Monday, November 19, 2012

SELEPAS KAFIR, UMNO KINI MURTAD - NIK AZIZ


Jangan marah! Jangan melenting!

Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat semalam melabelkan UMNO sebagai parti murtad.

Label ini diberikan selepas sebelum ini UMNO dikatakan sebagai ‘kafir’. Ini  kerana UMNO dikatakan oleh Nik Aziz sebagai ‘tidak memperjuangkan Islam’.

Bagi Nik Aziz, UMNO tidak cukup dengan hanya mengatakan Melayu itu Islam dan Islam itu Melayu atau Perkara 153 dalam Perlembagaan Malaysia semata-mata tetapi UMNO perlu perjuangkan Islam seperti PAS.

Peringatan: Nik Aziz tidak kata penyokong UMNO murtad, tapi parti yang didokong oleh orang Islam iaitu murtad. Nik Aziz mendakwa parti UMNO menolak Islam daripada dasar perjuangannya menyebabkan ia murtad.

Bagi Nik Aziz, bukan sahaja UMNO, malah mana-mana pihak yang memperlekehkan Islam dengan sengaja boleh dianggap murtad kerana tidak mahu menerima hukum Allah sebagai panduan hidup.

"Timbul masalah murtad, katanya sebab paderi Kristian, tapi saya kata tidak (kerana) orang Melayu murtad kerana orang Melayu sendiri memperlekeh Islam. "UMNO tolak Islam, maka nampak dia memperlekehkan Islam. Dia buang Islam. Macam lekehkan benda salah...macam ubat habis tempoh dia buang. Jadi bila UMNO buang (Islam), agama apa UMNO tu?


"Murtad ini bukan (hasutan) daripada paderi Kristian, tapi daripada orang Melayu sendiri yang tolak Islam, (maknanya) yang tolak Islam dia murtad.

Agama apa UMNO pakai? Bila UMNO tolak Islam dalam dasar parti dia, maka (adakah) UMNO sama ada Kristian, Buddha atau tak ada agama?" katanya kepada pemberita pada Muktamar Tahunan PAS ke-58 di Kota Bharu.

Namun, jika dikaji secara halus iaitu dengan berjuang, menegakkan perjuangan parti serta mengundi calon UMNO melalui Barisan Nasional – semua penyokong UMNO turut murtad.

Bagaimana pula dengan mereka yang menyokong UMNO bukan sebagai ahli dan bersimpati dengan perjuangannya? Bagaimana dengan Raja-Raja Melayu, alim ulama, mufti, guru agama dan tokoh-tokoh Islam yang bersimpati dengan UMNO?

Mengikut analogi Nik Aziz, mereka yang bersekutu dengan parti murtad akan menerima padahnya.

Diminta penjelasan sama ada beliau menjatuhkan hukum murtad kepada UMNO selepas mendakwa parti itu memperlekehkan Islam, Nik Abdul Aziz berkata: "Tak kira siapa pun...tak kira kalau tok guru (agama) sekalipun, kalau murtad...murtad lah. "Usahkan UMNO, tok guru berserban atau berjanggut, kalau dia tolak Islam dengan cara hati (niat bahawa) Islam tak guna... (maka) dia murtad walaupun tak ada mufti beritahu. Kalau dia tolak Islam dengan sengaja, yakin bahawa Islam tak guna...dia murad."

Amat jelas daripada apa yang diperkatakan oleh Nik Aziz ini, dengan menyifatkan UMNO telah memperlekehkan Islam ia layak dilabel sebagai murtad.

Dengan tegas, Menteri Besar Kelantan itu berkata: "Tak lekeh apa dia buang Islam."

Benarkah UMNO buang Islam? Kita mahu lihat polimik mendalam mengenai tuduhan NIk Aziz bahawa UMNO Murtad selepas BUKAN Islam.

Bijak pandai dan ilmuan tidak kira sama ada dalam UMNO atau di luar perlu membahaskan pandangan ini kerana NIk Aziz sudah menyatakan pendapatnya yang dibimbangi berubah menjadi 'fatwa' selepas ini selepas Fatwa Hadi belum ditarik balik!