Friday, September 28, 2018

BERSATU MAHU SEKAT ANWAR? SATU FAKTA SANGAT MENYELEWENG...


Adu domba politik bukan berlaku di kalangan orang politik semata-mata.
Ia juga berlaku di kalangan ahli akademik yang lebih berminat menilai dan mentafsir politik dari bilik di kampus.

Walaupun tidak semua tetapi dalam kes terbaru di mana seorang pensyarah berpendapat  Bahagian BERSATU di Port Dickson dibubarkan sebagai “taktik politik supaya tak terlibat PRK?’ sangat menyeleweng.

Tanpa membuat rujukan yang sahih dan berfikiran terbuka dengan mengambil kes yang berlaku di Negeri Sembilan dan di Bahagian BERSATU Port Dickson sebelum ini, analisis jelas tidak betul dan menyimpang jauh.

Selain tafsiran yang menyimpang, ia jelas tidak mentelaah apa yang cuba dilakukan oleh kepimpinan BERSATU Pusat, khususnya oleh Presidennya, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Isu dan pergolakan di Negeri Sembilan bukan kes baharu.

Kritikan, letak jawatan, penggantian kepimpinan dan banyak masalah lain, termasuk keahlian menyebabkan BERSATU Negeri Sembilan dianggap salah satu ‘negeri BERSATU’ yang bermasalah.


Jadi, tanpa melihat kepada masalah yang berlaku dalam BERSATU negeri berkenaan, Felo Penyelidik Institut Analisis Politik Malaysia, Universiti Utara Malaysia (UUM), Dr Achmad Dzariean Mohd Nadzri  janganlah membuat kenyataan spontan yang menampakkan beliau cetek dalam politik dan tidak membuat kerja rumah.

Beliau mengatakan pembubaran BERSATU  di Negeri Sembilan sebagai taktik politik yang memberi isyarat bahawa parti itu tidak akan berkempen untuk calon PKR di PRK Parlimen Port Dickson.

Malah ‘tidak berkempen’ itu dikaitkan pula dengan hasrat Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim bertanding di kawasan berkenaan.

“Disebabkan itu katanya, “BERSATU mengambil jalan selamat dengan membubarkan parti itu di Negeri Sembilan agar tidak terlibat pada PRK berkenaan, 13 Oktober ini,” menurut apa yang dipetik oleh Sinar Harian.

Lebih menyeleweng fakta oleh Achmad Dzarlean ialah apabila mengatakan pembubarakan itu sebagai ‘satu cara untuk mengurangkan keupayaan Anwar menang besar pada PRK Parlimen Port Dickson’.

Mentadbir politik bukan mudah dan apa yang dibuat oleh Presiden BERSATU, Tan Sri Muhyiddin Yassin sudah pasti melalui banyak pertimnbangan. Ia tidak semudah membuat ulasan spontan di akhbar.

Muhyiddin yang begitu berpengalaman dalam parti sama ada UMNO dan BERSATU sudah pasti mengambil kira banyak perkara, termasuk menjaga hati rakan-rakan dalam Pakatan Harapan (HARAPAN), khususnya menjelang PRK Port Dickon membabitkan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Dalam isu BERSATU Negeri Sembilan ini, rujuk sahaja kepada kes awam di mana BERSATU Pusat berusaha keras untuk memulihkan BERSATU negeri selepas krisis besar akibat kritkkan dan perletakan jawatan setiausaha kerja, parti itu - Kamarulzaman Habibur Rahman  yang dikenali sebagai ‘Cik gu Kamaruzaman’.

Kamarulzaman yang merupakan pengerusi Gabungan Ketua Cawangan Malaysia (GKCM) turut  mengumumkan keluar BERSATU pada 19 April 2017 dengan alasan hilang keyakinan terhadap kepimpunan PPBM, yang dakwanya semata-mata mahu merebut kuasa dan kedudukan.


