Monday, November 3, 2008

TANGAN GHAIB MANAKAH CUBA GANGGU-GUGAT FATMI?

Dalam ucapan perasmian bahagiannya, Datuk Mohamad Fatmi Che Salleh yang kini disahkan sebagai Ketua UMNO Bahagian Kota Bharu berkata Umno bahagian itu turut terkena tempias penyebaran khidmat pesanan ringkas (SMS) berunsur fitnah.

Ia dipercayai usaha memecah belahkan perpaduan yang terjalin antara pemimpin Umno di bahagian itu.

Katanya, ada pihak tertentu yang menyebarkan SMS berbaur fitnah kepada ahli di bahagian itu, bertujuan merosakkan hubungan baik antaranya dan pemimpin akar umbi.

Menurut Fatmi, “SMS itu cuba melagakan antara saya dengan Timbalan Ketua Umno bahagian, Datuk Wan Abd Ghani Wan Yusoff dan Naib Ketua Umno bahagian, Datuk Shahril Zahari, ia mula tersebar sejak mereka menang jawatan masing-masing tanpa bertanding.

“Individu yang menyebarkan fitnah ini bertujuan melemahkan Umno, ibarat api dalam sekam atau gunting dalam lipatan, ini adalah musuh dalam diam. Golongan seperti ini perlu dihapuskan daripada Umno,” katanya.

Hairan dan pelik apabila ada ‘tangan ghaib’ yang cuba memporak-perandakan bahagian dan mencalarkan kepimpinan Fatmi yang kini dilihat antara pemimpin penting Kelantan dalam hubungannya dengan Kerajaan Pusat.

Mungkin mereka mahu cepat-cepat mencantas Fatmi apabila menghidu bahawa beliau akan dijadikan antara ‘orang penting’ di Kelantan apabila kepimpinan baru UMNO peringkat pusat selepas Mac 2009.

Yang menarik mengenai keputusan mesyuarat ialah Umno Bahagian Kota Bharu meluluskan usul penghargaan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, berikutan peralihan kuasa pada Mac depan.

Pada mesyuarat itu, Umno bahagian berkenaan turut mencalonkan Datuk Seri Mohd Najib Razak sebagai Presiden untuk bertanding pada Perhimpunan Agung Umno Mac depan manakala Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Timbalan Presiden.

Bagi Naib Presiden pula, Umno bahagian berkenaan mencalonkan Datuk Seri Hishamuddin Hussein, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan Datuk Seri Mohd Shafie Apdal.
Apakah ‘pergolakan bahagian’ itu masih terus beralun walapun ternyata jawatan penting bahagian tidak dipertandingkan?

Apakah ada mereka yang terus tidak berpuas hati berusaha menyusahkan Fatmi apabila perjalanan mesyuarat Umno peringkat cawangan membabitkan 116 cawangan, berlangsung tanpa sebarang gangguan dan pelantikan 35 ketua cawangan baru?

Bukankah Kota Bharu turut menjadi bahagian yang berjaya membuktikan bahawa demokrasi yang diamalkan kekal subur dalam UMNO, termasuk UMNO bahagian ini?

Fatmi yang juga Setiausaha Politik Timbalan Perdana Menteri berjaya mengekalkan jawatan Ketua Umno Bahagian Kota Bharu apabila menang tanpa bertanding pada mesyuarat perwakilan Umno bahagian itu di semalam.

Menurut Berita Harian, kejayaan Fatmi itu dijangka dapat mengimbangi pengaruh bekas ketua bahagian, Datuk Zaid Ibrahim yang beberapa minggu lalu dikaitkan dengan kemungkinan beralih kepada Pakatan Rakyat (PR).

Fatmi yang menjadi Setiausaha Politik Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sejak hampir 10 tahun lalu dikatakan akan memainkan peranan penting bagi melonjakkan pengaruh Umno dan memenangi hati rakyat di negeri itu yang kini ditadbir kerajaan Pas.

Mohamad Fatmi menyifatkan ahli Umno bahagian itu kini kembali kepada landasan asalnya dan tidak lagi berpuak-puak.

“Kita akan merapatkan barisan permuafakatan parti bagi mengukuhkan jentera bagi memenangi hati rakyat untuk kembali kepada BN," katanya.

Sementara itu dua muka baru lain yang turut dipilih ialah bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pengkalan Pasir, Hanafi Mamat (Pasir Mas) manakala Abdullah Mat Yassim (Rantau Panjang).

