Sunday, November 23, 2008

AMARAN – NAJIB TIDAK AKAN JADI PM?

(Sembang Ahad)

Petang Jumaat kelmarin (21 November 2008), sambil minum di Kopitiam, The Mall bersama-sama tiga lagi rakan – Halim, Datuk Wahab, Abang Din – kami bersembang panjang mengenai apa akan jadi kepada UMNO pada Mac 2009.

Saya mengemukakan beberapa andaian yang berkisar sekitar tajuk “Apakah Najib Akan Jadi PM’. Sengaja saya jolok seperti ketika mengemukakan soalan ‘cepu emas’ waktu menjadi wartawan dulu, untuk menguji rakan-rakan.

Rakan-rakan saya begitu yakin Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi akan menyerahkan jawatan selepas Mac 2009. Saya terus mengemukakan beberapa andaian dengan perkata ‘Bagaimana’ dan “Jika’.

Kebetulan Zaharin Mohd Yassin datang dan beliau juga mengatakan tiada apa yang perlu dibincangkan lagi kerana ‘Pak Lah dah tidak ada taring’.

“Dia dah tiada apa dah...ibarat perempuan yang di ‘Gantung Tidak Bertali’.”

“Najib (Datuk Seri Mohd Najib Razak)?” tanya saya. “Najib bagai orang yang ‘Nikah Gantung’, kawin tapi tak boleh.........” (faham-faham saja lah). Datuk Wahab tersenyum lebar.
Saya cuba pergi lebih jauh apabila mengatakan jangan anggap Pak Lah ‘tidur’. Dia bukan ‘bodoh’.

Lupakah perbualan kami di The Mall itu kerana pada ketika orang UMNO sibuk siapa pemain politik wang dan siapa akan dikenakan tindakan dan Wanita UMNO pula dengan keriuhan pertandingan untuk Ketua Wanita, kurang sekali yang memberikan tumpuan apa akan jadi berlaku esok, 24 November 2008.

Esok Isnin, 24 November akan bermulalah perbicaraan ‘criminal defamation’ Raja Petra Kamaruddin (RPK) di Mahkamah Jalan Duta.

Saya mengajak anda semua – khususnya orang UMNO berfikir sejenak. Yang tengah bahagi-bahagi duit tu simpan dulu ke dalam poket dan yang terima pun simpan dalam poket.

Ini amaran daripada saya – jangan asyik memikirkan siapa akan jadi Timbalan Presiden UMNO atau Naib Presiden UMNO.

RPK menulis melalui kolumnya No Holds Barred bertajuk ‘BALASUBRAMANIAM’S STATUTORY DECLARATION REVISITED’, Jumaat 21 November 2008, Perlembagaan Malaysia tidak menyatakan seseorang Presiden UMNO semestinya menjadi Perdana Menteri Malaysia.

Sambungnya, apa yang disebut dalam Perlembagaan Malaysia ialah Yang DiPertuan Agong mesti melantik Ahli Dewan (Rakyat) (salah seorang daripada 222 Ahli Parlimen yang mendapat keyakinan atau sokongan daripada majority Ahli Dewan sebagai Perdana Menteri).

Dan kata RPK, Pak Lah sudah mempunyai 82 ahli Parlimen Pakatan Rakyat dengannya dan 20 Ahli Parlimen dari UMNO. Yang diperlukan hanya 10 sahaja daripada MCA, MIC dan Gerakan yang kesemuanya berjumlah 20 orang.

Ini bermakna menurut RPK, walaupun tanpa Ahli Parlimen dari Sabah dan Sarawak, Pak Lah boleh kekal menjadi Perdana Menteri Malaysia.

Anda tentu tertanya-tanya cerita mengarut apa ni?
Ulang RPK, Perlembagaan Malaysia tidak menyatakan Presiden UMNO akan menjadi Perdana Menteri.

Inilah realitinya apa yang diperkatakan oleh undang-undang. Jangan cepat merayakan kedatangan rejim Najib kerana kata RPK, “ia mungkin tidak akan berlaku sama sekali”.

Dalam politik, menurut RPK, seminggu sudah cukup lama, apa lagi empat bulan. Banyak perkara akan berlaku dalam tempoh empat bulan akan datang kalaupun pihak yang membuat rayuan berkenaan pembebasannya daripada Akta Keselamatan Dalam Negeri dan menghantar RPK semula ke tahanan Kemunting.

