Saturday, May 7, 2016

HORMATI KELUARGA MANGSA, JANGAN BERSIKAP ‘OTAK DAH ROSAK’

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan jemaah lain menyempurnakan solat jenazah mangsa tragedi helikopter, Allahyarham Datuk Noriah Kasnon di Surau Al-Jahirah, Pangkalan Udara Kuching malam semalam.  Turut sama menunaikan solat jenazah timbalan menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi itu ialah Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan anggota keluarga Noriah. Jenazah kemudian diterbangkan ke Pangkalan Udara Subang, Selangor menggunakan pesawat tentera.
Tindakan segelintir pihak yang 'bercakap-cakap' dan mempermainkan isu insiden nahas helikopter AS350 di Sarawak, petang kelmarin, melalui laman sosial merupakan satu tindakan tidak wajar.

Mufti Negeri Sembilan, Datuk Mohd Yusof Ahmad menasihatkan umat Islam di negara ini menghormati perasaan anggota keluarga mangsa yang terlibat dalam nahas berkenaan.

Beliau berkata demikian sebagai memberi teguran kepadapengguna Internet  (netizen) yang memberi komen negatif mengenai insiden helikopter itu dengan ada dalam kalangan mereka yang menyifatkan kemalangan itu sebagai wayang.


"Ia tidak ada kena mengena dengan apa-apa peristiwa pun. Sesiapa yang telah sampai ajalnya akan mati tanpa sebab atau dengan pelbagai sebab yang tidak diduga. Ajal dan maut di tangan tuhan dan semua pihak perlu menerima dengan reda tanpa ada cakap-cakap," katanya.

Helikopter berkenaan berlepas dari Betong pada 4.12 petang dalam penerbangan ke Kuching dan kali terakhir berhubung dengan menara kawalan pada 4.15 petang, setelah tiga minit berlepas.

Serpihan helikopter yang dinaiki enam orang termasuk Timbalan Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi, Datuk Noriah Kasnon dan Ahli Parlimen Kuala Kangsar, Datuk Wan Mohamad Khairil.    


Mayat Noriah dijumpai pasukan penyelamat mencari helikopter di tebing sungai Batang Lupar, tengah hari semalam.

Noriah merupakan mangsa pertama yang ditemukan selepas pesawat Eurocopter AS350 yang dinaiki bersama lima lagi dari Betong ke Kuching, hilang petang semalam.

Selain Noriah, turut menaiki helikopter sama ialah suaminya Asmuni Abdullah, Ketua Setiausaha kementerian itu Datuk Dr Sundaran Annamalai, pengawal peribadi Noriah, Ahmad Sobri Harun dan juruterbang warga Filipina, Rudolf Rex Ragas turut menaiki pesawat malang itu.

Sebelum ini, Menteri Besar Perak Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir turut meminta semua pihak supaya tidak menyebarkan sebarang berita tidak sahih mengenai nahas helikopter di Sarawak, petang kelmarin.

Beliau berkata ini demi menghormati perasaan anggota keluarga mangsa yang terlibat dalam nahas itu.

"Kejadian seperti ini merupakan satu tempoh yang amat sukar bagi mereka dan memerlukan semua pihak menjadi lebih prihatin terhadap perkara yang berlaku," katanya dalam kenyataan di Ipoh, semalam.

Sementara itu, sebuah portal, Mykmu.net turut membidas  orang ramai yang membuat catatan negatif dan menyebarkan imej palsu mengenai nahas helikopter, yang meragut nyawa seorang timbalan menteri manakala lima yang lain masih hilang.


Dalam artikel bertajuk “Nahas Helikopter: Buruk Perangai Orang Pakatan Terserlah”, portalMykmu.net berkata otak penyokong pembangkang ramai yang sekarang ini rosak akibat pembohongan berterusan pemimpin mereka.

“Buktinya bila kejadian helikopter terhempas malam semalam, perdana menteri pula yang didoakannya berada dalam helikopter tu, gila dah ke?

“Ajal maut tangan Tuhan, bukan tangan Facebooker pembangkang,” katanya.

Menurut portal itu, terdapat juga gambar palsu yang menunjukkan duit berkoyan-koyan yang kononnya ditemui bersama bangkai helikopter berkenaan yang didakwa untuk diagihkan kepada pengundi di rumah panjang.

Komen dan gambar seumpama itu, menurutMykmu membuktikan keadaan mental penyokong pembangkang.

Walau bagaimanapun, portal ini mengakui bahawa tidak semua "beruk" yang menyokong pembangkang berkelakuan dengan cara itu, tetapi menambah bahawa ramai di kalangan mereka berperangai demikian.

“Itu belum lagi kita ambik contoh bila helikopter itu baru saja hilang malam tadi, pembangkang dah sibuk sibuk cerita pasal nak buat persiapan pilihanraya kecil.

“Mentang-mentang bukan mak ayah dia atas helikopter malang tu. Kalau tidak, pasti tahu bagaimana perasaannya,” kata portal berkenaan.

Sementara itu, Datuk Seri Najib Tun Razak menyifatkan pemergian Timbalan Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi Datuk Noriah Kasnon berikutan nahas helikopter di Sarawak sebagai kehilangan besar kepada negara.

Perdana Menteri dalam catatan di laman Facebook berkata Allahyarham adalah individu yang sentiasa komited di dalam tugasnya dan masih setia berkhidmat sehingga ke hembusan nafas terakhir.

Perdana menteri berkata usaha mencari dan menyelamat mereka yang masih hilang sedang diteruskan.