Abdullah diumumkan menang tanpa bertanding jawatan Ketua UMNO Bahagian Rantau Panjang setelah penyandangnya, Datuk Mohd. Zain Ismail digantung keahliannya oleh Lembaga Disiplin parti selama tiga tahun.

Bekas ADUN Gual Periuk, Datuk Shaari Mat Husin turut memenangi jawatan timbalan ketua tanpa bertanding manakala Mat Daud Hamat dipilih sebagai naib ketua setelah menewaskan Syed Abdul Aziz Syed Abdullah dengan kelebihan satu undi.

UMNO Bahagian Pasir Mas pula menyaksikan pertandingan dua penjuru antara Hanafi dan bekas ADUN Tendong, Fauzi Mohamad setelah ketua bahagian sebelum ini, Datuk Abdul Rahim Abdul Rahman tidak mempertahankan jawatan.

Dalam pertandingan itu, Hanafi yang dahulunya adalah Timbalan Ketua UMNO Bahagian memenangi jawatan tersebut dengan mendapat 376 undi manakala bekas ADUN Tendong, Fauzi memperoleh 162 undi.

Sementara bagi jawatan Timbalan dan Naib Ketua UMNO menyaksikan perubahan dengan Che Johan Che Pa dan Abdul Aziz Mohamad masing-masing dipilih bagi jawatan Timbalan dan Naib Ketua UMNO Bahagian Pasir Mas;

Che Johan yang merupakan bekas naib ketua menewaskan bekas Ketua Pergerakan Pemuda Pasir Mas, Ahmad Rosdi Mahmad dengan majoriti 101 undi manakala Abdul Aziz bersaing dengan tiga lagi calon, Che Kamaruzaman Harun, Datuk Dr. Wan Shuhaimi Daud dan Razali Ismail.

Bagi UMNO Bahagian Gua Musang yang turut mengadakan persidangan perwakilannya semalam, Ahli Parlimennya, Tengku Razaleigh Hamzah terus kekal sebagai ketua tanpa dicabar.

Bagi jawatan timbalan dan naib ketua iaitu bekas ADUN Galas, Mohamad Saufi Deraman dan Shaari Lembut yang cuba mempertahankan jawatan dikalahkan oleh ADUN Nenggiri, Mat Yusoff Ab. Ghani dan ADUN Paloh, Datuk Nozula Mat Diah.

Mat Yusoff menang dengan majoriti 33 undi manakala Nozula pula majoriti sembilan undi.

PERTANDINGAN TIMBALAN & NAIB SEMAKIN MENARIK

Jawatan Presiden UMNO sudah sah jadi milik Datuk Seri Najib Tun Razak.

Seperti dijangkakan beliau mengesahkan kedudukannya untuk menang tanpa bertanding jawatan Presiden UMNO selepas menerima 135 pencalonan sehingga pukul 7 malam semalam.

Apakah ertinya kemenangan tanpa bertanding ini? Ia ramuan penting untuk menutup mulut mereka yang mengatakan UMNO sedang ‘berpecah dan tidak harmoni”.

Najib yang kini timbalan presiden Umno memperolehi pencalonan ke-133 pada jam 4.15 petang semalam daripada bahagian Cameron Highlands.

Jumlah pencalonan itu menutup peluang calon lain untuk melepasi kuota kelayakan 58 pencalonan sekiranya mahu menentang Najib pada pemilihan Mac depan.

Bahagian yang mencalonkan beliau semalam antaranya ialah Batu Kawan, Tawau, Silam, Keningau, Teluk Kemang, Tampin, Puchong, Sekijang, Ayer Hitam, Kulim-Bandar Baharu, Tanjung Malim, Segamat, Bentong, Kapar, Kota Raja, Muar, Indera Mahkota, Klang, Cameron Highlands, Teluk Intan, Balik Pulau, Labuan serta Kota Belud.

Seorang lagi calon yang menawarkan diri untuk jawatan Presiden UMNO, Ketua UMNO Bahagian Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah yang setakat ini hanya memperoleh satu pencalonan daripada bahagiannya sendiri, kelmarin.

Selepas jawatan Presiden UMNO sudah disahkan, pertandingan Timbalan dan Presiden dan Naib Presiden menjadi semakin menarik apabila ada calon yang turut layak dan dua calon Timbalan Presiden semakin menghampiri jumlah kelayakan.