Perbicaraan esok berkisar Akuan Bersumpah RPK sendiri yang beliau tandatangani pada April 2008.

RPK mendakwa beliau sudah menyenarai panjang saksi-saksi yang akan mengesah, antaranya termasuk apa yang beliau katakana dalam Akuan Bersumpahnya, serta beberapa perkara lain yang menarik yang tidak disebut atau didedahkan melalui Akaun Bersumpah berkenaan.
Kata RPK: “Saya sebenarnya memang menunggu perbicaraan ini kerana akan memberikan peluang untuk saya mengemukakan berdozen saksi dan ruang serta peluang untuk mendedahkan apa juga perkara yang tidak boleh dilakukan pada keadaan biasa (di luar mahkamah).

Mari kita lihat nanti, selepas perbicaraan saya ini, sama ada rakyat mahu (Perdana Menteri) Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi melepaskan jawatannya pada Mac 2009. Sangkaan saya ialah (selepas perbicaraan ini) ialah rakyat akan menganggap Pak Lah sebagai ‘hantu atau syaitan yang baik sedikit daripada yang satu lagi’ (‘lesser of the two evils’) dan rakyat akan merayu kepadanya supaya terus memegang kuasa sehingga berakhirnya penggal beliau iaitu tengah malam 7 March 2013.

Itulah ramalan RPK yang bagi saya ‘tidaklah serius’ tetapi apa yang diperkatakan olehnya ‘serius’.

Kenapa?

RPK dalam tulisannya ada menyebut:

1. Balasubramaniam a/l Perumal menandatangani Akaun Bersumpah (SD) nya yang pertama pada Selasa, 1 Julai 2008. Pada 2 Julai 2008, RPK duduk selama enam jam dengannya dari jam 6.00 petang hingga tengah malam. Bala bukan sahaja mengulangi apa yang dicakapkan dalam Akaun Bersumpahnya tetapi lebih daripada itu, Kata Bala apa yang diberitahu kepada RPK akan didedahkan dalam Bahagian ke 2 dan ke 3 SDya yang akan dibuat beberapa hari selepas itu. Kata RPK bersamanya ketika itu ada enam orang termasuk tiga peguam;

2. Pada Khamis 3 Julai 2008, Balasubramaniam mengadakan sidang media di ibu pejabat Parti Keadilan Rakyat di Merchant Square, Tropicana. Selepas sidang media, RPK dan Bala menghadiri jamuan makan tengah hari dengan kira-kira 20 orang, termasuk rakan dari media, dan Bala yang penuh semangat memberitahu supaya menunggu SD2 dan SD3 yang akan lebih ‘meletup’ berbanding Akuan Bersumpah pertamanya;

3. Memangpun SD2 dan SD3 tidak pernah berlaku kerana pada Jumaat, 4 Julai 2008, Balasubramaniam menandatangani satu lagi Akaun Bersumpah untuk menarik balik Akaun Bersumpah awal yang dibuat pada 1 Julai berkenaan.

Menurut RPK, peguamnya memberitahu beliau, apa yang disebutkan oleh Balasubramaniam pada 2 Julai 2008 sekadar hearsay dan tidak boleh dijadikan bukti di mahkamah.Ini bermakna, RPK tidaklah perlu untuk beliau mendedahkan apa yang diceritakan oleh Balasubramaniam kepada beliau dan rakan-rakan pada hari tersebut.

RPK kesal kerana jika tidak, apa yang diceritakan oleh penyiasat persendirian itu akan menjadi skrip filem Bollywood yang menggemparkan.

Kita tinggu dan lihat apakah RPK akan dibicarakan esok atau ditangguhkan kes ini kerana sebab-sebab yang mahkamah sendiri putuskan.

Jika dibicarakan, akan bermulalah pendedahan oleh RPK terhadap Akaun Bersumpahnya dan pastinya akan menarik jika berasaskan apa yang dikatakan oleh RPK melalui kolumnya ini.
Ini kerana RPK bagaikan yakin rakyat akan terpengaruh dengan ‘pendedahannya’ sehingga boleh menyebabkan rakyat akan menuntut supaya Pak Lah dikekalkan sehingga 2013.
Juga sanggupkah Pak Lah memilih jalan untuk mendapatkan sokongan ‘pembangkang + UMNO + parti komponen BN’ bagi terus berkuasa dengan menghancurkan parti yang didokongnya sekian lama?

