Tuesday, December 2, 2008

ZAID DIPECAT MALAM INI?

(Terkini)
Dua personaliti dijangka akan menjadi antara tajuk perbincangan Majlis Tertinggi (MT) UMNO yang dijadual bermesyuarat pukul 8 malam ini.

Pertama ialah bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim dan kedua, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seberang Jaya, Datuk Arif Shah Omar Shah.

Pilihanraya kecil Parlimen Kuala Terengganu dijangka akan turut dibincangkan kerana ia penting buat UMNO, khususnya selepas Permatang Pauh gagal ditawan dalam pilihan raya kecil sebelum ini.

MT dijangka akan membincangkan tindakan yang akan dikenakan ke atas Zaid ekoran tindakannya menghadiri majlis perasmian kongres Parti Keadilan Rakyat (PKR), baru-baru ini.

Sumber memberitahu, Zaid kemungkinan besar akan dipecat tanpa surat tunjuk sebab kerana sebelum ini pun surat tunjuk sebab dalam satu kes lain tidak dijawab olehnya.

Sabtu lalu, Zaid yang hadir pada perasmian Kongres Nasional PKR di Stadium Malawati, Shah Alam, dipetik sebagai berkata, beliau datang sebagai tetamu selepas menerima undangan daripada pucuk pimpinan PKR.

Jelasnya, kehadirannya adalah untuk mendengar apa yang diperkatakan pucuk pimpinan dan perwakilan PKR mengenai keadaan semasa dalam negara.

Sementara isu bahagian UMNO yang belum bermesyuarat juga dijangka dibincangkan, termasuk status Tanah Merah dan Larut.

Selain itu rasuah politik juga dijangka menjadi tajuk perbahasan dengan adanya pelbagai perkembangan baru, khususnya kerjasama dengan Badan Pencegah Rasuah (BPR) bagi memerangi gejala ini.

Apa pun paling menarik ialah isu Arif Shah yang mengatakan beliau masih mempertimbangkan tawaran untuk menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan kenyataanya kepada Star Online kelamrin yang beliau memerlukan masa untuk meneliti tawaran tersebut dari pelbagai sudut, menjadi ikutan pemerhati politik.

Seperti Zahid, nampaknya Arif Shah, ingin melihat sama ada Umno masih memerlukan khidmatnya dan tidaklah perlu untuk menafikan niat ikhlas beliau untuk memberi khidmat kepada masyarakat.

Zaid menafikan beliau akan menyertai PKR tetapi tidak menolak pada masa hadapan.
Jika benar dipecat, Zaid tidak lagi perlu menunggu lebih lama dan mempertimbangkannya sebab-sebab untuk menyertai PKR.

Laporan media pagi ini menyebut mesyuarat yang akan dipengerusikan oleh Presiden parti, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi itu akan membincangkan secara terperinci persediaan menghadapi pilihan raya kecil Parlimen Kuala Terengganu, ekoran kematian mengejut Ahli Parlimennya, Datuk Razali Ismail, Jumaat lalu.

Pada pilihan raya umum Mac 2008, Razali berjaya mempertahankan kerusi berkenaan yang dimenanginya sebelum itu pada 2004, dengan mengalahkan calon Pas, Mohamad Sabu, dengan majoriti 628 undi.

Pertandingan tiga penjuru itu turut membabitkan seorang calon bebas Maimun Yusof, 89, yang hilang wang pertaruhan selepas hanya memperoleh 685 undi.

KUALA TERENGGANU – PAS, PKR BEREBUT

Pilihan raya kecil Kuala Terengganu akan menjadi ujian kepada banyak pihak dalam Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat seperti PAS dan Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Kerusi Parlimen Kuala Terengganu dimenangi Allahyarham Razali pada pilihan raya umum 2004 menewaskan calon Pas, Dr. Syed Azman Syed Ahmad Nawawi dengan majoriti 1,933 undi. Pada 1999, Syed Azman memenangi kerusi berkenaan.

