Wednesday, June 29, 2016

API PERKAUMAN DAN AGAMA UMNO, PAS MEMBAHAYAKAN MALAYSIA...


"Menang dengan strategi menggunakan isu perkauman dan agama tidak akan membawa apa-apa makna, sebaliknya akan menjadikan masyarakat berpecah-belah dan menjadi ‘bom jangka’ kepada masyarakat berbilang kaum di Malaysia. Bertanggungjawabkah UMNO dan PAS  kepada kelakuan dan tindakan mereka itu?"

Kita di Malaysia sudah kembali ke awal tahun 1960-an apabila isu perkauman dan agama menjadi tajuk penting politik .

Apakah modal pekauman dan keagamaan ini baik bagi politik sebuah negara berbilang kaum dan agama seperti Malaysia?

Apakah kita lupa bahawa kerana perkaumanlah menyebabkan berlakunya tragedi berdarah Mei 1969 dan hampir sekali lagi pada Oktober 1987 apabila pemuda Melayu (UMNO) bangkit menentang ‘perkauman bukan Melayu’?

Kerajaan ketika itu terpaksa menggunakan peruntukan undang-undang yang ada untuk memadamkan api perkauman itu.


Pada pertengahan tahun 1960-an, pada ketika UMNO dan parti MCA dan MIC berusaha memupuk perpaduan melalui Perikatan, PAS perjuangkan isu Melayu dan Islam sementara DAP perjuangkan kepentingan orang bukan Melayu, khususnya orang Cina.

Namun perlahan-lahan usaha memupuk perpaduan melalui Dasar Ekonomi Baru dan Rukun Negara mulai 1970-an menampakkan kejayaan. Malah pembentukan Barisan Nasional hampir menenggelamkan isu perkauman.

Terbaru, apabila Datuk Seri Mohd Najib Razak memperkenalkan konsep 1Malaysia, usaha ini dilihat satu pendekatan baru yang menarik dan baik.

Namun, ia digugat pula oleh kempen pembangkang, khususnya DAP yang menyebabkan berlakunya ‘tsunami sokongan orang Cina kepada pembangkang dalam pilihan raya umum 2013’. PAS turut bertanggunjawab dalam soal ini.

Menyedihkan, di dua pilihan raya kecil (PRK) Parlimen Sungai Besar dan Kuala Kangsar baru-baru ini, bukan DAP atau PAS atau parti baru, AMANAH yang mempermainkan isu perkauman dan agama.

Sebaliknya kali  ini UMNO – bukan MCA, Gerakan atau MIC – tetapi UMNO yang mengapi-apikan orang Melayu dan Islam dalam isu perkauman ini.

Ini dibantu oleh PAS yang seolah-olah meletakkan Rang Undang-Undang Persendirian (RUU 355) memperkukuhkan Mahkamah Syariah bagaikan ‘satu-satunya perjuangan mereka’ dan membelakangkan isu-isu lain seperti rasuah dan penyelewengan.

PAS berharap melaluinya akan menang pilihan raya itu.

DAP dan AMANAH diserang bertalu-talu, malah pemimpin yang bersama dengan DAP berjuang dalam PRK itu seperti Tun Dr Mahathir Mohamad dilabelkan sebagai bersekongkol dengan mereka yang anti-Islam.

DAP diangambarkan dengan buruk sekali, iaitu parti kafir yang menentang Islam.

Bukans ahaja melalui ceramah, liputan media kerajaan terbabit sama. Lebih memburukkan kerajaan media sosial memainkan isu ini dengan begitu rakus seolah-olah dua pilihan raya kecil itu sebagai ‘hidup-mati’ BN dan politik  Perdana Menteri.

Dalam  menjawab kempen Anti-Najib (ANC) terutamanya, pihak kerajaan dan UMNO mendekati kempen itu dalam konteks perkauman dan keamaan atau kepentingan politik semata-mata - bukan ekonomi dan pentadbiran.

Malang sungguh politik Malaysia pada pertengahan dekad 2010 ini.

Jika gagalnya Wawasan 2020, ia  bukan sahaja dari sudut pencapaian pembangunan ekonomi tetapi siakibatkan oleh isu perkauman dan agama. Ia terus menerus menjadi senjata penting parti politik khususnya UMNO untuk berlawan dan berusaha menewaskan lawan.

Sejarah membuktikan bahawa isu Bahasa Melayu dan Agama Islam diperkatakan dengan begitu meluas pada 1965-1966, isu agama semakin ‘diratip’  pada 2016, selepas 50 tahun Malaysia merdeka.


Lebih memburukkan keadaan, ada pula ‘ulama nanar’ (mengambil istilah Datuk Nakhie Ahmad) yang tolong menyimbah minyak ke dalam api.

