Sunday, May 9, 2010

APAKAH ISU ‘KALIMAH ALLAH’ MENJADI PENENTU DI SIBU?


Kenapalah pemimpin DAP seperti Teresa Kok sanggup memainkan isu ‘penggunaan perkataan Allah’ dalam menyerang calon Barisan Nasional (BN), Robert Lau Hui Yew untuk pilihan raya kecil (PRK) Parlimen Sibu?

Apakah ini isu utama bukannya pembangunan atau perkara-perkara lain? Kenapa DAP bermain api dengan menggunakan isu agama untuk mendapatkan sokongan dalam PRK berkenaan?

Apakah Teresa Kok seperti rakannya daripada Parti Keadilan Rakyat berusaha melabelkan UMNO sebagai ‘parti anti-Kristian’?

Kawasan Parlimen Sibu mempunyai 54,695 pengundi, 66 peratus daripadanya masyarakat China Foochow. Selebihnya adalah pengundi Melayu/Melanau yang terdiri daripada kira-kira 17 peratus, diikuti pengundi Iban (15 peratus) dan pengundi Bidayuh, Orang Ulu dan India.

Di samping itu terdapat 2,537 pengundi pos, yang kebanyakannya terdiri daripada anggota tentera yang bertugas di dua kem dan anggota polis.

Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Sibu P.212 yang akan diadakan pada 16 Mei ini menyaksikan pertandingan tiga penjuru antara calon Barisan Nasional (BN), Robert Lau Hui Yew, calon DAP, Wong Ho Leng dan calon Bebas, Narawi Haron.

Berdasarkan trend pengundian sebelum ini, termasuk pada pilihan raya umum 2008, hanya kira-kira 40 peratus hingga 45 peratus pengundi Cina memilih Calon BN sebelum ini.

Kemenangan mendiang Robert Lau banyak bergantung pada undi kaum Iban, Melayu/Melanau dan undi pos.

Kalaulah bukan kerana undi itu, keputusan pilihan raya umum lepas bagi kawasan ini mungkin telah memihak kepada Wong Ho Leng dari DAP, yang meraih 15,903 undi berbanding 19,138 yang diterima BN.

Beberapa penganalisis politik percaya pakatan pembangkang di negeri ini, yang terdiri daripada PKR-DAP-PAS-SNAP, akan cuba mempengaruhi pola umum pengundian masyarakat Cina di negara ini dengan menimbulkan isu nasional yang sama, seperti yang mereka lakukan pada pilihan raya kecil bagi kerusi Parlimen Hulu Selangor.

Pada ketika Sidang Injil Borneo (SIB) dan Kementerian Dalam Negeri (KDN) gagal dalam rundingan 30 April lalu untuk menyelesaikan tuntutan berhubung perintah larangan mengimport bahan terbitan Kristian yang mengandungi kalimah Allah, Teresa Kok yang memainkan isu ini seolah-olah mahu menghangatkan lagi suasana.

Berdasarkan perkembangan tersebut, Hakim Mahkamah Tinggi (Bahagian Rayuan dan Kuasa-Kuasa Khas), Datuk Aziah Ali pada 30 April lalu menetapkan 24 Jun ini untuk mendengar permohonan SIB bagi mendapatkan kebenaran mencabar perintah larangan KDN tersebut.
SIB dan Presidennya, Jerry W.A. Dusing @ Jerry W. Patel, 56, selaku pemohon dalam semakan kehakiman yang difailkan pada 10 Disember 2007 menamakan KDN responden pertama dan kerajaan Malaysia responden kedua.
Pemohon turut memohon perisytiharan bahawa Perkara 3(1) Perlembagaan Persekutuan yang menjamin hak semua agama diamalkan dengan aman dan mendakwa berhak menggunakan perkataan Allah.

Mereka juga menuntut perisytiharan bahawa keputusan yang membataskan Alkitab di gereja adalah bercanggah dengan hak perlembagaan, batal dan tidak sah kerana responden telah melakukan kesilapan setelah gagal mengambil kira penggunaan perkataan Allah oleh agama Kristian, mendahului kedatangan Islam.

Dusing dalam afidavit sokongannya mendakwa Penyelia Pelajaran Kanak-Kanak dan salah seorang kakitangan SIB, Kinambo Gaduan telah membawa tiga kotak bahan pelajaran bagi kanak-kanak beragama Kristian.

Bahan pelajaran milik SIB itu, dakwa Dusing, ditahan oleh pegawai kastam ketika Kinambo yang dalam penerbangan dari Surabaya, Indonesia ke Kota Kinabalu telah transit di Terminal Kos Tambang Murah (LCCT), Sepang pada 15 Ogos 2007.

Peguam Kanan Persekutuan, Datin Azizah Nawawi yang mewakili pihak responden memberitahu, pemohon kini hanya memberi tumpuan kepada permohonan mereka untuk mencabar isu penggunaan kalimah Allah setelah menarik balik tuntutan lain.

Dakwanya, KDN melalui surat bertarikh 10 September 2007 menyatakan, pengimportan penerbitan Kristian yang mengandungi perkataan Allah, Baitullah, solat dan Kaabah adalah dilarang untuk edaran kerana boleh menimbulkan kekeliruan di kalangan masyarakat negara ini.

