Saturday, November 15, 2008

BENARKAH JAMALUDDIN SERANG IMAM?

Dua blog semalam menuduh (saya menggunakan menuduh kerana tidak berada di tempat kejadian) Ahli Parlimen, Datuk Seri Jamaluddin Jarjis bertindak ala samseng dengan ‘mengamuk dan menyerang imam’ yang mengimamkan solat Jumaat dimana beliau sendiri menjadi makmumnya ketika.

Beliau dikatakan melakukan perkara itu terhadap Imam Solat Jumaat di Masjid Felda Keratong 4 di Kratong, Pahang.

Jamaluddin yang juga bekas Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi sebaliknya mengatakan beliau hanya ‘menegur’ tindakan imam terbabit yang menggunakan mimbar masjid untuk kepentingan politik partinya.

Ekoran teguran tersebut, kata Jamaluddin, imam tersebut bertindak memburukkan dirinya sebagai pemimpin UMNO menerusi sebuah laman blog.

Laman web menyokong pembangkang yang memetik dua blog yang menyiarkan laporan yang sama berkata, kejadian dipercayai berpunca daripada "sakit hati" JJ terhadap Iman Solat Jumaat terbabit yang membuat khutbah perihal soal "Keadilan Dalam Islam".

Iman yang mengendalikan khutbah tersebut ialah Ustaz Suhaimi Saad yang juga merupakan Timbalan Yang Di Pertua Dewan Pemuda PAS Pahang.

Menurut Ustaz Suhaimi, ketika membaca khutbah beliau menyentuh tentang keadilan yang dituntut dalam Islam secara menyeluruh. "Ini termasuklah hal-hal yang berkaitan dengan akta zalim (ISA) yang dilihat tidak adil dalam Islam" katanya.

Dua blog berkenaan seterusnya menyebut: “Apakah manusia seperti ini boleh dilantik dan dikekalkan sebagai pemimpin umat Islam. Maka diharap dengan peristiwa ini, ia dapat memberi kesedaran kepada rakyat di Rompin agar menolak beliau dalam pilihan raya umum akan datang.”

Selain melaporkan kejadian, seperti biasalah laman web dan blog pro-pembangkang akan memaparkan soal peribadi Jamaluddin dan dikaitkan sedikit dengan Timbalan Perdana Menteri.
Jamaludddin seperti dilaporkan Utusan Malaysia hari ini sebaliknya meminta Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) menyiasat seorang imam di Kratong yang dipercayai menggunakan khutbah Jumaat untuk menghentam kerajaan.

Beliau mendakwa seorang imam yang dipercayai tidak bertauliah menggunakan khutbah Jumaat untuk memburuk-burukkan kerajaan. Imam terbabit juga dipercayai tidak menggunakan teks yang disediakan oleh JAIP ketika menyampaikan khutbahnya di masjid tersebut.
Jamaluddin berkata: “Kejadian berlaku ketika saya sendiri bersembahyang Jumaat di masjid itu hari ini. (semalam)”.

Lebih jauh, laporan itu menyebut kononnya makmum yang ‘geram dan penuh emosi’ (penyokong UMNO) berniat ‘membelasah’ imam berkenaan tetapi kerana imam tidak meninggalkan masjid sehingga kumpulan itu beredar, kejadian tidak diingini itu tidak berlaku seperti dijangkakan.

Sehubungan itu, Jamaluddin meminta kerajaan negeri mengambil tindakan jika terbukti imam terbabit menyalahgunakan mimbar masjid untuk kepentingan politik.

''Kerajaan negeri juga perlu mengambil tindakan terhadap pihak pengurusan masjid terbabit kerana kita hairan bagaimana imam yang tidak bertauliah itu dibenarkan membaca khutbah," tegasnya.

Menurut beliau, masjid tidak sepatutnya dijadikan medan untuk menyebarkan ideologi politik yang boleh menyebabkan berlakunya perpecahan di kalangan umat Islam.

Selain pusat ibadat ujarnya, masjid merupakan institusi yang menjadi tempat perpaduan ummah dan meningkatkan ilmu pengetahuan, katanya.

Ikuti apa yang dilaporkan melalui sebuah laman web dan dua blog pro-pembangkang semalam. Satu membawa tajuk ‘Biadapnya Jamaluddin Jarjis Ala Samseng’ dan satu lagi dengan tajuk ‘Menteri Raba-Raba Mengamuk Selepas Solat Jumaat’.


KERATONG: [4.00 pm] Satu berita gempar telah terjadi selepas solat Jumaat sebentar tadi. Ia berkaitan dengan "amukan" Ahli Parlimen Rompin Jamaluddin Jarjis terhadap Imam Solat Jumaat di Masjid Felda Keratong 4 dekat sini. Kejadian dipercayai berpunca daripada "sakit hati" JJ terhadap Iman Solat Jumaat terbabit yang membuat khutbah perihal soal "Keadilan Dalam Islam".

Iman yang mengendalikan khutbah tersebut ialah Ustaz Suhaimi Saad (foto) , yang juga merupakan Timbalan Yang Di Pertua Dewan Pemuda PAS Pahang. Menurut Ustaz Suhaimi, ketika membaca khutbah beliau menyentuh tentang keadilan yang dituntut dalam Islam secara menyeluruh. "Ini termasuklah hal-hal yang berkaitan dengan akta zalim (ISA) yang dilihat tidak adil dalam Islam" katanya.

