Thursday, December 28, 2017

DI SEBALIK WANG HILANG AS$3.5b DAN BAYARAN AS$1.2b....


Mungkin banyak pihak, pastinya bukan semua pihak di Malaysia,  menyambut gembira apabila dilaporkan syarikat milik kerajaan Abu Dhabi, International Petroleum Investment Co (IPIC) memaklumkan semalam  bahawa  1Malaysia Development Berhad (1MDB) sudah melangsaikan semua wang dijanjikan melalui mahkamah di London.

Ia susulan perjanjian penyelesaian antara kedua-dua pihak di mana 1MDB perlu membayar IPIC kira-kira AS$600 juta lagi menjelang 31 Disember ini, seperti yang dipersetujui dalam perjanjian April lalu.

Ini bermakna untuk tujuan ini sahaj,  kerajaan bagi pihak 1MDB perlu menyediakan sekurang-kurangnya AS$1.2 bilion (RM4.9 bilion) bagi dua bayaran.

Ini  yang dipersetujui melalui timbang tara tetapi bagaimana dengan jumlah tersalah bayar dansudah lesap sebanyak AS$3.5 bilion itu?

1MDB bukan syarikat milik rakyat. Tetapi ia menggunakan wang kerajaan untuk aktiviti perniagaannya. Sama ada untung atau rugi, apabila menggunakan wang kerajaan, sedikit sebanyak pasti menggunakan wang rakyat.

Pastinya, risikonya rakyat yang turut menanggungnya.

Persoalannya, dalam isu 1MDB dan IPIC ini, selain menggunakan  AS1.2 bilion untuk melangsaikan hutang dengan IPIC secara terang, jumlah yang hilang akibat tersilap bayar kepada syarikat yang tidak pernah wujudd itu membabitkan jumlah lebih besar - sebanyak AS$3.5bilion.

Apa kesudahannya?

Bukankah kesemuanya ini berjumlah AS$4.7 bilion dalam urusan 1MDB dengan syarikat Abu Dhabi berkenaan sehingga kini?

Sudah pasti berita penyelesaian AS$1.2 bilion itu akan disambut dengan penuh kelegaan dan kegembiraan oleh mereka yang pro-UMNO/Barisan Nasional (BN), termasuk penyokong Najib Razak.

Maka akan riuh rendahlah kumpulan laskar media pro-UMNO memainkan ‘kejayaan’ ini.

Namun, persoalan lama sehingga kini tetap tidak terjawab.

Rakyat tetap mahu tahu banyak perkara termasuk bagaimana bayaran boleh dibuat kepada syarikat yang tidak wujud, daripada manakah punca wang ‘tersalah bayar’ itu diperolehi dan daripada mana pula sumber kewangan dalam penyelesaian timbang tara terbaru ini?

Soalan lain, siapa buat keputusan untuk membayar kepada syarikat tidak wujud itu dan apa langkah mendapatkanya kembali wang AS$3.5 bilion yang lesap itu?

Perlu ada pihak yang bertanggungjawab kerana ia wang daripada kerajaan yang diberikan keercayaan oleh rakyat.

Atau apakah wang itu akan hilang dengan begitu sahaja? Atau ia memang disengajakan?

Untuk rekod,  1MDB dan IPIC menjalinkan hubungan pada 2012, apabila syarikat itu menjamin dua bon bernilai AS$1.75 bilion setiap satu kepada 1MDB untuk mendapatkan dana bagi membeli aset jana kuasa. Balasannya, 1MDB membuat bayaran cagaran kepada IPIC. 

Namun masalah timbul  pada akhir 2015, apabila IPIC/ Aabar dan 1MDB tidak mendapat persetujuan berhubung dana yang hilang kerana IPIC dan pelabur Malaysia gagal menjelaskan pinjaman AS$1.2 bilion daripada Abu Dhabi.

Selepas gagal menyelesaikan isu wang yang hilang, dengan Malaysia menegaskan bahawa mereka telah membayar balik AS$3.5 bilion kepada anak syarikat IPIC – anak syarikat IPIC pula bertegas bahawa mereka tidak menerima kebanyakan dana tersebut.

Bagaimanapun pada  Mei tahun lalu, Abu Dhabi dan Malaysia bersetuju untuk menyelesaikan pertikaian itu secara timbang tara di London. Hasilnya, 1MDB akan membayar IPIC AS$1.2 bilion secara ansuran tiga kali, dan yang terakhir diserahkan pada 21 Disember.


