Friday, December 5, 2008

BARU KENA SERANG, DAH GELABAH

Tahniah Mukhriz, itu tandanya menyerang bukan asyik mahu ‘menjelas’ atau ‘menerang’ seperti Kementerian Penerangan.

Sesekali baik juga kita ‘lepas peluru terlebih dahulu ’ untuk melihat warna sebenar pembangkang dan NGO.

Jelas kini kepada mereka, bila sentuh sikit, kita sudah dianggap perkauman tetapi bagaimana kenyataan-kenyataan mereka yang memperleceh dan memperkecilkan orang Melayu dan Bumiputera lainnya?

Apakah orang Melayu jenis bukan bangsa rasional dan tidak pandai marah atau sakit hati terhadap kenyataan berbaur perkauman?

Saya melihat dalam konteks Mukhriz ini beliau memberikan alternatif kepada sistem pendidikan kini selain menguji sejauh mana reaksi ‘orang lain’ apabila berdepan dengan cabaran besar kepada sistem yang mereka pulihara.

Utusan Malaysia semalam melaporkan, badan-badan bukan kerajaan (NGO) khususnya daripada organisasi bukan Melayu menolak cadangan mewujudkan satu sistem pendidikan yang bertujuan untuk menyatupadukan rakyat selain mengelak polarisasi kaum di negara ini.

Mereka menyifatkan cadangan yang dikemukakan oleh Ahli Parlimen Jerlun, Datuk Mukhriz Mahathir itu sebagai berbaur perkauman dan mahu sistem pendidikan sedia ada dikekalkan.

Gabungan Persatuan Guru-Guru Sekolah Cina Malaysia (UCSTAM) dan Persekutuan Persatuan-Persatuan Lembaga Pengurus Sekolah Cina Malaysia (UCSCAM) dalam kenyataan bersama hari ini kesal dengan kenyataan Mukhriz itu yang disifatkan boleh menjejaskan perpaduan.

‘‘Kami meminta agar kerajaan mengambil tindakan terhadap pemimpin-pemimpin yang tidak bertanggungjawab ini bagi mengelak perkara sedemikian berlaku lagi pada masa depan,’’ jelas kenyataan itu.

Ini baru syor satu perkara tetapi telah dirasakan boleh mengancam kepentingan mereka.

Persoalannya apakah kenyataan itu perkauman atau untuk kepentingan nasional?

Mukhriz tidak pun mempersoal ‘kehadiran bukan-Melayu’ atau ‘apa-apa yang berkaitan kerakyatan bukan-Melayu’ tetapi sekadar mengutarakan cara mewujudkan perpaduan di kalangan rakyat dan mengelakkan polarisasi kaum.

Ketika ini bilangan sekolah jenis kebangsaan Cina ada 889, sekolah jenis kebangsaan Tamil (374), sekolah mubaligh (410) dan sekolah agama bantuan kerajaan (154). Sekolah kebangsaan pula ada 5,831.

Saya teruja dengan kata-kata POLITICA (http://politica-net.blogspot.com) apabila mengatakan tidak ada satu negara dalam dunia macam Malaysia. Dah ada sekolah kebangsaan, kerajaan izinkan sekolah jenis kebangsaan Cina dan Tamil diwujudkan.

Kata POLITICA: “Cuba buka mata-mata luas-luas. Cuba pasang telinga lebar-lebar. Di Indonesia tak ada sekolah Cina. Di London tak ada sekolah Cina. Di USA tak ada sekolah Cina. Di Jepun tak ada sekolah Cina.

Di Malaysia ada! Sebab apa? Nak tau sebabnya? Pasal orang Melayu baik hati sangat! Itu pun dia orang tak kenang budi. Bagi betis nak peha. Lepas tu panjat kepala!
Sebab itulah hari ini Mukhriz Mahathir teruk kena bedal. Dia cuma kata hapuskan sekolah jenis kebangsaan. Apa yang dia kata tak salah. Tapi pihak yang rasa pedas menyalak macam anjing gila.

