Wednesday, April 10, 2013

PAS BERJAYA MENDIDIK DAP TERIMA ISLAM ATAU SEBALIKNYA?


"Tidak ada apa-apa makna pun Logo PAS kecuali seperti bulan mengambang atau ‘Tin Kosong’. Bagaimana sekiranya Logo PAS ada kalimah Allah, seperti yang tertera di bendera Arab Saudi dan beberapa pertubuhan lain, apakah DAP tetap bersedia menggunakan lambing berkenaan?"


Benarkah DAP terima Islam? Benarkah PAS Berjaya Mendidik DAP Terima Islam?

Siapa pemimpin PAS yang berjaya mengajar atau mentarbiyahkan pemimpin DAP untuk terima Islam? Nik Aziz sendiri? Datuk Seri Abdul hadi Awang?, Ahmad Sabu?, Khalid Samad? Datuk Mahfuz Omar atau Datuk Husam Musa?

Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang semakin terdesak selepas mendapat tentangan golongan ulama dan tahfiz yang membuat deklarasi mengundi Pas adalah haram mendabik dada kononnya PAS berjaya mendidik DAP menerima Islam.

Tidakkah selama ini sejak merdeka melalui Perlembagaan yang meletakkan Islam sebagai Agama Rasmi, peruntukan itu ditentang hebat oleh DAP secara senyap-senyap?

Apakah Dasar Penerapan Islam yang dilaksanakan kerajaan di bawah kepimpinan Tun Dr Mahathir Mohamad dan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim gagal memahamkan DAP mengenai dasar Islam?

Nik Aziz mendakwa, perjuangan Pas yang selama ini berkeras mahu menegakkan undang-undang Islam berjaya selepas DAP menyatakan hasrat mahu menggunakan logo Pas dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 sekiranya parti tersebut diharamkan oleh Pendaftar Pertubuhan (ROS). Apakah hanya kerana kemungkinan menggunakan lambing PAS, DAP dianggap menerima Islam?

Cetek sungguh pemikiran Nik Aziz mengenai perkara ini – saya ulangi, mengenai perkara ini – kerana Logo PAS (Bulan Kosong) bukannya lambang Islam.  

Tidak ada apa-apa makna pun Logo PAS kecuali seperti bulan mengambang atau ‘Tin Kosong’. Bagaimana sekiranya Logo PAS ada kalimah Allah, seperti yang tertera di bendera Arab Saudi dan beberapa pertubuhan lain, apakah DAP tetap bersedia menggunakan lambing berkenaan?

Selain itu DAP mungkin ‘menerima PAS” kerana keputusan PAS sendiri bersetuju dengan penggunaan Kalimah Allah yang ditentang kuat oleh sesetengah pemimpin sendiri.

Sedarkah Nik Aziz?


Kalau Nik Aziz boleh menyifatkan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad sebagai 'seorang tua yang nyanyuk' kerana mengeluarkan kenyataan meminta beliau bersara, Nik Aziz lupa apa yang berlaku kepada partinya sendiri.

Malah dia sendiri memang bersetuju Kalimah Allah digunakan oleh orang bukan Islam dalam Kitab Injil.

Kesian, pada akhir penghujung hayatnya Nik Aziz merapu dan seperti hilang arah kerana dendam terhadap UMNO dan mahu terus menerus memegang jawatan walaupun tahu akan membinasakan partinya sendiri.

Nik Aziz langsung tidak sensitif kenyataan berterusan pemimpin DAP menentang keputusan Majlis Syura Ulama Pas yang menolak kalimah Allah digunakan bukan Islam dalam Bible.

Beria-ia puji Lee Kuan Yew yang tidak pernah berjasa kepada Kelantan tetapi tidak kepada Dr Mahathir, Pak Lah atau Najib.
Dia sanggup mempersoalkan kenapa Dr. Mahathir bersara daripada politik walaupun tidak disuruh tetapi pada masa sama masih aktif bercakap berkenaan politik.