Cakap-cakap bahawa ‘halal untuk memenggal kepala kafir-harbi’ dan mengkelaskan bukan Melayu dan Islam di Malaysia sebagai ‘kafir harbi’ (Istilah ini merujuk kepada orang bukan Islam yang memerangi Islam, dan darah mereka halal untuk ditumpahkan) bukan jalan penyelesaian atau pendekatan yang baik di bumi Allah yang bernama Malaysia.

Pada ketika kita mengharapkan ulama memainkan peranannya sebagai ‘penyatu dan pendamai’ di kalangan penganut pelbagai agama, mereka menjadi batu api yang langsung tidak berguna untuk masyarakat majmuk seperti Malaysia.

Kenyataan Mufti Pahang, Datuk Seri Dr. Abdul Rahman Osmanpada 24 Jun 2016 lalu bahawa hukum bagi mana-mana umat Islam yang bekerjasama atau bersekongkol dengan DAP adalah haram serta berdosa besar kerana politik kebencian yang diamalkan oleh DAP jika dijalankan secara berterusan dibimbangi boleh menggugat keamanan dan keselamatan negara,menimbulkan kontroversi.

“Kita dapat lihat DAP begitu menentang pelaksanaan hukum hudud dan Rang Undang-undang Persendirian Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah (Pindaan) 2016. Prinsip mereka jelas membenci Islam dan berdosa besar bagi umat Islam bekerjasama de­ngan mereka.

“Rasulullah SAW menggalakkan umat Islam untuk berbaik-baik dengan golongan bukan Islam. Namun jika mereka yang mahu menentang Islam, kita wajib memeranginya,” kata beliau seperti dilaporkan Utusan Malaysia.

Disamping itu, Mursyidul Am Pas, Datuk Dr Haron Din berkata, bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Moha­mad sanggup menggadaikan prinsipnya sendiri apabila bersekongkol dengan DAP yang nyata menjadi musuh Islam. Kata Haron, tindakan Dr. Mahathir mencabuli prinsip yang dipegangnya selama ini akan me­ngundang banyak perkara negatif.


Memburukkan keadaan menjawab serangan terhadapnya, DAP membandingkan antara ulama dengan militant negara Islam (IS). Sebagai bidasan terhadap mufti Pahang Datuk Abdul Rahman Osman, pemimpin veteran DAP Lim KitSiang mempersoalkan sama ada mufti itu lebih berbahaya berbanding anggota militan Negara Islam (IS) Mohd Rafi Udin.
  
Menurutnya,  walaupun Rafi tampil dalam video IS dengan ugutan untuk menyerang Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, dan menggesa penyokongnya untuk membunuh golongan bukan Islam, namun, Abdul Rahman adalah ancaman lebih besar kerana melabel DAP sebagai kafir harbi.

Bagi ulama dan agamawan Islam, apakah pendekatan memetik hadis dan menghukum sebagau suatu pendekatan yang digalakkan oleh Islam?

Dengan ‘berfatwa’ sedemikian, apakah ia bersesuaian dengan  pendirian  dan keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan atau keputusan Majlis Raja-Raja Melayu dalam konteks kedudukan rakyat bukan Melayu dan bukan-Islam di negara ini?

Apakah Raja-Raja Melayu yang menjaga agama Islam di negara ini sanggup membiarkan ulama dan mufti tertentu membuka ‘mulut jahat’ mereka dan terus melalut tidak tentu pasal?

Isunya, menghukum bukan Islam untuk mempertahankan siapa?

Pada kempen PRK Sungai Besar dan Kuala Kangsar baru-baru ini, terang-terangan UMNO dan PAS mempermainkan isu bangsa dan agama untuk memerangkap pengundi. Pling penting ialah menang, Yang lain, belakang kira.


Bukan sahaja cara ini tidak adil tetapi membahayakan negara. Menang dengan isu perkauman dan agama tidak akan membawa apa-apa makna,  sebaliknya akan menjadikan masyarakat berpecah-belah dan menjadi ‘bom jangka’ kepada masyarakat berbilang kaum.

Bertanggungjawabkah UMNO dan PAS  kepada kelakuan dan tindakan mereka itu?

Bersorak gembira kerana menang dua PRK tetapi di hati orang bukan Melayu dan bukan Islam sudah menyebabkan terguris juga bukan sesuatu yang wajar dibiarkan.

Polarisasi kaum dan agama akan menjadi semakin sengit apabila menjelangnya Pilihan raya umum ke-14 nanti. Ini bermakna di negara ini, usaha ke arah perpaduan nasional dan ‘sehati sejiwa’ hanya pada mulut sahaja, bukan di hati.

‘Sehati sejiwa’ di kalangan kaum sahaja, bukan di kalangan antara kaum?

