Thursday, February 18, 2010

TUDUHAN TERHADAP ANWAR TIDAK BERNIAT JAHAT

(Terkini)

Mahkamah Rayuan mendapati pertuduhan liwat terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah lengkap, tidak berniat jahat dan bukan penyalahgunaan proses mahkamah.

Ini bermakna Ketua umum PKR itu gagal dalam rayuannya semalam di Mahkamah Rayuan untuk membatalkan tuduhan liwat terhadapnya.

Hari ini, di Mahkamah Tinggi ,
Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah menegaskan beliau tidak akan mengundurkan diri kerana tiada bukti yang menunjukkan beliau menipu seperti yang didakwa oleh pihak peguam bela.

"Tiada sebab bagi saya melucutkan diri kerana dengan berbuat demikian akan dilihat sebagai melarikan diri daripada tanggung jawab dan amanah saya sebagai hakim," katanya.
Mohamad Zabidin berkata untuk membolehkan beliau menarik diri, pihak pembelaan perlu menunjukkan bahawa hakim yang mendengar kes bertindak berat sebelah ataupun mungkin bertindak berat sebelah.

"Pemohon juga perlu menunjukkan kepada mahkamah bahawa hakim mungkin membuat keputusan bukan berdasarkan kepada keterangan-keterangan yang dikemukakan di mahkamah tetapi berdasarkan perkara-perkara lain," katanya.

Dengan keputusan tidak mengundurkan dirinya, perbicaran kes liwat yang membabitkan mantan timbalan perdana menteri itu akan bersambung dengan Mohd Saiful Bukhari Azlan yang mendakwa dirinya diliwat disoal siasat oleh peguambela Anwar.

Anwar membuat permohonan penangguhan Rabu lalu setelah mendakwa hakim berkenaan berat sebelah dan menipu kerana gagal bertindak ke atas akhbar Utusan Malaysia berhubung laporan perbicaraannya.

Peguam Karpal Singh, yang mewakili Anwar, membuat permohonan itu setelah Mohamad Zabidin menolak permohonan pihak pembelaan berhubung dua artikel yang diterbitkan oleh Utusan Malaysia yang disifatkannya sebagai mempunyai elemen berat sebelah.

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur turut menangguhkan perbicaraan kes liwat terhadap Anwar 25 Mac depan.

Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah membuat keputusan itu sementara menunggu rayuan Anwar untuk mencabar keputusan beliau tidak mengundurkan diri daripada mendengar perbicaraan kes liwat ketua umum PKR itu.

Di Mahkamah Rayuan semalam, Hakim Datuk Wira Abu Samah Nordin menjelaskan semalam bahawa tiada kes untuk mahkamah itu membenarkan rayuan tersebut.

Beliau juga memutuskan bahawa laporan perubatan hanyalah untuk menyokong kerana ia juga perlu disokong oleh keterangan lisan, forensik dan bukannya semata-mata laporan itu sahaja.

Hakim Abu Samah juga berkata, mahkamah berpendapat Anwar gagal membuktikan bahawa pertuduhan atau pendakwaan terhadap beliau bersifat tidak adil dan satu menyalahgunaan proses mahkamah.

Keputusan sebulat suara itu dicapai oleh panel tiga hakim yang diketuai Datuk Wira Abu Samah sendiri yang bersidang bersama Datuk Sulaiman Daud dan Datuk Azhar @ Izhar Ma’ah.

Berikutan tuduhan liwat itu adalah lengkap, Mahkamah Rayuan menolak permohonan Anwar untuk membatalkan pertuduhan itu semalam.

Mahkamah Rayuan menerima hujahan Peguam Cara Negara II, Datuk Mohd. Yusof Zainal Abiden bahawa laporan perubatan di mana Anwar bergantung untuk menyokong permohonan membatalkan pertuduhan terhadapnya itu tidak meyakinkan.

Anwar, 63, telah memohon tuduhan liwat terhadapnya dibatalkan atas dasar penemuan dalam laporan perubatan tiga doktor Hospital Kuala Lumpur, yang menyatakan tiada hasil klinikal yang tepat menunjukkan berlakunya penetrasi.

"Laporan perubatan bukan satu-satunya bukti terhadap Anwar. Ia hanya keterangan sokongan mengenai apa yang hendak disampaikan oleh doktor,” kata Abu Samah dalam penghakimannya.

Katanya, afidavit pendakwaan telah menyatakan bahawa mereka akan bergantung kepada keterangan secara lisan dan keterangan forensik bagi membuktikan kes terhadap Anwar.