Pada pilihan raya umum Mac lalu, Razali mengekalkan kerusi tersebut setelah menewaskan calon Pas, Mohamad Sabu dengan majoriti 628 undi.

Pas dan PKR terserlah mula berebut kerusi berkenaan kerana pada pilihan raya umum lalu PAS bertanding dengan meletakkan calon luar dan kini PKR mahukan kerusi itu untuk meletakkan calon tempatan.

Bagi Menteri Besar dan Pengerusi BN Negeri Terengganu, Datuk Ahmad Said, ia adalah ujian pertama baginya menghadapi pilihan raya kecil sebagai Menteri Besar.

Ujian kepada Perhubungan UMNO Terengganu ialah sejauh mana perpaduan akan ditunjukkan selepas agak berpecah seketika ketika krisis perlantikan Menteri Besar selepas pilihan raya umum lalu.

Sejauh mana krisis itu terserlah akan dapat dilihat tetapi dijangkakan bekas Menteri Besar, Datuk Seri Idris Jusoh akan sekali lagi menjamin kerusi Kuala Terengganu itu milik BN.

Ia juga akan menjadi ujian kedua kepada Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak selepas pilihan raya kecil pertama di Permatang Pauh terkandas.

Belum dapat dipastikan sejauh mana pilihan raya kecil ini akan mengaitkan isu-isu nasional dengan isu kepemimpinan dan kepentingan rakyat Terengganu.

Apapun, PKR dan PAS dijangka akan terus ‘menyanyikan’ lagu lama yang dicampur sedikit dengan lagu baru – mengkritik peribadi pemimpin BN, isu kenaikan harga barang dan hala tuju baru PKR.

Perwakilan PKR Terengganu pada Kongres Nasional Tahunan Kelima PKR 2008, Razali Alias berkata kelmarin, PKR mahu kerusi itu ditandingi wakil Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan bukannya Pas.

Beliau yang juga Timbalan Pengerusi Perhubungan PKR Terengganu, kemudian mencadangkan pucuk pimpinan tertinggi PKR memilih calon dari negeri itu bertanding kerusi berkenaan.

Pas semalam tetap dengan pendiriannya untuk bertanding pada pilihan raya kecil Parlimen Kuala Terengganu meskipun kekosongan kerusi itu menarik minat PKR untuk turut berbuat demikian.

Pesuruhjaya Pas Terengganu, Datuk Mustaffa Ali semalam berkata, pihaknya tetap dengan pendirian untuk meletakkan calon seperti yang diumumkan oleh Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Mat.

Katanya, kenyataan Menteri Besar Kelantan itu adalah melambangkan sikap dan pendirian sebenar Pas.

Mustaffa enggan mengulas lanjut berhubung kedudukan calon yang bakal bertanding kerana masih terlalu awal.

Razali ketika berucap membahaskan usul pendidikan pada kongres PKR mahu pucuk Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim mempertimbangkan cadangannya yang mewakili hasrat Perhubungan PKR Terengganu.

"Dengan ada kekosongan Kuala Terengganu ketika ini, kita berharap Datuk Seri (Anwar) memilih orang Terengganu sebagai calon (pada pilihan raya kecil bagi kerusi Parlimen Kuala Terengganu)," katanya.

Bahagian perhubungan PKR Terengganu sudah ada tiga nama untuk dipertimbangkan pucuk pimpinan parti.

Katanya, kemenangan Anwar pada pilihan raya kecil Permatang Pauh boleh memberikan impak kepada pilihan rakyat terutama di Kuala Terengganu.

Menyedari Naib Presiden Pas, Mohamad Sabu bertanding bagi kawasan itu pada pilihan raya umum lalu, Razali berharap Pas dapat bertolak ansur dengan memberi laluan kepada PKR.

