Friday, April 19, 2013

PKR SEMAKIN KANTOI DI TERENGGANU, PAS TAMBAH 1 KERUSI PARLIMEN, 2 DUN

 

PAS enggan melayan tuntutan daripada pemimpin tempatan mereka sendiri di beberapa kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN).

PAS Terengganu juga tidak melayan tuntutan PKR untuk bertanding di DUN Seberang Takir apabila ia menamakan calonnya yang pernah kalah, Zakaria Dagang. Ini bermakna, nafsu besar PKR untuk bertanding sekurang-kurangnya lapan kerusi DUN dan dua Parlimen tidak kesampaian.

Kali ini PKR hanya bertanding satu kerusi Parlimen iaitu di Kemaman dan empat kerusi DUN. PAS pula bertanding di tujuh kerusi Parlimen dan 28 bagi DUN.

Terengganu mempunyai 32 Dun dan lapan kerusi Parlimen, pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) ini di mana sehingga Dewan Undangan Negeri dibubar, PAS memiliki satu kerusi Parlimen dan enam kerusi DUN.

PAS hanya memenuhi tuntutan PKR untuk kerusi DUN Telemong, Permaisuri , DUN Bandar dan DUN Bukit Besi.

Bagi DUN Bandar ia akan diwakili Azan Ismail (gambar kanan)  N6: Permaisuri - Wan Mokhtar Wan Ibrahim (PKR) (muka baru) N11: N21: Telemong - Narawi Embong (PKR) (muka baru).

Sementara di Bukit Besi (N25) pertandingan akan berlaku tiga penjuru apabila PAS turut menamakan calonnya muka baru Bukit Besi, iaitu Roslan Ismail selain Mohd Shamsul Mat Amin dari PKR.

pakah ini bermakna PAS restui pertandingan tiga penjuru?

Atau apakah formula perdamaian di DUN Bukit Besi tidak mampu dicapai lagi?

Sebelum itu, tiga pemimpin PAS peringkat DUN Bukit Besi, DUN Bandar dan DUN Seberang Takir mengadakan satu sidang media, menyatakan hasrat mereka supaya calon-calon PAS dibenarkan untuk bertanding berdasarkan prestasi PAS yang lebih menonjol di DUN-DUN berkenaan.

Kelmarin, perselisihan pembahagian kerusi antara PAS dan PKR begitu ketara di negeri ini dengan tindakan tiga wakil PAS itu mendesak PAS Pusat dan Perhubungan PAS Negeri meletakkan calon PAS di kerusi DUN Bandar, Seberang Takir dan Bukit Besi.

Bantahan terhadap calon PKR di tiga-tiga kerusi itu dibuat oleh Pengarah Majlis Tindakan DUN (MTD) Bandar, Ahmad Shah Muhamed; Bendahari MTD Seberang Takir, Mohd Nordin Mahmood dan Ahli Jawatankuasa PAS Kawasan Dungun, Naraza Muda yang turut mewakili suara di peringkat DUN masing-masing.

Bagi wakil DUN Bandar dan Seberang Takir, kedua-duanya berkeras dengan pendirian untuk menolak calon PKR kerana mendakwa potensi kemenangan lebih besar dengan meletakkan calon PAS, manakala wakil Bukit Besi, Naraza berlembut sedikit untuk menerima calon PKR sekiranya yang diturunkan itu diterima rakyat dan bukannya calon ‘bidan terjun’.

“Kami yang mewakili PAS DUN Bukit Besi, Seberang Takir dan Bandar mendesak supaya PAS Pusat dan Badan Perhubungan PAS Negeri Terengganu membenarkan calon PAS bertanding, “ kata mereka.

Yang nyata bantahan itu tidak ke mana-mana kerana PKR akan tetap bertanding di DUN Bandar dan Bukit Besi, walaupun DUN Seberang Takir mungkin akan terus menimbulkan pertikaian.

Pada 15 Februari lalu PKR Terengganu berkata mereka bertanding di lapan kerusi pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) akan datang berbanding tujuh kerusi pada pilihan raya sebelumnya.

Pertambahan satu kerusi itu dikatakan berlaku di peringkat DUN apabila lima kerusi yang dipertandingkan sebelum ini bertambah kepada enam kerusi, manakala Parlimen masih dikekalkan kepada dua kerusi.


Ketua Penerangan PKR Terengganu, Azlan Che Mat turut mendedahkan melalui sumber yang boleh dipercayai, bahawa pertambahan kerusi terbabit melibatkan DUN Bukit Besi.

Manakala di peringkat Parlimen, kata Azlan, PKR mungkin diberikan kerusi Parlimen Dungun dan Kuala Nerus. Pada PRU 2008, calon PKR di Terengganu bertanding dua kerusi Parlimen iaitu di Dungun dan Kemaman serta lima kerusi DUN iaitu Bandar, Seberang Takir, Telemong, Permaisuri dan Kota Putera, namun kesemua calon parti itu tewas di tangan calon Barisan Nasional.

Walaupun PAS Terengganu pada Rabu (17 April 2013) mengatakan akan menilai permintaan dari beberapa DUN yang mendesak supaya dibenarkan calon-calon PAS bertanding dalam di DUN terbabit pada pilihanaya umum kali ke-13 (PRU-13), ia bagaikan di muktamad oleh Hadi semalam..

Pengarah Jabatan Pilihanraya PAS negeri Terengganu Ariffin Deraman (gambar atas), berkata kelmarin pertikaian akan dibawa kembali ke meja perundingan dengan pihak PKR bagi memastikan tidak berlaku tidak berlaku sebarang pertindihan.

Beliau yakin, isu tersebut akan dapat diselesikan tanpa sebarang 'perbalahan' kerana menurutnya perkara tersebut boleh diselesaikan.

Katanya lagi, PAS Terengganu telah membuat keputusan dan menyerahkan perkara berhubung dengan pembahagian kerusi kepada pihak pusat dan calon-calon bagi krusi parlimen telah pun diselesaikan.

Kita akan ketahui kesan awal pertelingakahan ini esok apabila penamaaan calon ditutup dan di mana PAS serta PKR bertanding.

Apakah akan muncul calon Bebas dan pertanding sesame sendiri di kalangan mereka akibat tidak berpuas hati?