Anwar, Penasihat PKR, sedang dibicarakan terhadap pertuduhan meliwat bekas pembantu peribadinya, Mohd. Saiful Bukhari Azlan, 24, di Kondominium Desa Damansara di Bukit Damansara di sini pada 26 Jun 2008.

Sementara itu, Ketua Pembangkang berkenaan melantik pakar forensik dan DNA luar negara untuk pasukan pembelaan menolak dakwaan pihak pendakwaan mengenai analisis DNA untuk perbicaraan kes liwatnya.

Peguam belanya, Sankara Nair berkata, Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu telah mendapatkan perkhidmatan pakar DNA Dr. Brian Leslie McDonald dari Sydney, Australia; dan dua pakar forensik, Prof. Dr. C. Damodaran dari Chennai, India dan Prof. Madya David Lawrence Noel Wells dari Melbourne, Australia.

Dalam satu kenyataan yang dihantar melalui e-mel kepada media semalam, Nair berkata, beliau akan membawa pakar berkenaan ke Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pukul 9 pagi hari ini.

Kehadiran tiga pakar DNA dan forensik dari pihak pembelaan yang dipanggil untuk memberi keterangan. Mereka tiba sewal 8.40 pagi turut menarik perhatian orang ramai.

Mereka ialah Dr Brian McDonald, seorang pakar DNA expert dari Sydney, Australia, dan pakar forensik India, Dr C Damodaran, dari Chennai serta Dr David Wells dari Melbourne, Australia.

Anwar tiba pada jam 9.40 pagi dengan ditemani oleh isterinya, Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, bekas setiausaha agung PAS, Datuk Kamaruddin Jaffar, supremo DAP Lim Kit Siang dan menteri besar Perak yang disingkirkan Datuk Seri Nizar Jamaluddin.

Anwar, 63, yang juga penasihat Parti Keadilan Rakyat dan Anggota Parlimen Permatang Pauh, dituduh meliwat bekas pembantu peribadinya Mohd Saiful (kiri), 25, di Unit 11-5-1 Kondominium Desa Damansara, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, antara 3.01 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun 2008.

Dia didakwa mengikut Seksyen 377B Kanun Keseksaan dan boleh dihukum penjara sehingga 20 tahun dan disebat jika disabit kesalahan.

BIBIT-BIBIT PERPECAHAN DALAM PAS?

PAS yang mendakwa dirinya parti Islam sepatutnya tidak boleh amalkan asobiyah – kenegerian atau semangat mementingkan puak, bangsa atau wilayah.

Tetapi hari ini sebuah blog memberi amaran kepada PAS supaya berwaspada dengan ‘geng’ Terengganu dalam PAS.

Apakah dalam PAS kini wujud PAS Kelantan, PAS Terengganu, PAS Kedah, PAS Selangor dan sebagainya?

Kenapa jadi demikian?

Kenapa ada rasa tidak puas hati di kalangan ahli dan pemimpin PAS yang bukan dari Terengganu?

Sebuah blog mendakwa PAS perlu bimbang terhadap dominasi pemimpinnya dari Terengganu – atau dikenali sebagai 'geng Terengganu' – yang didakwa mengawal tindakan politik presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Blog yang proPAS itu diasaskan kepada luahan beberapa ahli jawatan kuasa PAS yang penulisnya kenal.

Malah menurut Tulang Besi atau nama sebenarnya Abdul Rahman Talib – yang sering mendedahkan isu-isu dalaman PAS - kumpulan tersebut mampu menguasai parti ekoran kedudukan 'strategik' mereka.

“Ini luahan beberapa ahli jawatankuasa PAS yang saya kenal, bahawa idea (kerajaan perpaduan) ini dipersetujui mereka yang dulunya menjadi pemimpin di PAS Terengganu, atau saya panggil geng Terengganu.

“Nama-nama seperti ustaz Abu Bakar ChiK, Haron Taib, idea perpaduan, muzakarah (PAS-Umno) ini disokong mereka. Dan yang saya risau, presiden lebih suka menyokong kehendak-kehendak geng Terengganu daripada kehendak majorotiti ahli jawatankuasa,” katanya.

Abdul Rahman berkata, beliau difahamkan, dalam kes tindakan terhadap pesuruhjaya PAS Selangor Dr Hasan Ali yang dikritik mursyidul amnya Datuk Nik Aziz Nik Mat sebagai antara “beberapa kerat pemimpin bermasalah”, hanya Abdul Hadi dan beberapa pemimpin Terengganu yang mempertahankannya.

