Thursday, December 29, 2011

NIK AZIZ TOKOK TAMBAH & SENSASIKAN KEDATANGAN DR HASSAN KE JKR 10?

(Susulan) Nik Aziz kata Dr Hasan minta maaf....Dr Hasan kata dia datang ke Kelantan bukan untuk minta maaf tetapi hadir majlis mahabbah melibatkan dirinya dan Nasharudin Mat Isa, bersama-sama pemimpin tertinggi PAS.

Selepas dikritik oleh Datuk Dr Hasan Mohamed Ali, Harakahdaily petang ini mempertahankan berita kenyataan Mursyidul Am, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz semalam mengenai pertemuan itu.

Harakahdaily menafikan berita itu diputarbelitkan sebagaimana di dakwa. Ia menyiarkan transkrip penuh sidang media Datuk Nik Abdul Aziz dengan wartawan di Pantai Irama, Bachok 28 Disember.Kata Tuan Guru Nik Aziz: “Datuk Hassan Ali menarik balik kenyataan-kenyataan dia yang sensitif. Ini tanda kelelakian dia, anak jantan. Kita buat salah, bila kita sedar buat salah, tarik balik, minta maaf. Ini ajaran agama. Bukan senang manusia buat salah nak tarik balik, bukan senang. Tiba-tiba dia ni tarik balik. Kita ucap syukur, moga ramai lagi orang yang buat salah, tarik balik dan minta maaf.”

Nik Aziz kata beliau terima permohonan maaf yang dibuat di lokasi JKR 10 itu.

Persoalannya sekarang, apakah Nik Aziz BOHONG yang menyebabkan Harakahdaily turut BOHONG?

Nik Aziz menyebut perkataan ‘tarik balik’ sebanyak 5 kali dan ‘minta maaf’ sebanyak 2 kali.

Persoalannya apakah Dr Hasan tidak tarik balik serangannya bahawa PAS tergelicir landasan dari negara Islam kepada negara kebajikan dan tetap dengan pendiriannya dan Nik Aziz memandai-mandai menokok tambah dan mensesasikan kedatangan Dr Hassan ke Kelantan?

Semalam ramai pemimpin PAS dan blogger yang menyokong PAS menyatakan perasaan lega mereka dan menganggap kes ini sudah selesai.

Tetapi kini mereka kembali kelam kabut. Sama-sama pening dan pastinya akan meneruskan pertelingkahan sesama sendiri.

Nik Aziz minta penyokong PAS jangan guna media bukan-PAS tetapi kalau media sendiri pun bercelaru dan haru, bagaimana?

Kalau sebelum ini Dr Hasan diherdik dan diminta ‘angkat kaki’ apakah ‘hukuman’ terhadap bekas Pesuruhjaya PAS Selangor itu kali ini?


Apakah Ahli Dewan Undangan Gombak Setia itu akan dicaci, dimakihamun dan dihukum seperti yang dijatuhi terhadap pemimpin dan penyokong UMNO yang seagama dengan mereka?

Kita tunggu perkembangan selanjutnya...

HARAKAHDAILY BOHONG, DR HASAN NAFI KE KELANTAN UNTUK MINTA MAAF

Mana mungkin sebuah akhbar parti Islam yang selalu melaporkan perkara benar dan berfakta salah dalam membuat laporan.

Fakta salah maknanya laporan itu BOHONG.

Harakahdaily boleh bohong? Etika kewartawanan Islam Harakahdaily melarang sedemikian, lagipun Harakahdaily suara orang yang benar-benar Islam, bukan seperti Utusan Malaysia atau Berita Harian, suara ‘orang Islam yang kurang Islamnya’.

Aneh apabila Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Gombak Setia, Dr Hasan Mohamed Ali hari ini menafikan laporan media rasmi PAS, Harakahdaily berkenaan laporan dia pergi berjumpa Mursyidul Am untuk meminta maaf di Kelantan kelmarin.

Bekas Pesuruhjaya PAS berkenaan, sebaliknya berkata dia ke Kelantan adalah untuk menghadiri majlis mahabbah melibatkan dirinya dan Nasharudin Mat Isa, bersama-sama pemimpin tertinggi PAS.

Soal saya turun ke Kota Bharu untuk memohon maaf kepada pucuk pimpinan seperti yang dilaporkan oleh Harakahdaily dan dipetik oleh kebanyakan saluran media adalah tidak benar sama sekali. “Saya terkilan dengan laporan Harakahdaily itu walaupun lidah rasmi parti tersebut kerapkali diingatkan supaya tidak memutarbelit fakta yang boleh menimbulkan keraguan dan perpecahan,” jelasnya dalam satu kenyataan kepada The Malaysian Insider.

Menurut Dr Hasan, beliau dijemput untuk menghadiri satu majlis mahabbah melibatkan nya dan Nasharudin Mat Isa bersama-sama dengan Mursyidul Am, Datuk Nik Aziz Nik Mat, Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, dan Timbalan Mursyidul Am, Datuk Haron Din di kediaman rasmi Tuan Guru Mursyidul Am di JKR 10 Kota Bharu.

Sebaliknya, Harakahdaily semalam menyebut Dr Hasan dan Nasharuddin berjumpa Nik Aziz di kediaman rasmi Menteri Besar tersebut untuk meminta maaf terhadap beberapa isu sebelum ini dan menarik balik kenyataan negatifnya terhadap parti.

Kenyataan itu turut disahkan oleh Nik Aziz sendiri, malah beliau turut bercadang untuk membuat kenduri kecil-kecilan bagi meraikan perkara tersebut.

Nik Aziz kata perkara itu tidak lagi akan dijadikan isu oleh Umno ekoran ruang mereka untuk tujuan itu sudah tertutup rapat.

Nampak gayanya, kemelut belum selesai sepenuhnya dan Nik Aziz jangan tuduh orang UMNO sebarangan kerana yang bertelingkah adalah dalaman PAS sendiri.

Malah, jika Harakahdaily yang sepatutnya melaporkan perkara benar mengenai pemimpin mereka sendiri pun boleh berbohong, laporan mengenai UMNO dan pemimpinnya, pastilah dispin dan diputarbelit ikut selera mereka!

Terima kasih dan Tahniah Dr Hasan kerana mendedahkan identiti sebenar Harakahdaily!