Monday, January 13, 2014

BANTUAN BANJIR - SIAPA DI SISI RAKYAT KALAU BUKAN UMNO, BN...


"Kita fikirkan bagaimana untuk tambah bantuan. Falsafah kita, rakyat didahulukan, siapa tolong rakyat semasa susah dan senang? Kita nak buktikan sama ada masa senang atau susah, siapa yang berada di sisi rakyat, bukankah UMNO?"
 - Datuk Seri Mohd Najib Razak

Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri mengotakan janjinya apabila menyerahkan bantuan banjir kepada mangsa banjir di Kemaman semalam.

Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak sendiri menyampaikan bantuan kepada mangsa banjir di samping meraikan anggota sukarelawan peringkat negeri Terengganu.

Perdana Menteri disambut kira-kira 15,000 hadirin pada majlis penyampaian bantuan kepada 600 keluarga yang terjejas akibat banjir itu.

Mereka merupakan sebahagian daripada hampir 20,000 keluarga di Terengganu yang menerima sumbangan daripada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) serta Kelab Putera 1Malaysia (KP1M).


Walaupun cuaca mendung dan hujan renyai sekejap-sekejap namun majlis tetap meriah di Padang Astaka itu kerana turut meraikan sukarelawan banjir yang bertungkus lumus membantu mangsa banjir di Kemaman.

Tidak seperti lazimnya, suasana kawasan padang itu penuh dengan keceriaan dan kemeriahan dengan orang ramai yang berpusu-pusu datang meskipun dalam keadaan basah dan becak untuk menyambut ketibaan pemimpin nombor satu negara.

Helikopter yang membawa Perdana Menteri mendarat di Stadium Mak Chili di Chukai kira-kira pukul 9.45 pagi. Turut berada di padang itu untuk menyambut ketibaan Datuk Seri Najib ialah Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said, Anggota Parlimen Kemaman Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek yang juga Menteri Komunikasi dan Multimedia serta pemimpin parti komponen Barisan Nasional.

Kesudian Datuk Seri Najib menyampaikan bantuan kepada mangsa banjir di daerah Kemaman itu memberi semangat baharu kepada penduduk yang kehilangan harta benda dalam bencana itu bulan lalu.


Datuk Seri Ahmad Shabery berkata majlis semalam adalah bukti kerajaan sentiasa membantu rakyat ketika diperlukan. Sebanyak 19,205 keluarga mangsa banjir di Terengganu termasuk 14,000 keluarga di Kemaman diberi bantuan merangkumi produk televisyen, peti sejuk, tilam, bantal dan dapur selain wang tunai RM500 daripada kerajaan pusat dan RM1,500 daripada kerajaan negeri.

Kesemua mangsa banjir di negeri ini dan di negeri lain akan menerima bantuan banjir secara berperingkat selepas majlis pelancaran oleh Perdana Menteri semalam.

Lebih menarik, bantuan banjir ini mencatatkan sejarah apabila produk berupa televisyen, peti sejuk, dapur, tilam dan bantal bernilai RM5,000 disumbangkan kepada setiap keluarga mangsa banjir di negeri ini.

Antara produk yang diterima mangsa ialah peti sejuk yang disumbangkan Umno, televisyen sumbangan SKMM serta bantal dan tilam sumbangan Kelab Putera 1Malaysia.

Selain itu, seramai 19,205 keluarga terbabit banjir di Terengganu turut menerima bantuan wang tunai RM500 daripada kerajaan pusat dan RM1,500 daripada kerajaan negeri.

Berucap pada majlis itu Perdana Menteri berkata kerajaan BN sentiasa bersama rakyat dengan membantu mereka ketika susah dan senang.

Tidak pernah dalam sejarah sebelum ini, dalam satu majlis, pelbagai bantuan diberikan kepada rakyat. Jika mengikut pemberian biasa, sumbangan adalah RM500 kepada setiap keluarga.

