Saturday, December 27, 2008

HANYA SLOGAN, BUKAN DASAR

Apakah perjuangan sebenar PAS?

Jika Hudud bukan untuk tujuan pelaksanaan, bermakna ia sebagai slogan atau propaganda politik semata-mata.

Dewan Ulama Pas menyifatkan pelaksanaan hudud dan qisas di negara ini bukan menjadi keutamaan parti tersebut sekiranya pakatan pembangkang berjaya mengambil alih kerajaan.
Ketuanya, Datuk Mohamed Daud berkata semalam, perkara utama yang harus ditekankan jika pakatan pembangkang memerintah ialah keamanan dan keadilan kepada rakyat di negara ini.

Apakah sikap ini menggambarkan bahawa PAS kini benar-benar berubah dan mementingkan kuasa terlebih dahulu, bukan meletakkan landas perjuangan di hadapan.

Amat jelas hasrat PAS dalam melaksanakan hukum hudud sekiranya mentadbir negara adalah satu dasar yang tidak konsisten kerana mengambil kita perasaan rakan mereka dalam pakatan pembangkang yang tidak senang dengan cadangan berkenaan.

Jelas PAS semakin mewujudkan kekeliruan di kalangan rakyat yang sebelum ini menaruh harapan terhadap kepimpinan pakatan tersebut.

PAS yang sebelum ini tidak pernah mahu berkompromi mengenai Hudud ternyata sedang ‘mencari-cari’ arah perjuangan sebenar mereka apabila terpaksa memilih antara KUASA dan perkara-perkara lain berkaitan Islam.

Bagi PAS dengan meletakkan keamanan dan keadilan di hadapan, ia sama dengan parti sekular lain, malah semakin kabur berbanding Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang nyata lebih jelas apabila memperjuangkan ‘Harapan Baru Untuk Malaysia’.

Apakah PAS sanggup ‘menggadaikan’ Islam hanya kerana ingin berkuasa?

Persoalannya berbanding UMNO atau parti lain, apa istimewanya PAS jika hanya berlandaskan keamanan dan keadilan?

Apakah rekod UMNO dan Barisan Nasional selama lebih 5o tahun menjadikan Malaysia aman dan sejahtera bukan perjuangan kea rah keamanan?

Apa jaminan PAS apabila memerintah mampu melaksanakan keamanan? Apa yang diperkatakan oleh Islam mengenai keamanan dan pelaksanaan atau realiti politik semasa tidak sama.

Contoh sudah ada di beberapa negara Islam yang turut menekankan keamanan tetapi peperangan saudara, bunuh-membunuh dan ketidak stabilan terus berlaku. Slogan sahaja tidak mampu menjamin wujudnya keamanan sebenar.

Agak aneh apabila bercakap kepada Utusan Malaysia di Kota Bharu semalam, Ketua Dewan Ulama PAS berkata, hudud dan qisas sukar untuk dilaksanakan secepat mungkin kerana masih ramai yang tidak memahami kebaikan hukum tersebut.

"Apa yang penting kita hendak mencari keamanan dan keadilan dahulu, selepas itu kita akan memberikan penerangan kepada semua pihak agar mereka dapat menerimanya. Ini hukum Allah bukan hukum yang direka oleh Pas.

"Pun begitu ia tidak lari daripada dasar perjuangan Pas sendiri. Apabila pakatan memerintah tidak jadi masalah untuk dilaksanakan cuma perlu sedikit masa saja lagi supaya semua dapat memahaminya,"

Hakikatnya, saya bukan takbur atau mahu memperkecilkan Islam tetapi jika PAS bersekongkol dengan DAP dan PKR, sampai kiamat pun Hudud tidak mampu dilaksanakan di Malaysia kerana DAP khususnya akan menentang habis-habisan.

Bagi DAP, saya yakin kena ‘langkah mayat mereka dahulu’ baru dasar Islam dan Negara Islam dapat diwujudkan.

Jika PAS ikhlas untuk melaksanakan Hudud secara berperingkat, tiada parti lain yang lebih memahami Islam selain UMNO.

Malah yang baiknya kita lihat bagai sekutu UMNO dalam Barisan Nasional (BN) dapat menerima dasar penerapan Islam sejak ia diperkenalkan pada 1984 hinggalah kini.