Datuk Seri Mohd Ali Rustam mendapat pencalonan ke-32 daripada bahagian Kota Belud, petang semalam dan memerlukan tujuh lagi pencalonan untuk 39 pencalonan iaitu minimum untuk layak bertanding jawatan tersebut.

Tan Sri Muhammad Muhd Taib juga mengikut rapat apabila mendapat 28 pencalonan. Tan Sri Muhyiddin Yassin mendahului dengan 78 pencalonan. Turut mendapat pencalonan ialah Datuk Shahrir Samad satu pencalonan iaitu daripada Bahagian Gua Musang.

Bekas Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri Mohd. Isa Abdul Samad kini sebagai calon ke enam melayakkan diri untuk bertanding jawatan Naib Presiden UMNO.

Isa mendapat mendapat 14 pencalonan kelmarin dan menambah tujuh lagi pencalonan semalam dan sudah melebihi kuota 20 pencalonan apabila menerima pencalonan daripada Tampin, Ayer Hitam, Muar, Kapar, Keningau, Teluk Kemang dan Teluk Intan.

Mereka yang sudah layak ialah Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein menerima 16 lagi pencalonan menjadikan 111, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi kini 80 pencalonan termasuk 11 semalam.

Datuk Seri Khaled Nordin pula kini 60 pencalonan dengan Datuk Seri Shafie Apdal sebanyak 57, dan Datuk Seri Syed Hamid Albar sebanyak 24.

Dalam konteks pertandingan untuk Naib Presiden ini, satu daripada tiga kerusi Naib Presiden parti perlu diberikan kepada pemimpin UMNO Sabah sebagai menghargai peranan parti itu dalam pilihan raya umum lepas, demikian menurut Shafie yang juga Menteri Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan.

Katanya, pengorbanan rakyat Sabah dalam memastikan kejayaan UMNO sebagai tunggak Barisan Nasional (BN) perlu diiktiraf dengan meletakkan seorang daripada pemimpin UMNO di negeri itu sebagai pemimpin nombor tiga dalam parti.

“Jawatan ini selaras dengan hasrat kita untuk memperkuatkan jambatan sedia ada antara Semenanjung dengan Sabah dan Sarawak,” katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan kempen Budi Bahasa Budaya Kita 2008 di Kuala Lumpur semalam.

Calon lain untuk Naib Presiden ialah Datuk Seri Dr. Jamaluddin Jarjis (17), Datuk Seri Rais Yatim (16), Tan Sri Abdul Rahim Tamby Chik (10), Datuk Seri Shahidan Kassim (6), Datuk Seri Mohamad Hassan (3), Datuk Seri Musa Aman (2), Datuk Seri Mohd Ali Rustam (1), Tan Sri Annuar Musa (1), Datuk Mohd Afifuddin Omar (1) dan Datuk Halimah Sadique (1).

Muhyiddin menganggap kejayaan Najib menang tanpa bertanding sebagai memberikan kekuatan kepimpinan baru kepada UMNO dan Umno tidak wajar dilihat berpecah dan tidak harmoni.

Undi keyakinan dan sokongan padu terhadap Najib membuktikan kejayaannya sebagai Timbalan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Yang penting ialah setiap daripada kita membantu beliau...dari segi kepimpinan, terutamanya ketika krisis ekonomi global sekarang dan bagaimana untuk menggerakkan semula ekonomi.

Selain itu semua pihak dalam UMNO perlu membantu Najib bagi menjamin ujian dan cabaran terhadap kepimpinannya diatasi dengan jayanya, kata Muhyiddin.

MENCARI KEJERNIHAN ISU PEROLEHAN EUROCOPTER C-725

Elok sangat jika Badan Pencegah Rasuah (BPR) sudah membuka kertas siasatan berhubung isu cadangan pembelian 12 helikopter Eurocopter C-725 bernilai RM1.607 bilion yang kini ditangguhkan bagi memastikan sama ada ia dilakukan mengikut prosedur.

Isunya ialah ‘ harga yang dikatakan terlalu mahal dan didakwa dipengaruhi pihak tertentu’.
Selasa lalu, Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi yang juga Menteri Pertahanan mengumumkan kerajaan menangguhkan pembelian 12 helikopter itu sehingga keadaan ekonomi dunia stabil.

Beliau berkata, kerajaan terpaksa menumpukan perhatian pada projek lebih penting yang boleh memberikan manfaat kepada orang ramai.

