Friday, February 13, 2009

SIAPA PENYEBAB PERAK KECUNDANG?

Bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Tajol Rosli Ghazali mengingatkan - jangan ulangi kesilapan pilih calon.

Kenapa siapa beliau tujukan kenyataan itu?

Yang umum tahu, Pengerusi Barisan Nasional (BN) dan Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri yang turut bertanggungjawab memilih calon.

Ini bermaka Tajol Rosli dipersalahkan.

Jadi, apakah apabila Tajol Rosli mengingatkan jangan ulangi kesilapan pilih calon ini bermakna beliau bukan yang memilih calon untuk pilihan raya umum lalu di Perak.

Hari ini, Tajol Rosli dengan nada terbuka berkata, pucuk pimpinan BN diminta belajar daripada kesilapan pada pilihan raya umum lalu berhubung pemilihan calonnya untuk pilihan raya kecil kerusi Parlimen Bukit Gantang 7 April ini.

Katanya, dalam memilih bakal calonnya, pucuk pimpinan BN perlu menghormati kehendak penduduk tempatan.

Jelas, daripada nada dan kenyataan itu, Tajol Rosli mengingatkan pemimpin tertinggi BN dan UMNO agar tidak lagi membuat kesilapan.

Apakah ini bermakna kekalahan Datuk Seri Azim Mohd Zabidi di Bukit Gantang pada pilihan raya lepas kerana calon tidak sesuai?

Apakah juga bermakna Tajol tidak merestui Azim bertanding sekali lagi di Bukit Gantang?

“Cuma saya berharap kepada pengundi di Bukit Gantang, siapa juga calon BN yang dipilih oleh pucuk pimpinan, kita kena hormat,” katanya penuh diplomasi.

Suruhanjaya Pilihan Raya hari ini mengumumkan bahawa penamaan calon bagi kerusi itu akan diadakan pada 29 Mac, dan jika ada pertandingan, pengundian akan berlangsung pada 7 April.

Kerusi itu kosong berikutan kematian penyandangnya, Roslan Shaharum, 50, daripada Pas pada 9 Februari lalu akibat serangan jantung.

Tajol Rosli berkata, beliau yakin dengan kepimpinan Datuk Seri Najib Razak selaku Pengerusi BN Perak dan Menteri Besar Perak, Datuk Dr Zambry Abdul Kadir, BN akan mencapai kejayaan pada pilihan raya kecil itu.

Persoalan yang timbul di sini ialah, apakah Tajol Rosli tidak mempunyai kawalan terhadap pemilihan calon di Perak yang menyebabkan BN dan calon UMNO kalah?

Jika demikian, wajarkah beliau dipersalahkan kerana Perak jatuh kepada pembangkang?
Kalau beliau bukan menjadi ‘orang yang mencaturkan Perak’, siapa yang melakukannya?
Jawapan kepada persoalan di Perak sewajarnya orang berkenaan turut dijadikan ‘korban’, bukan Tajol Rosli seorang sahaja.

Saya ingin mendengar daripada mulut Tajol Rosli sendiri, siapa sebenarnya di belakang agenda pemilihan calon di Perak yang menyebabkan tumbangnya BN.

Mungkin ada ruang dan waktu untuk saya bertanyakan bekas Menteri Besar dalam masa terdekat.

Ketua Wanita Umno, Tan Sri Rafidah Aziz pula berkata pergerakan itu tidak akan mendesak pucuk pimpinan Umno untuk memilih wakil daripada sayap itu sebagai calon BN di Bukit Gantang.

“Kini bukan masanya untuk berebut jadi calon,” katanya.

Rafidah berkata, Wanita Umno akan menerima sesiapa sahaja yang difikirkan sesuai oleh pucuk pimpinan parti sebagai calon BN di Bukit Gantang.

“Pucuk pimpinan akan membuat penilaian yang terperinci dan akan memilih calon paling sesuai berdasarkan kepada pelbagai maklumat balas,” katanya.

RAJA PETRA TAKUT MAHKAMAH SESYEN?

Kenapa penulis blog Raja Petra Raja Kamaruddin tidak mahu beliau dibicarakan di Mahkamah Sesyen?

Kalau benar Raja Petra mempunyai bukti dan tidak takut kalah dalam kesnya kenapa pula takut dengan hukuman?

Kenapa takut sangat dengan Mahkamah Sesyen?

Apakah peguam penulis blog Malaysia Today ini sudah mengetahui bahawa Raja Petra akan dihukum dan dengan meletakkan kes itu di Mahkamah Majistret, denda menjadi lebih murah dan rayuan lebih mudah?

