan isu seperti ini habis-habisan.

Selain itu mengejutkan ialah ada blogger propembangkang mengatakan media online milik kroni Umno-BN yang kemudian dipetik oleh protal berita kononnya mereka sedang menghadapi masalah rumah tangga.

Beberapa perkara ditimbulkan umpamanya menyifatkan perkara ini sebagai SUATU FITNAH selain cuba mengganggu urusan rumah tangga mereka yang sepatutnya tidak dilakukan.

Perkata kedua ialah laporan ini disifatkan blogger propembangkang sebagai LEBIH BERSIFAT MENCARI KEPENTINGAN POLITIK BAGI TAUKEH EDITOR AKHBAR.

Kata penulis blog propebangkang itu, sepatutnya editor akhbar tahu tanggungjawab sosialnya dan menjaga maruah orang lain. Apa lagi kalau editor itu seorang beragama Islam yang membenci kepada fitnah dan tahu implikasi perceraian dan hukum nikah dan cerai tidak akan melaporkan hatta ianya ada asas.

Soalnya apakah ini fitnah dan perbuatan menganggu urusan rumah tangga orang lain?


Sedangkan hari ini, isi kandungan perjanjian antara pasangan itu dimuatnaik oleh seorang pengguna di laman tersebut menunjukkan ia menyerupai draf surat oleh pejabat peguam.

Antara yang terkandung dalam perjanjian tersebut adalah mengenai persetujuan kedua-dua belah menyelesaikan isu perceraian, tuntutan selepas perceraian dan hadhanah anak-anak mereka secara damai. 

Menurut surat perjanjian itu, mereka juga bersetuju kes tersebut diselesaikan tanpa membabitkan sebarang perbicaraan di mahkamah.

Dalam pada itu, pasangan tersebut juga didakwa telah membuat satu perjanjian mengenai beberapa perkara lain di mana ia akan berkuatkuasa dari tarikh perjanjian penyelesaian itu ditandatangani.

Bagaimanapun, kesahihan mengenai surat perjanjian itu belum dapat dipastikan.

Zulkifli melalui blognya merayu semua pihak: “Berilah mereka ruang dan peluang untuk mencari jalan penyelesaian yang terbaik demi menyelamatkan perkahwinan mereka, juag demi anak-anak mereka yang masih kecil. Nasihat saya kepada Izzah dan Syahrir, berusahalah mencari jalan perdamaian. Carilah kesepakatan. Ingatlah perceraian adalah suatu keharusan yang paling dibenci Allah.”

“Semoga Allah memberi petunjuk dan hidayah kepada kamu berdua,” tegas Zulkifli.

Tenang rasanya dada membaca ulasan Zulkifli ini selain mengetahui beberapa perkara umpamanya bagaimana Pak Lah (Tun Abdullah Ahmad Badawi) membenarkan Anwar keluar dari Penjara Sungai Buloh untuk menikahkan anaknya.


Kita yakin Tun Abdullah tidak membuat keputusan sendiri. Beliau pastinya memaklumkan kepada Perdana Menteri ketika itu, Tun Dr Mahathir Mohamad bagi kebenaran itu.

Tidakkah ini menggambarkan betapa mulianya hati dan pendirian Dr Mahathir dan Pak Lah yang memberikan ruang agar anak ‘musuh politik’ mereka (Anwar) ‘mendirikan masjid’?

Kerana itu kita tidak faham apabila Dr Mahathir digelarkan sebagai MAHAFIRUN dan MAHAZALIM serta cerca yang lain.

Hebat sungguh perkahwinan ini.

Ia bukan berkaitan isu kahwin lari. Cumanya terpaksa menghadapi pelbagai kerenah untuk mendapatkan kebenaran Menteri Dalam Negeri supaya Anwar dibenarkan pulang menikahi anaknya pada 09 Mei 2003 di rumah Anwar di No. 8, Jalan Setiamurni 2, Bukit Damansara.

Waktu itu Izzah baru berumur 23 tahun. Baru sahaja lepas belajar di Universiti Teknologi Petronas Sri Manjung. Syahrir, kerabat di raja Johor baru berumur 24 tahun.

“Saya pada masa itu masih peguam Anwar, dan beliau masa itu masih merengkok di Penjara Sg. Buloh menjalani hukuman penjara 6 tahun atas sabitan kesalahan salahguna kuasa berkaitan kes meliwat pemandunya Azizan Abu Bakar,” kata Zulkifli.

Bekas peguam Anwar itu bagaimanapun meendedahkan bahawa beliau mendengar pelbagai cerita mengenai sebab permohonan perceraian itu difailkan oleh Izzah.

“Saya percaya tentu ada sebab yang serius untuk menyebabkan perkara ini berlaku. Namun saya berdoa dan berharap Syahrir dan Izzah akan berusaha keras untuk menyelamatkan perkahwinan mereka yang sudah berusia 10 tahun itu,” tegas Zulkifli.

Nasihatnya lagi, kalau boleh, kenangkan betapa susah payahnya beliau dan beberapa pihak yang lain semua masa itu untuk mengurus perkahwinan mereka berdua.

Yang pasti, pernikahan mereka disempurnakan di atas air mata ramai orang, selain pengorbanan dan sumbangan besar beberapa pemimpin UMNO yang turut dimaki hamun oleh Anwar dan anak perempuannya, Nurul Izzah!.