Monday, December 14, 2009

SULTAN TEGUR PIMPINAN KERAJAAN SELANGOR?

Sebelum menjadi kerajaan negeri, semua boleh janji. Bulan dan bintang pun boleh janji dijanjikan untuk rakyat.

Namun, selepas menjadi kerajaan ternyata pembangkang yang tiada pengalaman menghadapi masalah paling banyak berbanding negeri lain, walaupun hakikatnya Selangor sebuah negeri kaya.

Dalam konteks peruntukan kerajaan Pusat kepada kerajaan negeri, Selangor adalah antara negeri penerima paling besar.

Menurut Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Dr Awang Adek yang memberitahu Dewan Rakyat beberapa hari lalu, peruntukan pembangunan bagi 2009 untuk Selangor ialah RM4.09 bilion, iaitu yang kedua selepas Wilayah Persekutuan yang menjadi penerima peruntukan tertinggi iaitu RM4.67 bilion.

Johor dan Terengganu yang menjadi antara kubu UMNO, masing-masing hanya menerima RM3.21 bilion dan RM1.39 bilion.

Jadi, apabila Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah semalam terpaksa menegur kerajaan negeri dengan melahirkan kebimbangan baginda dengan keadaan semasa di negeri ini yang meletakkan agenda politik mengatasi pembangunan negeri, jelas menggambarkan betapa Tuanku tidak boleh menyimpan keresahannya.

Malah, teguran keras diberikan oleh Sultan Selangor apabila mengatakan “Beta berharap supaya apa yang beta titahkan ini mendapat perhatian dan tidak dipandang mudah. Janganlah titah ucapan beta ini menjadi seperti peribahasa mencurahkan air di daun keladi iaitu tidak mendatangkan kesan apa juga pun.”

Sejak mengambil alih tampuk kepimpinan negeri, kerajaan Selangor yang diterajui PKR sering mengalami krisis demi krisis kerana kepentingan politik diambil kira melebihi kepentingan rakyat.

Isu-isu yang melanda Selangor dengan kes-kes seperti isu perkauman, agama, rasuah, pertelingkahan sesama pembangkang, pembunuhan dan sebagainya menggambarkan Selangor negeri yang paling banyak menghadapi masalah.

Selain itu, dalam konteks pembangunan - kerajaan negeri jelas menyambung sahaja perancangan dan pembangunan kerajaan lalu sambil menokok tambah pembangunan yang menimbulkan pelbagai kekecohan dan kritikan rakyat.

Sedangkan ketika Barisan Nasional (BN) memerintah Selangor, isu yang diperkatakan lebih tertumpu kepada kritikan pembangkang dalam isu-isu pembangunan yang ternyata kini menjadi antara tumpuan kerajaan sekarang.

Berdasarkan realiti semasa, Sultan Sharafuddin bertitah, masa untuk mencari kesalahan dan kelemahan sudah berlalu dan kini waktunya untuk kerajaan negeri Pakatan Rakyat melaksanakan segala perancangan dan janji yang dibuat ketika kempen Pilihan Raya Umum (PRU) pada 2008.

Ia tidak lain dan tidak bukan untuk kesejahteraan rakyat dan kemajuan negeri.
Kerana itu, Baginda mahu Menteri Besar Selangor dan barisan Exconya melaksanakan tugas mentadbir dan pembangunan negeri dengan penuh dedikasi serta sentiasa mempercayai dan bekerjasama dengan penjawat awam yang berkhidmat di negeri itu.

"Kerjasama dan kepercayaan antara eksekutif dengan penjawat awam penting bagi memastikan pembangunan di negeri ini berjalan lancar. Beta berkenan supaya pegawai kerajaan menjalankan tugas dengan telus dan berdedikasi, jangan mengambil kesempatan menyalahguna tanggungjawab demi kepentingan peribadi yang akan merosakkan pentadbiran dan menyusahkan rakyat," titahnya.

