Friday, August 6, 2010

TERTUDUH KES DADAH MENINGGAL DUNIA DALAM MAHKAMAH

KAKITANGAN perubatan mengangkat mayat Wan Khairul Azizi Wan Ali, 34, yang meninggal dunia selepas tiba-tiba rebah ketika menunggu kesnya disebut di dalam Mahkamah Majistret 2 di Kuantan, hari ini. - Foto Berita Harian

Mahkamah Majistret Kuantan hari ini kecoh apabila seorang tertuduh yang sedang menunggu kesnya disebut, tiba-tiba rebah dan meninggal dunia.

Kejadian berlaku jam 8.15 pagi apabila Wan Khairul Azizi Wan Ali, 34, rebah di pangkuan abangnya yang bernama Wan Khairul, 35.

Bapanya yang hanya mahu dikenali sebagai Wan Ali, 67, berkata bahawa selepas rebah, abang kepada Wan Khairul Azizi memangkunya di atas riba sambil mengurut-urut dadanya itu.

"Beberapa minit kemudian dia meninggal dunia," katanya ketika ditemui di bilik mayat Hospital Tengku Ampuan Afzan Kuantan.

Timbalan Ketua Polis Daerah Kuantan, Superintendan Zulkifli Taha, ketika dihubungi mengesahkan kejadian itu dan berkata polis sedang menunggu laporan bedah siasat untuk mengetahui punca kematian.

Wan Khairul Azizi direman di Penjara Penor di sini sejak 12 Mei lalu kerana kesalahan memiliki dadah.

Wan Ali berkata beliau dimaklumkan bahawa pada hari ini keputusan ujian air kencing anaknya telah siap dan anaknya itu dibawa ke mahkamah untuk dibacakan pertuduhan.

"Saya terkejut apabila melihatnya dalam keadaan lemah sebaik keluar dari lokap mahkamah. Bentuk badan dia berbeza semasa mula-mula ditangkap. Dulu dia berisi sedikit tetapi sekarang terlalu kurus," katanya.

Beliau berkata pihak penjara tidak pernah memaklumkan kepadanya mengenai keadaan kesihatan anaknya itu.

Wan Khairul pula berkata beliau nampak adiknya terlalu nazak dan cuba memangkunya sambil mengurut dada.

"Arwah pula sejak dibawa masuk ke dalam mahkamah tidak bercakap sepatah pun," katanya.

MAHU APA LAGI WAHAI PENYANGAK POLITIK?

Selepas 10 tahun, Al Gore kembali menjadi ‘penyangak politik’ di Malaysia.

Dulu dia pernah lakukan terhadap Tun Dr Mahathir Mohamad kini mahu lakukan pula kepada Datuk Seri Mohd Najib.

Kenyataan bekas naib presiden Amerika Syarikat , Al Gore dan bekas presiden Bank Dunia Paul Wolfowitz dalam akhbar Asian Wall Street Journal yang mahu kerajaan Amerika Syarikat campur tangan dalam kes liwat Anwar yang kini sedang dibicarakan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menyatakan segala-galanya.

Hanya gara-gara seorang bernama Anwar Ibrahim, satu negara kecoh lebih satu dekad.

Anwar bukan sekadar minta ‘tali hayat’ dari luar tetapi mendedahkan lagi kebenaran bahawa manusia yang beliau bergantung sekarang adalah Yahudi!

Sementara di luar negara orang yang sama cuba membantu Anwar 10 tahun lalu kini membuat comeback sebagai penyangak politik yang berterusan di negara ini.

Kenyataan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin bahawa menegaskan Malaysia tidak akan tunduk terhadap campur tangan dan desakan mana-mana pihak atau negara luar berhubung kes liwat membabitkan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu amat tepat.

Beliau berkata gesaan itu merupakan satu tindakan sia-sia serta menunjukkan Anwar seorang yang terdesak sehingga menggunakan 'talian hayat' dan sentiasa bersubahat dengan rakan-rakan luarnya demi kepentingannya.

"Sebagai bekas timbalan perdana menteri, Anwar sepatutnya tahu tetapi soal yang berbangkit menunjukkan apakah dia begitu 'desperate' (terdesak) sehingga meminta tolong dan 'tali hayat' daripada orang Amerika dan kawan baiknya," katanya selepas merasmikan Agrofest Perak 2010 di Ladang Infoternak di Sungai Siput semalam.