Siasatan kes itu diketuai Pengarah Siasatan, Datuk Shukri Abdullah dan baru dimulakan.

“Pegawai kami sudah ke Kementerian Pertahanan untuk mendapatkan maklumat berhubung isu itu kerana BPR mahu melihat sama ada ia dilakukan mengikut prosedur atau ada kepincangan. Jika wujud unsur rasuah, kita akan jalankan siasatan lanjut," kata Ketua Pengarah BPR, Datuk Seri Ahmad Said Hamdan semalam.

BPR dijangka menjalankan siasatan secara berperingkat kerana Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) juga sedang meneliti isu itu.

Dilaporkan, mesyuarat dengan Kementerian Kewangan tidak dapat dijalankan dengan sempuna kelmarin kerana masalah ketidak hadiran pegawai atasan.

Pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC), Datuk Seri Azmi Khalid menjelaskan mesyuarat dengan wakil dari Kementerian Kewangan untuk membincangkan isu pembelian Eurocopter hanya berlangsung kurang dari satu jam.

Ini katanya, kerana wakil yang diharapkan dari kementerian tersebut hanya berpangkat setiausaha rendah dan bukannya Ketua Setiausaha Kementerian (KSU), Tan Sri Dr Wan Abdul Aziz Wan Abdullah.

“Kita mahu setiausaha kementerian itu sendiri hadir memberikan penjelasan, oleh itu kita tangguhkan mesyuarat ini Isnin depan,” katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat PAC di Parlimen.

Selain itu, beliau juga menyelar tindakan KSU tersebut kerana tidak hadir mesyuarat itu.

Apabila ditanya adakah KSU terbabit akan hadir ke mesyuarat Isnin depan, Azmi menjawab KSU tersebut akan hadir kerana menyifatkan semua pihak patut memberi perhatian serius dalam perkara yang dibangkitkan PAC.

Tambahnya, beliau juga akan memanggil semula Bahagian Teknikal Kementerian Pertahanan.

Pada 3 September lalu, Kementerian Pertahanan menerima keputusan daripada Kementerian Kewangan untuk memilih tender Eurocopter, pesawat milik syarikat European Aeronautic Defence and Space Co (EADs) dan pada 15 September kementerian itu mengeluarkan satu Surat Hasrat kepada Eurocopter.

Banyak maklumat akhir-akhir ini mengenai perolehan C-725 dan banyak pihak atasan pula dikaitkan.

Ini termasuk Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi yang kini Menteri Pertahanan dan bekas menterinya, Datuk Seri Mohd Najib Razak.

Selain itu, sudah pasti Ketua Setiausaha Kementerian Datuk Abu Bakar Abdullah dan pengerusi Mentari Services Sdn Bhd, Kapt (B) Datuk Zahar Hashim yang mempertikaikan keputusan kementerian mengeluarkan surat hasrat (LOI) kepada Eurocopter dengan alasan ia "agak luar biasa dan bertentangan dengan prosedur yang telah diamalkan selama ini."

Tender terbuka antarabangsa ditutup pada 12 Februari tahun ini untuk perolehani itu dan pada tarikh sama pukul 12 tengah hari, Jawatankuasa Membuka dan Menjadual Tender (JMMT) Kementerian Pertahanan telah membuka semua dokumen tawaran yang diterima dengan disaksikan oleh wakil-wakil syarikat yang mengambil bahagian.

Pada 3 September lalu, Kementerian Pertahanan menerima keputusan dan persetujuan dari Kementerian Kewangan untuk memilih tender Eurocopter dan Kementerian Pertahanan mengeluarkan LOI kepada penender itu pada 15 September, kata Abu Bakar.

LOI boleh dikeluarkan pada bila-bila masa dan secara kebetulan ia dikeluarkan pada 15 September.

Ketua Setiausahanya, Datuk Abu Bakar Abdullah dilaporkan berkata, keputusan memilih model berkenaan dibuat berdasarkan tawaran lengkap oleh Eurocopter dan setelah mendapat markah keseluruhan tertinggi yang meliputi penilaian teknikal serta ofset harga yang munasabah.

Mengenai isu ini, melalui posting saya ini pada 28 Oktober lalu ada mengemukakan pertanyaan sama ada perolehan itu bagi tujuan pertahanan kerana Kementerian Pertahanan yang menggendalikannya.