Bukan itu saja. Sekolah wawasan yang diwujudkan oleh kerajaan pun diboikotnya. Kononnya anak Cina tak boleh campur dengan anak-anak keturunan lain. Apa punya alasan ni?

Bukankah ini ertinya puak ini anti-perpaduan?
Abdullah Badawi pun tak tegas. Kena tekan sikit, sekolah Cina yang dah ditutup pun diarah buka balik. Contohnya sekolah di pinggir Seksyen 17 PJ. Sekolah tu dah tutup beberapa tahun lalu. Waktu PRU12 ada masyarakat Cina desak minta sekolah tu dibuka semula. Abdullah pun arah Hishamuddin Hussein buka balik sekolah tu. Awal 2009 ni sekolah tu mula dibuka dan ambil pelajar semula. Apa punya cerita ni?”

Benar kata Ketua Pemuda Umno, Datuk Seri Hishammuddin Hussein bahawa kenyataan Ahli Jerlun berhubung sekolah satu aliran langsung itu tidak ada berbaur unsur perkauman.

Hishammuddin yang juga Menteri Pelajaran mengulas saranan Mukhriz, Isnin lalu, supaya kerajaan mewujudkan hanya satu sistem pendidikan yang berteraskan semangat kebangsaan bagi menyatupadukan rakyat dan mengelak polarisasi kaum di negara ini.

Dalam sistem pendidikan negara hanya ada aliran perdana iaitu sekolah kebangsaan dan aliran bantuan kerajaan. Aliran bantuan kerajaan merangkumi empat jenis iaitu sekolah jenis kebangsaan Cina, sekolah jenis kebangsaan Tamil, sekolah mubaligh dan sekolah agama bantuan kerajaan.

Kata Hishamuddin, “kalau nak kaitkan dengan perkauman, kita tengok sendiri empat jenis sekolah aliran bantuan kerajaan itu merangkumi semua kaum dan bangsa, tak mungkin ia boleh disalah tafsir begitu.

“Tapi pembangkang cuba membangkit dan mengaitkannya dengan perkauman... itu yang menimbulkan emosi dan keliru serta rasa tidak sedap hati," katanya.

Memang hasrat semua pihak baik, jika ada satu aliran tapi kalau nak mempolemik dan mengaitkannya dengan perkauman, itu tak ada asas langsung, kata Menteri berkenaan.

Apa yang Mukhriz kata ialah ialah menerusi sistem pendidikan yang dicadangkannya, semua sekolah pelbagai jenis akan diserap melalui entiti tunggal dengan bahasa Melayu sebagai perantaraan kecuali bagi Sains dan Matematik yang diajar dalam bahasa Inggeris.

Kalau inipun dianggap perkauman, apa lagi bentuk cadangan orang Melayu yang ‘lebih lembut’ wajar dituturkan?

‘LET ALONE’ ZAID IBRAHIM

Jangan lagi bercakap mengenai beliau. Jangan pedulikan dia. Jangan lagi memburuk-burukkannya, cukuplah.

Itulah pinta bekas menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim

Bagi kita - sama ada kita melupakan terus Zaid atau tunggu apa sajaklah langkah beliau yang seterusnya.

Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, orang yang begitu sayangkan Zaid pun sudah mengatakan bahawa keputusan Umno untuk memecatnya adalah muktamad dan tidak boleh dirayu.

Perdana Menteri, yang juga Presiden Umno berkata keputusan telah dibuat dan ia keputusan biasa selain wajar dilakukan.

Kelmarin, Majlis Tertinggi (MT) Umno memutuskan Zaid dipecat daripada Umno ekoran beberapa tindakan beliau, termasuk menghadiri acara yang dianjurkan parti pembangkang.

Zaid sendiri pun sudah menyuarakan isi hatinya bahawa ada pemimpin Umno yang tidak suka dengan idea reformasi yang cuba disuarakan dan dibawanya.

"Saya tak diberi peluang untuk jelaskan, tidak dihubungi Lembaga Disiplin Umno,"demikian luahan bekas Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Dato' Zaid Ibrahim dalam satu kenyataan medianya hari ini.

