Thursday, March 18, 2010

SENYUM AHMAD SAID SEMAKIN LEBAR....

Hari ini tanggal 18 Mac 2010.

Kalau mengikut sms dan cakap kedai kopi, Datuk Ahmad Said sepatutnya ‘turun takhta Menteri Besar ’ hari ini.

Kenapa? Dua sebab. Pertama kerana hari ini adalah tarikh ‘keramat’jketiga’ yang disebarkan sms tempoh hari bahawa Ahmad Said akan menjadi √≥rang biasa’.

Selepas Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri, Datuk Hishamuddin Hussein Sabtu lalu menepis kononnya Ahmad Said akan digantikan sebagai Menteri Besar dan tidak berlakunya pengunduran Ahmad Said pada 1 dan 8 Mac lalu, maka hari inilah sepatutnya Ahmad Said berhenti.

Lebih mengukuhkan teori Ahmad Said akan berhenti atau diberhentikan ialah semalam Menteri Besar itu dilaporkan mengadap Perdana Menteri.

Tersebar luas berita mengatakan Datuk Seri Mohd Najib memanggil Ahmad Said supaya meletakkan jawatan.

Jadi sesuailah tarikh hari ini sebagai ‘keramat ketiga’.

Semalam, Rabu – kebetulan Ahmad Said menghadiri Mesyuarat Majlis Perancang Fizikal Negara di bilik Mesyuarat Perdana, Aras 3, Pejabat Perdana Menteri di Putrajaya.

Selepas mesyuarat itu Ahmad Said mengambil peluang menemui Perdana Menteri. Difahamkan, inilah kali pertama Ahmad Said menemui Perdana Menteri untuk membincangkan beberapa perkara.

Sudah pasti antaranya ialah ‘wang ehsan’. Jadi tidak tepatlah kalau ada mengatakan Najib panggil Ahmad Said untuk memecatnya.

Lagipun, sebenarnya temujanji pertemuan asal adalah pada Jumaat tetapi diatas keperihatinan Najib, beliau memanggil Ahmad Said bertemu semalam.

Tidakkah sikap Perdana Menteri ini menunjukkan beliau tidak ada masalah dan mesra dengan Ahmad Said.

Kenapakah diragui keikhlasan kedua-dua pihak untuk menjadikan Terengganu sebuah negeri maju dan rakyatnya mendapat manfaat sebanyak mungkin daripada perhubungan erat Najib dan Ahmad Said?

Soalnya apakah perbincangan mereka terbatas isu wang ehsan semata-mata? Siapa tahu ada perkara lain yang diperkatakan mereka berdua khususnya dalam menstabilkan politik negeri.

Apakah Najib akan membiarkan Hishamuddin diganggugugat oleh pihak yang mahu mengeruhkan hubungan Nib Presiden itu dengan kepimpinan negeri Terengganu?

Banyak pihak menunggu pengumuman Ahmad Said meletakkan jawatan pagi ini.

Namun harapan itu meleset. Pagi ini, Ahmad Said awal-awal lagi sudah berada Pusat Dagangan Terengganu bertemu pemandu bas, teksi dan penarik beca.

Programnya ialah Peningkatan Imej Pengangkutan Awam Terengganu yang dihadiri oleh kira-kira 1,500 orang. Ahmad Said sebagai Menteri Besar – saya ulangi – sebagai Menteri Besar, sempat menaiki beca mencuba beca hybrid yang dikayuh oleh pengayuh berusia lebih 70 tahun.


Dengan kata lain, Ahmad Said berdiri di pentas, menaiki beca, melihat sendiri bas ekspres, catar dan penumpang di atas kapasiti sebagai ‘MENTERI BESAR’.

Hmmm...saya ingin mengulangi kembali kata-kata Hishamuddin Sabtu lalu di Kemaman:

"Kenapa nak percaya SMS sedangkan media berdepan dengan MB hari-hari, kalau MB meletakkan jawatan, beliau tidak akan berada bersama kita hari ini. Jangan terikut-ikut dengan mereka yang sengaja nak memperalatkan media...”

Dan apabila gagal ‘menurunkan Ahmad Said sebanyak tiga kali pada bulan ini sahaja, kini pecacai yang gilakan jawatan Menteri Besar dan kumpulan yang mahukan Ahmad Said diganti, meletakkan sasaran bulan Mei sebagai tarikh Ahmad Said ‘dilucutkan jawatan’.

Tak habis-habis...

Pada ketika kumpulan itu mungkin mengira-gira apa strategi mereka, Ahmad Said meneruskan program merakyatkan pembangunannya dengan bertemu kakitangan EPIC di Pejabat EPIC di Kemaman.

Selepas itu beliau menghadiri majlis penyampaian hak milik tanah DUN Cukai di perkarangan Pejabat DUN Cukai, Kemaman.

Ahmad Said boleh tersenyum kini, bukan sahaja ‘tiga tarikh keramat’ sudah tidak keramat lagi tetapi Najib juga sudah memberikan beberapa jaminan dan janji pembangunan kepada Terengganu.

Tunggulah pengumumannya!