"Kita harap gelombang yang berlaku di Permatang Pauh dapat dibawa ke Kuala Terengganu, lagi pun majoriti BN dulu terlalu nipis. Kita sedar ia kerusi Pas sebelum ini, tetapi diharapkan supaya mereka (Pas) yang sama-sama dalam Pakatan Rakyat bertoleransi.

"Kita mahukan orang tempatan, lagi pun Mohamad Sabu orang luar," katanya.
Naib Presiden PKR, Mohamed Azmin Ali, mengingatkan semua ahli dalam parti Pakatan Rakyat wajib akur dengan keputusan pucuk pimpinan mengenai kekosongan kerusi bagi kawasan Parlimen Kuala Terengganu.

Umno Terengganu pula akan bermesyuarat malam ini untuk menggerakkan jentera bagi menghadapi pilihan raya kecil kerusi Parlimen Kuala Terengganu yang perlu diadakan dalam tempoh 60 hari berikutan kematian penyandangnya, Datuk Razali Ismail, Jumaat lalu.

Ahmad Said berkata semalam, berkata pihaknya memang sentiasa bersedia bagi menghadapi sebarang kemungkinan tetapi enggan mengulas lanjut sama ada mesyuarat malam ini akan turut membincangkan mengenai nama calon.

“Mesyuarat untuk persiapan (pilihan raya kecil Parlimen Kuala Terengganu) akan diadakan malam esok (malam ini) tapi nama mungkin tak lagilah. Bila saya tak tahulah nak agak tetapi setakat ini saya tak mahu komen, kita tengoklah dulu,” katanya.

Ditanya jika beliau mahu anak tempatan bertanding pilihan raya kecil itu, Ahmad yang juga Menteri Besar enggan mengulas lanjut tetapi beliau akan berusaha memastikan calon berkenaan mampu mengekalkan kerusi Barisan Nasional (BN) di situ.

Bagi Ahmad Said, BN tidak memikirkan soal calon dari parti pembangkang mana yang akan berlawan dengan calon BN tetapi akan lebih menumpukan kepada persiapan jentera BN bagi pilihan raya kecil itu nanti.

Ahmad Said menjangkakan BN bakal berdepan tentangan sengit bagi mengekalkan kerusi Parlimen Kuala Terengganu berikutan tiga daripada empat kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) dalam Parlimen Kuala Terengganu kini diwakili Pas.

BAHAYA PERKAUMAN DIBALAS PERKAUMAN

Satu daripada cabaran besar Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak jika ditakdirkan menjadi Perdana Menteri mulai Mac depan ialah menjamin soal perkauman dapat diredakan dan semua kaum kembali bersatu.

Ini kerana jika dibiarkan, rakyat akan melihat bahawa negara kita ini menghadapi terlalu banyak masalah sepanjang masa.

Saya berharap dan berdoa pemimpin UMNO jangan terperangkap dengan permainan ‘tangan ghaib’ yang sedang menguji UMNO dan kesabaran orang Melayu sekarang.

Kita kena berhati-hati kerana ada orang yang sedang memasang jerat supaya UMNO terperangkap dan orang Melayu dan bukan-Melayu menjadi huru hara.

Memang benar pendapat bahawa bukan masanya lagi untuk UMNO berlembut kononnya ingin menjaga perasaan rakan-rakan BN, kerana rakan mereka dalam Barisan Nasional (BN) semakin membuat onar dan semakin tidak menghormati pemimpin Melayu.

Sikap biadap dengan menyalakan api perkauman perlu dibendung tetapi tidakkah ini disebabkan oleh kelemahan kepimpinan UMNO sendiri yang gagal membuktikan ia sebuah parti yang kuat dan parti komponen lain perlu menumpangnya untuk menjamin terus berkuasa?

Kenapakan sebelum ini UMNO dilihat sebagai parti dominan dan parti komponen lain merasakan mereka menjadi kuat apabila ‘bersekongkol’ dengan UMNO?

Kenapa kini lain pula jadinya?