Saya berhujah bahawa jika ia untuk tujuan pengangkutan biasa, tidak apalah apa alasan ia ditangguhkan. Tetapi jika helikopter untuk tujuan keselamatan rasanya sedikit janggal jika diasaskan kepada faktor berjimat cermat kerana kepentingan keselamatan tidak wajar di kompromi dengan kepentingan-kepentingan lain.


Semalam saya membaca sebuah tulisan menarik mengenai isu ini ditulis moleh Kijang Jantan melalui http://kijang-jantan.blogspot.com yang memetik blog saya dan blog Datuk Husam Musa (http://cetusan-hati.blogspot.com) sebagai asas penulisannya.

Datuk Husam Musa dalam blognya (http://cetusan-hati.blogspot.com) menimbulkan beberapa isu tetapi yang menarik apabila beliau berkata:

“Benar LOI dikeluarkan oleh Kementerian Pertahanan, dua hari sebelum Najib dipindahkan ke Kementerian Kewangan. Ia nampak macam Najib tergesa-gesa. Namun, LOI itu mungkin sahaja dikeluarkan atas arahan Menteri Kewangan. Memang pun pembelian seperti itu memerlukan kelulusan Menteri Kewangan. Abdullah berpindah dari Kementerian Kewangan ke Kementerian Pertahanan seakan untuk mempastikan deal ini berjalan mengikut yang dirancang bersekali dengan 'hasilnya'.

Pada masa yang sama, ia seakan program Najib dan perginya Abdullah ke Kementerian Pertahanan adalah untuk membongkar dan 'menyudahkan' Najib. Surat Kapt (B) Zahar Hashim ditujukan kepada Najib. Bagaimana cara Najib dapat melantunkan semula bola ini ke kepala Abdullah? Najib meminta PAC menyiasat supaya dapat dikenal siapa sebenarnya 'tuan nangka'.

Ia satu 'permainan' tingkat tingi. Berbillion ringgit wang negara jadi pertaruhan. Sehari menjelang siasatan PAC, Abdullah segera tahu Eurocopter adalah mahal dan negara tak cukup wang kerana dunia dilanda krisis kewangan. Cepat dan pantas. Sebulan, selesai. Abdullah terkejar masa untuk 'sentuhan' akhir sebelum bersara?”

Saya perturunan tulisan berkenaan:

PEROLEHAN EC725 – NAJIB CUBA DIPALITKAN?

Oleh Prebet Pencen (http://kijang-jantan.blogspot.com)

Bercakap mengenai isu proses perolehan helikopter EC725 keluaran Eurocopter, Hambali Abdul Latiff melalui blognya http://hambali1.blogspot.com pada 28 Oktober lalu, mengemukakan pertanyaan:

“Apakah pembelian helikopter itu untuk tujuan kegunaan biasa atau keselamatan? Jika ia untuk tujuan biasa, tidak apalah jika ditangguhkan. Tetapi jika helikopter untuk tujuan keselamatan rasanya sedikit janggal jika diasaskan kepada faktor berjimat cermat kerana kepentingan keselamatan tidak wajar di kompromi dengan kepentingan-kepentingan lain.”

Yang pasti Perdana Menteri yang mengumumkan pembelian Eurocopter dibatalkan dan beliaulah juga yang mengumumkan mengenai rancangan pembeliannya buat kali pertama pada 26 September lalu.

Aneh juga apabila kenyataan pembatalan ini dibuat hanya 32 hari selepas diumumkan niat untuk membelinya.

Lantas teringat kepada kenyataan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak pada 21 Oktober 2008, yang menyebut kedudukan ekonomi semasa tidak boleh dijadikan satu-satunya kayu pengukur dalam menentukan peruntukan perbelanjaan untuk pertahanan dan keselamatan.

Sebaliknya, Timbalan Perdana Menteri berkata, peruntukan untuk kedua-dua perkara itu perlu kepada pertimbangan tertentu kerana ia melibatkan kedaulatan negara dan ketenteraman awam.

''Kita menilai balik semua projek, bukan hanya yang melibatkan pertahanan untuk memastikan hanya projek yang mampu membawa impak terbaik dilaksanakan. Namun, projek yang berkaitan keselamatan dan pertahanan tidak boleh sama sekali diukur hanya berasaskan kedudukan ekonomi semasa. Kalau kita guna kayu ukur itu, maka kita tidak akan boleh laksanakan walau satu pun projek pertahanan atau keselamatan,'' katanya kepada pemberita selepas merasmikan Pusat Mengenai Selat Melaka, Institut Maritim Malaysia (Mima).