Bagaimanapun, dia tidak terperanjat dipecat daripada Umno.

Zaid sebagai ‘peguam besar’ mempertikaikan cara keputusan itu dibuat selepas tidak diberi peluang menjelaskan tindakan yang membawa kepada pemecatannya itu.

"Saya tak diberi peluang untuk jelaskan, tidak dihubungi Lembaga Disiplin Umno malah belum terima surat pemecatan sehingga hari ini," katanya.

Malaslah mahu tanya Zaid siapa pemimpin dimaksudkan.

Sudah pasti bukan Tan Sri Annuar Musa kerana sebagai Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri Kelantan, beliau bagaikan ‘tikus dalam beras’ dalam isu Zaid ini sedangkan pemimpin UMNO lain, khususnya dalam Majlis Tertinggi UMNO dan Ketua Bahagian ‘heboh bercerita’.

Ada yang bertanya kenapa Annnuar bersikap sedemikian terhadap Zaid yang juga bekas Ketua Bahagian UMNO Kota Bharu dan juga bekas Ahli Parlimen Kota Bharu?

Kata mereka, sepatutnya Annuar menyatakan pendirian peribadi beliau dan UMNO Kelantan mengenai tindak-tanduk Zaid dan pemecatannya.

Sejauh ini, apa yang dapat dibaca melalui komennya kepada Bernama, Annuar bagaikan tidak mahu masuk campur.
Pada 2 Disember lalu, sebagai Pengerusi Perhubungan Umno Negeri Kelantan, Annuar berkata beliau akan mendapatkan penjelasan daripada Zaid terlebih dulu.

Untuk itu, Annuar berkata beliau ingin bertemu dengan Zaid.

Menurut laporan Bernama, Annuar enggan mengulas mengenai tindakan bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim menghadiri majlis perasmian Kongres Nasional Parti Keadilan Rakyat (PKR) di Shah Alam Sabtu lepas.

"Saya tidak mahu komen lagi. Saya akan berjumpa dengan Zaid untuk mengetahui perkara sebenar," katanya pada 2 Disember lalu. Namun, Annuar tidak mahu mendedahkan bila pertemuan itu akan diadakan.

Semalam, Zaid menempelak beberapa pemimpin Umno yang didakwanya menghabiskan masadengan mencemuhnya ekoran tindakannya menghadiri program pembangkang.

"Saya haraplah pemimpin Umno, seperti Datuk Nazri Aziz, Tan Sri Muhammad Mohd Taib, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan lain-lain itu, berhentilah mencemuh saya.

"Saya rasa mereka patut fokuskan kepada masalah negara, (sebaliknya) fokus kepada kerja masing-masing," katanya dalam satu sidang akhbar semalam.

Beliau turut mengucapkan terima kasih kepada Abdullah dan mantannya Tun Dr Mahathir Mohamad serta bekas Ketua Perhubungan Umno Kelantan, Datuk Mustapa Mohamed.

Zaid juga ditanya sama ada firma guamannya Zaid Ibrahim & Co yang diasaskan beliau, berjaya selama ini, disebabkan penglibatan beliau dalam Umno.Dalam jawapannya, Zaid berkata, beliau tidak berminat lagi dengan firma guaman sebaliknya memfokuskan usaha kepada kerja-kerja amal.

Malah, Zaid turut menegaskan, beliau tidak akan menyertai sebarang parti politik dalam masa terdekat. Dengan kata lain, beliau tidak akan menyertai mana-mana parti politik dalam masa terdekat ini.

Beliau menghargai kebebasan beliau dan akan memberi keutamaan kepada Yayasan .my Future yang ditubuhkannya yang bertujuan memberi pemahaman kepada golongan muda tentang kepentingan demokrasi, peraturan undang-undang, keburukan rasuah dan kepentingan keharmonian kaum.

“Saya akan terus memberi pandangan tentang perkara yang mustahak kepada Malaysia. Kebebasan yang baru saya temui bermakna saya boleh menghadiri sebarang forum dan bercakap tentang isu yang saya rasa mustahak kepada negara,” katanya semalam.