Mungkin parti komponen melihat UMNO kini lemah dan kerana itu ia membuat pelbagai desakan dan cara melembutkan mereka ialah menjamin UMNO menjadi parti yang diterima oleh rakyat selain diiktiraf melaksanakan peranan penting memacukan negara.

Peranan untuk memperkuatkan UMNO dan menggembalikan keyakinan bukan Melayu ini bukan mudah kerana ada dua pihak yang sedang ‘membakar’ dan ‘menyalakan’ fahaman perkauman.

Ia datang daripada dalam apabila setiap kaum melihat kepentingan kaum sendiri mengatasi kepentingan bersama dan ‘tangan ghaib’ dari luar yang sedang membakar api dalam sekam untuk melihat Barisan Nasional (BN) berpecah belah.

Benar kata Najib bahawa beliau tidak menafikan ada keperluan untuk -parti dalam BN menyuarakan pendapat masing-masing - tapi ia mestilah dibuat secara berhemah.

Apapun, hanya kepimpinan yang kuat sahaja mampu melakukan tugas ini dengan berjaya. Pemimpin yang lembik dan lemah akan terikut-ikut dengan suasana dan menyebabkan BN berada dalam terhoyonh-hayang.

Benar juga kata Najib bahawa isu-isu yang dianggap perkauman yang menyentuh ketuanan Melayu tidak wajar dibincangkan secara terbuka serta dijadikan pertikaian atau permasalahan selain polemik antara kaum.

Namun mengapa soal perkauman dan yang membabitkan kepentingan kaum diperkatakan secara terbuka oleh pemimpin dalam BN tidak putus-putus hari ini?

Jawapannya ialah ‘kita sendiri yang menyediakan ruang untuk orang menikam diri kita’ atau dengan kata lain kita kononnya cuba bersikap terbuka dan keterbukaan itu pula tidak dipagar atau digariskan hadnya.

Akibatnya kerana gagal mengawal dan menjamin ia dibincangkan secara berhemah menyebabkan pemimpin kaum bercakap untuk kaumnya bukan untuk kepentingan rakyat seluruhnya.

Apakah Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi gagal mengawal atau sengaja membiarkan masalah perkauman diperkatakan kerana sebab-sebab tersendiri?

Selain itu, mungkin pemimpin parti komponen tidak merasakan Dewan Tertinggi BN sebagai tempat membicarakan isu-isu ini kerana ia sering terkeluar daripada kawalan kerana kepimpinan yang lemah.

Najib berusaha menjelaskan, “sebenarnya apabila kita buat struktur BN, salah satu daripada tujuannya ialah supaya sebahagian besar daripada pertikaian atau permasalahan dan juga polemik ini boleh diutarakan secara tertutup melalui saluran khas dalam BN.

“Tapi kebelakangan ini, saluran ini kurang digunakan. Ada pihak tertentu lebih minat untuk membuka perkara ini secara terbuka.”

Memang tindakan seumpama itu sama sekali tidak menguntungkan parti tetapi apa yang dilakukan oleh Pengerusi BN dalam mengawal suasana ini?

Apabila keadaan ini berlaku, amat sukar untuk Malaysia tenang kembali.
Belajarlah daripada peristiwa 1969 dan kini api perkauman itu sedang ditiupkan melalui cara terbaru iaitu bukan terus daripada parti pembangkang dan parti lawan tetapi elemen-elemen itu disuntik melalui parti komponen seperti Gerakan dan MCA.

Namun bukan semua yang memperkatakan mengenai perkara ini, sebaliknya melalui pemimpin tertentu yang sedang berusaha mencari populariti dalam parti untuk menjamin tempat mereka kekal atau dinaikkan pangkat.

Juga dengan membuka mulut, diharapkan Presiden parti dan Pengerusi BN akan menutup mulut mereka dengan jawatan yang berbaloi.