Bagaimana janjinya mahu menyerahkan kuasa kepada Najib dan menjamin UMNO terus menjadi teras kepada BN pada Mac depan?

Kita tunggu dan ikuti apa pendedahan RPK dalam tiga empat bulan ini sambil berkempen untuk pemilihan UMNO Mac depan tetapi dengan syarat - duit dalam poket jangan lagi dikeluarkan untuk dibahagi-bahagikan kerana tanpa politik wang sahaja UMNO akan terus kekal teguh!

RAFIDAH - MENANG PILIHAN RAYA LEBIH PENTING...

Ada orang mengatakan peralihan kuasa perlu dilakukan pada Jun tahun depan kerana Tan Sri Rafidah , 65 ‘gila jawatan Kabinet'.

Semalam beliau menafikan sekeras-kerasnya pandangan itu kerana baginya peralihan di buat demi kepentingan kuasa UMNO dalam pilihan raya akan datang.

Tidak tahulah sama ada beliau merujuk kepada seseorang atau beberapa orang. Utusan Malaysia melaporkan 11 November lalu, bekas Ketua Wanita UMNO, Tan Sri Aishah Ghani ada berkata, beliau tidak nampak alasan kukuh untuk tidak mempercepatkan pelan peralihan kuasa Wanita dari Jun ke Mac melainkan kemungkinan Rafidah masih menaruh harapan kembali ke Kabinet.

''Yalah, era Pak Lah (Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi), Rafidah tidak terpilih, mana tahu apabila Datuk Seri Najib Tun Razak mengambil alih selepas Mac ini, Rafidah kembali ke Kabinet, kata Aishah.

Namun saya yakin soal peralihan kuasa ini sudah ‘berbiuh’ diperjelaskan Rafidah kepaada Exco Wanita tetapi selepas masuk beberapa ketika ke lubang telinga kanan, ia kemudian berasap-asap mahu keluar pula ke telinga kiri.

Tidak munasabah pemimpin Wnita UMNO tidak faham apa yang cuba diperjelaskan oleh Rafidah.

Namun oleh kerana ada perkara lain atau kerana ada gerakan untuk mencabar beliau sebagai ketua pergerakan itu menyebabkan pelan itu terpaksa dimusnahkan sendiri oleh Wanita UMNO selepas ia dipersetujui.

Tidak salah sedikit pun jika Ketua Wanita UMNO itu mengatakan gerakan berkenaan itu wujud biarpun pelan peralihan kuasa - untuk menyerahkan jawatan ketua Wanita kepada Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil - pada Jun 2009 dipersetujui dengan sebulat suara sebelum ini.

Siapa yang dok ‘pam’ Shahrizat hingga menyebabkan beliau tiba-tiba ‘naik syok’ nak bertanding melawan Rafidah?

Semua sudah tahu bahawa mengikut pelan peralihan kuasa,- selepas kekal sebagai ketua Wanita,- Rafidah akan menyerahkan jawatan itu dalam keadaan yang sebaik-baiknya.
Malah sebelum ini, kalau ada yang tidak suka pun kepada pelan peralihan itu, suara yang dikeluarkan pun bagai ‘suara mengerang dalam selimut’ kerana Rafidah akan berunding dengan Shahrizat dalam melantik ketua Wanita UMNO negeri.

Tidakkah ini bermakna ketua Wanita UMNO negeri semuan ya ‘orang Shahrizat?”.

Benarlah juga jika mempersoalkan tindakan Shahrizat yang hanya mengumumkan hasrat untuk bertanding jawatan ketua Wanita selepas mesyuarat Wanita Umno bahagian berakhir.

Menurut laporan Malaysiakini, Rafidah ada mengatakan: “Saya memang hendak serahkan elok-elok kepadanya, jadi buat apa dia bangkit lagi kononnya saya sudah tidak ada penyokong.

