Saturday, March 27, 2010

HULU SELANGOR – KENAPA TIDAK UMNO?Janganlah menekan Pengerusi Barisan Nasional (BN) yang juga Perdana Menteri mengenai calon untuk pilihan raya kecil Parlimen Hulu Selangor.

Fakta yang tidak boleh diubah atau dinafikan ialah di Hulu Selangor ini – tiga Dewan Undangan Negeri (DUN) semuanya dimenangi Barisan Nasional (BN) tetapi kerusi Parlimen yang diwakili MIC - kalah.

Calon MIC itu ialah Datuk G. Palanivel, yang juga Timbalan Presiden MIC, kalah kepada Allahyarham Datuk Dr Zainal Abidin Ahmad dalam pilihan raya lepas dengan hanya 198 undi setelah menjadi wakil rakyat di situ sejak 1990.

Gambar : Samy Vellu, Mohamed Idris, KooMun, Mohd Isa & G Palanivel

Hulu Bernam (N05) diwakili Datuk Mohamed Idris bin Abu Bakar dari UMNO yang pejabatnya di Kalumpang; Batang Kali (N07) diwakili Tuan Mohd Isa bin Abu Kasim juga UMNO yang alamat pejabatnya di Ulu Yam Lama; sementara di Kuala Kubu Baharu (N06) pula calonnya Wong Koon Mun dari MCA.

Pelik bukan? Bagaimana calon MIC boleh kalah sedangkan tiga kerusi negeri ‘solid’ kepada BN.
Presiden MIC, Datuk Seri S Samy Vellu sepatutnya jangan selangkah ke hadapan dengan menyatakan siapa patut bertanding di Parlimen Hulu Selangor.

Berilah peluang kepada Dewan Tertinggi Barisan Nasional (BN) memutuskannya.

Melihat kepada kedudukan DUN dan pengundi Melayu, sewajarnya UMNO meletakkan calon Parlimen di situ.

Katakanlah permintaan MIC untuk meletakkan Palanivel yang pada pilihan raya umum lalu kalah dengan majoriti tipis 198 undi tidak menjadi, apakah MIC akan sabotaj pilihan raya berkenaan?

Faktanya ialah Hulu Selangor mempunyai 63,000 pengundi, 51 peratus daripadanya Melayu, 26 peratus Cina dan 19 peratus kaum India selain kira-kira 1,000 pengundi Orang Asli.

Saya ulangi, pengundi Melayu adalah 51 peratus – majority berbanding pengundi India hanya 19 peratus.

Palanivel pernah menang empat penggal. Kenapa untuk menjadi wakil rakyat penggal kelima beliau ditolak?

Apa sentimen rakyat di Hulu Selangor? Apakah ia membangun? Apakah kawasan itu bertambah maju?

Kenapa pula pembangkang melalui wakil rakyatnya – Allahyarham Datuk Dr Zainal Abidin Ahmad – boleh menang?

Apakah faktor parti atau faktor calon?

Dan sejak kalah pada pilihan raya lalu, apakah Palanivel masih meneruskan kerja parti dan MIC sendiri menmgambil berat masalah penduduk di situ?

Atau apakah UMNO dan MIC yang menjalankan tugas-tugas membantu rakyat di Hulu Selangor?

Kita boleh mendapat maklumat daripada Ketua Umno Bahagian Hulu Selangor yang juga ADUN selain daripada dua ADUN lain.

Bagaimana jika MIC langsung sejak kalah tidak jenguk di Hulu Selangor?

Juga kita boleh kaji sejauh mana peranan MIC di tiga Dewan Undangan Negeri Selangor dalam kawasan Parlimen itu ialah Hulu Bernam, Batang Kali dan Kuala Kubu Baharu yang semuanya dimenangi BN dalam pilihan raya umum lalu.

Kurang manis tiba-tiba sahaja Samy Vellu mengatakan MIC sudah bersedia untuk bertanding kerusi Parlimen Hulu Selangor, yang kini kosong ekoran kematian penyandangnya Dr Zainal Abidin daripada Parti Keadilan Rakyat malam Khamis.

Beliau dengan begitu terdesak berharap dapat menurunkan semula ‘anak didiknya’ G.Palanivel bagi menawan semula kerusi yang pernah diwakilinya itu selama empat penggal sebelum ini.