Bagaimanapun, menurut Perdana Menteri, ketika beliau membuat semasa banjir, jika dikekalkan jumlah bantuan sebanyak RM500 itu, ia tidak berbaloi berbanding kerugian yang ditanggung.

Berikutan itu, kerajaan menerusi kerjasama dengan agensi bantuan banjir, parti politik dan badan bukan kerajaan, telah mengambil inisiatif memberikan bantuan tambahan.

Ia bagi meringankan bebanan mereka yang ditimpa musibah yang tidak dapat dielakkan itu. Amat nyata kerajaan melaksanakan dasar dan falsafah rakyat didahulukan.

Ketika berucap pada majlis itu, Najib berkata kerajaan BN sentiasa bersama rakyat dengan membantu mereka ketika susah dan senang

 "Tidak pernah dalam sejarah sebelum ini, dalam satu majlis, pelbagai bantuan diberikan kepada rakyat. Kalau ikut dasar kita, kita beri sumbangan RM500 kepada setiap keluarga. Tapi tinjauan saya semasa banjir, kalau kekal (jumlah bantuan itu), tidak berbaloi berbanding kerugian yang dipikul," katanya.

Sehubungan itu, katanya kerajaan menerusi kerjasama dengan agensi berkaitan, parti politik dan badan bukan kerajaan mengambil inisiatif memberikan bantuan tambahan bagi meringankan bebanan mereka yang ditimpa musibah itu.

"Kita fikirkan bagaimana untuk tambah bantuan. Falsafah kita, rakyat didahulukan, siapa tolong rakyat semasa susah dan senang?.

Kita nak buktikan sama ada masa senang atau susah, siapa yang berada di sisi rakyat, bukankah UMNO?," katanya.

Sehubungan itu katanya, kerajaan menerusi kerjasama dengan agensi berkaitan, parti politik dan pertubuhan bukan kerajaan mengambil inisiatif memberikan bantuan tambahan bagi meringankan bebanan mereka.

Najib berkata, pemimpin UMNO dan BN sentiasa berlaku adil kepada rakyat tanpa mengira parti dengan memastikan nilai bantuan yang dihulurkan lebih tinggi daripada kepentingan politik.

Pemimpin UMNO sanggup tinggalkan Perhimpunan Agung UMNO yang baru lalu seperti Ahmad Said dan Shabery yang sama-sama turun padang bantu mangsa banjir di Kemaman.

Sebagai pemimpin kita sentiasa bersama-sama rakyat yang dalam kesusahan. “Janganlah sekali-sekala muncul (pemimpin pembangkang) sambil kibar bendera besar tapi tak sampai tahap bantuan seperti UMNO dan BN buat," katanya.

Perdana Menteri berkata dalam memberikan bantuan kepada mangsa banjir, kerajaan BN tidak pernah membezakan fahaman politik sebaliknya membantu mereka yang tidak pernah menyokong kerajaan kerana asas kemanusiaan melebihi daripada fahaman politik.

Sebaliknya, kerajaan turut membantu mereka yang tidak pernah menyokong kerajaan kerana asas kemanusiaan melebihi daripada fahaman politik.

Kerana itu, kita berharap selepas ini janganlah ada lagi mana-mana pihak yang cuba mempolitikkan isu pemberian bantuan ini.

Tidak usahlah mempertikaikan keikhlasan kerajaan dalam membantu dan membela nasib rakyat sedangkan ada antara mereka langsung tidak berbuat apa-apa bagi meringankan beban mangsa banjir.

Apa yang diharapkan ialah bantuan yang diberikan pelbagai pihak kepada mangsa banjir di Terengganu semalam akan membantu memulihkan semula semangat mereka untuk meneruskan kehidupan selepas ditimpa musibah itu.

Selain itu, kerajaan akan melakukan pelbagai projek bagi menangani masalah banjir di masa depan.

