Tuesday, August 3, 2010

KELU APABILA RAKAN MATI DITEMBAK

Anggota polis mengangkat mayat bekas ADUN Permatang, Datuk Abdul Aziz Mohd. Nor yang mati ditembak bersama pembantu peribadinya, Siti Rohana Ismat di dalam sebuah kereta ketika dalam perjalanan dari Petaling Jaya ke Tanjung Karang, di Km 445.7 Lebuh Raya Utara Selatan dekat Sungai Buluh, Selangor, 3 Ogos. – Gambar Utusan

Saya menjadi kelu dan terkejut. Seakan tidak percaya apa yang saya baca!

Kerana itu saya menjenguk beberapa laman dan portal berita yang menyiarkan bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Permatang, Selangor, Datuk Abd. Aziz Mohd. Noor, 63, dan pembantu peribadinya, Siti Rohana Ismat, 43, ditemui mati dengan dua kesan tembakan di kepala dalam sebuah kereta di Kilometer 445, Lebuh Raya Utara Selatan dekat Sungai Buloh hari ini.

Dalam kejadian kira-kira pukul 11 pagi itu, kereta Toyota Caldina dinaiki kedua-dua mereka hilang kawalan sebelum terbabas dan merempuh pembahagi jalan.

Kereta yang dinaiki mereka dikatakan merempuh pembahagi jalan. Polis menemui sepucuk pistol milik Abd. Aziz dalam kereta tersebut.

Saya terkejut besar kerana Aziz adalah rakan lama dan bekas pelajar saya ketika di Universiti Sains Malaysia (USM) pada 1980an.

Kami berkawan kembali selepas terpisah seketika apabila saya meninggalkankan USM untuk bekerja dengan Berita Harian, khususnya ketika Allahyarham bekerja dengan Menteri Kebajikan Masyarakat, Datuk Seri Abu Hassan Omar yang kemudian menjadi Menteri Besar Selangor.

Ketika beliau menjadi Setiusaha Menteri Besar Selangor, saya sudahpun bekerja di ntv7 sementara ketika Abu Hassan menjadi Menteri Kebajikan Masyarakat, saya bekerja di Berita Harian.

Aziz seorang yang peramah dan mudah didekati.

Menurut polis, kejadian berlaku di KM476 Lebuhraya Utara-Selatan pagi tadi.
Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar berkata, siasatan awal polis mendapati terdapat kesan tembakan di kepala kedua-dua mangsa.

"Siasatan juga mendapati tembakan dilepaskan dari bahagian dalam kenderaan yg dinaiki mangsa, siasatan lanjut masih dijalankan," katanya yang dipetik melalui status Facebook yang dikemaskini kira-kira pukul 1.30 petang, hari ini.

Mayat kedua-dua mereka dihantar ke Hospital Sungai Buloh. Tambah Khalid, kes berkenaan disiasat bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

Beliau juga menasihatkan orang ramai supaya tidak membuat sebarang spekulasi berhubung kejadian berkenaan.

"Kita tidak menolak kemungkinan ini adalah satu kes pembunuhan dan bunuh diri, lain-lain butiran kita tak boleh beri setakat ini... biarlah polis siasat dahulu," katanya.

Katanya lagi, hasil maklumat saksi mengesahkan tiada individu lain dalam kereta mangsa ketika kejadian.

Abdul Aziz mewakili Barisan Nasional (BN) bagi kerusi DUN Permatang selama sepenggal sehingga 2008 sebelum digugurkan pada pilihan raya umum ke-12 yang lalu dan digantikan dengan muka baru, Sulaiman Abdul Razak.