Kekuatan PAS adalah pada usahanya untuk melaksanakan hukum Allah tetapi apabila Hudud yang diperjuangkan dan diterima oleh penyokong PAS, pemimpinnya pula ‘mengorbankan Hudud’ demi kuasa, penyokong PAS sewajarnya menilai semula arah perjuangan sebenar mereka.

PAS tidak wajar meletakkan Hudud di belakang atau ke tepi kerana dengan tindakan itu PAS ternyata bukanlah sebuah parti yang boleh lagi diharapkan akan memperkatakan perkara-perkara berkaitan Islam tetapi sekadar sebuah parti yang pemimpinnya gilakan kuasa dan sanggup mencemarkan Hudud demi kuasa.

Apakah perbuatan sedemikian diredhai Allah?

Atau apakah PAS termakan ‘sumpah’nya sendiri apabila sering menuduh orang lain tidak Islam, sedangkan hakikatnya orang lain tidak menonjolkan mereka sebagai ulamak, uztaz atau lebih Islamnya tetapi berjaya menubuhkan institusi penting Islam seperti Universiti Islam Antarabangsa, perbankan Islam, perundangan Islam, serta perkara lain yang memupuk ke arah kehidupan cara Islam dalam suasana orang bukan Islam hampir separuh mendiami negara ini.

Malah, orang lain ini turut menjamin agama Islam dan ‘pelindung Islam’ khususnya Raja-Raja Melayu terus bertakhta demi menjadikan Islam sebagai agama resmi negara.

Bolehkan PAS melakukan ini sedangkan dalam perkara Hudud pun boleh bertukar wajah hanya kerana kepentingan KUASA?

PERTELINGKAHAN PAS KELANTAN, TERENGGANU

PAS sehingga kini masih mengatur strategi untuk meletakkan siapa calon mereka pada ketika UMNO dan Barisan Nasional (BN) begitu yakin bahawa Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh boleh berdepan dengan sesiapa sahaja.

Semalam Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad Said, berkata BN negeri sedia berdepan dengan sesiapa saja yang akan dicalonkan Pas bagi merebut kerusi Parlimen Kuala Terengganu dalam pilihan raya kecil yang akan diadakan 17 Januari depan.

Ahmad Said yang juga Pengerusi BN Terengganu berkata, BN tidak gentar dengan siapa saja calon yang akan dikemukakan Pas, termasuk kononnya mereka daripada kalangan profesional seperti digembar-gemburkan.

Dengan PAS yang semakin terdesak menamakan calonnnya pada 1 Januari 2009, hanya empat hari lagi, sukar untuk PAS melakukan yang terbaik, lebih-lebih lagi perbezaan antara PAS Terengganu dan PAS Kelantan semakin ketara.

Suara Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang awal-awal menonjolkan nama Mohamad Sabu (Mat Sabu) menggambarkan bahawa PAS Kelantan yang kini menjadi rujukan penting bagi PAS keseluruhannya, berusaha mempengaruhi keputusan PAS Terengganu.

Kenapa PAS Kelantan berani berbuat demikian? Apakah PAS Terengganu dilihat ‘lekeh’ (tidak bertenaga)?

PAS Kelantan merasakan ia lebih penting daripada PAS negeri lain, selain sudah memegang kuasa sejak 1990, penjawat penting parti adalah wakil rakyat di Kelantan, selain Presiden.
Apalah strategi PAS Kelantan (untuk menguasai PAS) bagi memudahkan laluan Husam untuk bertanding Presiden PAS pada pemilihan parti akan dating?

Siapa orang penting PAS ada di Kelantan?
1. Musyidul Am Pas – Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, Menteri Besar Kelantan
2. Timbalan Presiden – Nasaruddin Mat Isa, Ahli Parlimen Bachok
3. Naib Presiden PAS – Datuk Husam Musa, Exco Kanan Kerajaan
4. Setiausaha Agung PAS – Datuk Kamaruddin Jaafar, Ahli Parlimen Tumpat
5. Ketua Pemuda PAS – Salahuddin Ayob, Ahli Parlimen Kubang Krian
6. Bendahari Agung PAS - Dr Hatta Ramli, Ahli Parlimen Kuala Krai
7. AJK Agung PAS - Datuk Takiyuddin Hassan dan Datuk Abdul Halim
8. Ketua Dewan Ulama PAS – Mohd Daud Mohamad

Selain itu beberapa ahli Dewan Muslimat PAS pusat juga ada di Kelantan dan kedudukan seperti ini memberikan kelebihan kepada PAS Kelantan.