Ini termasuk projek tebatan banjir Perdana Menteri berkata kerajaan akan melaksanakan lebih banyak projek projek tebatan banjir di seluruh negara termasuk di Terengganu dan Pahang demi memastikan keselamatan rakyat.

Najib berkata untuk melaksanakan semua prasarana itu, kerajaan memerlukan lebih banyak peruntukan yang diharap dapat diperoleh daripada tranformasi ekonomi negara.

"Untuk melaksana projek tebatan banjir yang keperluannya amat mendesak, kos amat tinggi. Di Chukai RM480 juta, di Kuantan RM700 juta...(ia) memakan belanja berbilion tidak termasuk jalan, jambatan, sekolah dan lain-lain kemudahan yang rosak," katanya.

Menurutnya kerajaan sentiasa mahu melihat rakyat hidup dalam keadaan selamat dan sejahtera, namun katanya adalah tidak adil untuk menyalahkan kerajaan di atas setiap bencana yang berlaku.

Tidak ada negara di dunia ini yang terlepas daripada bencana akibat perubahan iklim dunia sehingga mengakibatkan banjir besar, katanya.


Dalam pada itu, Menteri Besar berkata laporan lengkap untuk membina sistem tebatan banjir di Chukai telah siap dan projek itu akan dilaksanakan selepas pihaknya menerima peruntukan.

Jabatan Pengairan dan Saliran menganggarkan RM480 juta diperlukan untuk membina sistem tebatan banjir itu, katanya.

Selain projek ini, kos membaiki kemudahan asas yang rosak akibat banjir seperti jalan raya, jambatan, sekolah dan keperluan asas lain dijangkan menelan berbilion ringgit.

Sementara semua agensi berkaitan dan pasukan keselamatan perlu melakukan kesiapsiagaan lebih rapi dalam menghadapi gelombang banjir berdasarkan pengalaman banjir sebelum ini.

Kita berdoa agar penerima bantuan banjir tersebut akan bersyukur dan memahami siapa sebenarnya pembela nasib mereka dan siapa pula hanya sekadar menagih undi mereka.

Nota - Sebahagian bahan sudah disiarkan melalui BICARA TERENGGANUKITA, Trg FM, 12 Januari 2014, jam 1.30 tengah hari.

BUGHAH - PAS TERENGGANU ANGGAP HARUSSANI HANYA PANDAI MELEMPAR BATU....

 
Mohd Nor Hamzah, Ketua Penerangan PAS Terengganu merangkap ADUN Bukit Payong mencabar Mufti Perak,  Tan Sri Harussani Zakaria supaya membuka baju mufti dan turun secara terhormat ke gelanggang politik .

Beliau menyifatkan Harussani sebagai hanya tahu melempar batu sambil tangan disembunyikan dalam isu Bughah.

Sedangkan katanya, rakyat mahukan kepastian bagi mengetahui apakah 'warna kulit' Harussani yang sebenarnya.

Berikutan itu PAS Terengganu (atau pendapat Mohd Nor seorang sahaja) mencabar Harussani untuk menyatakan kesediaan berdebat dengan sesiapa sahaja ulamak dalam PAS tentang isu ini dalam masa seminggu.

Jika Harussani gagal untuk menyatakan kesediaan berdebat, kata Mohd Nor, rakyat boleh menilai bahawa beliau seorang yang pengecut dan menyembunyikan kebenaran berlawanan dengan firman Allah dalam surah al-Nahl ayat ke 125. 

Baca kenyataan Mohd Nor berikut:

Buka Baju Mufti, Mari Berpencak Digelanggang Politik


Assalamualaikum. Saya ingin menarik perhatian seluruh rakan-rakan yang terkesan dengan kenyataan mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria yang mengeluarkan kenyataan yang agak ekstrem berkenaan dengan perhimpunan “Turun” pada malam tahun baru yang lalu.

Tak perlu saya perincikan segala butir patah kenyataan beliau kerana saya yakin saudara-saudari sekelian boleh mengaksesnya dari internet.