Kepada Al Gore dan Wolfowitz, perbicaraan kes liwat Anwar dianggap mengancam Anwar serta “semua rakyat Malaysia yang bergelut memperjuangkan negara yang lebih bebas” dan menggesa pentadbiran Presiden Barack Obama untuk campur tangan.

“Kami faham berdasarkan pengalaman, isu sensitif seperti ini sebaik-baiknya ditangani secara senyap oleh kerajaan dengan kerajaan. Namun, masa semakin suntuk. Detik kebenaran semakin hampir,” kata bekas naib presiden Amerika, Al Gore (kiri) dan bekas timbalan setiausaha pertahanan, Paul Wolfowitz dalam satu rencana pendapat bersama yang disiarkan di Wall Street Journal.

Pentadbiran Obama sebelum ini pernah dibidas kerana membisu berhubung perbicaraan Anwar kerana polisinya untuk berbaik dengan negara-negara Islam.

Kedua-dua Gore dan Wolfowitz mengakui mereka mempunyai pendapat yang berbeza sesama mereka, termasuk dengan Anwar dalam banyak perkara termasuk berhubung dasar antarabangsa. Bagaimanapun mereka yakin bahawa Anwar “komited memperjuangkan nilai-nilai pluralism, toleransi dan kebebasan yang diperlukan oleh Malaysia untuk berkembang.”
Mereka juga berkeyakinan ketua pembangkang itu juga mem
punyai kualiti positif sebagai pemimpin, negarawan dan juga kebolehan intelektual.

“Kualiti lain termasuk telus dan terbuka untuk perbahasan, komited terhadap prinsip kebertanggungjawapan dan urus tadbir yang baik serta serius mengenai masa depan negaranya dan juga dunia - juga tidak dilupakan keberanian luar biasanya memperjuangkan apa yang dipercayainya.”

Atas alasan itu, Gore dan Wolfowitz berkata mereka mahu Obama campur tangan kerana dakwaan liwat yang dihadapi oleh Anwar untuk kali kedua “direka” kerana usahanya memperjuangkan reform sosial dan politik.

Menurut mereka, seperti dakwaan liwat pertama yang dilemparkan ke atas Anwar, 10 tahun lalu, perbicaraan kali kedua - selepas pilihan raya umum 2008 yang menyaksikan prestasi cemerlang pembangkang yang menafikan majoriti dua pertiga kerajaan di Parlimen - kali ini juga mempunyai ciri-ciri manipulasi politik.

Muhyiddin berkata desakan seumpama itu tidak wajar dibuat kerana Malaysia merupakan sebuah negara yang mengamalkan demokrasi dan mempunyai undang-undang serta sistem perundangan yang dilaksanakan dengan baik.


Muhyiddin berkata pemimpin seperti Al Gore dan Wolfowitz perlu menghormati undang-undang dan sistem yang ada pada sesebuah negara sepertimana mereka menghormati undang-undang di negara mereka sendiri.

"Kita mematuhi undang-undang dan apabila Anwar dibawa ke muka pengadilan dan kini sedang dibicarakan, saya hairan mengapa dia nak minta tolong orang luar, macam dah 'desperate' (terdesak) sangat. Apakah dia tidak boleh pertahankan kedudukannya sendiri, atau rasa kes dia sangat lemah.

"Saya tidak mahu prejudis kerana kes masih dalam mahkamah," katanya.

Memang benar kata-kta Muhyiddin bahawa Anwar sebagai bekas timbalan perdana menteri mengetahui bahawa di dalam sistem perundangan negara, tidak ada kuasa luar yang boleh mengganggu-gugat apa yang dilakukan dalam negara itu.

Namun Anwar tetap Anwar. Pada ketika beliau semakin dibenci di Amerika, Anwar kini meletakkan dirinya lebih penting daripada perundangan dan kedaulatan negara ini.

SESAMA RAKAN BLOGGER PUN ADA NAK KEBAS, TONGGANG, DAN MUNGKIR JANJI?

Terkejut saya melihat poster WANTED dan membaca entri mengenai perkara ini.

Sukar saya nak mengecam gambar siapa sebenarnya dalam poster WANTED itu.