Presiden MIC itu berkata parti itu akan mencadangkan nama Palanivel kepada Barisan Nasional dan menyerahkan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak selaku pengerusi BN untuk membuat keputusan.

Kalau mengikut Samy Vellu, walaupun kalah, Palanivel masih membantu menyelesaikan masalah masyarakat pelbagai kaum di Hulu Selangor, yang merupakan antara beberapa kubu kuat BN yang jatuh ke tangan pembangkang pada pilihan raya umum 2008.

Mungkin kerana memikirkan banyak perkara yang perlu dipertimbangkan, Najib berkata beliau akan berbincang dengan Presiden MIC, Datuk Seri S Samy Vellu, sebelum membuat sebarang keputusan.

Najib juga meminta semua pihak bersabar mengenai calon yang akan mewakili BN bertanding kerusi itu.

Najib berkata jentera pilihan raya BN telah digerakkan dengan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dilantik mengetuai BN dalam pilihan raya kecil itu manakala Timbalan Pengerusi BN Selangor Datuk Seri Noh Omar dilantik sebagai pengarah pilihan raya kecil dibantu Ketua Umno Bahagian Hulu Selangor Datuk Idris Bakar.

Dengan jentera sebegini, apakah keterlaluan jika dicuba pula calon dari UMNO kerana ternyata selepas empat penggal, wakil MIC sudah ditolak oleh calon yang pernah menjadi Timbalan Menteri Besar Selangor dan pernah menjadi orang kuat UMNO di Hulu Selangor.

KEMELUT ISTANA...RAKYAT MEMERHATI


Tolonglah mana-mana pihak sekali pun, jangan kelirukan rakyat jelata, khususnya rakyat Kelantan.

Jangan individu atau parti pula dikaitkan dengan kemelut ini.

Mereka mengasihi raja mereka tetapi kelemut istana khususnya isu dua pemangku Raja Kelantan - bukan sahaja mengusutkan fikiran hamba rakyat jelata tetapi menimbulkan banyak tanda tanya.

Sebagai rakyat mereka keliru namun, mereka memerhatikan apa yang akan berlaku seterusnya.
Seseorang yang menggelarkan dirinya sebagai Mutaligat menulis dalam Harakahdaily meletakkan kesalahan kepada seseorang menyebabkan kecelaruan istana Kelantan.

Menurutnya: “Saya masih ingat di awal pemerintahan kerajaan Angkatan Perpaduan Ummah (APU) pada tahun 1990 di Kelantan, antara orang yang membuat onar mengacau pentadbiran kerajaan negeri ialah Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan sendiri.

Selepas beliau melepaskan jawatannya sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri maka amanlah pemerintahan kerajaan negeri. Beliau selepas itu lama menghilangkan diri dari arena pentadbiran kerajaan dan politik Kelantan. Mungkin beliau berehat gamaknya.

Sehari dua ini namanya timbul kembali. Kali ini beliau dikaitkan pula dengan kemelut istana Kelantan.

Apa sebenarnya yang beliau mahukan.? Apakah beliau masih berdendam dengan kerajaan negeri sehingga sanggup kembali timbul dalam kancah ini.

Tidak cukupkah beliau membuat onar mengacau dan tidak memberikan kerjasama sepenuhnya kepada Tok Guru pada era 90-an.?”

Terbukti orang dimaksudkan oleh Mutaligat ialah Datuk Wan Hashim Wan Daud yang sudah ditahan polis. Apapun, kita belum tahu apakah kemelut istana ini disebabkan olehnya secara bersaorangan atau berkumpulan.

Wan Hashim hanya ditahan polis dan belum pasti beliau terlibat atau sebaliknya.

Juga sedikit pelik ialah apabila dalam menyiarkan berita dan ulasan mengenai perkara ini Malaysiakini menyiarkan gambar Pemangku Raja Kelantan, Tengku Muhammad Faris Petra berlatar belakangkan bendera Kelantan dan logo UMNO.

Apakah mainan Malaysiakini dalam konteks kemelut istana ini? Apakah Malaysiakini babitkan UMNO dalam kemelut berkenaan?

Adalah baik juga kalau kita mendengar nasihat Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat supaya semua rakyat mematuhi undang-undang yang ditetapkan dalam perlembagaan bagi menyelesaikan kemelut Istana Kelantan sekarang.

