Monday, January 2, 2012

BERJUANGLAH UNTUK KEADILAN BUKAN UNTUK MANUSIA GILA MAHU JADI PM…Ada pendapat mengatakan ramai penyokong tegar Datuk Seri Anwar Ibrahim seperti Raja Petra Kamaruddin kini berasa kecewa kerana mereka ditinggalkan keseorangan oleh Anwar ketika mereka berada di dalam kesusahan atau berhadapan dengan pelbagai cabaran hidup.

Dalam kes Raja Petra, beliau terpaksa menjadi 'pelarian' dan berjuang dari luar negara setelah bertahun-tahun mempertahankan Anwar.

Persoalannya, apakah yang dilakukan oleh Anwar untuk membantu orang-orang seperti Raja Petra ini ketika mereka berada di dalam kesusahan? Apakah semangat setiakawan masih wujud?

Apakah mereka ini dibiarkan keseorangan kerana telah menjadi liabiliti kepada diri sendiri sementara Anwar akan terus mempergunakan sesiapa sahaja yang mampu menjayakan ciata-citanya untuk ke Putrajaya.

Baca pendapat berikut yang saya salin dari mStar.

PENDAPAT - RAJA PETRA BUKTIKAN INI ADALAH KERJA SIA-SIA


Oleh HAMBALI ABDUL RASHID, Shah Alam, Selangor.
(Updated: Isnin Januari 2, 2012 MYT 4:19:02 PM)


SDR PENGARANG,

BEKAS rakan sekolej dan rakan baik Datuk Seri Anwar Ibrahim iaitu Raja Petra Raja Kamaruddin telah membuktikan bahawa perjuangan untuk mempertahankan seorang pemimpin tanpa sebab yang munasabah adalah merupakan satu kerja sia-sia yang tidak membawa faedah kepada umat dan juga negara.

Apa yang lebih mengejutkan ialah Raja Petra sendiri mengakui bahawa istilah "Anwarista" iaitu istilah yang dicipta untuk mengelar para pejuang dan penyokong setia Anwar adalah merupakan ciptaannya sendiri pada tahun 1999.

Tetapi kini hasil daripada temuramah yang diadakan dengannya oleh beberapa akhbar utama yang disiarkan pada Ahad (1 Januari 2012) dengan jelas dan nyata sekali mengambarkan perubahan senario dan pandangan para penyokong Anwar seperti Raja Petra ini ke atas pemimpin berkenaan.

Selepas saya membaca temuramah tersebut saya hanya mampu membuat satu kesimpulan sahaja iaitu penyokong tegar seperti Raja Petra kini berasa kecewa kerana mereka ditinggalkan keseorangan oleh Anwar ketika mereka berada di dalam kesusahan atau berhadapan dengan pelbagai cabaran hidup.

Dalam kes Raja Petra, beliau terpaksa menjadi 'pelarian' dan berjuang dari luar negara setelah bertahun-tahun mempertahankan Anwar. Umum ingin mengetahui dan tertanya-tanya apakah yang dilakukan oleh Anwar untuk membantu orang-orang seperti Raja Petra ini ketika mereka berada di dalam kesusahan.

Apakah semangat setiakawan masih wujud? Apakah mereka ini dibiarkan keseorangan kerana telah menjadi liabiliti kepada diri sendiri?

Semua persoalan tidak terjawab dengan jelas tetapi ia dapat dibaca di celah-celah kata-kata yang dilemparkan oleh Raja Petra sepanjang ditemuramah tersebut.

Kata-kata Raja Petra ada benarnya. Dan bersyukurlah kerana beliau berani dan sanggup berkata benar walaupun itu akan menyakitkan hati Anwar dan para penyokong setia Anwar.

Raja Petra telah menyedarkan kita semua betapa dalam setahun Anwar telah berkunjung tidak kurang dari 60 kali ke luar negara - iaitu perjalanan ke luar negara yang jauh lebih banyak daripada seorang atau mana-mana ketua negara.

Raja Petra juga telah menyedarkan kita bahawa Anwar hanya sibuk ke luar negara memberi berceramah dan mempromosikan kehebatan dirinya daripada duduk di dalam negeri merancang pembangunan Negeri Selangor di mana beliau adalah penasihat ekonominya.

Akan ada yang menuduh Raja Petra telah dibeli atau akan ada yang mencercanya nanti kerana kononnya berpaling tadah.

Hakikatnya ialah Raja Petra tidak berpaling tadah. Beliau sekadar muak dengan lakonan wayang Anwar yang tidak habis-habis ini.

Beliau mahu meneruskan kehidupannya secara normal dan tidak lagi terperangkap di dalam Twillight Zone Anwar.

Dan beliau sekadar mahu menyedarkan semua orang bahawa jika seandainya hendak berjuang maka berjuanglah untuk keadilan dan kebaikan ramai bukan berjuang untuk memenuhi cita-cita seorang manusia yang berhasrat menjadi perdana menteri Malaysia.

Maka teringatlah saya akan perihal satu kisah yang saya baca dalam berita luar negara semalam.

Korea Utara menyambut kedatangan tahun baru dengan menyeru warganya supaya mempertahankan pemimpin baru Kim Jong-Un sehingga ke titisan darah yang terakhir.