Nik Abdul Aziz yang kini berumur 82 tahun telah memegang jawatan Menteri Besar Kelantan selama 23 tahun manakala jawatan Mursyidul Am Pas dipegangnya sejak 1987.

Keadaan kesihatannya yang semakin uzur dan kerap dimasukkan ke hospital menyebabkan banyak pihak meminta beliau berundur dari arena politik namun pemimpin itu tidak pernah mempedulikan setiap kritikan tersebut.

Sedangkan beliau sebelum ini pernah menyatakan akan bersara daripada politik jika Dr. Mahathir turut melakukannya.

"Selagi saya bernafas saya akan pegang jawatan, pegang peranan saya dalam membentuk Islam, masalah saya Menteri Besar itu masalah kedua, tapi saya terus bercakap dalam Islam," di rumahnya di Pulau Melaka, hari ini.

Nik Aziz juga lupa, selain isu Kalimah Allah yang ditentang orang Islam gara-gara pemimpin DAP memperjuangkannya, Pengerusi DAP, Karpal Singh sendiri menolak pelaksanaan undang-undang hudud.

Rakyat Malaysia semua tahu bahawa Karpal pernah mengatakan ‘langkah mayatnya’ terlebih dahulu jika negara Islam mahu ditegakkan di negara ini.

Hukum itu sebahagian kecil sahaja tetapi isu negara Islam yang menang menjadi dasar perjuangan PAS dipersoalkan oleh Karpal dan DAP, namun kerana apa Nik Aziz memalingkan mukanya?

Amat nyata politik Nik Aziz bersumberkan dendam dan ingin menuntut bela kerana PAS pernah ditendang keluar daripada BN gara-gara kerenah pemimpin PAS sendiri.

Sewajarnya Nik Aziz marah kepada pemimpin PAS yang menyebabkan parti itu ditendang keluar, bukan kepada UMNO atau orang Islam dalam UMNO.’

Tidak cukupkah mengkafirkan orang UMNO dan parti UMNO, menyifatkan orang yang menerima bantuan kerajaan termasuk BR1M sebagai haiwan dan banyak lagi.
 

 Nik Aziz juga ada memberikan orang ‘gula-gula’ dan apakah beliau juga ‘penternak haiwan’?

Kenyataan terbaru Nik Aziz yang mendakwa jika Nabi Muhammad SAW hidup kembali parti UMNO akan menentang Rasulullah.

Pandangan Nik Abdul Aziz tentang dosa dan pahala umpama menepuk air dalam dulang, terpercik ke muka sendiri, kerana Pas sendiri bersekongkol dengan PKR dan DAP, yang secara terbuka dan konsisten telah menolak pelaksanaan hukum hudud dan dasar Islam mereka.

Amat nyata baginya laungan 'takbir' atau laungan politik sahaja dapat mengikat jiwa umat Islam terutama orang Kelantan sebaliknya soal kegagalannya mengurus pentadbiran negeri dan kebajikan rakyat diletakkan di atas bahu dan kepala orang lain.


Orang ramai tidak lupa dengan isu tajaan mengerjakan haji daripada seorang pengarah sebuah syarikat.

Penajaan itu dilaporkan turut melibatkan isteri Nik Aziz, anaknya Nik Amalina dan suami Abdul Ariffahmi Abdul Rahman, ketua pegawai eksekutif Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) yang bergelumang dalam satu lagi kontroversi.

Selain isu tajaan haji, Nik Aziz juga menerima kritikan hebat kerana didakwa mengamalkan nepotisme dengan melantik Abdul Ariffahmi untuk menerajui PMBK sehingga mendorong exco Pemuda PAS negeri itu diminta meletakkan jawatannya.

Nik Aziz turut mengugut untuk berdoa bala terhadap perdana menteri dan Umno berhubung bayaran royalti petroleum.

Orang juga tidak lupa doa adik Nik Aziz  untuk menjahanamkan orang lain.