Thursday, May 24, 2012

RETI TAKUT JUGA SI AMBIGA NIH...DAH KENA SAMAN KERAJAAN PUN!!!"Kalau mereka nak minta tuntutan bawalah saya ke mahkamah, jangan mengganggu ketenteraman dan jiran saya," kata Datuk S. Ambiga pada sidang media di hadapan rumahnya pagi semalam.

Malah Ambiga dan ahli-ahli Parlimen yang menyokongnya meminta POLIS ( saya ulangi POLIS) yang mereka KUTUK dan CACI supaya menyiasat kononnya pihak tertentu membuat kekecohan di hadapan rumah Ambiga.

Ahli-ahli Parlimen berkenaan membuat kenyataan media menyelar tindakan protes yang diadakan oleh beberapa badan bukan kerajaan (NGO) di hadapan rumahnya sejak kebelakangan ini.

Antara hadir ialah Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar; Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad dan Ahli Parlimen Tumpat, Datuk Kamarudin Jaafar.


Semalam, kerajaan telah memfailkan saman terhadap Pengerusi Bersama Bersih, Ambiga dan sembilan yang lain terhadap kerugian RM122,000 yang dikatakan ditanggung semasa Perhimpunan Bersih 3.0 pada 28 April.

Saman tersebut mendakwa Penganjur Bersih Bersih 3.0 telah gagal untuk mengawal orang ramai dengan berkesan dan gagal untuk mengambil langkah-langkah yang perlu untuk memastikan perhimpunan tersebut berjalan secara aman. 

Saman itu ditetapkan untuk sebutan pada 13 Jun sebelum Hakim Mahkamah Tinggi, Hakim Prasad Sandosham Abraham. Saman itu telah difailkan pada 15 Mei tetapi writ saman disampaikan kepada Ambiga, semalam.

Ambiga semalam meluahkan rasa lega kerana ada pihak yang tampil memberi sokongan bagi menghalang perbuatan tidak bermoral segelintir peniaga yang mahu mengadakan protes di pekarangan rumahnya di sini.

"Saya ucapkan terima kasih kepada rakan-rakan perjuangan yang membantu dari segi mental dan fizikal dalam membantah protes yang dijalankan oleh peniaga di hadapan rumah ini.

"Saya rasa pihak berwajib Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) telah menjalankan tugas dengan baik.

"Kawalan oleh penguat kuasa DBKL dan tindakan segera yang diambil ke atas jalan yang diconteng adalah satu tugas yang baik," tambah Ambiga yang juga bekas Presiden Majlis Peguam.

Tahu juga dia betapa tidak selesanya jika ada gangguan terhadap urusan peribadi di rumahnya.

Tapi bagaimana jika Ambiga menganjurkan protes Bersih 3.0 yang menyebabkan peniaga hilang mata pencarian? Tidakkah mereka ini lebih resah dan tertekan daripada apa yang dirasai Ambiga?

Kelmarin, Majlis Tindakan Peniaga-peniaga Kecil Kuala Lumpur menyediakan 60 tapak pasar malam dengan menggunakan cat kuning di sepanjang lorong menghala ke rumah Ambiga - sebahagian daripada tindakan mengadakan 'Bersih 4.0' - membantah perhimpunan Bersih 3.0.

Majlis Tindakan Peniaga-peniaga Kecil Kuala Lumpur bertegas mahu mengadakan pasar malam di hadapan rumah Ambiga hari ini dan esok dengan disertai 60 peniaga yang mendakwa menanggung kerugian ekoran Bersih 3.0.

Sebelum ini, Pertubuhan Ikatan Usahawan Kecil dan Sederhana Malaysia (Ikhlas) turut menuntut kerugian Bersih 2.0 kepada Ambiga dengan mendirikan gerai burger di hadapan rumahnya.

Bekas angkatan tentera Malaysia juga telah membuat tunjuk perasaan dengan membuat senaman gelek punggung.

Malah, laporan Sinar Harian menyebut, sekumpulan ahli Parlimen Pakatan Rakyat dari Selangor dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur meminta polis menyiasat dakwaan usaha pihak tertentu yang cuba mencetuskan kekecohan di rumah Ambiga.

Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar mendakwa pihaknya mendapat maklumat ada pihak yang cuba mencetuskan kekecohan di rumah Ambiga hari ini.

"Kita minta polis siasat perkara itu. Pada maklumat kita, selain daripada peniaga-peniaga yang akan membuka pasar malam di sini, ada pihak lain yang akan turut serta untuk membuat kacau,” katanya kepada pemberita selepas hadir untuk menyatakan sokongan moral kepada Ambiga di rumahnya di Bukit Damansara pagi semalam.

Ketika ditanya daripada mana maklumat itu diperolehi dan siapakah pihak yang akan terlibat, Nurul Izzah yang juga Naib Presiden PKR memberitahu sumber itu daripada penduduk setempat yang bimbang akan keselamatan mereka.

 "Kita minta pihak polis siasat perkara ini dan berharap polis hadir dan mengawal keadaan bagi mengelak sebarang kejadian yang tidak diingini,” katanya.

Aiii? Kutuk Polis berkilo-kilometer...tetapi akhirnya POLIS JUGAK!!!!!