Tegasnya, sekalipun jika UMNO menjemput saya semula untuk menyertai parti itu, saya tidak akan menyertainya, bukan UMNO sekarang.

Selamat Berehat Daripada Politik Datuk!

BERJAYA JUGA ALI RUSTAM AKHIRNYA...

(Rehat Minda)

Pelakon Hindi terkenal, Shah Rukh Khan akan menerima pingat dengan memakai samping songket berharga RM3,000 bermotif bunga kesidang, berwarna hitam dan diikat stail Allahyarham P.Ramlee, esok.

Samping songket rasmi negeri Melaka bermotif bunga kesidang itu belum pernah dipakai oleh mana-mana penerima gelaran ‘Datuk’ sebelum ini.

Samping itu akan diikat oleh pihak Institut Seni Malaysia Melaka (ISMA), yang juga menaja samping berkenaan manakala persalinan baju Melayu disediakan oleh pereka dan penaja baju dari butik Sovereign Wear Sdn Bhd.

Anugerah itu nanti akan disampaikan oleh Yang Di Pertua Negeri Melaka Tun Mohd. Khalil Yaacob di Dewan Seri Negeri, Ayer Keroh, Melaka pada pukul 10 pagi dengan disaksikan oleh 1,000 orang tetamu kehormat.

Pengerusi Jawatan Kuasa Sumber Manusia, Kesihatan dan Hal Ehwal Pengguna Melaka, Datuk Kapt (B) Ab. Karim Sulaiman mengesahkan hal itu Khamis lalu.

Ab. Karim ditugaskan untuk mengiringi Shah Rukh Khan semasa upacara tersebut berlangsung nanti.

Shah Rukh yang dianugerahkan gelaran‘Datuk’ pada Oktober tahun ini juga bakal mengenakan baju Melayu cekak musang berbutang lima ketika menerima anugerah Darjah Mulia Seri Melaka (DMSM) di Dewan Seri Negeri, Ayer Keroh, Melaka pada pukul 10 pagi esok.

Baju Melayu Shah Rukh itu akan menggunakan fabrik ‘Italian crepe’ berwarna hitam bersama songkok.

Harga baju Melayu tersebut dianggarkan berharga dalam lingkungan RM550 sepasang kerana fabriknya berharga RM85 semeter.

Shah Rukh Khan khabarnya teruja hendak menyarungkan pakaian tradisional Melayu Sabtu ini.

MAT SABU AKAN KEMBALI?

(Bahagian Kedua)

Malam semalam di Tingkat 38, Ibu Pejabat UMNO ada pertemuan antara Timbalan Presiden UMNO - ‘hulubalang UMNO’ – dengan pemimpin dari Terengganu membincangkan beberapa perkara membabitkan pilihan raya kecil Parlimen Terengganu yang dijangka pertengahan Januari nanti.

Datuk Seri Mohd Najib Razak yang berdepan dengan ‘hulubalang PAS iaitu Pengarah pilihanraya PAS peringkat negeri untuk pilihanraya kali ini - Datuk Wan Abdul Mutalib Embong dan pengarah pilihanraya pusat PAS Datuk Mustafa Ali’ malam semalam mendengar dan memberikan pendapat mengenai keadaan semasa sokongan rakyat kepada Barisan Nasional (BN) di Terengganu.

Sambil itu, pemimpin Terengganu, khususnya Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri, Datuk Ahmad Said pula membawa mesej rakyat dan pemimpin UMNO Terengganu untuk menjamin kemenangan pilihan raya kecil ini.

Hakikat yang perlu diterima ialah kerusi Parlimen Kuala Terengganu sukar untuk dikekalkan jika UMNO dan sekutunya khususunya MCA tidak bekerja kuat.

Ahmad Said sudah pasti tahu dia mesti bekerja kuat bagi menjamin langkah pertamanya tidak sumbang dan Najib pula perlu menjamin pertarungan kali kedua ini tidak ‘terperangkap’ dengan helah pembangkang.