Beliau tidak mahu rakyat terikut-ikut dengan mana-mana-mana kumpulan dalam isu itu, tetapi mengikut apa yang dikehendaki oleh perlembagaan kerana kerajaan negeri mempunyai perlembagaan tubuhnya sendiri.

"Saya nasihatkan kepada rakyat semua, masa kekecohan ini supaya patuh kepada perlembagaan, jangan dengar A dengar B, tetapi ikut perlembagaan," katanya.

Kita belum mendengar apa-apa keterangan polis mengenai penahanan 'Setiausaha Sulit' Sultan Kelantan itu yang sebelum ini mengumumkan mengenai pemecatan Tengku Muhammad Faris Petra sebagai Pemangku Raja Kelantan.

Keadaan mungkin reda seketika apabila Wan Hashim ditahan polis di rumahnya di Taman Seri Aman, Kubang Kerian malam kelmarin. Menurut laporan penahannya dipercayai mempunyai kaitan dengan penglibatannya sebagai `Setiausaha Sulit’ Sultan yang telah membuat pengumuman rasmi pagi ini dengan mendakwa Sultan Kelantan telah menitahkan pemecatan pemangku raja.

Wan Hashim selaku ‘Setiausaha Sulit Sultan Kelantan’, kelmarin membaca perisytiharan di Istana Mahkota, Kota Bharu bahawa Pengerusi Majlis Perajaan Kelantan (MPN), Tengku Abdul Aziz Tengku Hamzah dilantik sebagai Pemangku Raja yang baru.

Titah mengenai pelantikan Tengku Abdul Aziz, 76, abang kepada Tengku Razaleigh Hamzah, itu dibacakan oleh Wan Hashim di Istana Mahkota di Kota Bharu.

Mengenai keadaan Sultan Kelantan, Wan Hashim berkata: "Dia boleh bertitah, boleh bercakap dan ingatannya bagus."

Beliau berkata pihaknya akan memaklumkan kepada Tengku Muhammad Faris dan kerajaan negeri berhubung pengumuman itu.

Bagaimanapun, Pengelola Istana Kelantan, Datuk Abdul Halim Hamad berkata Tengku Muhammad Faris kekal sebagai Pemangku Raja Kelantan.

Ternyata kemelut istana Kelantan meruncing akibat perisytiharan itu kerana Sultan Kelantan didakwa telah melucutkan jawatan Tengku Mahkota, Tengku Muhammad Faris Petra sebagai Pemangku Raja berkuat kuasa serta-merta.

"Pelantikan Tengku Abdul Aziz tidak ikut Perlembagaan negeri kerana untuk sebarang pelantikan dan pemecatan ianya memerlukan dua pertiga persetujuan daripada ahli Majlis Perajaan Negeri dan bukannya daripada seseorang," katanya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas tindakan Sultan Kelantan Sultan Ismail Petra Yahya Petra yang didakwa telah melucutkan jawatan anakandanya, Tengku Muhammad Faris sebagai Pemangku Raja berkuatkuasa serta-merta.

Pada ketika Wan Hashim mengatakan Sultan Kelantan boleh bertitah, Tengku Muhammad Faris bertitah ayahandanya, Sultan Kelantan masih gering dan beliau kekal sebagai Pemangku Raja Kelantan untuk menjalankan tugas hal ehwal negeri sejak beliau dilantik pada 29 Mei tahun lalu disebabkan Sultan Kelantan gering dan terpaksa dirawat di Hospital Mount Elizabeth di Singapura.

Baginda bertitah kesemua laporan mengenai kesihatan Ayahandanya selain daripada pakar doktor-doktor yang dilantik adalah tidak tepat.

Yang baiknya kita berdoa semuga kemelut ini cepat berakhir dan biarlah istana menyelesaikan kemelutnya.

Rakyat wajar bersabar dan mendoakan agar Sultan Kelantan cepat sembuh.
Ini kerana jika Baginda sembuh, titahnya akan menyelesaikan semua kemelut.

Pentadbiran kerajaan negeri juga ‘tidak akan terganggu’ dengan pelbagai kenyataan oleh pihak-pihak yang sesetengahnya tidak ada kaitan pun dengan pertelingkahan istana!

BERNAMA MENANG ANUGERAH BRANDLAUREATE

Tahniah Bernama...

Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) itu memenangi Anugerah Penjenamaan Korporat Terbaik bagi kategori Agensi Berita Nasional-Media menerusi Anugerah The Brandlaureate bagi edisi 2009-2010.

Anugerah yang bertemakan "Jenama Anda, Karya Agung" disampaikan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Idris Jala kepada wakil Bernama, Timbalan Ketua Pengarang Perkhidmatan Berita Dalam Negeri, Zulkefli Salleh.

Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Berjaya Corporation, Tan Sri Vincent Tan pula dinamakan sebagai Usahawan Brandlaureate Terbaik sementara Presiden Limkokwing University of Creative Technology, Tan Sri Dr Lim Kok Wing diisytihar sebagai CEO BrandLaureate Terbaik.

Anugerah The Brandlaureate merupakan anugerah jenama berprestij bagi syarikat di Malaysia dan Asia Pasifik yang mengiktiraf kecemerlangan jenama syarikat antarabangsa, syarikat berkaitan kerajaan dan syarikat penyenaraian awam.

TANAH KUBUR MASIH MERAH...KEMPEN DAH BERMULA

Sabar-sabarlah kalaupun mahu menang. Hormatilah sedikit kepada yang baru meninggalkan kita. Tanah kubur masih merah...

Satu majlis yang berlangsung semalam di Stadium Mini Kuala Kubu Baharu yang mulanya untuk "kempen selamatkan negara" oleh pakatan pembangkang, bertukar menjadi kempen untuk pilihan raya kecil.

Suruhanjaya Pilihanraya pun belum mengeluarkan apa-apa kenyataan dan mesyuarat hanya akan diadakan pada Jumaat 2 April depan.

Nampak sangat gelojohnya pakatan pembangkang dan pada majlis yang dilaporkan dihadiri kira-kira 5,000 penyokong itu, sedikit sangat ruang diberikan oleh pemimpin pakatan pembangkang menyampaikan ucapan takziah kepada keluarga Allahyarham Datuk Zainal Abidin Ahmad - wakil rakyat Hulu Selangor yang meninggal dunia kelmarin kerana barah otak.

Sebaliknya banyak tumpuan diberikan kepada kempen dengan menyentuh isu-isu panas, antaranya kes kehilangan enjin pesawat pejuang TUDM, kontrak kapal selam Scorpene, rasuah dan lain-lain lagi.

Pemimpin utama pakatan pembangkang yang hadir timbalan presiden PKR, Syed Husin Ali; naib presiden PKR, Azmin Ali; pengarah strategi PKR, Tian Chua; ahli jawatankuasa pusat PAS, Dr Hatta Ramli dan ADUN DAP bagi Kampung Tunku, Lau Weng San.

Turut hadir ialah penyelaras pakatan pembangkang Datuk Zaid Ibrahim, yang disebut-sebut mungkin dipilih sebagai calon PKR untuk bertanding dalam pilihan raya kecil parlimen Hulu Selangor.

Manakala ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim tiba sejurus sebelum jam 11 malam.

Ternyata selain ‘menghentam BN’ kempen itu berusaha memberitahu rakyat yang hadir mengenai ‘kecemerlangan pakatan pembangkang mentadbir Selangor’.


Di Selangor, menurut Khalid melalui pemerintahan pakatan, pelaburan berjumlah RM7 bilion berjaya dibawa masuk dalam tempoh dua tahun.

Pada tahun 2009 sahaja, katanya, Selangor telah menyediakan peluang pekerjaan kepada 20,753 orang.

Anwar mula berucap mulai jam 11.45 malam. Katanya, mengambil kira jumlah pengundi kaum India yang besar di Hulu Selangor, beliau menegaskan bahawa dua aktivis utama Hindraf yang ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) kini bersama pakatan pembangkang.

“(T) Vasanthakumar, yang menyertai PKR, berada di sini," kata Anwar sambil menambah, V Ganabatirau, yang turut hadir, telah menjadi ahli DAP.

Ternyata, selain tidak sabar untuk pilihan raya, pakatan pembangkang jelas menerima baik aktivis Hindraf untuk menarik sokongan pengundi India di kawasan Parlimen berkenaan.

Mampukah MIC menyahut cabaran menjamin pengundi India tidak menyokong pembangkang pada pilihan raya kali ini?