Tidakkah ini menggambarkan apa yang diperkatakan oleh Hambali memang benar dalam konteks keselamatan negara?

Selain isu berkenaan, saya tertarik dengan apa yang ditimbulkan Wan Nordin Wan Yaacob melalui tulisannya: Eurocopter: "Abdullah makan nangka, Najib terkena getahnya" dalam Harakahdaily semalam.

Tulisan ini mengemukakan pertanyaan mengenai siapa sebenarnya yang cuba mendapatkan keuntungan daripada perolehan berkenaan?

Berdasarkan tulisan Datuk Husam Musa bertajuk “Eurocopter: Najib atau Abdullah kempunan atau keduanya?” banyak perkara boleh diperkatakan.

Husam berkata, ketika ramai menyangka kononnya 'perbincangan' pembelian Eurocopter didalangi Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak dan komisyen seperti kes kapal selam dan pesawat perang mungkin wujud sekali lagi, Najib terasa isu ini cuba dipalitkan kepadanya.

"Isu ini cuba dipalitkan kepada beliau sedang orang lain yang memakan nangka dan orang lain terkena getah," kata Husam secara sinis dalam satu ulasan yang dipaparkan dalam blognya baru-baru ini.

Benar 'Letter of intent' (LOI) dikeluarkan oleh Kementerian Pertahanan, dua hari sebelum Najib dipindahkan ke Kementerian Kewangan dan ia nampak seperti Najib tergesa-gesa.

Namun, LOI itu mungkin sahaja dikeluarkan atas arahan Menteri Kewangan dan sememangnya pun pembelian seperti itu memerlukan kelulusan Menteri Kewangan, kata Husam.

Selanjutnya Husam menegaskan: "Perdana Menteri, Abdullah Ahmad Badawi berpindah dari Kementerian Kewangan ke Kementerian Pertahanan seakan untuk mempastikan 'deal' ini berjalan mengikut yang dirancang bersekali dengan 'hasilnya'.

Pada masa yang sama Husam melihat ia seakan program Najib dan perginya Abdullah ke Kementerian Pertahanan adalah untuk membongkar dan 'menyudahkan' Najib.

Dan apabila Najib meminta Jawatankuasa Akaun Awam (PAC) menyiasat supaya dapat dikenal siapa sebenarnya 'tuan nangka', sehari menjelang siasatan PAC, Abdullah mengatakan Eurocopter adalah mahal dan negara tidak cukup wang kerana dunia dilanda krisis kewangan.

Kesian Najib!

Berikut pula ialah tulisan Husam:

Eurocopter: Najib atau Abdullah kempunan atau keduanya?

Tuesday, October 28, 2008

(http://cetusan-hati.blogspot.com)

Eurocopter permainan siapa - Abdullah atau Najib?

Hari ini, Abdullah umumkan pembelian Eurocopter dibatalkan. Kenyataan pembatalan ini dibuat hanya 32 hari selepas Abdullah yang sama pertama kali mengumumkan mengenai rancangan pembeliannya pada 26 September tahun ini. Petikan laporan Utusan mengenainya seperti di bawah; Perdana Menteri berkata, surat hasrat (LOI) telah dihantar kepada Eurocopter untuk membeli helikopter tersebut.

‘‘Pada masa ini Kementerian Pertahanan sedang mengadakan rundingan dengan Eurocopter mengenai spesifikasi teknikal helikopter, klausa perjanjian sebelum menandatanganinya secara rasmi dengan syarikat berkenaan,’’ katanya. Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menerima taklimat khas di Wisma Pertahanan di sini hari ini.

Esok, Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara dijangka memulakan siasatan mereka ke atas pembelian tersebut. Hari ini, Abdullah mengumumkan pembatalannya. Kata Abdullah, keputusan pembatalan itu dibuat dalam mesyuarat Eksekutif Majlis Ekonomi Kebangsaan yang bersidang dua minggu sebelum ini. Maknanya, sekitar 14 Oktober.