Ternyata baginda juga tidak senang dengan suasana yang berlaku di negeri itu apabila perkara kecil berlaku di Selangor kadangkala dihebah dan diperbesarkan sehingga melampaui batasan dan menyebabkan rakyat menjadi keliru.

Kerana itu baginda mahu kepemimpinan tertinggi negeri itu agar jangan banyak bercakap saja, sebaliknya melaksanakan perkara berfaedah untuk rakyat.

"Beta percaya rakyat lebih selesa berbincang dan bercakap mengenai pembangunan dan kesejahteraan daripada bertelagah mengenai soal politik. Beta mengingatkan bahawa kerajaan Selangor pada masa ini bertanggungjawab membina dan membuat landasan bagi keharmonian dan kesejahteraan rakyat pada masa depan," titahnya pada Istiadat Penganugerahan Darjah dan Bintang Kebesaran Negeri Selangor sempena ulang tahun Keputeraan Baginda ke-64 di Istana Alam Shah.

Benar sekali pandangan baginda apabila mengatakan perbezaan fahaman politik bukan alasan untuk tidak saling menghormati antara satu sama lain dan hidup bersatu padu demi kemajuan dan kesejahteraan bersama.

Baginda mahu melihat rakyat di Selangor bebas bergerak dan tidak berasa takut atau khuatir terhadap keselamatan diri, harta benda dan keluarga.

Justeru, baginda mahu Polis Diraja Malaysia (PDRM) terus menjalankan tugas mereka dengan penuh azam dan komitmen bagi menghapuskan jenayah di Selangor.

Baginda juga bertitah, rakyat Selangor yang mahu menyalurkan pendapat atau rintihan bagi mencari jalan penyelesaian perlu menggunakan saluran yang disediakan mengikut undang-undang.

Selain itu, Baginda juga mahu hubungan baik kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor dengan kerajaan Pusat dapat diteruskan supaya agenda pembangunan dapat dilaksanakan untuk kesejahteraan rakyat.

Namun, apakah ini amalan kerajaan negeri sekarang?

Sikap berkonfrontasi dengan kerajaan Pusat jelas cuba digambarkan oleh pimpinan kerajaan negeri dengan sengaja menimbulkan isu-isu dan kritikan pedas sedangkan kerajaan Pusat tetap bermurah hati dengan menyalurkan pelbagai bantuan kepada kerajaan Selangor.

Itu belum lagi pelbagai bantuan lain kepada rakyat Selangor yang jelas kurang senang dengan tindak tanduk kerajaan negeri.

Pengumuman perlantikan Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai penasihat ekonomi adalah bukti kerajaan Selangor sengaja mahu menunjukkan sikapnya yang ‘keras kepala’ walaupun sedar Anwar akan berdepan dengan kes liwatnya di mahkamah.

Kenapa tidak tangguh dahulu perlantikan itu dalam kedudukan Anwar yang sedemikian?

BUKAN INI CARANYA MAHU FITNAH NAJIB

Ada yang sanggup menyiarkan gambar sebegini baca mencemarkan imej Datuk Seri Mohd Najib Razak?

Bukan Najib sahaja yang sebegini sebelum ini.

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dan Tun Abdullah Badawi juga pernah melakukan yang sama. Tapi apakah kandungan dalam gelas itu arak?

Saya menerima gambar ini melalui facebook saya dan rasa mahu ketawa pun ada jika inilah caranya mahu fitnahkan Perdana Menteri kita.


Bagi mereka yang arif tentang lawatan protokol di peringkat antarabangsa, ketua-ketua negara selalunya dihidangkan minuman dengan gelas-gelas seperti ini bersepah dia ats meja. Warna kekuningan tidak semestinya arak kerana banyak jus berwarna demikian, termasuk jus Epal dan Nenas.

Lebih memalukan, gambar di sebelah Najib ialah Perdana Menteri Thailand.

Apakah kerana diplomasi pembangkang gagal di Thailand, Najib mahu difitnah dan diperlekehkan.