"Jangan guna kempen kononnya untuk pembaharuan. Tidak ada orang lama Umno akan hancur. Kita terima yang baru untuk digandingkan dengan pemimpin Wanita yang lama," katanya.

Rafidah turut mendedahkan banyak bahagian Wanita yang mahu mencalonkan calon lain selain Shahrizat bagi bertanding jawatan naib ketua Wanita Umno namun beliau tidak mahu mereka mencalonkan orang lain kerana mahu berpegang kepada pelan peralihan kuasa yang telah ditetap dan dipersetujui pada Jun 2009.

Banyak bahagian difahamkan mahu mencalonkan Datuk Halimah Sadique, Datuk Maznah Mazlan serta Datuk Seri Azalina Othman Said untuk calon jawatan naib ketua tetapi kerana wujudnya pelan peralihan itu, Azalina tidak cukup kuota pencalonan sementara yang dua lagi itu ‘berdiam diri’.

Sebagai orang lama dalam politik, Rafidah boleh menerima dan tidak mungkin bermusuh dengan naib ketuanya itu dan begitulah dengan Datuk Dr Siti Zaharah Sulaiman apabila beliau berkata: “Saya masih boleh bersama, bertegur dan bercakap dengan Dr Siti Zaharah.

Katanya dengan pencalonan iaitu 117 pencalonan, beliau tidak cabar Shahrizat sekadar mempertahankan jawatan.

Kerana itu dalam soal ini, Rafidah tetap mempertahankan untuk mengekalkan peralihan kuasa sehingga Jun 2009 bertujuan memperkuatkan Wanita Umno, kerana pada pendapatnya, setelah rakyat menolak UMNO di beberapa negeri, kekuatan Wanita Umno dilihat berkurangan.

Rafidah mengakui: “Kelemahan wanita Umno telah menyebabkan kekalahan parti dalam pilihanraya umum lalu. Kalau orang kata, saya mengekalkan jawatan ketua semata-mata untuk mendapatkan jawatan kabinet, itu adalah kerja gila," katanya seperti dilaporkan Malaysiakini.

Cuma yang sampai waktu ini Rafidah tidak faham ialah mengapa Shahrizat mahu bertanding jawatan ketua Wanita sedangkan beliau (Shahrizat) sendiri telah setuju dari awal lagi mengenai penyerahan kuasa itu.

Kata Rafidah: “Dalam mesyuarat Exco Wanita, Shahrizat tidak pernah bercakap yang beliau tidak setuju dengan pelan peraihan kuasa (Jun) itu, walaupun saya beri peluang kepada dia untuk bercakap mengenai ini, tapi beliau tidak cakap, tapi sebaliknya tetap setuju dengan peralihan kuasa. Saya hairan mengapa selepas pencalonan tamat, isu pemangku jawatan ketua Wanita dibangkitkan. Kalau tidak setuju dengan jawatan pemangku, mengapa tidak diberitahu atau dibangkitkan lebih awal?”

Sebagai orang lama Rafidah mengatakan jawatan pemangku ketua dalam Umno bukan perkara baru.

Menurutnya:

• Tun Hussein Onn menjadi pemangku presiden selama satu tahun 9 bulan;

• Datuk Seri Hishammuddin Hussein jadi pemangku ketua Pemuda selama dua tahun; dan

• Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, juga pernah memangku presiden Umno beberapa ketika;

Berikutan itu, jawatan pemangku tidak ada kurangnya tetapi yang penting ialah kerja yang perlu dilakukan untuk parti. Tegasnya, yang ada hanyalah kerja dan tanggungjawab dan bukan masalah besar walaupun menjadi pemangku kerana ada exco dan ada Ketua Wanita Negeri selain Ketua Wanita Bahagian.

Tegas Rafidah: “Yang paling penting menghadapi pilihanraya umum ke-13... Jangan lagi kita mengalami kekalahan yang baru.”

Beliau bertanya, “kerja adalah sama, kalau pemangku ketua Wanita tidak ada kuasa, apa kuasa yang ada pada ketua wanita?”

Sokongan kepada Rafidah tidaklah buruk sangat kerana semalam ketua Wanita dari lima negeri - Pulau Pinang, Johor, Pahang, Kelantan dan Selangor datang menyatakan sokongan kepadanya.
"Mereka ini bukan saya panggil, mereka datang sendiri," katanya.