Ini cerita blogger. Terima kasih The Unspinners. Pendedahan ini ada kaitan sedikit dengan pengalaman saya. Tidak payah diperjelaskan kerana saya bukan penerima tetapi kes lain.

Kes saya ini Blogger catatanzabidi, lesung batu dan Sang Kelembai serta beberapa yang lain yag biasa di The Mall memang tahu!

Apa pun diharapkan rakan bloggers bantulah sesama sendiri! Atau kalau boleh Sang Kelembai bantulah selesaikannya!

Saya perturunkan apa yang dinukilkan melalui The Unspinners:


Cerita blogger ini banyak tapi tak ada yang diketahui.

Semuanya diam-diam dan tidak terdedah. Sesekali ada berlaku, macam kisah orang guna nama The Unspinners.

Kali ini pula blogger Braveheart ada beberapa cerita orang tak betul. Ceritanya berikut:

... Setiausaha UMNO, Dato' Tengku Adnan telah menyediakan sumbangan (bukanlah banyak sangat) RM15,000 untuk diagihkan kepada para blogger yang bertungkus lumus di Hulu Selangor dulu. Jumlah itu sekiranya diagihkan sama-rata mungkin setiap orang hanya akan mendapat sebanyak RM500.00 atau RM600.00 sahaja.

Tidak mengapalah!

Alhamdulillah juga jika hanya setakat itulah yang mampu diberikan oleh kerajaan (maksud parti) sebagai penghargaan dan mengenang jasa para blogger. Namun apa yang berlaku amat mendukacitakan!

Kenapa SU UMNO tidak secara peribadi bertemu dengan para blogger untuk berkenal mesra sambil menyerahkan sumbangan itu? Saya percaya blogger akan sangat menghargai menerimanya secara langsung dari seorang tokoh walaupun jumlahnya tidak besar.

Menyerahkan kepada 'orang kedua' telah mendatangkan risiko dimana peruntukan berkenaan telah tercicir ditengah jalan. Blogger Aiman Jr tentu lebih maklum tentang perkara ini.

Blogger Sanggah Tok Janggut ini merupakan teman akrab kepada blogger Sang Kelembai yang tentu masih kenal dan melihat sahabat-sahabat yang sama berjuang di Hulu Selangor dulu, yang menjulang kemenangan calon BN [ dengan membelanja duit sendiri.]

Justru saya menyaran kepada pemimpin supaya lebih berhati-hati dan lebih telus ketika berhubung dengan blogger.

Saya masih ingin mendengar apa kata pihak Tan Sri Muhyiddin Yassin tentang janji anakbuahnya untuk men'sedekahkan' blogger yang hadir di pelancaran blog beliau dulu dengan modem broadband.

Kita fahan bahawa mungkin kilang pembuat modem berkenaan masih dalam pembinaan, kerana itu kita masih belum menerima nya.

Hehehe!

Bagaimana pula dengan sumbangan dari SU UMNO melalui blogger Sanggah Tok Janggut ini? Apakah 'cek' itu masih sukar untuk di 'cash' kan? Atau sudah kehilangan alamat pada sahabat semua? Atau memang sumbangan itu hanya untuk beliau seorang diri? ...

Petikan dari
Beranikan Hati

Kami The Unspinners tak mahu sebab satu dua makhluk yang ambil peluang, perjuangan kita terbantut. Biar dia malu dari pendedahan ini, peduli apa. Dedahkan sesiapa yang mengguna sesiapa ntara kita untuk tujuan tidak baik.

Kita faham tak semua ada peluang dan boleh dapat peruntukan. Ada lebih dan ada kurang. Ada tak ada. Itu rezeki masing2, kebolehan masing2 dan penghargaan orang kepada bloggers tersebut.

Tapi jangan guna nama orang untuk masuk poket sendiri. Oleh demikian, berawas bila ada sesiapa minta nama dan butiran.

Kalau ada pihak mengaku The Unspinners ada dalam mana-mana senarai, sah itu group nak jual nama dan menyamun. Kami tak akan ikut mana2 group. Kami berjalan sendiri tapi seiring dengan blogger2 pejuang yang tulin.

Bagi yang tak amanah, jangan pula nak tegur dan nasihat Noh Omar. Nasihat diri sendiri.

Sumber : http://theunspinners.blogspot.com/