Menurutnya selepas selesai mengimami solat, beliau telah didatangi oleh Ahli Parlimen Rompin itu dalam keadaan yang penuh dengan emosi dan muka yang bengis. "Saya tidak menyedari bahawa Ahli Parlimen Rompin itu turut menjadi jemaah solat Jumaat yang saya imamkan" katanya. Ahli Parlimen Rompin itu telah mengherdik Ustaz Suhaimi yang membaca khutbah berbaur politik katanya. Namun beliau menjawab "Khutbah yang saya baca itu adalah secara umum berkaitan Islam dan tidak bertujuan politik".

Namun JJ nampak marah dan tidak berpuas hati dengan berkata "Andainya khutbah seperti itu dibaca, saya pun boleh membawa khutbah". Lalu Ustaz Suhaimi menyahut "Jika Dato' fikir, boleh membaca khutbah apa salahnya. Elok Dato' baca khutbah minggu depan" . Kenyataan Ustaz Suhaimi itu amat menyiksakan jiwa Ahli Parlimen Rompin berkenaan. Di mana akhirnya beliau mencabar supaya Ustaz Suhaimi keluar masjid.

Mungkin cabar itu dibuat bagi "membelasah" Ustaz Suhaimi. Kerana kami difahamkan terdapat ramai puak-puak UMNO karat dan kroni Jamaluddin Jarjis sedang menunggu diluar. (Foto: Lihat gambaran JJ menjadi Imam Solat Jumaat) Melihat keadaan itu, beberapa orang jemaah dan sahabat beliau menasihat agar tidak keluar masjid bagi mengelakkan kejadian tidak diingini berlaku. Maka akhirnya Ustaz Suhaimi menjawap pelawaan JJ itu dengan berkata "Elok kita berbicara dalam masjid Dato'.. kerana ini rumah Allah dan lebih afdal dari diluar".

Ketika itu JJ dan kuncu-kuncunya telah menunggu dengan "geram" dan "penuh emosi" diluar. Mungkin bagi mereka, sekejap lagi Ustaz Suhaimi iaitu Imam yang membaca khutbah dan menjadi Imam solat Jumaat di Keratong 4 itu akan dibelasah cukup-cukup agaknya. Namun dek kerana beliau tidak keluar, akhirnya kumpulan Ahli Parlimen terbabit beredar dari masjid dengan perasaan yang amat kecewa. Mujurlah kejadian itu tidak berakhir dengan insiden yang lebih buruk lagi. Jika tidak sudah pasti satu peristiwa gempar akan berlaku di Masjid Keratong 4 siang tadi.

Peristiwa yang berlaku ini jelas sekali mencerminkan betapa buruknya keperibadian Ahli Parlimen Rompin itu. Maka sahlah keputusan Pak Lah untuk tidak melantik beliau kekal dalam kabinet barunya adalah tepat sekali. JJ sebelum ini pernah dikaitkan dengan beberapa insiden yang amat memalukan termasuk kes "Raba Punggung" di sebuah hotel di Kuala Lumpur dan sebelum ini namanya juga dikaitkan dengan kes "Norrita Samsuddin" hingga menyebabkan pihak berkuasa terpaksa menutup siasatan kes tersebut dengan keputusan "tiada pembunuh sebenar". Bahkan lebih aneh lagi pihak polis menyatakan bahawa " terdapat dua lembaga yang tidak dikenalpasti telah membunuh pragawati itu".

Hingga sekarang ianya masih menjadi misteri. Apapun, ramai yang mengaitkan nama JJ dalam kes tersebut, samalah dengan TPM Najib yang dikaitkan dengan kes Altantunya selama ini. Sikap panas baran yang ditunjukkan oleh beliau itu, jelas sekali tidak menghormati kesucian "rumah Allah". Beliau tergamak menyerang Imam yang mengimami solat Jumaat dimana beliau sendiri menjadi makmumnya ketika itu. Apakah manusia seperti ini boleh dilantik dan dikekalkan sebagai pemimpin umat Islam.

Maka diharap dengan peristiwa ini, ia dapat memberi kesedaran kepada rakyat di Rompin agar menolak beliau dalam pilihanraya umum akan datang.

[Nampaknya kes ini bakal menjatuhkan resputasi JJ yang khabarnya sedang menginta untuk menjatuhkan Adnan Yaakob sebagai Menteri Besar Pahang tidak lama lagi. Kami difahamkan JJ sedang membina kekuatannya, kerana beliau tahu bila Najib Razak menjadi Perdana Menteri nanti sudah pastilah namanya akan naik sebagai calon yang paling sesuai ke jawatan MB Pahang itu.

Team Adnan harus berhati-jati dengan kelibat dan gerakan "grass root" yang dilakukan oleh Ahli Parlimen Rompin yang paling biadap ini. Jika tidak negeri Pahang akan berada dalam "kegelapan" kerana ditadbir oleh kaki "raba punggung" dan "kaki skandal seks" seperti beliau itu].