Seluruh parti, seluruh angkatan tentera, seluruh rakyat telah diajak supaya memiliki kepercayaan dan keyakinan bahawa mereka mampu menjadi benteng yang mempertahankan Kim Jong-Un sehingga ke titisan darah yang terakhir di samping mematuhi perjuangan parti selama-lamanya.

Jong-Un, telah diisytiharkan sebagai penganti kepada pemimpin agung, iaitu ayahnya, Kim Jong-Il yang meninggal dunia pada 17 Disember lalu.

Pada Sabtu, iaitu hari terakhir bagi 2011, Korea Utara mengumumkan bahawa Jong-Un dengan rasminya telah dilantik sebagai Komander Tertinggi kepada 1.2 juta bala tentera negara itu iaitu pasukan tentera yang keempat terbesar di dunia.

Dan apabila terdapatnya seruan dan gerakan supaya orang ramai mempertahankan Anwar menjelang 9 Januari nanti iaitu hari di mana kes perbicaraannya akan dimuktamadkan maka saya tertanya-tanya apakah ini ada persamaan dengan seruan sepertimana Korea Utara yang mahu mempertahankan Jong-Un sehingga ke titisan darah yang terakhir?

Kita bukan Korea Utara dan kita bukan sebuah negara komunis! Jadi tolong hentikan kerja sia-sia ini...

NAJIB GUGUR SHAHRIZAT, JAMIL KHIR, & AWANG ADEK?

The Malaysian Insider melalui editornya, Jahabar Sadiq, membuat ramalan sempena tahun baru bahawa sekurang-kurangnya dua menteri dan seorang timbalan menteri akan digugurkan daripada Kabinet dalam tempoh terdekat.

Mereka ialah yang dilibatkan dengan ‘skandal’ termasuk Ketua Wanita Umno, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, Menteri di Jabatan Perdana Menteri berkaitan hal ehwal keagamaan, Datuk Seri Jamil Khir Baharom, dan timbalan menteri Datuk Awang Adek Hussin, yang mengaku menerima sumbangan kewangan.

Tidak tahulah sama ada Perdana Menteri, Datuk Sri Mohd Najib Razak akan memberikan reaksi kepada ramalan ini atau sebaliknya.

Sebelum ini beberapa pemimpin UMNO secara terbuka mendesak Shahrizat untuk meletak jawatan daripada politik ekoran siasatan terhadap syarikat keluarganya, Pusat Fidlot Nasional (NFC), yang menurut Ketua Audit Negara menyatakan terdapat kekacauan selepas menerima RM250 juta dana awam.

Laporan akhbar elektronik itu yang memetik sumber dalaman Umno, menyebut Datuk Seri Najib Razak dijangka akan merombak semula Kabinetnya awal bulan ini dan menunda tarikh pilihan raya berikutan skandal yang melibatkan sekurang-kurangnya dua menteri yang menggugat faktor terbaik Bajet 2012.

Pada Bajet 2012 yang dibentangkan Oktober lalu, Perdana Menteri mengagihkan wang tunai kepada 5.3 juta isi rumah.

Laporan itu menyebut, Najib sudah menyenaraikan menteri dan timbalan menteri yang berpotensi dan dilihat sebagai orang-orang Najib untuk menjalankan Model Ekonomi Baru (NEM) dan transformasi politiknya untuk menghadapi pilihan raya akan datang.
Bagaimanapun, The Malaysian Insider tidak pula menamakan siapa antara bakal dilantik dan bakal dikekalkan.

Laporan itu seterusnya menyebut, terdapat spekulasi dalam kalangan media Cina termasuk penganalisis politik Najib akan membibarkan Parlimen selepas sambutan Tahun Baru Cina pada 23 Januari dan pilihan raya pada Mac, empat tahun selepas Pilihan Raya Umum 2008.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dikatakan sudah mula menempah sekolah dan dewan komuniti untuk pilihan raya pada Mac nanti. Walaubagaimanapun, sumber lain mengatakan pilihan raya dilaksanakan selepas Tawaran Awal Awam (IPO) daripada kerajaan negeri dan pemaju Felda.

Sumber Umno yang lain menyebut bahawa parti berkenaan belum bersedia untuk pilihan raya walaupun Najib memberitahu anggota partinya berdepan dengan “peperangan kerusi” untuk pilihan raya awal. “Kami belum betul-betul bersedia. Sesetengah menteri masih lagi tidak mahu menyerahkan kerusi mereka untuk pilihan raya akan datang,” katanya kepada The Malaysian Insider.

Sumber berkenaan turut menyatakan hanya bekas Menteri Besar Terengganu dan Ketua UMNO, Datuk Seri Idris Jusoh, menyatakan secara terbuka untuk tidak bertanding pada pilihan raya.

Menurut sumber itu, kebanyakan menteri menjangkakan mereka akan dipilih dan menang. Dan sekiranya tidak terpilih, mereka enggan untuk bekerjasama seperti apa yang berlaku pada 2008, katanya menambah.

UMNO hanya memenangi 79 daripada 112 kerusi persekutuan yang ditandinginya pada 2008 apabila Barisan Nasional (BN) kehilangan majoriti dua pertiga kerusi parlimen dan empat negeri.