Kerana itu ada pendapat mengatakan, PAS Kelantan berusaha ‘merampas kuasa’ daripada Presiden sekarang, Datuk Seri Abdul Hadi Awang apabila menonjolkan Husam yang bukan sahaja diterima oleh PAS tetapi juga oleh DAP dan Parti Keadilan Rakyat (Keadilan).

Dengan menawarkan tempat untuk pemimpin tertinggi PAS menjadi Ahli Parlimen di Kelantan, mereka ini kini ‘dibeli’ oleh PAS Kelantan untuk menonjolkkan Husam dan dengan cara beliau mewakili banyak acara bagi pihak Nik Aziz dan PAS Kelantan, negeri itu member isyarat mereka perlu menjadi ketua atau hulubalang – bukan lagi Terengganu yang sudah kalah pilihan raya.
Jika kalah lagi Kuala Terengganu pada 17 Januari nanti, PAS Terengganu akan menerima lebih besar ‘aib’ dan ‘pengaruhnya’.

Selain itu nampaknya pendirian Husam mengenai Hudud mudah diterima oleh mereka ini berbanding Hadi. Apalagi Hadi dilihat sebagai pelopor Hudud.

Banyak pendapat memperkatakan suara Husam yang mewakili PAS Kelantan adalah suara majoriti PAS dan menenggelamkan suara Hadi dan PAS Terengganu.

Sejauh mana benar pendapat ini tidak diketahui tetapi persoalannya apakah PAS Terengganu sanggup membelakangkan suara PAS Kelantan dalam soal memilih calon?

Apakah mereka masih mahu bertegas meletakkan Datuk Mustapa Ali sebagai calon untuk menentang Wan Farid?

Kerana itu PAS jelas sukar mengemukakan calon dan faktot tarik tali PAS Terengganu dan PAS Kelantan akan menjadi faktor penentu calon PAS.

Kalau tidak masakan tempoh lima jam bermesyuarat minggu lalu, Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang hanya boleh mengatakan ‘nama calon sudah ada dalam poket saya”?

Ini sebenarnya memberikan kelebihan kepada UMNO yang sudah awal-awal menentukan calonnya dan mendapat sokongan padu semua pihak – UMNO cawangan, UMNO bahagian ,UMNO negeri dan UMNO pusat.

Selain itu komponen BN sama ada di negeri atau pusat, seratus peratus menyokong Wan Farid sebagai calon.

Benar kata Ahmad Said: "Kita sedia berhadapan dengan siapa saja yang dipilih Pas. Paling penting ialah jentera, penyokong dan persefahaman yang perlu kita kukuhkan di kalangan BN," katanya.

Menurut beliau: “BN sudah bersedia dan yakin dengan kemampuan calon kita. Itulah sebabnya kita isytiharkan nama calon lebih awal dan Umno Terengganu sendiri tak ada masalah kerana nama calon kita memang dicadangkan sendiri Umno Bahagian Kuala Terengganu," katanya selepas menghadiri Program Mesra Rakyat Bersama Komuniti Cina Kuala Terengganu di Dewan Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Chung Hwa Wei Sin di sini, semalam.

ISU HUDUD – PAS TERSEPIT

(Isu Sabtu)

PAS mahu menjadikan hudud sebagai bahan kempen pilihan raya kecil Kuala Terengganu 17 Januari nanti dengan mengatakan jika jika Pakatan Rakyat dibentuk di kerajaan Pusat. hudud akan dilaksanakan di Malaysia.

Ternyata isu ini akan memakan diri sendiri apabila pemimpin PAS bertelagah sesama sendiri mengenai isu ini, apalagi komponen Pakatan Rakyat, khususnya DAP jelas menolak dengan keras hudud yang diperjuangkan oleh PAS.

Apa yang lebih menarik ialah, Pengerusi DAP Karpal Singh pada 23 Disember lalu, berkata ketua umum Parti Keadilan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim perlu menjelaskan pendirian parti itu mengenai hukum hudud yang ingin dilaksanakan oleh Pas jika pembangkang memerintah negara ini.

