Wednesday, March 18, 2009

BANYAK BELUM TERJAWAB

Persoalan awal sudah terjawab. Lembaga Disiplin UMNO sudah memutuskannya.
Tetapi dah jadi dengan lebih kurang 870 aduan lagi?


Saya terima sms daripada seseorang menggelarkan dirinya sritribuana. Saya rasa pengirim ini seorang pemimpin UMNO yang menjadi ‘mangsa’ akibat perlakuan rasuah politik di bahagiannya.

Persoalan beliau ialah:

Hasil mahsul keputusan Lembaga UMNO telah dengan sendirinya mengamit beberapa persoalan;

1.Dah selesai kah semua 900 aduan?

2. Hukuman dan mangsa-mangsa LDP semacam selektif sahaja? Sebabnya ialah, kesalahan sama,satu dilarang bertanding,yang satu lagi amaran. Tidak kah itu 'double standard' namanya? Menampakkan UMNO mengamal budaya ANTARA DUA DARJAT.

3. Apabila LDP mendapati ada elemen politik wang dan memperakuinya melalui hukuman(verdict)tak kira samada kena gantung atau amaran tak boleh bertanding dan amaran boleh bertanding(kelamkabut bentuk keputusannya)bermakna elemen rasuah sudah wujud.Sepatutnya LDP kena serahkan atau membuat lapuran kepada SPRM untuk diambil tindakan selanjutnya.

Persoalan juga ialah apakah satu kesalahan apabila ada elemen rasuah berlaku, orang yang mengetahuinya tidak melaporkan kepada SPRM. Melindungi Rasuah namanya tu.

Kata sritribuana, sedih melihat Ku Din nampak macam stress ‘gila’.

“Nampak macam ada sesuatu tekanan. Dari segi saikologi, itu lah potret seorang professional yang tertekan.Berada dipersimpangan samada melaksanakan keadilan atau membaca keputusan yang telah dirancang. YM Ku Din bukan seorang pelakun handalan macam penasihat undang-undang yang disebelahnya tu,” kata pengirim sms itu.

Bagi saya, yang menarik daripada apa juga keputusan Lembaga Disiplin ialah apa pun bagi kes-kes yang terlepas(tidak sangkut) Lembaga Disiplin juga harus memberi penjelasan dengan terperinci.

Ini bagi membolehkan ahli-ahli UMNO mengambil tindakan menyaman pelapur atas 'tuduhan palsu'.

Pelapor-pelapor dengan 'tuduhan palsu' boleh dibawa ke Mahkamah kerana;

1.Mengaibkan si kena tuduh.

2.Mngelirukan ahli-ahli UMNO dari bahagian berkenaan

3.Ahli-ahli UMNO mempunyai 'locus standi'untuk membersihkan nama baik bahagian.

4.Menghindarkan daripada ahli-ahli UMNO membuat sesuatu tuduhan berdasarkan fitnah,hasad dengki dan seumpamanya berleluasa dimasa hadapan.

5.Pelapur-pelapur palsu ini harus dinyahkan daripada UMNO kerana telah membawa budaya yang boleh menghancurkan UMNO.

Tugas dan tanggungjawab 'pelapor palsu'lah membuktikan kebenaran laporan mereka di mahkamah kelak.

Dan sekirannya 'pelapur palsu’ ini dapat membuktikan dimahkamah bahawa laporan mereka adalah benar dan mahkamah juga memutuskan ada kebenaran,vmaka Lembaga Disiplin harus bertanggungjawab kerana menjalankan tugas dengan cuai yang disengajakan.

Lembaga siasatan disiplin UMNO sewajarnya dikenakan siasatan oleh SPRM.

Apa komen pembaca dan pelayar?

APA KEPUTUSAN ABDULLAH MENGENAI MOHD ALI?

“Saya tidak bersalah...ketika hadapi parti bermasalah, parti perlu didokong untuk bertambah kuat.

Kita (UMNO) dalam pembaikan...kena kuatkan parti kita untuk dhadapi pilihan raya 2003 nanti”

Memang jelas Datuk Seri Mohd Ali Rustam ikhlas dan kerana itu beliau meminta penyokongnya bertenang dan memnerima keputusan Lembaga Disiplin UMNO.

Beliau akan merayu walaupun mungkin sukar keputusan itu akan diubah.