(RALAT – dalam posting bertajuk Wanita Juga Sudah Pandai Main Belakang semalam – saya melakukan kesilapan menaip meletakkan umur Tan Sri Rafidah Aziz 56 tahun - sebenarnya 65 – Maaf di atas kesilapan).

ADUN UMNO PERAK LOMPAT?

(Pembuka Selera 1)

Sedap juga cerita ini. Boleh dijadikan pembuka selera atau starter sambil duduk-duduk berbual politik.

Ceritanya ialah beberapa ADUN Barisan Nasional (BN) khususnya dari UMNO kini sedang berunding sesama mereka untuk menjadi ADUN Bebas.

Saya menelefon rakan-rakan UMNO di Perak bertanyakan benarkah laporan dalam Malay Mail bertajuk “Quit threat by Perak Umno reps” kelmarin 21 November 2008.

Ada yang menjawab spontan ‘gila!” dan ada yang mengatakan “ada saya dengar tetapi...” dan ada pula yang mengatakan “mungkin juga...”

Menurut laporan Malay Mail itu, puncanya ialah mereka kecewa dengan cara pengendalian politik wang yang melanda beberapa Bahagian UMNO di Perak yang dikatakan berleluasa tetapi gagal diuruskan oleh Ibu Pejabat UMNO.

Lebih jelas Malay Mail melaporkan: “All is not well in Perak Umno, with a group of State assemblymen said to be mulling the idea of leaving the party because their complaints on money politics have not been looked into.”
Kata orang tiada angin, pokok tidak boleh bergoyang dan tiada taufan, pokok dan rumah tidak akan berterbangan.
Rakan saya yang menjawab ‘mungkin juga...” mengulas sebenarnya ADUN berkenaan kecewa dengan sikap Ketua Perhubungan UMNO Perak, Datuk Seri Tajol Rosli Ghazali kerana banyak bermain politik ‘selamatkan dirinya’.
Selain itu dalam beberapa kes ternyata beliau ‘lepas tangan’ dan bulat-bulat menyerahkan kepada Ibu Pejabat UMNO, sedangkan beliau sudah menerima ‘watikah’ untuk menguruskan isu-isu berkenaan untuk bahagian-bahagian.
Memanglah sekali fikir tidak logik untuk ADUN melompat kerana jika melakukan demikian, mereka tidak boleh masuk UMNO lagi.
Tetapi kata kawan saya itu, untuk apa berada dalam UMNO jika pemimpin atasan asyik ‘menyelamatkan diri sendiri’ dan ada pula mementingkan kawan, kroni dan sahabat-sahabat untuk kekal di atas.
“UMNO boleh lingkup selepas ini,” katanya geram.
Saya tidak menjawab apa-apa cuma teringat kata-kata Tun Dr Mahathir Mohamad dan Datuk Seri Mohd Najib baru-baru ini member amaran – tiada maknanya menang pertandingan jawatan tinggi UMNO kalau parti tidak memerintah.
Tepuk dada tanya selera. Lihatlah di Perak apa jadi dengan bekas Menteri Besar – jadi Ketua Pembangkang di persidangan DUN sahaja – kuasa memujuk dan mendesak Ibu Pejabat UMNO pun sudah tiada.
Orang dah tak heran!

UMNO TANAH MERAH YANG ‘BERDARAH’

Bahagian Ketiga

Saya menerima e-mail daripada seseorang semalam yang saya jangka dia mesti dari Tanah Merah.

Saya tidak mengubah sepatah perkataan pun untuk mengekalkan keaslian tulisan berkenaan.
Baca, nilai dan fikirkan!

Kes Abdul Rahman Ibrahim Vs. 32 ahli yang tidak menjelaskan yuran mengikut perlembagaan UMNO di Mahkamah Tinggi Malaya Kota Bharu, telah membuktikan para pegawai di PWTC adalah penyumbang utama terhadap kemelut yang berlaku di Bahagian Tanah Merah. Para pemerhati politik dan pengamal politik yang ‘jauhari’ tentu sekali senyum sinis dengan episod demi episod yang berlaku di Tanah Merah.