“Jadi presiden hanya melebihkan geng Terengganu. Sebab itu setiausaha agung Datuk Mustafa Ali pernah keluarkan kenyataan (bahawa) keputusan dibuat sebulat suara. Kalau diambil undi, agenda kumpulan Terengganu akan ditolak,” katanya.

Dalam wawancara dengan Malaysiakini baru-baru ini, Abdul Rahman yang konsisten menentang keras idea kerajaan perpaduan dan muzakarah PAS-Umno berkata, penguasaan kumpulan tersebut berleluasa terutamanya di pejabat presiden.

“Tengok dalam pejabat presiden itu, semua orang Terengganu, (setiausaha politik) Dr Samsuri Mokhtar, setiausaha itu, setiausaha ini semuanya orang Terengganu,” katanya yang mengaku menjadi ahli PAS kawasan Lembah Pantai.

Penguasaan pemimpin-pemimpin Terengganu di peringkat pusat PAS, antaranya di kerusi presiden, setiausaha agung, Dewan ulama, Dewan Pemuda, akhbar organ parti Harakah dan unit IT PAS, sentiasa disebut-sebut.

Kumpulan tersebut yang sering dikaitkan dengan idea kerajaan perpaduan dengan Umno sering diperolokkan di blog sebagai kumpulan 'kerajaan perpaduang' - sebutan menurut loghat Terengganu.

Nama Abdul Rahman, seorang perunding perniagaan di luar negara mula menjadi perhatian banyak pihak selepas mendedahkan beberapa siri pertemuan PAS-Umno selepas pilihan raya umum lalu.

Beliau yang sering menyerang Dr Hasan kerana tindakannya yang didakwa tidak menguntungkan Pakatan Rakyat pernah berkhidmat sebagai penceramah motivasi tersebut selama dua tahun sehingga 2007 – yang menjadikannya 'orang dalam'.

Apa yang menarik melalui pendedahan ini ialah PAS bagaikan bergolak dengan penguasaan orang Terengganu di keliling Presiden PAS sedangkan kuasa politik kini bukan lagi berpusat di Terengganu.

Kerajaan PAS Terengganu jatuh pada pilihan raya 2004 dan Kedah menjadi kerajaan pimpinan PAS mulai 2008 lalu. Kelantan menjadi kerajaan negeri yang ditawan PAS sejak 20 tahun lalu, iaitu pada pilihan raya 1990.

Ada suara mengatakan, seharusnya PAS dikuasai oleh pemimpin yang datang dari negeri yang menang pilihan raya khususnya Kelantan.

Yang jelas, wujud semacam pertelingkahan antara PAS Kelantan dan Terengganu dalam isu kerajaan perpaduan dan penamaan calon bagi pilihan raya Parlimen Kuala Terengganu tahun lalu.

ADA CAWANGAN PERSOAL IDRIS JUSOH?

Datuk Seri Idris Jusoh kalau di Besut, tidak aka nada orang mahu menentangnya.

Beliau berkuasa – politik dan wang – dan kerana itu beliau dianggap sebagai orang yang memang mengatasi Datuk Ahmad Said menjadi Menteri Besar Terengganu.

Namun kuasa Allah dan ketentuan istana membolehkan Ahmad Said dipilih sebagai Menteri Besar.

Namun, sebagai Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Idris tidak terlepas semuanya – beliau ialah Pengerusi MARA.

Kedudukan itu memperkukuhkan kedudukannya dan sebagai ADUN Jerteh, beliau dikatakan amat prihatin dengan penduduk dalam Bahagian UMNO Besut dan DUN Jerteh.

Kerana itu menghairankan juga apabila blog www.teganuku.blogspot.com semalam memasukkan satu entri mengatakan ada cawangan yang marahkan Idris kerana mengabaikan sebuah taman dalam DUNnya.

Apakah benar laporan itu dan rasanya tidak mungkin Idris akan dilawan atau ditentang sebegitu rupa.

Baca entri berikut yang petik daripada teganuku:

ADA PIHAK TIDAK PUAS HATI DENGAN IDRIS JUSOH?
Daripada www.teganuku,blogspot.com (17 Feb 2010)

Hmmmm...sebentar tadi saya menerima panggilan dan sms bertanyakan apakah benar UMNO cawangan Taman Seri Pelagat, Kampung Padang Luas dalam kawasan Dewan Undangan Negeri Jerteh sedang bergolak?

Ikhlas saya katakan, politik cawangan seperti ini saya jarang ambil peduli kerana saya lebih tumpukan isu-isu negeri dan nasional.

Lagipun apa pentingnya UMNO cawangan Taman Seri Pelagat ini?

Kata pemanggil berkenaan, ia penting kerana ia di bawah DUN Jerteh. Wakil rakyatnya ialah Ketua UMNO Bahagian Besut, Datuk Seri Idris Jusoh.

