Monday, June 5, 2017

RM9.5 JUTA - NAJIB, SHAFIE PERLU TELUS ‘BERSIHKAN DIRI’...


Seorang  anggota Majlis Tertinggi UMNO menegaskan parti itu menjadi sebuah parti yang beruntung kerana mempunyai seorang presiden yang telus, iaitu Datuk Seri Najib Razak.

UMNO  disifatkan beruntung kerana ketua parti sangat berterus terang dan sudah terangkan banyak kali dari mana dana untuk parti itu diperolehi..

Beliau menyatakan perkara ini sebagai jawapan kepada saranan Naib Presiden Parti Amanah Negara (AMANAH), Datuk Dr Muhajid Yusof Rawa yang  meminta semua ketua bahagian UMNO dan parti komponen Barisan Nasional (BN) yang menerima dana didakwa dari kantung SRC International supaya bertaubat dan memulangkan wang berkenaan.

Ini kerana ia adalah milik rakyat.

Apakah Najib sebagai Perdana Menteri, Menteri Kewangan  dan Presiden UMNO -= orang yang diamanahkan menjaga kepentingan kepentingan rakyat - sanggup mengambil wang rakyat?


Rakyat belum lupa bahawa dokumen yang diumumkan Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali pada sidang media pada Januari tahun lepas menunjukkan sekurang-kurangnya RM32 juta disalurkan ke akaun bank peribadi perdana menteri daripada SRC International.

Namun Apandi membersihkan Najib daripada sebarang salah laku. Ia atas alasan bahawa perdana menteri tidak sedar menerima wang berkenaan.

Berkaitan perkara ini, dengan sikapnya yang ‘selamba badak’ Najib menafikan dakawan bahawa beliau mengambil wang rakyat untuk kepentingan peribadi.

Kini apabila Najib dipalitkan dengan isu pembayaran RM9.5 juta kepada peguam Tan Sri Muhammmad Safie Abdullah, jangan pula Najib dan pemimpin UMNO berdiam diri dan tidak meminta Najib supaya telus menjawab persoalan ini.

Kenapa lama menunggu untuk menjawab persoalan ini? Kedua-duanya perlu menjawab 'ya atau tidak'?

Apa lagi isu ini turut dikaitkan dengan wang dari SRC International dan menggugat masruah dan keredibiliti Najib sekiranya  jika terus berdiam diri.

Nyata sekali pendedahan oleh Sarawak Report ini menimbulkan persoalan asas – bagaimana wang dari SRC International disalurkan ke dalam akaun peribadi Najib?


Sarawak Report  mendakwa Najib membayar wang berkenaan menggunakan dana anak syarikat 1MDB, SRC International Sdn Bhd pada 11 September 2013 dan 17 Februari 2014.

Malah penjelasan Anggota Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri Nazri Aziz kelmarin mengenai wang berjumlah RM9.5 juta yang disalurkan Najib Razak ke akaun Shafee dianggap tidak mencukupi.

Semalam Presiden PKR, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail berkata pihaknya kesal kerana sehingga kini perdana menteri dan peguam kanan itu tidak menjawab dakwaan berkenaan.

Bagi Wan Azizah  rakyat Malaysia sejauh ini hanya mendengar alasan remeh yang diberi oleh Nazri.

Kenapa dianggap remeh?

Ini kerana persoalan pokok tidak dijawab mengapa engapa dana dari SRC International ini berada di dalam akaun peribadi Datuk Seri Najib.

Juga berkaitan dengannya mengapa RM 9.5 juta dipindahkan ke dalam akaun peribadi Shafee.

Kedua-duanya perlu tegas menepis dakwaan Sarawaj Report ini dan kekalutan ini pastinya bukan sahaja mendapat perhatian dalam negara.

Bukan sekadar wujud tanda tanya apakah bayaran berkenaan mempunyai kaitan dengan kes liwat kedua terhadap suami Wan Azizah tetapi kini keputusan mahkamah terhadap Anwar mula dipersoalkan.

Najib perlu bersihkan dirinya sebagai individu, apa lagi sebagai Perdana Menteri, Pengerusi Barisan Nasional,Presiden UMNO, Menteri Kewangan dan Ahli Parlimen Pekan – bebas daripada melanggar Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram (AMLA 2014).

Jika beliau gagal membersihkan dirinya, maka satu lagi episod hitam akan menghantui dirinya dan kerajaan BN selepas gagal menjernihkan tuduhan mengenai wang RM2.6 bilion yang terpalit dengan dirirnya sebelum ini.