Suka saya mengingatkan kepada Tan Sri agar mengambil pengajaran dari Surah al-Hujuraat ayat 6 berkenaan saranan berhati-hati apabila menerima sebarang berita daripada orang yang fasik. Ibnu Al-Qayyim berkata, Abu Abdillah bin Baththah dalam kitabnya dari Al-Khal’ dari Imam Ahmad bahwasanya beliau berkata: "Tidak layak bagi seorang menyandarkan dirinya untuk berfatwa hingga dalam dirinya terdapat lima karakter:

Pertama: Dia harus memiliki niat baik, karena jika ia tidak memilikinya,tidak ada cahaya berkah baginya dan dalam kata-katanya – Niat Tan Sri dilihat sentiasa melindungi Umno yang mana sepatutnya Tan Sri seorang mufti, sepatutnya bersikap neutral.

Kedua: Dia harus memiliki ilmu, kesabaran, wibawa dan tenang – Dalam hal ini saya melihat Tan Sri kurang sabar kerana selalu gopoh dalam mengeluarkan pendapat terutama apabila melibatkan PAS. Begitu juga kewibawaan Tan Sri sudah pudar contoh terjadi apabila Tan Sri mengeluarkan fatwa haram keatas sambutan Valentine’s Day, Kongsi Raya, Raya Berkembar dengan Krismas dan juga Sure Heboh dimana orang Umno sendiri menolak fatwa Tan Sri malah memperlekehkannya pula.Ketiga: Dia harus memiliki pemahaman yang kuat dari pengetahuan – Cara Tan Sri mengambil berita sangat lemah contoh seperti yang berlaku pada malam tahun baru yang lalu, tiada siapapun yang datang mahu turunkan kerajaan tetapi hanya mahu kerajaan turunkan harga barang-barang keperluan. Kedua ketika Tan Sri melaporkan akan ada umat Islam dimurtadkan satu masa dahulu dan pemberi maklumat Tan Sri ketika itu Raja Sherina telah ditangkap kerana telah memberikan maklumat palsu. Rupanya maklumat yang Tan Sri sebarkan adalah palsu, dan menimbulkan keresahan kepada masyarakat.

Keempat: Keperibadian yang kuat dan tidak terpengaruh oleh kritik manusia – Tan Sri tidak dilihat mempunyai peribadi yang kuat kerana sering memberikan fatwa yang belainan kepada pihak yang lain. Contoh apabila penyokong Idris Jusoh yang terang-terang mengangkat banner di hadapan istana Sultan Terengganu dan menggelarkan tuanku sultan sebagai “Natang” (binatang) tiada pula Tan Sri mengeluarkan fatwa bughah kepada mereka. Bukan itu sahaja malah perhimpunan demi perhimpunan yang dianjurkan oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab yang menentang kerajaan Kelantan, Selangor dan juga Kedah sedikit masa dahulu, Tan Sri juga ketika itu kelihatan tidak menjumpai perkataan bughah dalam kamus Tan Sri untuk diberikan kepada mereka yang berdemostrasi itu.

Kelima: Memiliki pengetahuan tentang keadaan manusia – Saya percaya yang Tan Sri kurang mempunyai pengetahuan tentang manusia kerana itulah Tan Sri selalu digunakan orang dalam banyak hal terutama menjadi barisan depan dalam membelasah Pakatan Rakyat. Juga dengan mengatakan bahawa ulamak PAS tidak memahami al-Quran, memperlihatkan lagi kedangkalan Tan Sri dalam menilai manusia. Sekurang-kurangnya ulamak PAS telah berjaya menghapuskan kedai-kedai judi di Kelantan dan Terengganu sehingga kini tidak kelihatan lagi.


Tan Sri juga gagal melihat Malaysia ini adalah sebuah Negara demokrasi yang menjamin hak berhimpun dengan aman, apatah hal ini telah diakui oleh banyak pihak bahawa Himpunan Turun malam tahun baru itu berlangsung dalan keadaan aman.

