Monday, January 9, 2017

MEMANG ‘HANELANG, PATRIOTIK ORANG TEGANU KITA’...


Hujan sekejab-sekejab semalam membuatkan hati kembali risau dengan keadaan banjir di Kelantan dan Terengganu. Apalagi guruh masih berdentam-dentum di laut China Selatan dan di kawasan Hulu Terengganu.

Yang menarik, Angkatan Tentera Malaysia (ATM) kini memberi jaminan  pihaknya bersiap siaga menghadapi sebarang kemungkinan berlakunya banjir buruk di Kelantan dan Terengganu. Ia berikutan hujan lebat masih berterusan di beberapa tempat.

Kelmarin, Panglima Angkatan Tentera Jeneral Tan Sri Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor berkata aset ATM seperti helikopter dan anggota tentera telah dikerah ke lokasi banjir.

Raja Mohamed Affandi juga berkata selain Kelantan dan Terengganu, ATM juga memantau situasi banjir di Pahang.

Pada 5 Januari lalu,  Raja Mohamed Affandi membuat kunjungan hormat ke Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Sehari sebelum itu, Najib meminta semua pihak beri kerjasama kepada anggota keselamatan selain berdoa agar Allah SWT permudahkan & beri kekuatan untuk harungi musibah ini.

Menyebut anggota keselamatan, lantas teringat kepada rakan sekolah antara 1967 hingga 1970 di Besut, Rodzali Daud (kini Tan Sri) yang sudahpun bersara daripada menjadi Panglima Tentera Udara.

Di Facebooknya, diletakkan gambar profilnya berdekatan  sebuah pesawat. pejuang

Bangga dengan beliau bukan sahaja kerana dia anak Besut, Terengganu menjadi Panglima Tentera Udara tetapi beberapa bulan sebelum bersara,  sempat menerima kunjungan peribadi saya ke pejabatnya selpas berpisah diusia 15 tahun.

Namun kini yang turut membanggakan ialah suatu kedudukan - tidak diketahui sama ada ia SURATAN ATAU KEBETULAN – apabila tiga anak Terengganu yang terbukti ‘Memang Hanelang’.

Ketiga-tiga anak kelahiran Terengganu kini menjawat kedudukan penting dalam Angkatan Tentera Malaysia.

Mereka dimaksudkan ialah:

1.     Tan Sri Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor yang dilahirkan di Kampung Raja, Besut memulakan tugas secara rasmi sebagai Panglima Angkatan Tentera yang baharu mulai 19 Disember lalu.


2.      Jeneral Datuk Seri Zulkiple Kassim pula pada tarikh tersebut secara rasmi dilantik sebagai Panglima Tentera Darat ke-26 menggantikan Raja Mohamed Affandi pada 16 Disember lalu. Beliau kelahiran Gong Kapas, Kuala Terengganu pada 1959.


     3.     Juga Laksamana Madya Datuk Anuwi bin Hassan ialah Timbalan Panglima 
          Tentera Laut mulai  18 November 2015. Beliau yang dilahirkan pada 1 Januari 1959 
           di Kuala Terengganu, sebelum ini menjawat jawatan Asisten Ketua Staf Operasi dan            Latihan Pertahanan, Markas Angkatan Tentera Malaysia.

Raja Mohamed Affandi mengambil alih jawatan itu daripada Tan Sri Zulkifeli Mohd. Zin dan merupakan Panglima ATM Ke-19, mulai 20 Disember lalu.

Beliau yang berusia 58 tahun, pernah menjawat Ketua Angkatan Tentera Malaysia sebelum dilantik sebagai Panglima Tentera Darat pada 14 Jun 2013.

Dilahirkan di Kampung Raja Besut, Terengganu pada 20 Jun 1957, beliau mendapat pendidikan awal di Sekolah Kampung Raja sebelum menamatkan pendidikan peringkat menengah di Sekolah Menengah Sultan Ismail.

Kemudian mengikuti latihan sebagai Bakal Pegawai Kadet di Pre-Officer Cadet Training Unit (Pre-OCTU) Sekolah Pegawai Kadet, Kem Sebatang Karah, Port Dickson dan seterusnya di Maktab Tentera Diraja, Kem Sungai Besi sebagai Pegawai Kadet sebelum ditauliahkan sebagai Leftenan Muda dalam Rejimen Askar Melayu Diraja pada 11 Mei 1977.

Teruja dan bersemangat memulakan tugas pada hari pertama, beliau berjanji akan melaksanakan tugas dengan amanah dan memberikan khidmat terbaik dalam mengemudi bahtera ATM.


“Saya berjanji untuk meletakkan kepentingan organisasi ini melebihi kepentingan yang lain.

“Saya juga berada di sini atas kebersamaan semua anggota khususnya Tentera Darat yang banyak mendukung serta memberi sokongan selain tunjuk ajar daripada Panglima ATM sebelum ini yang banyak membantu. Terima kasih saya ucapkan,” katanya.

Zulkiple pula yang  dilahirkan di Gong Kapas, Terengganu pada 24 Februari 1959. sebelum ini menjawat jawatan Panglima Medan Barat Tentera Darat selama kira-kira enam tahun menggantikan Raja Mohamed Affandi.

Zulkiple, 57, memulakan khidmatnya dalam Tentera Darat pada 7 April 1978 selepas menamatkan pengajiannya di Akademi Tentera Diraja Sandhurst, England. Berpengalaman lebih 38 tahun dalam pasukan, Zulkiple merupakan lulusan dari Defence and Strategic Studies Course di Army Command and Staff College, Australia.

Beliau juga mempunyai Ijazah Sarjana Sains (Pengurusan) dari Universiti Utara Malaysia.


Sebelum ini, Zulkiple turut memegang beberapa jawatan penting dalam Angkatan Tentera Malaysia (ATM) antaranya menjadi penasihat ketenteraan Kementerian Pertahanan pada 1998, Pengarah Ifantri (2001) serta Ketua Pengarah di Jabatan Hal Ehwal Veteran ATM (2005).

Anuwi menyertai Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) pada Februari 1978 setelah menamatkan latihan di Pusat Latihan Kadet dan Rekrut, Kem Khatib, Sembawang, Singapura dan telah ditauliahkan ke dalam perkhidmatan pada bulan Mei 1980.

Sebelum mengambil alih jawatan sekarang, Anuwi memegang beberapa jawatan penting iaitu sebagai Pegawai Memerintah KD SERAMPANG, KLD TUNAS SAMUDERA dan KD MAHAWANGSA.

Beliau juga telah diperjawatkan sebagai Asisten Ketua Staf Rancang dan Operasi, Markas Tentera Laut dan Pengarah Risik Laut di Markas Tentera Laut.  Beliau menerima Doktor Kehormat dalam bidang Pentadbiran Perniagaan dari Victoria University, Switzerland.

Dengan kedudukan ini sumbangan anak kelahiran Terengganu terhadap keamanan negara bukan kecil.

Ia memahat sejarah untuk tempoh beberapa tahun akan datang di mana anak Terengganu secara bertiga diamanahkan untuk menjadi ketua dalam menjaga kedaulatan negara selain menyumbang bakti untuk kerja amal dan diplomasi.

Doa kita negara akan kekal aman dan sebarang gangguan sama ada dari darat, laut dan udara akan dibanteras demi kesejahteraan dan keamanan rakyat Malaysia.

TAHNIAH kepada anak kelahiran Terengganu ini yang memang berjiwa besar, hanelang dan patriotik!!!