Kemudian pada 28 Januari 2018, kekecohan berlaku apabila berlaku kekecohan di Konvensyen HARAPAN  Negeri Sembilan di Seremban apabila beberapa pihak dakam BERSATU tidak puas hati dengan pengagihan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) di negeri itu.
  
Lebih 50 ahli melaungkan perkataan 'ini tidak adil' beberapa kali dari bahagian belakang dewan sebaik Presiden PH, Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail selesai berucap.

Malah ketika sidang media di hadapan pentas bersama Wan Azizah; Naib Presiden PH, Datuk Seri Mukhriz Mahathir; Timbalan Presiden, Mohamad Sabu dan Lim Guan Eng, serta pemimpin pakatan pembangkang negeri, kumpulan itu turut membuat gangguan.

Ini mencemarkan majlis dan belaku di hadapan pemimpin utama parti koponen HARAPAN yang hadir.

Timbalan Presiden BERSATU, Datuk Seri Mukhriz terpaksa menelan semua perbuatan yang bersifat ‘kurang manis’ itu.


Terbaharu, pula pada 14 September lalu, ada amaran daripada kepimpinan BERSATU Port Dickson untuk Boikot PRK Port Dickson jika pemimpin PKR, khususnya Datuk Abdullah Sani Abdul Hamid tidak memohon maaf kepada perdana menteri dahulu sebelum berkempen di Port Dickson.

Mereka juga menggesa pemimpin PKR tidak datang berkempen dalam PKR Parlimen Port Dickson kerana pernah membuat tuduhan tidak berasas kepada pimpinan parti itu. Mereka ialah Naib Presiden yang juga calon Timbalan Presiden PKR, Rafizi Ramli dan Ahli Parlimen Kapar, Datuk Abdullah Sani Abdul Hamid.

Ketua Penyelaras BERSATU  bahagian itu, Ramli Awang berkata, kedua-dua individu terbabit telah melemparkan tuduhan yang tidak bermaruah terhadap Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad dan bekas Menteri Kewangan, Tun Daim Zainuddin.

“Saya khuatir sekiranya sesuatu tidak dilakukan oleh mereka, ia akan menyebabkan kira-kira 2,000 ahli PPBM Port Dickson tidak keluar mengundi dan tindakan ini pasti akan mempengaruhi keputusan pengundian kelak,” tegas Ramli.

Kenyataan yang dibuat Ramli itu bagaimana pun tidak menghalang sama sekali Anwar daripada bertanding di Port Dickson. Namun ia tetap dilihat sebagai sesuatu yang akan mendatangkan masalah kepada parti dan hubungannya dengan PKR.

Berikutan itu BERSATU Pisat, selepas membubarkan BERSATU Negeri Sembilan melantik Tan Sri Rais Yatim sebagai Pengerusi BERSATU yang baharu di negeri itu. Rais memohon masa tiga bulan untuk pulihkan BERSATU negeri itu.

Mengenai PRK ini, sebagai orang berpengalaman Rais semalam berkata jika Anwar menang, ia bukan sahaja memberi kelebihan kepada Port Dickson, dalam masa sama ia juga beri kesan kesan positif terhadap pembangunan Negeri Sembilan secara amnya.

Menurutnya, Presiden PKR itu berhak untuk mendapat keistimewaan memandangkan beliau adalah antara orang terpenting dalam pentadbiran negara pada masa akan datang selain bakal Perdana Menteri Malaysia yang kelapan.

 “Kita bagilah peluang kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim kembali beraksi dalam politik, kita akan membantu memenangkan beliau,” kata Rais mengenai PRK Port Dickson.

Mengambil iktibar daripada kes yang berlaku di Negeri Sembilan ini, kepimpinan BNERSATU mempunyai sebab untuk membubarkannya, cumanya kebetulan ia berlaku ketika PRK dan Presiden PKR bertanding.

Namun, jika Rais begitu mnenyokong Anwar, sudah pasti jentera BERSATU akan digerakkan dan tidak ada istilah boikot atau sengaja mahu menyekat kemenangan Anwar.