Katanya, Anwar tidak boleh berdiam diri terhadap kata putus Mursyidul Am Pas Datuk Nik Aziz Nik Mat bahawa hukum itu akan tetap dilaksanakan di negara ini.

"Pas akan rugi jika ia berkeras untuk melaksanakan hukum hudud kerana DAP akan menentangnya," kata Karpal dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata Pas tidak boleh mengetepikan keputusan sebulat suara Mahkamah Agung pada 1988 bahawa Malaysia bukannya sebuah negara Islam.

Perbezaan ketara PAS – DAP dalam isu ini boleh menyebabkan DAP memboikot PAS pada pilihan raya kecil itu dan tindakan itu akan mempengaruhi rakyat yang melihat kedudukan sebenar.

Sikap Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa yang ‘klu-klek’ (pendirian yang tidak konsisten) dalam melaksanakan hudud dan qisas jika pakatan pembangkang memerintah menunjukkan betapa dalam kepimpinan tertinggi PAS sendiri wujud perbezaan besar.

Mengejutkan sekali, ketika berdialog di hadapan lebih 3,000 penyokong PAS di Balai Islam Lundang, Kota Bharu Sabtu lalu, Husam menjelaskan parti itu tetap akan menegakkan pemerintahan Islam tanpa apa-apa syarat termasuk melaksanakan hukum hudud.

Bagaimanapun, cadangan Husam itu menerima kritikan daripada DAP yang merupakan sekutu PAS di dalam Pakatan Rakyat apabila Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng berkata, pelaksanaan hukum hudud tidak termasuk dalam manifesto Pakatan Rakyat pada pilihan raya umum Mac lepas.

Bukan Guan Eng sahaja mengritik hasrat Pas yang mahu melaksanakan hukum hudud sekiranya berjaya memerintah negara hari ini tetapi turut ditolak oleh Ahli Jawatankuasa Tertinggi DAP, Teng Chang Khim.

Menurut Chang Khim yang juga Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor Teng, penolakan terhadap pelaksanaan hukum itu dibuat kerana ia tidak selari dengan pendirian dan dasar DAP.

Katanya, sekiranya Pas tetap mahu melaksanakan hukum hudud, parti itu sepatutnya mendapat persetujuan daripada semua parti dalam pakatan pembangkang dan baginya, pelaksanaan hukum hudud tidak menjadi isu kerana ia telah menjadi pendirian Pas sejak dahulu, manakala DAP pula tetap dengan pendirian tidak akan bersetuju dengan pelaksanaan hukum tersebut.

Dan apabila sikap dan pendirian Husam berubah serta merta apabila mendapat bantahan keras daripada rakan dalam pakatan pembangkang yang menolak sebarang bentuk pemerintahan Islam di negara, ini amat mengejutkan.

Yang pasti dan tidak boleh disorokkan lagi jika berdasarkan sikap dan pendirian Husam ialah, PAS menjadikan hudud sebagai slogan pentingan politik mereka semata-mata tetapi bukan untuk pelaksanaan jika ia memerintah.

Jika selama ini ini Husam dilihat sebagai orang paling rapat dengan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, iaitu musyridul am PAS pusat, apakah dalam kes Husam ini ia menggambarkan sikap penolakan Nik Aziz terhadap Hudud?

Sikap Husam ini memang tidak disenangi pemimpin tertinggi PAS danPAS Terengganu kerana pengikut Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, memang memperjuangkan hudud dan begitulah juga dengan kumpulan ulama ini.

Dengan ini sudah pasti sikap Husam yang sekali mengatakan ‘akan melaksana’ dan kemudian ‘menarik balik’ tidak akan disenangi PAS Terengganu.

Sikap Husam bukan sahaja akan memberikan kesan kepada hubungannya dengan pemimpin PAS lainnya tetapi juga dengan PAS Terengganu.

Seperti kata Naib Ketua Pemuda UMNO Malaysia, Khairy Jamaluddin: ''Nada Husam mula berubah di mana beliau mendakwa Pas hanya akan melaksanakan pemerintahan Islam termasuk hukum hudud setelah mendapat persetujuan daripada DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR)’”

''Pengerusi DAP, Karpal Singh dan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng membantah keras cadangan itu dan menyatakan bahawa pelaksanaan hukum hudud tidak termasuk dalam manifesto pakatan pembangkang pada pilihan raya umum Mac lalu,'' katanya.