Ohohh...baru saya tersedar. Tapi apa pula masalahnya?

Idris jaga kawasan dan tidak pernah tidak balik ke Jerteh. Beliau sudah membuktikan kepimpinannya yang berkesan dan berfikiran global pulak tu. Tak kan ada masalah!

Beliau dianggap sebagai ‘pemimpin pembaharuan’ ketika menjadi Menteri Besar Terengganu. Tidak munasabah dan tidak masuk akal.

Malah cakap-cakap ketika Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin turun ke Gong Kemutong baru-baru ini menyebut Idris tidak perlu minta peruntukan daripada negeri. TPM boleh beri terus kepada Idris yang dianggap ‘juara’dalam segala-galanya.

Lihatlah betapa rapatnya Idris – bukan sahaja dengan TPM tetapi dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak sendiri.

Berbalik kepada isu cawangan Taman Seri Pelagat ini, saya berusaha mendapatkan perkara sebenar daripada UMNO cawangan berkenaan.

Selidik punya selidik ada dua perkara yang dikatakan berlakunya pergolakan:

1. Seorang ahli Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) meletakkan jawatan; dan,

2. 11 (sebelas) Ahli jawatankuasa UMNO cawangan turut meletakkan jawatan.
Menurut cakap-cakap surat melepaskan jawatan itu sudah dihantar ke Ibu Pejabat UMNO, Presiden UMNO, Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri dan sebagainya dan sebagainya. Biasalah kalau sudah marah, lupakan semua kebaikan Idris selama ini.

Tetapi apa masalahnya?

Menurut cakap-cakap, pemimpin UMNO cawangan itu kecewa dengan Idris kerana taman perumahan itu diabaikan.

Itu sahaja? Sekali lagi saya tidak percaya. Idris dikenali sebagai pemimpin yang ambil berat penyokongnya. Kalau tidak sudah tentu beliau akan dicabar sebagai Ketua Bahagian dan jawatan lain.

Lagipun tidak munasabah Idris yang menjadi Pengerusi MARA boleh berbuat demikian.
Saya tidak yakin selagi saya tidak melihat salinan surat berkenaan. Saya sedang berusaha mendapatkannya.

Jika sudah dapat saya akan cuba salinkan dan masukkan dalam entri akan datang bersama-sama dengan ulasan atau komen mereka yang terlibat.

Tunggulah....jangan buat andaian bermacam-macam selagi belum ada putih-hitam, iaitu surat berkenaan.

TUDUHAN TERHADAP ANWAR TIDAK BERNIAT JAHAT

Mahkamah Rayuan mendapati pertuduhan liwat terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah lengkap, tidak berniat jahat dan bukan penyalahgunaan proses mahkamah.

Ini bermakna Ketua umum PKR itu gagal dalam rayuannya di Mahkamah Rayuan untuk membatalkan tuduhan liwat terhadapnya.

Hakim Datuk Wira Abu Samah Nordin berkata tiada kes untuk mahkamah itu membenarkan rayuan tersebut.

Beliau juga memutuskan bahawa laporan perubatan hanyalah untuk menyokong kerana ia juga perlu disokong oleh keterangan lisan, forensik dan bukannya semata-mata laporan itu sahaja.

Hakim Abu Samah juga berkata, mahkamah berpendapat Anwar gagal membuktikan bahawa pertuduhan atau pendakwaan terhadap beliau bersifat tidak adil dan satu menyalahgunaan proses mahkamah.

Keputusan sebulat suara itu dicapai oleh panel tiga hakim yang diketuai Datuk Wira Abu Samah sendiri yang bersidang bersama Datuk Sulaiman Daud dan Datuk Azhar @ Izhar Ma’ah.

Berikutan tuduhan liwat itu adalah lengkap, Mahkamah Rayuan menolak permohonan Anwar untuk membatalkan pertuduhan itu semalam.

Kuorom itu menafikan permohonan lisan Anwar untuk penangguhan perbicaraan sementara menunggu penyelesaian rayuan keputusan semalam di Mahkamah Persekutuan.

Peguam Anwar, Karpal Singh, berkata, notis rayuan kepada Mahkamah Persekutuan dan permohonan penangguhan rasmi akan difailkan hari ini.

Mahkamah Rayuan menerima hujahan Peguam Cara Negara II, Datuk Mohd. Yusof Zainal Abiden bahawa laporan perubatan di mana Anwar bergantung untuk menyokong permohonan membatalkan pertuduhan terhadapnya itu tidak meyakinkan.