Jangan Permatang Pauh yang penuh dengan sendiwara pemimpin BN sendiri berulang di Kuala Terengganu!

Apapun, . Ketua Umno bahagian itu, Senator Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh berkata, beliau berkeyakinan BN akan dapat mengekalkan kemenangannya di kerusi Parlimen berkenaan memandangkan Allahyarham Razali telah berkhidmat dengan cemerlang kepada masyarakat di kawasan berkenaan.

"Allahyarham telah tinggalkan platform yang kukuh kepada calon penggantinya selepas ini kerana bagitu banyak perubahan dan kemajuan yang dilakukannya selama empat tahun berkhidmat sebagai ahli Parlimen," katanya.

Tambah beliau lagi laluan untuk calon yang bertanding atas tiket BN itu nanti dilihat lebih mudah kerana prestasi yang begitu memuaskan oleh penyandangnya selama ini.

Jika dirasakan ada pemimpin BN yang boleh merosakkan UMNO-BN di Kuala Terengganu baik sahaja mereka di halang datang berkempen atau menunjuk muka.

Orang BN dan UMNO tahu siapa mereka dan siapa pengundi di Kuala Terengganu marah dan tidak mahu tengok muka mereka!

Najib sendiri sudah pasti mahu menjamin Kuala Terengganu milik BN dan UMNO kerana di sinilah beliau mengumumkan kesediaannya bertanding Presiden UMNO pada Oktober lalu. Juga bermula dengan pengumuman inilah pencalonan mencurah-curah membolehkan beliau menang kerusi Presiden UMNO tanpa bertanding.

Pada pilihan raya umum lalu, undi rosak di Parlimen Kuala Terengganu sebanyak 931 mengatasi undi majoriti yang memberikan kemenangan kepada calon Barisan Nasional (UMNO) sebanyak 628.

Selain itu, agak unik apabila tiga daripada empat Dewan Undangan Negeri dalam kawasan Parlimen itu dimenangi oleh PAS dan hanya satu jatuh kepada UMNO tetapi di Parlimen, BN menang.

Faktor apa agaknya yang menjadikan kedudukan sedemikian?

P36 KUALA TERENGGANU Jumlah Pengundi: 80,325 Peratusan Kaum: M: 88.14% C: 10.94% I: 0.65% L: 0.27% 1. Datuk Razali Ismail (BN) - 32,562 2. Maimun Yusuf (Bebas) - 685 3. Mohamad Sabu (Pas) - 31,934

Majoriti: 628 Jumlah undi: 66,112 Peratus mengundi: 82.31% Undi rosak: 931

Saya tidak pasti kedudukan sebenarnya tetapi yang pasti pada ketika itu UMNO Terengganu belum menghadapi krisis perlantikan Menteri Besar, cantas-mencantas ketika pemilihan cawangan dan bahagian, selain masing-masing ‘hulubalang’ menjaga kawasan masing-masing untuk menjamin kemenangan.

Dengan kata lain, tiada perbuatan sabotaj ketika itu, sementara PAS Terengganu pula dikatakan kurang senang dengan kehadiran calon luar iaitu Mohamad Sabu.
Tetapi bagaimana kali ini?

UMNO belum memutuskan calonnya sehingga ini.

Yang pastinya, Umno Bahagian Kuala Terengganu akan menyerahkan senarai calon-calon yang akan dicadangkan bertanding bagi kerusi Parlimen Kuala Terengganu selepas mesyuarat persediaan jentera pilihanraya 9 Disember ini.

Ketua Umno bahagian itu, Senator Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh berkata Umno bahagiannya akan membuat beberapa cadangan kepada Badan Perhubungan Umno negeri untuk ditapis.

"Ikut prosedurnya, seperti biasa kita akan kemukakan beberapa cadangan (nama) kepada Badan Perhubungan (Umno) negeri untuk ditapis dan barulah Umno negeri akan hantar senarai nama,” katanya

Perkara untuk menentukan calon mana yang layak bertanding bagi kerusi Parlimen berkenaan bukan terletak kepada bidang kuasa Umno bahagiannya dan ia akan menjadi tanggungjawab jawatankuasa Pengurusan BN yang dipengerusikan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak.