Fakta nyata ialah perjanjian IPIC adalah dengan 1MDB dan kerajaan Malaysia melalui MOF Inc.  yang jelas menunjukkan jika 1MDB tidak mampu untuk membuat pembayaran, maka kerajaan Malaysia terpaksa menanggung kesemua bayaran kepada IPIC.

Biarpun kerajaan Malaysia gembira IPIC dan hakikat sebenar ialah rakyat Malaysialah yang akan menanggung beban berganda dan berpanjangan apabila pembayaran kepada IPIC dibuat sebanyak dua kali.

Dengan tidak terjawabnya banyak persoalan daripada pihak kerajaan, Najib dan 1MDB sendiri sehingga kini, sudah pasti akan  mendatangkan banyak lagi persoalan baru.

Antaranya:

1.     Apakah bayaran kepada syarikat yang tidak wujud itu membabitkan wang rakyat? Sementara dua bayaran yang sudah dibuat hasil timbang tara itu jelas dibuat oleh MOF Inc. dan 1MDB. Persoalannya bukan satu sen pun pembayaran itu tidak menggunakan wang rakyat?

2.     Persetujuan 1MDB membuat bayaran kepada IPIC  itu terbukti syarikat itu mengaku membuat bayaran yang salah kepada satu syarikat yang tiada kaitan langsung dengan IPIC.  Bila agaknya kerajaan akan bersedia menjelaskan bagaimana kejadian itu boleh berlaku, apalagi syarikat yang dikatakan menerima bayaran itu tidak wujud langsung. Atau apakah kerajaan – MOF Inc. serta 1MDB sendiri akan terus membisu?

3.     Persetujuan arbitrasi yang dicapai antara 1MDB dan IPIC ini juga jelas menunjukkan terdapat unsur-unsur penipuan apabila 1MDB telah membuat salah pembayaran kepada Aabar BVI. Jika membuat keputusan salah, bagaiamana MOF Inc.  dan 1MDB boleh terima sahaja keputusan itu dengan ‘tangan terbuka’?

4.     Pembayaran sepatutnya kepada  IPIC – Aabar Investments PJS sebaliknya pembayaran dibuat kepada Aabar BVI (sebuah syarikat palsu) yang membuiktikan kerajaan merestui keputusan itu. Kenapa tiada siasatan dan tindakan sewajarnya diumumkan secara telus kepada rakyat?

Kesimpulan kepada  empat perkara ini ialah, kerajaan dengan berani membelakangkan kepentingan rakyat menggunakan wang lebih AS3.5 bilion dan kemudian AS$1.2 bilon.

Apakah wang digunakan itu hasi; daripada cukai termasuk GST yang kini disebut  sebagai ‘dasar  menekan rakyat’?

Amat nyata kerajaan pimpinan Najib yang disokong oleh konco-konconya melakukan keputusan sesuka hati dan tidak mempedulikan sama ada ia salah – atau sebaliknya - selain kemungkinan ada unsur penipuan -  namun semuanya

Apakah rakyat merestui semua keputusan dan pendirian Najib, BN, MKD dan 1MDB dalam isu wang hilang yang begitu besar sebegini?

Jelas sekali, isu ini akan menambahkan lagi kemelut 1MDB yang tidak akan selesai dan cuba diseliundungkan daripada pengetahuan rakyat.

Isu kehilangan wang dan pembayaran melalui timbang tara ini akan terus berlegar disamping siasatan mengenai pengubahan wang haram di sekurang-kurangnya enam negara, termasuk Amerika Syarikat, Switzerland dan Singapura.

Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat pula dalam saman sivilnya mendakwa kira-kira AS$4.5 bilion diseleweng daripada 1MDB. Apakah semuanya ini berkait antara satu dengan lain?

Walaupun dana pelaburan Malaysia itu menafikan sebarang salah laku dan Perdana Menteri yang mengasaskan 1MDB turut menafikan semua jadi  topik panas menjeland Pilihan Raya Umum ke-14 ini.

Jangan lupa, rakyat  yang ditindas dengan beban kutipan cukai tidak akan memaafkan kerajaan jika MOF Inc., Najib, 1MDB serta pihak yang mengetahui mengenainya terus berdiam diri.


Selagi isu 1MDB berlegar, selagi itulah rakyat Malaysia akan memnbenci kerajaan Jangan salahkan rakyat jika mereka menolak UMNO/BN akibat daripada  ketidak telusan dan ‘penipuan di siang hari’ oleh kerajaan, Najib dan konco-konconya.