Gelagat hipokrit para pegawai di PWTC semakin jelas kelihatan‘tanduknya’.
Masyarakat Tanah Merah amat faham kenapa kecelaruan ini bertakhta. Melalui ungkapan-ungkapan angkuh,sombong dan riak mengatakan bahawa para pegawai di PWTC telah dikawal oleh Ikmal Hisham. PWTC dalam gengamannya.

“Peristiwa 2004 tidak akan berulang. Saya pasti akan jadi Ketua Bahagian dan terus ke pusat”- SMS dari Ikmal Hisham kepada ahli-ahli UMNO Tanah Merah.
Tidak perlu rujuk kepada ahli tafsir untuk jelmakan maksud yang tersirat dan tersurat dalam kalimah di atas. Para pelajar UPSR pun memahaminya.

Kalau tidak masakan semua pegawai bermula daripada Setiausaha Agung, Setiausaha kerja, kakitangan IT dan tidak ketinggalan peguam UMNO habis-habisan menjadi galang-ganti kepada tuan tubuh Ikmal Hisham. Ironinya peguam UMNO sendiri bertungkuslumus mempertahankan 32 ahli UMNO yang melanggar perlembagaan parti. Setiausaha Agung, pula mungkin atas nasihat yang ‘salah atau tersalah’dari peguam ‘tuan penasihat’UMNO mendorong beliau mengeluarkan senarai 32 defendan dalam mahkamah kononnya telah menjelaskan yuran sebelum 31/12/2007.

Signifikannya, daripada 32 ahli yang disenaraikan itu terdapat 11 ahli yang mengaku tidak pernah bayar pun yuran berkenaan. Mereka telah menandatangani Akuan Berkanun dengan rela.
Kalau cerita Tan Sri P.Ramlee dalam 3 Abdul ‘Tuan Penasihat’ seperti ini mendapat 10%. Akhirnnya kena jual lelong.

Kalau setakat ‘Tuan Penasihat” di jual lelong tidak menjadi masalah. Dalam scenario ini nampak gaya Umno nak kena lelong.Kalau UMNO di lelong oleh ‘Tuan Penasihat’ parahlah orang melayu. Bukan salah ibu mengandung tetapi salah pilih ‘Tuan penasihat’.
Jalan cerita menjadi kusut lagi apabila peguam UMNO berkenaan memberi nasihat yang salah lagi kepada Setiausaha Agung untuk memcat Abdul Rahman Ibrahim dengan rujukan fasal 20.7 “Seseorang ahli yang membawa apa-apa jua perkara parti atau hak keahliannya ke mahkamah sebelum mematuhi sepenuhnya peraturan-peraturan parti maka keahliannya dalam parti gugur dengan sendirinya”.

Pemecatan Abdul Rahman Ibrahim secara akademiknya dianggap sebagai satu taktik mudah untuk menidakkan hak Abdul Rahman di mahkamah. Masuk dan cuba pukul ikut pintu belakang. Perbuatan yang dayus dan cuba menafikan yang hak. ‘Natural Justice’ dan ‘Moral Law’ dipinggirkan.


Kalau mengikut fasal 20.7; satu siasatan perlu dilakukan untuk memastikan samada Abdul Rahman telah mematuhi sepenuhnya atau tidak peraturan-peraturan parti. Salah satu modul siasatan yang lazim digunapakai ialah melalui Surat Tunjuk Sebab atau siasatan secara bersemuka.


Pandirnya’ Surat Tunjuk Sebab yang ditandatangani oleh Setiausaha Lembaga Disiplin difakskan kepada Abdul Rahman pada 12/11/2008 untuk menyediakan reprisentasi sebelum 19/11/2008.’Lunchainya’ pula belum sempat representasi dibuat ,surat pemecatan diutuskan kepada Abdul Rahman bertarikh 17/11/2008. Pemecatan berkuatkuasa pada 4/11/2008 ditandatangani oleh Setiausaha Agung. Pemecatan Abdul Rahman Ibrahim dilakukan secara tergopoh-gapah.

Ini pun atas nasihat ‘tuan penasihat’yang tidak berapa sihat moralnya. Hendak mengenakan Abdul Rahman Ibrahim secara luar tabii.


