Sunday, December 6, 2009

KINI GILIRAN DAP PULA...

Orang kuat DAP dan selalu bising di Parlimen, kini menikus. Takut dan bimbang tembelang sendiri akan terdedah.

Ternyara selepas PAS, kini DAP pula akan meletup dengan isu rasuah.

Beberapa blog, khususnya Unspinners dan MyKMU sedang memperkatakan mengenai orang kuat DAP, Lim Kit Siang.

Kit Siang kini dikatakan bagai menikus. Takut rahsia besar terbongkar. Menurut dua blog berkenaan, cerita mengenai Kit Siang ini sedang dibisik sesama ahli-ahli Parlimen di kantin-kantin.

Masing-masing hairan kenapa Kit Siang diam saja sepanjang debat mengenai bujet 2010. Biasanya dialah yang paling kuat berkokok mengentam. Kalau tidak ada cacat sekali pun, dia akan cari kesalahan ejaan dan nahu untuk mengkritik.

Khabar angin sedang tersebar bahawa ada sesuatu skandal besar melibatkan Lim Kit Siang akan terdedah dalam sedikit masa lagi.

Kononnya ada skandal kewangan atau rasuah melibatkan DAP akan terdedah.

Kerana itulah Kit Siang tidak berani mahu “cakap banyak” di Parlimen untuk tarik perhatian. Dia takut akan menyegerakan pendedahan.

MyKMU yang menyiarkan entri bertajuk ‘DAP menunggu ledakan’lebih jelas memperkatakan mengenai Kit Sing dan apa akan terjadi kepada DAP.


Kata MyKMU kelmarin (Jumaat):

“Cerita ini sedang dibisik sesama ahli-ahli Parlimen di kantin-kantin. Masing-masing hairan kenapa Lim Kit Siang diam saja sepanjang debat mengenai bujet 2010. Biasanya dialah yang paling kuat berkokok mengentam.

Kalau tidak ada cacat sekali pun, dia akan cari kesalahan ejaan dan nahu untuk mengkritik.
Khabar angin sedang tersebar bahawa ada sesuatu skandal besar melibatkan Lim Kit Siang akan terdedah dalam sedikit masa lagi.

Kononnya ada skandal kewangan atau rasuah melibatkan DAP akan terdedah dan Lim Kit Siang tidak berani mahu “cakap banyak” di Parlimen untuk tarik perhatian.

Dia takut akan menyegerakan pendedahan.
Itu saja makluamt yang diketahui buat setakat ini. Satu kemungkinan jika ini betul akan berlaku adalah penyiasatan-penyiasatan Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) telah dapat mengumpul cukup bukti untuk dijadikan kes.

SPRM telah dilaporkan menyiasat tentang salah peruntukan ahli Dewan Undangan Negeri (DUN).
Selain disiasat SPRM berkenaan peruntukan ADUN, Ronniu Liu ada kes mahkamah kerana menyekat pihak berkuasa menyerbu rumah urut.

Dia sendiri sedang disiasat polis di atas penglibatan dalam kegiatan samseng. Ronnie adalah “orang Lim Kit Siang’ dalam DAP.

Autopsi kedua ke atas mayat Teoh Beng Hock telah dijalankan. Dari kenyataan Ean Yong mempersoalkan kehadhiran patholkogis dari Britain yang lebih kebat kepakaran dari Dr Porntip, ia menunjukan pihak DAP sedang gelisah.

Mungkin Dr Porntip tidak dapat melakukan tugas “temberang” dengan mudah. Seorang peguam yang berada di tempat selepas autopsy menyedari iras muka Gobind Singh dan Dr Porntip kelihatan “kelat”.

Kalau ianya melibatkan rasuah dan ianya besar, satu kemungkinan adalah ianya akan melibatkan Lim Guan Eng. Cara pentadbiran Lim Guan Eng di Pulau Pinang telah lama menimbulkan syak bahawa dia terlalu akrab dan lebih kepada ahli-ahli perniagaan.

Ada pernah didengari dari orang-orang lama dalam DAP bahawa selama DAP wujud untuk menggantikan PAP di Malaysia, PAP ada menyalurkan wang keapda DAP melalui Lim Kit Siang. Cuma duitnya sahaja melencongkan ke luar negara. Jumlah ini dalam pulohan juta jika tidak mencecah ratusan juta.

Satu lagi kemungkinan adalah melibatakan cengkaman kuat Lim Kit Siang sekeluarga ke atas parti yang sudah berkali-kali menjadi isu dalaman DAP. Di masa lepas, beberapa pemimpin dna ahli politik telah meningggalkan parti kerana ini.


Jika tidak pun itu, politik aman parti DAP pun menunggu masa untuk satu pertembungan antara “old guard” dan “new guard.”
Dari maklumat yang didengar, pemimpin-pemimpion generasi kedua dari ibu bapa pun tidak bersatu dengan cara kardlien dan tidak berkompromi yang diambil oleh Lim Kit Siang dan pemimpin-pemimpin muda dalam fraskinya seperti Ronnie Liu, Theresa Kok, dan lain-lain.

Mereka dikatakan bersedia untuk lebih berkompromi dengan Melayu kerana menerima realiti kuasa majoriti berada pada orang Melayu. Namun ini tidak dipersetujui oleh golongan tua yang sudah lama berkeras dengan pendirian mereka.


Samada golongan muda yang sedemikian mempunyai cukup kekuatan politik, itu tidak dapat diketahui. Pastinya perkembangan DAP perlu diperhatikan.
Tidak juga menolak kemungkinan bahawa tidak apa-apa akan berlaku.”