Raja Petra yang didakwa memfitnah isteri Timbalan Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor dan dua yang lain bagaimanapun gagal dalam usahanya supaya kes itu dikembalikan ke Mahkamah Majistret .

Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur hari ini memerintahkan kes tersebut kekal di Mahkamah Sesyen untuk dibicarakan.

Pesuruhjaya Kehakiman, Zainal Azman Ab Aziz memutuskan keputusan yang dibuat oleh Mahkamah Majistret membenarkan permohonan pendakwa supaya kes itu dipindahkan ke Mahkamah Sesyen untuk dibicarakan adalah sah dan teratur.

Beliau berkata keputusan pemindahan kes tersebut yang dibuat Majistret Nazran Mohd Sham, pada 15 Ogos 2008 itu tidak bercanggah dengan Artikel 8 (1) Perlembagaan Persekutuan.

Zainal Azman kemudiannya menolak notis usul untuk semakan yang difailkan Raja Petra pada 25 Nov, 2008, atas alasan permohonan tersebut tidak mempunyai merit dan berasas.

Salah seorang daripada peguam Raja Petra, J.Chandra memberitahu media bahawa pihaknya akan menfailkan rayuan di Mahkamah Rayuan terhadap keputusan hari ini. Mahkamah Rayuan adalah tempat terakhir bagi Raja Petra merayu kerana kes di mahkamah rendah akan berakhir di Mahkamah Rayuan.

Persoalannya kenapa mahu dibicarakan di Mahkamah Majistret?

Pada 20 Januari 2009 lalu, peguam mewakili Raja Petra berhujah di Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur bahawa pengendali laman web Malaysia Today itu terdedah kepada hukuman yang lebih berat apabila kes fitnah yang dihadapinya dibicara di Mahkamah Sesyen.

Manjeet Singh Dhillon berkata, Seksyen 87(1) Akta Mahkamah Rendah 1948 memperuntukkan bahawa majistret hanya boleh mengenakan hukuman penjara maksimum lima tahun dan denda tidak melebihi RM10,000.

Bagaimanapun, katanya, Seksyen 64 akta yang sama membenarkan Mahkamah Sesyen menjatuhkan apa-apa hukuman selain daripada hukuman mati serta tiada had jumlah denda.

''Saya tidak mempertikaikan kuasa Peguam Negara untuk memilih mana-mana mahkamah untuk menjalankan prosiding terhadap seseorang, tetapi dalam kes ini, perayu (Raja Petra) dituduh di bawah kesalahan yang sepatutnya dibicara di Mahkamah Majistret.

''Jika demikian, Peguam Negara perlu hadir ke mahkamah untuk menjelaskan kesalahan yang dilakukan oleh perayu,'' katanya.

Manjeet juga berhujah bahawa Mahkamah Tinggi boleh merujuk perkara itu ke Mahkamah Persekutuan mengikut Seksyen 84(1) Akta Mahkamah Kehakiman 1964 apabila persoalan perlembagaan dibangkitkan.

Katanya, dalam kes ini, implikasi -implikasi daripada perintah di bawah Seksyen 177 Kanun Tatacara Jenayah dan persoalan berkaitan masih belum diputuskan oleh Mahkamah Persekutuan.

Sementara Timbalan Pendakwa Raya, Anselm Charles Fernandis pula berhujah bahawa Peguam Negara mempunyai kuasa untuk memilih mana-mana mahkamah bagi menjalankan prosiding terhadap seseorang.

Katanya, keputusan majistret membenarkan permohonan pihak pendakwaan untuk memindahkan kes itu ke Mahkamah Sesyen mengikut Seksyen 177 Kanun Tatacara Jenayah adalah betul dan sah.

Pesuruhjaya Kehakiman, Zainal Azman Ab. Aziz kemudiannya menetapkan 13 Februari (hari ini) untuk memutuskan sama ada permohonan Raja Petra untuk memindahkan semula kesnya ke Mahkamah Majistret akan dirujuk ke Mahkamah Persekutuan atau sebaliknya.

Raja Petra, 58, didakwa di Mahkamah Majistret pada 17 Julai tahun lalu atas tuduhan memfitnah isteri Timbalan Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor dalam satu akuan bersumpah yang diikrarkannya.

Dia yang menghadapi pertuduhan di bawah Seksyen 500 Kanun Keseksaan itu turut didakwa memfitnah Pemangku Kolonel Abdul Aziz Buyong dan isterinya, Kolonel Norhayati Hassan berhubung kes pembunuhan wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu dalam akuan yang sama.

Kes itu kemudiannya dipindahkan ke Mahkamah Sesyen selepas mahkamah tersebut membenarkan permohonan pihak pendakwaan.