Tuesday, April 16, 2013

KE MANA MCA SELEPAS PRU13 – HIDUP ATAU TINGGAL NYAWA IKAN?


 

MCA sekutu rapat UMNO sejak sebelum merdeka berdepan 'pertempuran hidup atau mati' pada pilihan raya umum ke-13 (PRU13) dan perlu menggunakan strategi baharu untuk menghadapinya.

MCA hanya akan bertanding di 37 kerusi parlimen dan 90 kerusi negeri.

Jumlah itu kurang tiga kerusi yang mereka wakili untuk bertanding pada pilihan raya umum yang lalu.

Selain itu MCA berdepan dengan ujian kesetiaan hubungannya dengan UMNO apabila sekurang-kurang dua kerusi diintainya, iaitu di Parlimen Gelang Patah dan Wangsa Maju kini jadi milik UMNO.

Di Parlimen Wangsa Maju calon UMNO yang bertanding ialah Datuk Dr Mohd Shafei Abdullah dan sudah nampak jelas MCA Wangsa Maju 'tidak puas hati'.


Presiden parti itu Datuk Seri Dr Chua Soi Lek mengumumkan parti itu melepaskan kerusi Parlimen Gelang Patah, yang kini menjadi medan pertempuran antara Menteri Besar Johor Datuk Abdul Ghani Othman dan penasihat DAP Lim Kit Siang.

Dr Chua sendiri antara empat presiden parti komponen BN sah tidak akan bertanding pada PRU13 kali ini.
Tiga lagi ialah Presiden MCA, Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek, Presiden Gerakan, Tan Sri Dr. Koh Tsu Koon dan Presiden Parti Bersatu Rakyat Sarawak (SUPP), Datuk Seri Peter Chin Fah Kui. Presiden Parti Progresif Penduduk (PPP) Datuk Seri M. Kayveas juga tidak akan bertanding pada pilihan raya umum kali ini.

Oleh yang demikian semua ahli parti MCA diharapkan memastikan kelangsungan pemerintahan BN bagi memastikan masa depan MCA terjamin. MCA akan bertanding di 37 kerusi Parlimen dan 90 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN), iaitu kurang tiga kerusi Parlimen berbanding pilihan raya 2008, dengan 68 muka baharu di kalangan 127 calonnya.

Tiga pemimpin kanan MCA termasuk dua naib presiden dan juga bekas presiden, tidak terpilih mewakili parti itu dalam pilihan raya umum kali ini.

Mereka ialah Naib Presiden Datuk Seri Dr Ng Yen Yen dan Senator Gan Ping Sieu. Turut digugurkan ialah bekas presiden parti Datuk Seri Ong Tee Keat.Beliau yang mewakili Parlimen Pandan sebelum ini merupakan nama yang ditunggu-tunggu oleh orang ramai sama ada akan turut dipilih semula sebagai calon atau tidak.

Kini teka-teki tersebut sudah terjawab. MCA juga tidak menyenaraikan calon mereka di kerusi Gelang Patah kerana tempat itu akan ditandingi oleh wakil Umno iaitu Menteri Besar Johor.


Ketua MCA Gelang Patah, Jason Teoh tidak disenaraikan langsung untuk mana-mana kerusi. Kesemua yang digugurkan atau tidak terpilih semula adalah bagi memberi laluan kepada 19 muka baru yang akan diperkenalkan oleh MCA kali ini.

Untuk kerusi parlimen ujarnya, MCA mempertaruhkan nasib dan harapan ke atas 21 orang calon daripada jawatankuasa pusat parti, 11 calon daripada Pemuda dan lima calon dari sayap Wanita.

Kesemua calon Wanita adalah terdiri daripada muka-muka baru. Untuk kerusi negeri pula, beliau menyatakan MCA meletakkan harapan kepada 53 calon dari pusat, 25 calon Pemuda dan 12 calon dari Pergerakan Wanita.

MCA mengumumkan nama-nama calon untuk semua kerusi yang ditandinginya melainkan untuk kerusi Parit Yaani di Johor atas sebab-sebab teknikal.

Selain isu bertanding, MCA berdepan dengan cara ia mendisiplinkan ahlinya dan SABOTAJ paling awal yang ditunjukkan dalam Barisan Nasional (BN) ialah daripada MCA. Bagaimana Dr Chua akan menguruskan bantahan ini? 


Hari ini, MCA Wangsa Maju bersama kira-kira 120 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Wangsa Maju memutuskan memboikot BN sepanjang kempen Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) berikutan Datuk Yew Teong Look tidak dicalonkan di kerusi Parlimen Wangsa Maju.

Teong Look mendakwa beliau telah bekerja keras untuk mengembalikan keyakinan rakyat kepada BN dan tidak henti-henti berkhidmat menjaga kebajikan rakyat hampir lima tahun.

“Saya telah membelanjakan RM2.5 juta tanpa bantuan parti komponen yang lain untuk penduduk di Wangsa Maju tetapi kerja keras tidak dinilai oleh pucuk pimpinan BN. “Saya mengambil keputusan untuk berehat dan apa-apa keputusan dari MCA serta NGO bagi memboikot pilihan raya bukanlah dalam kawalannya sekarang,” katanya.

Namun begitu, beliau tetap akur dengan keputusan pemilihan calon yang dibuat pucuk pimpinan BN.

Bantahan disuarakan selepas mesyuarat tergempar bersama MCA dan wakil-wakil NGO Wangsa Maju setelah mengetahui Teong Look tidak dicalonkan, semalam.

Ketua Bilik Gerakan Pilihan Raya MCA, Lim Choong Hong berkata, 120 NGO seluruh Wangsa Maju telah sepakat bersama MCA akan memboikot pilihan raya kali ini.

Beliau mendakwa suara rakyat di akar umbi di Wangsa Maju langsung tidak didengar oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak setelah NGO menghantar memorandum kepada Najib supaya Teong Look dicalonkan.

Beliau turut member amaran bahawa MCA akan mengadakan bantahan bersiri kepada pucuk pimpinan MCA bagi mengutuk tindakan Presiden MCA, Datuk Seri Chua Soi Lek yang tidak mempertahankan kerusi Wangsa Maju.

Beliau tidak ragu-ragu menegaskan undi masyarakat Cina di Wangsa Maju akan beralih kepada parti pembangkang dan BN akan kalah teruk PRU13 sebagai tanda protes kepada keputusan ini.

Kita tunggu apa reaksi pemimpin tertinggi BN dalam kes MCA ini selain menunggu apa respons rakyat kepada calon-calon MCA pada PRU13 ini.