Beringatlah apabila mendesak supaya dikenakan tindakan terhadap Timbalan Presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek atau juga Ketua Wanita MCA, Datin Paduka Chew Mei Fun yang mempersoalkan Ketuanan Melayu.

Mereka tidak akan mengeluarkan kenyataan begitu sahaja jika tidak ada sokongan atau ‘dahan untuk berpaut’.

Mungkin pendapat mereka sangat biadab dan sengaja menghina institusi kesultanan Raja-Raja Melayu apabila secara terbuka menolak konsep ketuanan Melayu , namun ia tidak wajar sehingga mendesak anugerah Datuk Seri yang dikurniakan oleh Raja Melayu kepada mereka ditarik balik.

Persoalan juga ialah apakh perlu meminta beliau menuntut maaf secara terbuka kepada orang Melayu mengenai kenyataannya berhubung 'ketuanan Melayu', yang didakwa 'memfitnah dan berbaur hasutan' untuk membenci orang Melayu.

Dalam notis tuntutan yang dibuat Tetuan Azam Aziz & Rose Maria, anggota Gabungan Graduan Melayu Muda (GGMM), Mohd Apis Md Johar, semalam turut menuntut Chua menarik balik kenyataan itu yang dibuatnya dalam dalam ucapannya pada satu majlis, Khamis lalu di Sunway Resort & Spa di Petaling Jaya, yang turut dimuatkan dalam laman webnya http://drchua9.blogspot.com itu dalam tempoh 24 jam selepas menerima notis tuntutan itu.

Mohd Apis berkata Dr Chua juga perlu memuatkan permohonan maafnya itu dalam laman webnya dengan deraf permohonan maaf itu perlu terlebih dahulu diluluskan oleh mereka.

Jangan bermain api dan jangan api dibalas dengan api.

Cadangan Ketua UMNO Bahagian Cheras, Senator Datuk Wira Syed Ali Alhabshee supaya Presiden MCA, Datuk Seri Ong Tee Kiat mengambil tindakan tegas ke atas kedua-dua pemimpin tersebut, rasanya lebih rasional.

Tindakan oleh ketua parti komponen terhadap ahlinya adalah lebih wajar daripada tindakan oleh pihak lain yang boleh ditafsirkan sebagai keputusan bersifat perkauman.

Atau juga – walaupun mereka orang penting parti - Kementerian Dalam Negeri (KDN) boleh melihat kenyataan Soi Lek daripada sudut undang-undang kerana secara jelas mempunyai unsur menghasut dan boleh memecah belahkan perpaduan rakyat.

Lebih afdal sekiranya Dewan Tertinggi BN dijadikan forum forum berkesan untuk mendisiplinkan pemimpinnya agar tahu arah tuju dan kepentingan bersama.

Dewan Tertinggi BN jangan membiarkan pemimpin komponen bercakap mengikut kepentingan kaum mereka tanpa wujudnya pandu arah dan ‘kawalan tertentu’ supaya cakap-cakap dan pandangan pemimpin part komponen BN tidak melencong atau terkeluar daripada batasan-batasan keharmonian dan kepentingan bersama antara kaum.

ZAHARIN KEMBALI...

(Rehat Minda)

Saya mengalu-alukan kembalinya Saudara Zaharin Mohd Yassin ke ‘dunia blogger’ selepas diam seketika, apabila ‘dapat mencium tangan’ Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi di Kota Kinabalu pada 8 April 2008.

Mungkin Zaharin khayal seketika dengan bau aroma ‘nasi kandar Perth’ yang masih melekat di tangan Pak Lah hingga lupa untuk berbicara melalui penulisan.

Kembalinya Zaharin akan ‘memeriahkan’ lagi dunia blogger tanah air dan agaknya apa pula langkahnya kali ini. Apakah selepas ‘Kerajaan Tiga Beranak’ Zaharin aka nada pula slogan baru untuk Perdana Menteri akan datang?

Apapun saya berharap Zaharin terus rasional dan menimbang segala perkara sebelum menyatakan pandangannya.