Dengan kedudukan percanggahan pendapat yang serius dalam pakatan pembangkang berkaitan isu itu membuktikan gabungan mereka amat rapuh kerana berlainan prinsip dan ideologi.
Bukan Khairy sahaja yang tidak faham pendirian sebenar Husam dan Pas yang mudah berubah semata-mata untuk menjaga hati dan terdesak dengan bantahan yang diterima daripada pakatan pembangkang tetapi juga rakyat – penyokong PAS dan orang biasa.

Isu pelaksanaan hukum hudud oleh Pas memang jelas. Isu tersebut lama disuarakan oleh pemimpin Pas di semua peringkat dan tentunya yang paling lantang adalah Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Apabila bercakap tentang hudud kita tidak boleh lari daripada mengaitkannya dengan Hadi yang sentiasa mempertahankan hukum hudud. Cuma kebelakangan ini iaitu sejak tertubuhnya pakatan pembangkang dengan Pas menjadi salah satu anggotanya, suara-suara yang memperjuangkan hukum hudud, khususnya Hadi semakin perlahan.

Isu ini dijangka akan turut mempengaruhi kedudukan calon PAS ada pilihan raya kali ini kerana sebarang cadangan daripada kumpulan Erdogan+ Klon yang dipelopori Husam akan berdepan dengan bantahan dan sekatan kumpulan ulama dalam PAS.

Dengan kata lain, calon seperti Mohamad Sabu serta Dr Syed Azman Syed Nawawi akan berdepan dengan halangan keras pada ketika seorang calon lagi yang disebut-sebut sangat sesuai iaitu bekas pensyarah Universiti Putra Malaysia (UPM), Dr. Mohd. Khazani Abdullah, yang dikatakan berdepan dengan masalah peribadinya yang mungkin akan membawa kepada kegugurannya sebagai calon.

Isyarat jelas betapa kumpulan lama dan ulama dalam PAS seperti Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak akan tetap menyokong hudud. Kelmarin (24 Disember 2008), Azizan berkata Pas tidak akan melupakan perjuangannya untuk melaksanakan hukum hudud di negara ini kerana ia adalah satu tuntutan dalam agama Islam dan asas perjuangan parti itu.

"Dalam Islam, solat adalah tuntutan bagi setiap umatnya. Sama seperti hudud yang merupakan tuntutan dalam Islam. Kita akan tetap laksanakan cuma pelaksanaannya nanti kena mengikut kesesuaian," katanya.

Bagi Azizzn, walaupun PAS telah menyertai Pakatan Rakyat, ini tidak bererti parti itu telah mengabaikan hukum hudud. “Isu hudud yang hangat diperkatakan sekarang hanya sekadar isu pilihan raya terutama menjelang Pilihan Raya Kecil Parlimen Kuala Terengganu Januari ini. Isu ini dah lama dan ia dikorek kembali setelah lama ditutup," katanya.

Menurut Azizan, dalam Pakatan Rakyat, setiap parti iaitu PAS, DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) mempunyai deklarasi dan perjuangan masing-masing. Baginya setiap parti dalam Pakatan Rakyat boleh berjuang mengenai dasar masing-masing dan tidak bererti Pas perlu melupakan hukum hudud.

Kedudukan perbezaan ketara dalam hokum hudud ini khususnya antara kumpulan Husam yang ‘menarik balik kenyataannya’ dengan kumpulan ulama pada ketika Nik Aziz tersepit dan perbezaan pendapat PAS-DAP, isu hudud akan memberikan kelebihan kepada Barisan Nasional untuk mmperkukuhkan hujahnya bahawa Pakatan Pembangkang asmat rapuh.

Dalam konteks pilihan raya Kuala Terengganu pula, PAS berdepan cabaran besar iaitu diboikot oleh kumpulan yang bertelagah dengan pimpinan PAS Terengganu dan DAP sendiri, sekiranya isu hudud berterusan.

Apapun, sikap Husam sedikit sebanyak mendedahkan betapa wujudnya perbezaan pendapat yang besar dalam PAS dan antara PAS dan DAP.