Pada 25 Januari 2008, KDN bagaimanapun telah memulangkan semula semua buku tersebut kepada SIB.

Sungguh buruk sikap pemimpin DAP kerana memilih perkara sensitif seperti ini untuk diperkatakan sambil menekan calon BN itu untuk memperkatakan sesuatu yang tidak wajar diperkatakan di khalayak ramai.

Teresa Kok, sebagai Ahli Parlimen seharusnya tahu untuk memilih isu bukannya bersikap perkauman dan keagamaan seperti ini.

Pada 27 Januari lalu, Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim didakwa dalam perancangan untuk melabelkan UMNO sebagai sebuah parti yang anti-Kristian dengan menjadikan isu penggunaan kalimah Allah sebagai mainan politik terbaru beliau.

Bekas Setiausaha Perhubungan PKR Selangor, Mohd. Nazmi Rosli berkata, ini kerana, sekiranya terdapat isu yang melibatkan kaum bukan Islam, Anwar ialah orang pertama yang didakwa akan mempolitikkan isu tersebut dengan tujuan mendapatkan sokongan kaum bukan Islam terutamanya rakyat di Sabah dan Sarawak.

Sehari sebelum itu Anwar terus mempertahankan sokongannya terhadap penggunaan kalimah Allah di kalangan bukan Islam seperti yang ditulisnya sendiri dalam ruangan pendapat di The Wall Street Journal bertajuk Orang Islam Tiada Monopoli dalam Penggunaan Kalimah Allah.

Bekas Setiausaha Angkatan Muda Keadilan (AMK) Malaysia, Johari Md. Yasin sebelum ini berkata, untuk mencapai kepentingan politik peribadinya, Anwar akan melakukan apa sahaja termasuk tanpa segan silu mengeluarkan nas bahawa orang bukan Islam boleh menggunakan perkataan Allah.

Memang Sibu pada asasnya majoriti adalah orang Cina tetapi memainkan isu penggunaan perkataan Allah dan mengaitkannya dengan UMNO adalah perbuatan yang sengaja mahu menguji orang Cina Sibu dan UMNO.

Tulisan Teresa Kok melalui blognya mengenai tajuk ini adalah sesuatu yang malang kerana selama ini DAP mengatakan ia bukan parti cauvinis dan perkauman.

Menekan Robert Lau dengan mengatakan “he has the moral duty to declare his stand on this thorny issue, so that the voters in Sibu can decide whether they can count on him to speak up on this issue and various issues related to the welfare of the people in Sibu in Parliament,” seolah-olah menunjukkan rakyat Sibu dihempuk atau dipengaruhi isu ‘penggunaan perkataan Allah ini.”

Kita tidak pasti apa reaksi UMNO tetapi yang nyata, ramai pekerja PAS sudah mula tiba di Sibu bagi membantu calon DAP.

Apakah pemimpin PAS yang datang akan membiarkan DAP mempergunakan isu ini berterusan?
Apakah mereka menyokong Anwar yang mempertahankan sokongannya terhadap penggunaan kalimah Allah di kalangan bukan Islam?

Untuk mengetahui pendapat Teresa Kok, baca apa yang ditulis oleh beliau:

BN’s Candidate Should Declare His Stand On the “Allah” Issue
May 8th, 2010 by Teresa Media

Barisan Nasional candidate in the Sibu by-election, Robert Lau Hui Yew, has the moral duty to declare his personal position in ban of the use of the word “Allah” by BN government.

I am disappointed with the statement made by Robert Lau in Malaysian Insider today where he shown a dubious stance on the banning of non-Muslims from using the word “Allah” by BN’s government. However, if Robert Lau intended to be a Member of Parliament that speak up for a Christian majority constituency, Sibu, then he has the moral duty to declare his stand on this thorny issue, so that the voters in Sibu can decide whether they can count on him to speak up on this issue and various issues related to the welfare of the people in Sibu in Parliament.

It is a known fact that Christians in East Malaysia have been using the word “Allah” to address God for centuries. However, the UMNO-led BN government has been making the Christians difficult by banning the import of religious materials and Bible from Indonesia in the past decades on the ground that the Indonesian Bible and Christian materials use the word “Allah” to address God.

The move of Home Ministry to ban the Catholic Weekly newsletters, The Herald from using the word “Allah” has forced the Catholic Church to bring the matter to court. When High Court declared that the Catholic Church has constitutional rights to use the word “Allah”, we have seen the UMNO leaders have not only openly criticized the court judgement, but they have even instigated fellow Muslims to protest against the High Court’s decision, thus resulted series of church attack incidents happened in Peninsular Malaysia.

The stand taken by UMNO/BN government has upset many Bahasa Malaysia speaking Christians in the country, including the Christians in Sarawak.

As a Christian candidate, Robert Lau should make his stand on the “Allah” issue, he should tell us whether he supports the BN government’s actions, and whether he will be another robotic BN representative in the Parliament, if elected, and will just another rubber-stamp in every decision of the BN government.

Lau cannot continue to sidestep this issue by merely saying religion is a personal thing. Yes, it is a personal thing and that’s why the government must not deny Christians a personal right they have enjoyed for centuries!