Pada 27 Oktober 2008 lalu, Zaharin menulis dalam blognya http://zaharinmy.blogspot.com bahawa beliau sudah lama tidak menulis dalam blog Sang Kelembai, Temannya, Husin Lempayong hantar satu sms pada hari itu lebih kurang mengatakan bahawa adakah beliau sudah pencen sebagai blogger.

Jawapannya tidak, beliau masih aktif tetapi akhir akhir ini beliau menyifatkan isu politik begitu hangat.

Katanya: “Dahulu saya menulis ada visi dan misi nak jatuhkan Abdullah Hj Ahmad, dia pun sudah mula mengira anak tangga nak menurun. Maka saya tak sesuai lagi menulis dalam blog Sangkelembai yang berjasa besar itu. Ini disebabkan saya tidak sekejam Abdullah Hj Ahmad yang memecat saya dalam UMNO kerana kesalahan menulis tetapi orang yang sabotaj UMNO di Rantau Panjang sekadar digantung hak-haknya dalam UMNO. Itu cara keadilan dalam UMNO.”

Menurut Zaharin, dalam UMNO, dosa besar jika mengata atau menulis pasal Presiden tetapi berdosa kecil jika sabotaj Parti.

Beliau menjelaskan, “Saya mengambil keputusan berdiam dahulu dengan melihat keadaan sekarang, lagi pun saya bepegang kepada prinsip saya berdasarkan peribahasa China yang mengatakan tidak ada orang yang menendang anjing sudah mati. Pada saya Abdullah Hj Ahmad sudah jatuh terlentang.

Bagaimana pun saya perlu menulis bagi meneruskan perjuangan saya supaya UMNO menjadi kuat dan diterima balik oleh orang Melayu.”

Saya akui Zaharin mencipta sejarahnya sendiri apabila dengan tegas dan berani beliau mempopularkan slogan seperti ‘Kerajaan Tiga Beranak’ dan ‘Patrick Badawi’.

Selain itu, apa yang unik kepada Zaharin ialah dia mengkritik Pak Lah ketika Perdana Menteri dan Presiden UMNO itu sedang memiliki dan menikmati kuasa yang mutlak selepas Barisan Nasional yang dipimpinnya memang besar dalam pilihan raya umum 2004.

Zaharin bukan ‘berperang’ dengan musuhnya ketika musuhnya lemah dan tidak bermaya seperti sekarang. Zaharin memang berani dan saya ‘angkat topi’.

Apapun, akhirnya Zaharin mengajak semua untuk bertemu semula dengannya bermula Ahad 02 Nov 2008 apabila beliau menghantar posting pertamanya “Ketuanan Melayu, Siapa Dapat Faedahnya.” Sah kini dia kembali menjadi ‘blogger’.

Maaf kerana ‘mencuri’ poster kecil ini.

CABUT SEGERA DURI DALAM DAGING

Datuk M. Kayveas memang sudah melampau.

Parti Progresif Rakyat (PPP),nya yang selama ini meminta ehsan Barisan Nasional (BN) seakan-akan lupa bahawa selama ini PPP bergantung kepada sokongan orang Melayu dalam pilihan raya.

Kayveas menang pun dengan ehsan pengundi Melayu dan UMNO pada pilihan raya 2004. Kemudian dia gagal mempertahankan kemenangannya di Taiping yang menjadi satu-satunya kerusi Parlimen, yang ditandingi PPP apabila memperoleh 16,800 undi manakala lawannya Ketua Pemuda DAP, Nga Kor Ming mendapat 28,098 undi sekali gus menang dengan majoriti 11,298 undi pada pilihan raya Mac lalu. Mahu salahkan siapa? Harapkan orang PAS, PKR dan DAP mengundi beliau?

Selepas menduduki kerusi Presiden dan pernah merasa kerusi Timbalan Menteri, Kayveas seakan-akan menjadi ‘kacang yang lupakan kulit’.