*sekadar peringatan. Ingat-mengingati atara satu sama lain adalah di tuntut oleh ugama.
Sabda Nabi s.a.w: ‘Tiada akan lurus keimanan seorang hamba, sehingga lurus pula hatinya dan tiada akan lurus hatinya, sehingga lurus pula lidahnyaDan seseorang hamba tidak akan memasuki syurga, selagi tetangganya belum aman dari kejahatan”

An-Nisa’:135
“Wahai orang-orang yang beriman, jadilah orang yang kuat memegang keadilan, menjadi saksi bagi Allah meskipun ke atas diri kamu atau kedua ibubapa dan kaum kerabat”

Peguam UMNO mungkin memesongkan fahaman Setiusaha Agung atau juga secara berkonspirasi mengeluarkan kenyataan akhbar dan media dengan mengatakan seorang ahli jawatankuasa bahagian telah mendapat notis mahkamah bagi menghalang mesyuarat UMNO Bahagian. Sedangkan notis mahkamah sebenarnya menghalang 32 orang ahli yang tidak menjelaskan yuran untuk mengambil bahagian dalam mesyuarat pada sidang hari berkenaan.

Mungkin juga pada hari persidangan di Tanah Merah , ‘tuan penasihat’ telah menyampaikan dengan ‘sengaja/tidak sengaja’ (walahuallam) kepada YAB Timbalan Presiden, Tan Sri Pengerusi Badan Perhubungan Negeri Kelantan bahawa notis berkenaan ialah menghalang persidangan bukannya menghalang beberapa ahli sebagaimana notis sebenar. Atas alas an itu lah YAB Timbalan Presiden mengarahkan mesyuarat ditangguhkan.Takut berdepan dengan saman komital;menghina mahkamah dikenakan.

Secara logik, sekirannya maklumat sebenar disampaikan kepada YAB Timbalan Presiden arahan mungkin berbeza. Sebabnya tanpa 32 orang ini tidak mengganggu korum persidangan. Persidangan boleh diteruskan.

Terbeliak bercupak biji mata rakyat merhain dalam sidang pada hari itu apabila seorang peguam memasuki dewan dan menangguhkan persidangan.Sepatutnya menasihati pengerusi persidangan untuk membuat pengumuman dan menangguhkan sidang.Bukannya sebarang orang. Kita minta peguam berkenaan baca peraturan persidangan dengan betul.

Berbalik kepada sms Ikmal Hisham “Peristiwa 2004 tidak akan berulang. Saya pasti akan jadi Ketua Bahagian dan terus ke pusat”- SMS dari Ikmal Hisham kepada ahli-ahli UMNO Tanah Merah.”

Sekirannya Ikmal Hisham tidak terlibat dalam 32 orang yang didakwa Abdul Rahman Ibrahim, persidangan persidangan Bahagian Tanah Merah sudah selesai. Mungkin tuan penasihat pun tidak akan datang ke Tanah Merah menangguhkan mesyuarat. Susah-susah aje..Ab Rahman Ibrahim pun mungkin tidak di apa-apakan. Mungkin juga kalau 323 orang itu tidak termasuk Ikmal Hisham “tuan Penasihat’ pun tidak akan mewakili mereka.

Tentu sekali alas an akan berbunyi ‘mana boleh, saya peguam UMNO. Peguam kepada seluruh berjuta ahli bukannya 32 orang itu sahaja. Saya kena berkecuali,biarkan mahkamah buat keputusan”.

Khalifah Abdul Malik bin Marwan: “semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi, memaafkan ketika berdaya, membalas dan bersikap adil ketika kuat. YAB Dato’ Sri Najib “ I thanks members for their trust in me… I aspire to carry out trust and resposiblities in addressing all challenges faced by UMNO and Barisan Nasional.” NST 03/11/2008
Kita yakin ungkapan keramat ini bukan kosmetik apabila seseorang itu dipilih sebagai pemimpin. YAB Dato’ Timbalan Presiden mampu membuat audit tentang kemelut yang berlaku bukan sahaja di Bahagian Tanah Merah tetaspi seluruh Negara. Para pegawai yang menjadi anai-anai yang akan meruntuhkan PWTC dibersihkan. Selamat PWTC, Selamatlah bangsa Melayu.
(Tunggu ulasan seterusnya...)