Wednesday, August 24, 2011

MAJLIS SYURA - KHALID IBRAHIM KANTOI LAGI...

Pandai-pandai je kamu menggunakan nama Sultan Selangor wahai Khalid!

Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah, semalam melalui kenyataan Setiausaha Sulitnya bertitah, kenyataan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, bahawa baginda menitahkan atau mencadangkan supaya kerajaan negeri menubuhkan Majlis Penasihat Syura adalah sama sekali tidak benar.

Setiausaha Sulit Sultan Selangor, Datuk Mohamad Munir Bani, dalam kenyataan yang dikeluarkan semalam berkata, apa yang berlaku dalam pertemuan itu ialah Abdul Khalid menyembah maklum kepada Sultan Selangor hasrat beliau untuk memanggil dan berjumpa dengan pihak pengurusan Gereja Methodist Damansara Utama.

Maknanya Sultan Selangor menafikan baginda mahu Majlis Penasihat Syura ditubuhkan. Dengan kata lain Khalid memandai-mandai menggunakan nama Sultan Selangor. Untuk apa? Kita tidak tahu. Meredakan ‘politik gereja’ di Selangor?

Atau Khalid ambil hati ‘pemimpin Kristian di dalam kerajaannya, khususnya DAP dan penyokong kuat DAP, iaitu PAS.

Semalam pula kenyataan Kerajaan Negeri menyatakan kesalnya dengan kekeliruan berhubung penggunaan nama 'Majlis Syura' bagi jawatankuasa yang ditubuhkan untuk mencari penyelesaian isu pemeriksaan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) terhadap Methodist Church di Damansara Utama pada 3 Ogos lalu.

Justeru itu, kerajaan negeri telah membuat keputusan untuk mengubah nama jawatankuasa tersebut kepada Jawatankuasa Pendengaran demi mengelakkan sebarang pertindihan dengan Majlis Syura Negeri Selangor yang diterajui oleh MAIS.

Matlamat asal tidak berubah, gerak kerja dan keahlian jawatankuasa ini tetap sama dan selaras dengan perbincangan antara Khalid dan DYMM Sultan Selangor.

Kerajaan Negeri berharap perubahan nama ini akan dapat merungkai sebarang kekeliruan yang wujud dan meneruskan segala usaha mencari penyelesaian berhubung isu DUMC dan JAIS bagi kesejahteraan rakyat jelata.

Kerajaan negeri tetap akan akur kepada segala nasihat dan titah yang diterima secara langsung daripada DYMM Sultan Selangor serta bekerjasama dengan semua pihak bagi memastikan penyelesaian terbaik dalam isu ini.

Sebelum ini Khalid menegaskan penubuhan Majlis Penasihat Syura dicadangkan Sultan Selangor semasa perbincangan beliau dengan baginda pada minggu lalu.

Katanya, Majlis Penasihat Syura itu akan ditubuhkan bagi menyelesaikan pertikaian berhubung pemeriksaan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) ke atas Gereja Methodist Damansara Utama pada 3 Ogos lalu kerana disyaki terdapat orang Islam menyertai upacara makan malam yang dianjurkan oleh gereja itu.

Ini, kata Abdul Khalid, bagi mendapat penjelasan daripada pihak gereja mengenai isu pemeriksaan JAIS ke atas gereja itu dan beliau bercadang untuk membawa bersama Mufti Negeri, Datuk Mohd Tamyes Abdul Wahid.

Hakikatnya, Sultan Selangor tidak menghalang hasrat Datuk Menteri Besar Selangor memanggil pihak gereja bersama-sama dengan Mufti Selangor tetapi baginda menasihatkan Menteri Besar menjemput sekali Timbalan Mufti Selangor (Datuk Abdul Majid Omar) untuk memberi nasihat bagi perkara-perkara yang berkaitan hukum hakam syariah.

Malah ia tidak sepatutnya menyentuh sama sekali isu pemeriksaan gereja oleh JAIS.

Amat jelas di sini Khalid silap kerana baginda tidak menitahkan atau menasihatkan Kerajaan Negeri Selangor menubuhkan Majlis Penasihat Syura dan apa yang dikatakan Khalid adalah tidak benar.

Amat jelas pendirian Sultan Selangor berkaitan dengan Majlis Penasihat Syura ataupun berbentuk dialog berkaitan agama, tidak pernah diperkenankan.

Ini kerana Negeri Selangor telah mempunyai Majlis Agama Islam Selangor, JAIS dan Jabatan Mufti Negeri Selangor.

Dengan kenyataan Sultan Selangor ini, rakyat Selangor kena faham di mana sebenarnya kedudukan Khalid dan apa sebenarnya yang mahu dilakukan Khalid dalam soal toleransi beragama di negeri Selangor.

Khalid seboleh-bolehnya 'mahu tunduk' kepada desakan DAP dan sanggup menggunakan nama Sultan Selangor demi kuasa!

Juga di mana kedudukan Kerajaan Selangor yang diterajui PKR dalam konteks Gereja, JAIS dan Majlis Agama Islam Selangor?

Khalid, Khalid....