Dalam sidang akhbar di kediaman rasminya di Seri Bendahara, pagi tadi, selepas beliau dilarang bertanding jawatan Timbalan Presiden Umno oleh semalam, Ketua Menteri Melaka itu yang kelihatan tenang berkata, harapannya agar Majlis Tertinggi (MT) Umno akan menerima rayuannya.

Ditanya sejauh mana harapan terhadap rayuan yang akan dikemukannya hari ini, beliau berkata: "Saya harap ia dapat diterima."
Bagaimanapun kata Mohd. Ali, beliau akan mengemukakan surat rayuan kepada Majlis Tertinggi (MT) UMNO dan Lembaga Disiplin hari ini.

"Saya harap rayuan saya diterima dan kalau boleh saya dibenarkan bertanding pada pemilihan parti minggu depan," katanya.

Ketua Menteri Melaka, itu berkata, beliau menerima dengan hati terbuka keputusan Lembaga Disiplin UMNO melarangnya bertanding jawatan Timbalan Presiden pada pemilihan parti minggu depan.

"Saya akur dengan keputusan itu tetapi ini tidak melemahkan semangat saya untuk terus berjuang di dalam parti.

"Saya juga akan menghadiri pemilihan parti minggu depan," katanya. Mohd Ali tetap menghormati penyokongnya:

“Saya mohon maaf kepada penyokong saya kerana tak dapat tunai dan meneruskan hasrat mereka," katanya mengenai reaksi kepada penyokongnya yang inginkan beliau bertanding jawatan Timbalan Presiden Umno.

Kira-kira 150 penyokong Datuk Seri Mohd Ali Rustam bertemu Perdana Menteri malam semalam (Selasa) meminta beliau mempertimbangkan keputusan melarang Ketua Menteri Melaka itu bertanding jawatan Timbalan Presiden Umno pada pemilihan parti minggu depan.

Kumpulan penyokong dari Negeri Sembilan, Selangor, Wilayah Persekutuan, Perak dan Pulau Pinang itu, berkumpul di TUDM Subang kira-kira pukul 9 malam bagi menunggu ketibaan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dari Indonesia yang tiba kira-kira pukul 10.45 malam.

Ketua Umno Bahagian Batu Gajah Datuk Mohd Yusoff Kassim berkata mereka sempat menemui Abdullah dan menyampaikan harapan supaya Presiden parti itu mengkaji semula keputusan yang dibuat.

"Kami meminta Perdana Menteri supaya mempertimbangkan semula keputusan untuk melarang Mohd Ali (bertanding) dan beliau memberikan respons yang positif," katanya.

Menurut Mohd Yusoff, pada pertemuan hampir 20 minit itu, Abdullah berjanji akan memikirkan perkara itu dan akan menemui Mohd Ali hari ini.

Sementera seluruh UMNO Bahagian Melaka melahirkan rasa terkilan dengan keputusan Lembaga Disiplin UMNO melarang Naib Presiden, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam daripada bertanding pada pemilihan parti akhir bulan ini.

Mereka menyifatkan keputusan Lembaga Disiplin tidak adil dan berat sebelah sehingga menutup peluang Ketua Menteri Melaka itu bertanding jawatan Timbalan Presiden.

Mereka turut mempertikaikan keputusan Lembaga Disiplin hanya memberi amaran kepada Naib Ketua Pemuda, Khairy Jamaluddin sedangkan Ahli Parlimen Rembau itu turut melakukan kesalahan di bawah Perkara 10.1 Tataetika Ahli UMNO.

Ketua UMNO Bahagian Tangga Batu, Datuk Idris Haron berkata, keputusan itu amat mengejutkan dan mengecewakan penyokong-penyokong Mohd. Ali bukan sahaja di Melaka tetapi juga di beberapa negeri lain.

Menurut beliau, Lembaga Disiplin parti sepatutnya merujuk terlebih dahulu keputusan yang hendak dibuat kepada Majlis Tertinggi (MT) sebelum membuat pengumuman.

''Hukuman itu sepatutnya mengambil kira kepentingan politik kerana ia boleh mengundang pelbagai reaksi serta menjejaskan keyakinan ahli pada parti.

''Apa pun saya yakin Mohd. Ali akan meletakkan kepentingan parti mengatasi segala-galanya," katanya.

Persoalannya, apakah keputusan atau nasihat Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi kepada Mohd Ali?

Dan kalau tidak bertanding, di manakah kelak kedudukan Mohd Ali dalam UMNO Pusat?