Maka mengisytiharkan bugahah dan halal darah peserta himpunan itu adalah sangat jauh dari kebenaran dimana Malaysia ini bukanlah sebuah negara yang mengamalkan syariat Islam sepenuhnya

Dengan segala bukti yang dinyatakan juga dengan selera Tan Sri yang dilihat tinggi dan konsisten dalam menghentam Pakatan Rakyat, maka sebaiknya Tan Sri membuka baju mufti dan turun secara terhormat ke gelanggang politik dan bukannya hanya tahu melempar batu sambil tangan disembunyikan.

Ini akan memberikan kepastian kepada rakyat dan mengetahui apakah warna kulit Tan Sri yang sebenarnya. 

Rakyat merindui mufti-mufti seperti Mufti Izzudin, an- Nawawi yang begitu lantang menyuruh raja dan pembesar dahulu yang mengeluarkan harta mereka ketika menghadapi serangan tentera Tartar sebelum mengambil harta rakyat dan bukan seperti sekarang, ketika keadaan ekonomi yang mencengkam hidup rakyata, rakyat dahulu disuruh berkorban dan menanggung sengsara dengan sokongan orang agama yang berkepit dengan BN.

Oleh itu kami mencabar Tan Sri untuk menyatakan kesediaan berdebat dengan sesiapa sahaja ulamak dalam PAS tentang isu ini dalam masa seminggu. Jika Tan Sri gagal untuk menyatakan kesediaan berdebat maka rakyat boleh menilai bahawa Tan Sri seorang yang pengecut dan menyembunyikan kebenaran berlawanan dengan firman Allah “ Dan serulah agama Allah dengan hikmah dan pelajaran yang baik dan bantahlah dengan cara yang lebih baik (al-Nahl : 125).

Kami juga menggesa agar Tan Sri menarik balik kenyataan itu dan memohon maaf kerana mengelirukan rakyat dan kami juga mendesak pihak kerajaan supaya menyiasat terhadap kenyataan ini yang boleh mencetuskan huru-hara dalam Negara.


Komen saya: 


Mohd Nor juga sepatutnya menegur Mufti Kelantan kerana mempertahan Harussani.

Mufti Kelantan, Datuk Mohamad Shukri Mohamad (gambar atas) berkata kenyataan yang dikeluarkan Mufti Perak itu bukan bermaksud menuduh tetapi bersifat memberi contoh dengan situasi yang berlaku di Himpunan Turun pada malam ambang tahun baharu minggu lalu.

Menurutnya, situasi di himpunan itu tidak sepatutnya dikaitkan dengan perkataan bughah dalam istilah fiqah namun ia boleh digunakan bagi tujuan memberi tauladan dan contoh.

“Pada pendapat saya, ia hanya contoh, bukan menuduh, tugas kita sebagai mufti adalah untuk memberitahu tentang apa yang terkandung dalam ajaran Islam, tentang fatwa, nasihat dan penjelasan mengenai perkara-perkara yang boleh mendatangkan salah faham.

“Kalau mereka (peserta) tidak tergolong dalam contoh yang dinyatakan, maka mereka tidak perlu marah atau terasa hati dengan kenyataan itu, kalau keluar beramai-ramai tanpa mendatangkan kemudaratan kepada orang lain, itu tidak menjadi masalah, kenyataan tersebut sebenarnya dipolemikkan golongan tertentu,” katanya dipetik Sinar Harian, 7 Januari lalu.

Beliau mengulas tindakan beberapa pihak yang tampil membuat laporan tidak berpuas hati dengan kenyataan yang dikeluarkan Mufti Perak tersebut.

Menurutnya, Harussani memberikan contoh itu supaya masyarakat Islam yang menyertai himpunan itu sedar tentang apa yang dilakukan itu boleh mendatangkan pelbagai masalah.