Di pihak PAS pula, selain ‘Abe Mat Sabu’ yang sudah ditonjolkan oleh Datuk Nik Aziz Nik Mat, ada beberapa nama lain yang disebut-sebut akan menjadi pilihan PAS Terengganu.

Mohd Sayuti Omar (MSO), penganalisis dan ‘orang yang tahu dalaman PAS’ menyifatkan pilihan Muhammad Sabu oleh Nik Aziz itu hak peribadi beliau. Beliau berkata tentu ada motif dan tujuan sendiri kenapa begitu cepat memuji Mat Sabu begitu sekali. Semacam ada orang yang menggerakkan lidah Nik Aziz untuk berkata demikian dengan tujuan tertentu, kata Sayuti

Saya mahu tanya - siapa ya? Mungkin saya boleh agak (baju petak ke?) tetapi tidak berani kerana saya bukan tahu sangat hal PAS ini.

Kata Sayuti: “Dalam suasana hari ini Pas harus cari calon yang mampu membawa kemenangan dan bukan saja yang petah dan hebat berpidato atau berlidah lantang. Calon mulut bisa kalau tidak membawa kemenangan ia tidak memberi apa-apa erti.”

Bagi Sayuti, pandangan Setiausaha Agung Pas, Kamaruddin Jaaffar adalah tepat dan munasabah. Apa yang penting Pas perlu meletakkan calon yang dirasakan dapat membawa kemenangan.

Sayuti memilih Musatafa Ali lebih berkemampuan untuk meraih kemenangan kepada Pas berbanding dengan Mohamad Sabu. Ada beberapa kelebihan kepada Mustafa. Bukan kerana kedudukannya sebagai Pesuruhjaya Pas Terengganu, tetapi hubungan kekeluargaan beliau dengan pengundi di Kuala Terengganu itu sendiri.

Mustafa mempunyai keluarga besar di Kuala Terengganu. Sudah pasti rangkaian itu boleh dimaafkan untuk kemenangan Pas. Menurut satu maklumat beliau juga ada mempunyai pertalian persaudaraan dengan Allahyarham Razali Ismail, ahli Parlimen sebelum ini.

Satu perkara lagi perlu disedar, menurut Sayuti, suasana pilihan raya kecil berbeza dengan pilihan raya umum. Pilihan raya kecil biasanya akan mendapat fokus semua orang.

Justeru hal-hal yang tidak sepatutnya diambil kira termasuk isu peribadi turtu akan diperkatakan. Keadaan ini sudah tentu isu orang luar dan orang dalam akan menjadi bahan kempen.

Kata Sayuti: “Sekiranya Mustafa Ali bertanding dan Anwar Ibrahim ikhlas membantu, saya rasa peluang Pas memenanginya lebih 60 peratus. Dan jika ini berlaku juga - Mustafa Ali bertanding dan Anwar membantunya akan selesai sedikit masalah yang timbul di kalangan mereka. Pilihan raya itu boleh dijadikan wadah mengeratkan semula ikatan Pas dengan PKR.

Paling penting pilihan raya ini menginsafkan Mustafa dan kalau ditakdirkan menang maka bolehlah Mustafa bergerak untuk meneruskan semula projek 16 September yang terbangkalai itu.”

Jika demikianlah pendapat Sayuti, PAS pastinya akan melalui jalan ‘sukar sedikit’ menentukan calon dan Mohamad Sabu tidak akan kembali lagi ke Kuala Terengganu.

Bagaimanapun, untuk menepis pandangan Nik Aziz dan orang yang dikatakan mempengaruhinya menyebut nama Mohamad Sabu itu mungkin memerlukan keberanian dan ketegasan.

Ini hal ehwal PAS Terengganu – wajarkah Nik Aziz dan ‘orang itu’ masuk campur?

Jika PAS dalam suasana sedemikian menentukan calon, bagaimana pula dengan Barisan Nasional, khusunya UMNO.

(Ikuti sambungan esok)