Dengan mendesak dan mengugut akan meninggalkan BN jika kerajaan tidak meminda Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) adalah sesuatu yang tidak menguntungkan BN, PPP, Kayyeas dan penyokong parti berkenaan.

Jika BN melayan politik mengugut seperti ini, ia akan menadi contoh kepada parti lain yang akan mengugut dalam perkara lain yang kadangkalanya tidak ada kena mengena dengan kepentingan penyokong mereka.

Apakah Kayyeas mahu menjadi jaguh orang India dan penyokong lainnya apabila memperkatakan isu ini?

Jika PPP merasakan ia tidak lagi menyokong BN hanya kerana ISA, bagi saya wajar ia meninggalkan parti berkenaan.

Dengan mempunyai parti yang menjadi ‘duri dalam daging’ PPP tidak menyumbang apa-apa.

Lagipun bukan sekali Kayyeas bersuara dan bernada sebegini.
Benar seperti ingatan Naib Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin kepada Presiden PP itu agar tidak mengeluarkan kenyataan berupa ugutan kepada Barisan Nasional (BN).

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri itu berkata, ingatan itu perlu kerana ia tidak memberi gambaran yang baik tentang perpaduan dan kesatuan parti-parti komponen dalam BN.
Malah, tegasnya, ia juga selaras dengan janji yang pernah dibuat oleh semua pemimpin parti komponen BN sebelum ini yang mahu 'tenggelam dan timbul bersama BN'.

''Jadi saya fikir adalah lebih baik Kayveas membawa apa yang dirasakan tidak puas hati ke mesyuarat Dewan Tertinggi BN daripada membuat sebarang kenyataan berupa ugutan ke atas perkara yang belum dibincangkan lagi," katanya.

Bagi Ketua UMNO Bahagian Cheras, Senator Datuk Wira Syed Ali Alhabshee, PPP tidak perlu menunggu sehingga pilihan raya ke-13 pada 2012 untuk tinggalkan BN.

Beliau berkata, PPP sering membuat 'kacau' dalam BN dan Pengerusi BN, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi wajar menyahut ugutan Presiden PPP, Datuk M.Kayveas dengan menyingkirkan segera PPP.

Syed Ali turut menyeru orang Melayu yang menyertai PPP supaya bertindak keluar daripada parti itu dan menyertai UMNO kerana pimpinan PPP hanya mengutamakan agenda politik peribadi daripada kepentingan negara.

Syed Ali juga kecewa kenyataan terbuka Kayveas menggambarkan kerajaan menggunakan ISA untuk menekan mana-mana pihak kerana kepentingan politik.

''Kenapa hendak tunggu hingga 2012? UMNO tidak akan rugi dan terkilan jika PPP bertindak keluar BN. Tiada untungnya dia (PPP) berada bersama BN jika sekadar menyusahkan kerajaan BN,'' kata Syed Ali.

Utusan Malaysia melaporkan, Ketua UMNO Bahagian Tanjung Malim, Datuk Mohd. Khusairi Abdul Talib berpendapat kenyataan yang dibuat oleh Kayveas berbaur ugutan jahat dan amat menyakitkan hati.

Menurutnya, ''BN tidak perlu tunduk kepada sebarang ugutan jahat daripada mana-mana parti komponennya dan Kayveas telah membuat berkali-kali ugutan seumpama itu semata-mata hendak mendapat sokongan murahan penyokongnya," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Mohd. Khusairi Abdul Talib yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Slim berkata, BN akan lega jika PPP keluar daripada komponen BN sekarang kerana parti itu sudah lama menjadi duri dalam daging sejak Kayveas menjadi Presidennya.

''Kayveas perlu terima hakikat bahawa PPP mampu bernafas ketika ini kerana berada dalam komponen BN. Jika keluar daripada BN, rakyat tidak akan mempedulikannya lagi," kata beliau.