Saturday, August 15, 2009

ANWAR – ‘PENKHIANAT & PENGECUT?’

(Isu Sabtu)

Ke mana Ketua Umum Pakatan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan ‘membawa atau melarikan diri kali ini’?

Untuk apa? Apakah negara ini tidak selamat untuknya?

Apakah UMNO sebagai parti yang menjamin wujudnya keselamatan dan kestabilan negara akan bertukar ganas?

Kita semua masih ingat apabila timbul kes liwat Edisi Kedua, Anwar melarikan diri ke Kedutaaan Turki . Riuh satu pelusuk negara kononnya Anwar akan diapa-apakan.

Keselamatannya kononnya dalam bahaya.

Kini timbul pula kononnya Anwar merasakan dirinya tidak selamat.

Berhati-hati, Anwar mungkin akan membuat salinan peristiwa seperti ‘mata lebam’ pada 1999.

Ternyata perlindungan di kedutaaan Turki muslihat sahaja. Anwar selepas itu bebas sebebasnya sehinggalah timbul kenyataan Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam ucapannya ketika merasmikan Persidangan Perwakilan Umno Bahagian Sri Gading di Batu Pahat menyifatkan Anwar sebagai pengkhianat perjuangan orang Melayu.

Berikutan kenyataan itu, Anwar menerusi peguamnya dilaporkan menghantar surat tuntutan meminta Muhyiddin memohon maaf atau berdepan saman sebanyak RM100 juta.

Kelmarin, pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan mengadakan perhimpinan aman di pekarangan Menara Dato' Onn, Kuala Lumpur menyokong kenyataan Muhyiddin itu.
Kenapa Anwar bimbang, kenapa takut?

UMNO hanya melaungkan beliau sebagai pengkhianat. Tidak lebih daripada itu. UMNO bukan parti ganas – menunjuk perasaan ganas atau menentang polis seperti parti dan pakatan yang dipimpinnya.

Aneh hantu pun takut hantu!

Kelmarin, tiba-tiba sahaja Anwar mengatakan UMNO perlu bertanggungjawab terhadap keselamatannya jika sesuatu terjadi ekoran tindakan pemimpin dan penyokong parti itu secara terus-menerus melabelkannya sebagai pengkhianat bangsa Melayu.

"Saya mahu Umno memikul tanggungjawab jika apa-apa terjadi ke atas saya.

"Saya telah diberitahu bahawa terdapat usaha daripada pemimpin dan bekas pemimpin Umno untuk lakukan sesuatu bagi mengganggu mesyuarat-mesyuarat dan program-program yang akan kita adakan," kata beliau pada sidang media yang diadakan di ibu pejabat Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Anwar yang juga Penasihat PKR berkata, beliau kini bimbang dengan keselamatannya memandangkan isu berkenaan dilihat dari sudut "perkauman."

Baru inilah nampak Anwar ‘takut’ tetapi ketika menjadi pemimpin Pergerakan Pemuda UMNO pada 1980-an, Anwar bukan sahaja Nampak berani mati tetapi akan melakukan apa sahaja, termasuklah dalam isu berkaitan Melayu-bukan Melayu dan Islam bukan-Islam.

Kenapa tiba-tiba Anwar jadi ‘pengecut’?

Anwar sebenarnya sedang mengira-gira untuk menulis skrip dan menjadi pengarah untuk cerita lama yang dibaharukan.

Tajuknya? “UMNO – PARTI GANAS & PERKAUMAN’.

Apabila Anwar mula mengatakan UMNO atau pemimpin dan bekas pemimpin cuba menggangu mesyuarat PKR, ia cuba menonjolkan kepada rakyat di Malaysia dan dunia khususnya bahawa UMNO parti ganas.

Dengan menonjolkan imej sedemikian, Anwar akan berjaya mencipta wajah baru terhadap UMNO selain meletakkan PKR sebagai teranianya.

Siasatan segera terhadap beliau perlu dilakukan kerana tuduhan ini berbahaya kepada UMNO dan kestabilan politik negara ini.

Pemimpin UMNO, khususnya pemudanya perlu bertindak segera untuk menjamin siasatan dilakukan terhadap Anwar kerana membuat tuduhan ini.

Siapa yang beliau maksudkan dengan ‘yang memberitahunya’ atau sumbernya siapa dan daripada mana?

Minta polis siasat dari mana punca Anwar membuat tuduhan sedemikian.

Jika beliau berbohong, mencari helah dan cuba mencemarkan UMNO, masa inilah UMNO perlu ‘menganyang’ Anwar.

Jelas kini Anwar bukan sahaja ‘pengkhianat’ tetapi berani menuduh UMNO sebagai parti ganas – sedangkan beliau sendiri sebenarnya semakin tidak mendapat sokongan dan mulalah mencipta pelbagai cara untuk melemahkan UMNO dan sokongan orang Melayu terhadap parti keramat itu.

Lebih daripada itu, Anwar yang pengecut mahu menggunakan taktik meraih simpati seperti kes ‘mata lebam’.

Apabila dapat meyakinkan bahawa beliau dianianya, mudahlah Anwar mengarahkan filemnya.
Kali ini pihak berkuasa perlu menjamin supaya Anwar tidak diapa-apakah oleh sesiapa pun.