Bimbang mereka bersatu melalui satu platform – Pakatan Harapan – serangan UMNO bersifat perkauman dan mempersoalkan kerjasama Melayu-Bukan Melayu dan Islam-Bukan Ialam dalam pakatan itu,  tidak akan membawa kebaikan untuk rakyat.

Menjawab dan meleraikan persoalan mengenai tuduhan terhadap kegawatan ekonomi, kepemimpin negara yang dipalitkan rasuah dan penyelewengan, isu 1MDB atau apa juga berkaitan pengurusan ekonomi dan pentadbiran negara melalui pendekatan perkauman dan agama,  hanya akan meranapkan negara.

Pemimpin dan penyokong yang mengambil pendekatan ini sebanarnya yang wajar dipertanggungjawabkan jika negara huru-hara.

Kejayaan pemimpin duduk sepentas dan berjuang di atas isu yang sama – menegakkan keadilan – hendaklah dijawab dengan hujah bukan perkauman dan pendekatan agama.

Pembangkang tidak berhujah atas isu perkauman dan agama apabila menentang RUU 335 yang dibawa oleh PAS sebaliknya lebih kepada menyatakan kebimbangan kesan menyeluruhnya terhadap rakyat semua kaum, bukan sahaja di Semenanjung tetapi juga di Sabah dan Sarawak. Ingat itu...

BN dan UMNO sepatutnya memberikan penjelasan sebaik-baiknya mengenai perkara seperti RUU 355 ini. Ketidak-berkesanan penjelasan bukan masalah pembangkang.

UMNO dan PAS perlu menyalahkan diri sendiri dalam isu RUU 355 jika ada penentangan. Lihat sahaja siapa lebih banyak bersuara menentang usul ini, parti-komponen BN atau DAP?


Jawapan ada di depan mata. Siapa mengugut akan meninggalkan BN, keluar Kabinet dan sebagainya? DAP sebagai pembangkang sudah pasti menyuarakan pendapatnya dari luar tetapi apa jadi dengan komponen BN yang menentang kerajaan bagai ‘api dalam sekam’?

Anehnya ketika UMNO mempermainkan isu perkauman dan agama, PAS melemparkan pelbagai kata nista dan memaki-hamun terhadap DAP.

Hanya gara-gara bercerai dengannya selepas Pakatan Rakyat hancur dan Pakatan Harapan dibentuk, PAS bukan sahaja kembali ke situasi 1960-an tetapi lebih teruk.

Jika pada 1980-an mereka  mengkafirkan orang UMNO di mana ‘Amanat Hadi’ masih tidak ditarik balik, kini mereka bersama-sama UMNO meletakkan bukan Islam ditaraf ‘pariah’ dan penghinaan yang jijik.

PAS bagaikan si suami yang sengaja memburukkan bekas isteri sedangkan selama ini apa yang tidak mereka lakukan bersama  di atas katil ketika tidur sebantal selain  mimpi yang serupa – demi ke Purtajaya?

UMNO pula, tanpa mempedulikan perasaan dan sensitiviti rakan bukan Islamnya dalam BN menghentam orang Cina dalam DAP seolah-oleh mereka itu tidak ada keluarga atau pertalian darah dengan Cina dalam BN.

Kenapa ketika pada pilihan raya Sarawak BN, khususnya pemimpin BN dari Semenanjung yang berkempen di sana tidak membawa isu sedemikian? Kenapa tidak mengtakrifkan Iban, Melanau, Dayak  dan suku kaum Sarawak lain sebagai ‘kafir harbi?’

Ternyata pemimpin UMNO hanya berani di kampung sendiri, di kawasan majoriti Melayu – Sungai Besar dan Kuala Kangsar – sahaja.

Kita hanya berdoa agar yang berkuasa di Malaysia – Majlis Raja-Raja, polis dan pihak berkuasa – menghentikan segera polimik ‘lafir harbi’ ini. Ia sangat berbahaya.

Jika perlu ambil tindakan, buatlah walau terpaksa kepada mufti atau agamawan mana sekali pun. Jika orang politik melampau, dinginkannya seperti beberapa operasi sebelum ini, termasuk Operasi Lalang.

Gunakan akta yang dicipta untuk mempertahankan negara daripada gejala perkauman dan agama melampau.

Malaysia tidak akan dihancurkan oleh serangan atau bahaya daripada luar. Tetapi negara berbagai kaum ini boleh huru hara dan berpecah-belah sekiranya isu perkauman dan agama terus dibiar dan dipermainkan sebagai alat untuk mencipta kejayaan peribadi atau kumpulan.


Lebih buruk jika ia dimainkan oleh parti pemerintah sendiri, khususnya UMNO yang sepatutnya berjuang mempertingkatkan minda, perpaduan, agama  dan ekonomi orang Melayu untuk setanding dengan bukan Melayu, bukannya menggunakan agama seperti PAS bagi kepentingan politik dan kemenangan dalam pilihan raya semata-mata!