Jika benar mesyuarat Majlis Ekonomi membincang dan membuat keputusan itu dua minggu lepas, ada dua persoalan di sini;

a. Mengapa dua minggu kemudian baru keputusan tersebut diumumkan? b. Mengapa Timbalan Perdana Menteri seakan tak mengetahuinya apabila Najib, pada 21 Oktober atau tujuh hari yang lalu, membuat kenyataan berikut, seperti laporan Utusan;

Najib ditanya sama ada krisis kewangan global akan menyebabkan kerajaan menilai kembali peruntukan untuk projek pertahanan terutama pembelian helikopter Eurocopter bagi menggantikan pesawat Nuri.

Jawapan Najib, ikut laporan itu ialah; KUALA LUMPUR 21 Okt. - Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, kedudukan ekonomi semasa tidak boleh dijadikan satu-satunya kayu pengukur dalam menentukan peruntukan perbelanjaan untuk pertahanan dan keselamatan.

Sebaliknya, Timbalan Perdana Menteri berkata, peruntukan untuk kedua-dua perkara itu perlu kepada pertimbangan tertentu kerana ia melibatkan kedaulatan negara dan ketenteraman awam. ''Kita menilai balik semua projek, bukan hanya yang melibatkan pertahanan untuk memastikan hanya projek yang mampu membawa impak terbaik dilaksanakan. ''Namun, projek yang berkaitan keselamatan dan pertahanan tidak boleh sama sekali diukur hanya berasaskan kedudukan ekonomi semasa.

''Kalau kita guna kayu ukur itu, maka kita tidak akan boleh laksanakan walau satu pun projek pertahanan atau keselamatan,'' katanya kepada pemberita selepas merasmikan Pusat Mengenai Selat Melaka, Institut Maritim Malaysia (Mima) di sini hari ini. Kenyataan Najib di atas dibuat seminggu yang lalu, seminggu selepas apa yang didakwa Abdullah keputusan sudah dibuat dalam mesyuarat Majlis Ekonomi Kebangsaan.

Mustahil Najib tak mengetahui keputusan itu sehinga kenyataan seperti ini terkeluar dari mulutnya jika memang keputusan itu sudah dibuat.

Dalam kenyataan lain Najib dua hari sebelum itu, Najib menyatakan; "Dalam mesyuarat Kabinet kelmarin, saya mengusulkan supaya isu pembelian helikopter Eurocopter diperhalusi PAC.

PEKAN 19 Okt. - Kerajaan mengarahkan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) memperhalusi isu pembelian helikopter Eurocopter EC725 bagi menggantikan Nuri sebelum mengambil keputusan untuk membeli pesawat itu. Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, keputusan membeli pesawat tersebut perlu dikaji secara mendalam walaupun proses perolehan helikopter itu dikatakan dilakukan mengikut peraturan dan tidak dipengaruhi mana-mana pihak. Apa mesej yang nak dihantar oleh Najib?

Ketika ramai menyangka deal Eurocopter didalangi Najib dan komesyen seperti kes kapal selam dan pesawat perang mungkin wujud sekali lagi, Najib terasa isu ini cuba dipalitkan kepada beliau sedang orang lain yang memakan nagka dan orang lain terkena getah.

Benar LOI dikeluarkan oleh Kementerian Pertahanan, dua hari sebelum Najib dipindahkan ke Kementerian Kewangan. Ia nampak macam Najib tergesa-gesa. Namun, LOI itu mungkin sahaja dikeluarkan atas arahan Menteri Kewangan. Memang pun pembelian seperti itu memerlukan kelulusan Menteri Kewangan. Abdullah berpindah dari Kementerian Kewangan ke Kementerian Pertahanan seakan untuk mempastikan deal ini berjalan mengikut yang dirancang bersekali dengan 'hasilnya'.

Pada masa yang sama, ia seakan program Najib dan perginya Abdullah ke Kementerian Pertahanan adalah untuk membongkar dan 'menyudahkan' Najib. Surat Kapt (B) Zahar Hashim ditujukan kepada Najib. Bagaimana cara Najib dapat melantunkan semula bola ini ke kepala Abdullah? Najib meminta PAC menyiasat supaya dapat dikenal siapa sebenarnya 'tuan nangka'.

Ia satu 'permainan' tingkat tingi. Berbillion ringgit wang negara jadi pertaruhan. Sehari menjelang siasatan PAC, Abdullah segera tahu Eurocopter adalah mahal dan negara tak cukup wang kerana dunia dilanda krisis kewangan. Cepat dan pantas. Sebulan, selesai. Abdullah terkejar masa untuk 'sentuhan' akhir sebelum bersara?