Jangan kerana perbuatan seseorang yang tidak ada kena mengena dengan UMNO atau Barisan Nasional (BN) seperti 1999 – oleh seorang pegawai tinggi pentadbiran – BN dan UMNO kalah dipersalahkan.

Pemimpin UMNO diburuk-burukkan dan Presidennya dicop sebagai Mahazalim, Mahafiraun dan sebagainya.

Akibatnya banyak kerusi kalah dan Terengganu jatuh kepada PAS.

RAKYAT PERMATANG PASIR DAHAGAKAN PEMBANGUNAN

Walaupun Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia (SPR) menetapkan tarikh penamaan calon pilihan raya kecil bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir pada 17 Ogos ini, semalam dua parti yang akan bertanding dan berdepan secara sengit sudah menamakan calon mereka.

PAS malam semalam menamakan Pesuruhjaya Pulau Pinang, Salleh Man sebagai calonnya dalam pilihanraya kecil DUN Permatang Pasir pada 25 Ogos.

Beberapa jam sebelum itu, Barisan Nasional mengumumkan calonnya - setiausaha Umno bahagian Permatang Pauh, Rohaizat Othman.

Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan pemilihan Rohaizat di Bukit Merah, Permatang Pasir pada sebelah petang.

Sebelum ini Rohaizat pernah disebut-sebut akan dicalonkan bertanding dalam pilihanraya kecil DUN Penanti baru-baru.Bagaimanapun, ia tidak menjadi kenyataan apabila BN memutuskan untuk tidak meletakkan calon bertanding di kerusi tersebut.

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang mengumumkan pemilihan Salleh di pejabat ADUN Permatang Pasir malam semalam.

Turut hadir ialah Ketua Menteri Pulau Pinang yang juga setiausaha agung DAP, Lim Guan Eng; Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak; Timbalan Presiden PAS, nasharuddin Mat Isa; Setiausaha Agong PAS, Datuk Mustafa Ali; Ketua PKR Pulau Pinang, Datuk Zahrain Hashim serta Pengerusi DAP Pulau Pinang, Chow Guan Yow.

Kerusi DUN Permatang Pasir kosong ekoran kematian penyandangnya, Datuk Mohd Hamdan Abdul Rahman kerana serangan jantung pada 31 Julai lalu.

Muhyiddin yakin penduduk di Permatang Pasir dahagakan pembangunan dan mahukan perubahan.

Beliau percaya, seperti di Manek Urai, Kelantan, impian untuk menikmati pembangunan dan kemajuan juga dikongsi oleh penduduk di Permatang Pasir.

Sehubungan itu, katanya, untuk mendapatkan pembangunan yang selama ini tidak mampu diberi oleh pembangkang, penduduk Permatang Pasir perlu memberi sokongan kepada BN yang terbukti mempunyai rekod cemerlang.

"Kalau di Manek Urai (Kelantan), kawasan itu jadi anak angkat tetapi Permatang Pasir akan jadi anak emas Kerajaan Persekutuan kalau penduduk di sini sokong kita," katanya pada majlis pelancaran jentera pilihan raya BN di Bukit Merah, Jalan Permatang Pauh, semalam.

Muhyiddin yang juga Timbalan Presiden Umno berkata, berdasarkan pengalaman, Pas tidak berani bercakap soal pembangunan kepada rakyat kerana mereka tidak mampu sama ada daripada segi kewangan mahupun kebolehan untuk melaksanakannya.

Beliau berkata, parti pembangkang sepatutnya tidak menggadaikan masa depan rakyat semata-mata untuk kepentingan politik mereka.

"Masa depan tidak boleh dikorbankan hanya untuk kepentingan politik. Politik kita (BN) bukan untuk kepentingan peribadi tetapi bagi menjaga kepentingan rakyat," katanya.

Sehubungan itu, katanya, penduduk di Permatang Pasir perlu menyokong dan memenangkan calon BN untuk memastikan pembangunan yang dikehendaki dapat disalurkan.

"Jika di (pilihan raya kecil) Manek Urai, BN tewas dengan 65 undi, jadi di Permatang Pasir saya mahu lihat BN menang dengan sekurang-kurangnya jumlah undi yang sama," katanya.

Muhyiddin berkata, rakyat tidak boleh lagi berharap kepada gabungan pembangkang untuk membela nasib mereka kerana pakatan itu kini umpama retak menanti belah dan tidak pernah bercakap dengan nada yang sama.

Apapun, pilihan raya ini dijangka menyaksikan pertandingan tiga penjuru, termasuk seorang calon Bebas.

Pakar motivasi, Kamarul Ramizu Idris menyuarakan hasratnya untuk bertanding dalam pilihan raya kecil itu. Masa untuk beliau membuat keputusan masih ada kerana hari penamaan calon pada 17 Ogos ini.

Baru-baru ini Kamarul Ramizu, 42, berkata beliau bersedia untuk membeli borang pencalonan dari Pejabat Pilihan Raya negeri, semalam.

"Saya sedia untuk bertanding di Permatang Pasir kerana saya telah memperuntukkan kira-kira RM100,000 bagi kempen pilihan raya kecil itu.

Sebelum ini, Kamarul Ramizu telah bertanding sebagai calon Bebas pada pilihan raya kecil Parlimen Bukit Gantang, Perak dan Penanti.