Sunday, May 26, 2013

YANG GILA & ANGKUH : “KITA MENANG BESAR, APA SEBAB SAYA NAK UNDUR?”Kesian sungguh dengan orang ini.

Gilanya menjadi Perdana Menteri sampaii ke tahap tidak boleh dikawal lagi.

Dia bukan sahaja tidak mahu menerima kekalahaan, malah menganggap dia pula yang menang pilihan raya. Sekarang main isu undi popular pula.

Dia semakin lemas dan sebenarnya takut untuk mengalah kerana bimbang sangat-sangat.

Dia bimbang kepada siapa? Dia bimbang kepada mereka yang beliau berjanji untuk hadiahkan kemenangan dan negara ini akan ‘diperintah bersama dengan mereka itu.

Siapa merka itu? Mereka ialah ‘kuasa’ di belakangnya selama ini yang membantu dia dengan keyakinan, sokongan, wang ringgit dan semangat. PENAJA katakan.

Dia tahu bahawa jika pada ‘ibu segala pilihan raya’ dia tidak menang, maka usah harap pilihan raya selepas ini dia boleh menang.

Sebab itu dia mengisytiharkan kononnya di menang pilihan raya kali ini. Menggunakan pelbagai alasan untuk menolak pilihan raya yang dimenangi Barisan Nasional (BN), orang ini enggan berundur walaupun setapak pun walaupun sebelum ini mengatakan jika kalah pilihan raya dia akan berundur.

Malah, dia mendakwa Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) yang diadakan pada 5 Mei 2013 sebagai tidak bersih, telus dan adil.

Katanya, semalam (25 Mei 2013), iaitu 20 hari selepas pilihan raya bahawa mengulangi pendirian beliau hanya akan berundur dari arena politik negara sekiranya PRU13 bersih, telus dan adil. Kita sedih kerana ada orang macam ini di bumi Malaysia yang aman dan harmoni ini.

Kita tidak hairan kalau di sesetengah negara wujud makhluk perosak kedamaian seperti ini.

Nampak jelas dia sangat gelabah apabila partinya kalah. Kenapa orang lain boleh menerima kekalahan dan terus mempersoalkan Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) dan menganggap Kerajaan Barisan (BN) yang membentuk negara tidak sah berpandukan undi popular?Jawapannya ada banyak kenungkinan selain gila dan taksubnya menjadi Perdana Menteri.

1. Untuk menutup malu kerana gagal menjadi Perdana Menteri melalui dua pilihan raya sebelum ini, iaitu pada 2008 dan 2013, dia menyalahkan SPR dan kerajaan;

2. Gagal menunai janji kepada pakatannya dalam pembangkang yang kali ini boleh menang, dia berharap untuk mendapat sokongan melalui perhimpunan tetapi ternyata PAS dan DAP nampaknya ‘tidak berminat’ melalui cara itu. Dia terpaksa berjuang bersaorangan.

3. PKR yang ketinggalan dari segi sokongan rakyat berbanding DAP dan PAS menjadikan dia semakin merasai partinya yang berjuang hanya untuk ‘Anwar Menjadi Perdana Menteri’ semakin kurang populariti dan mungkin akan semakin kurang popular selepa ini. Untuk mendapat perhatian, dia terpaska melalak di pentas perhimpunan;


4. Kedudukannya yang semakin hilang ‘kawan dan rakan’ dia terpaksa berjuang dengan budak-budak suruhannya seperti Azmin Ali, Saifuddin Nasution (kalah dalam pilihan raya), Ketua AMK dan beberapa yang lain tanpa nama-nama besar pada perhimpunan untuk membuktikan dirinya tetap popular sedangkan hakikatnya, rakan seperjuangan lamanya semakin menjauhkan diri;

5. Dia perlu menunjukkan kepada kuasa luar yang menajanya bahawa tetap ada jalan menggulingkan kerajaan BN yang dipilih melalui pilihan raya walapun kalah. Caranya ialah melalui jalan raya dan perhimpunan anti-kerajaan.

6. Dia juga perlu menganjurkan bantahan supaya ‘dana terus mengalir masuk’ kerana tanpa dana, dia tidak boleh bergerak dan menganjurkan aktiviti protes. Ini penting untuk menjamin ‘gerakan menjatuhkan kerajaan BN’ terus berjalan walaupun ‘pekong semakin terbuka luas”.

Demi menjamin segala ciata-citanya tercaapai dia terpaksa menangguhkan hasratnya berundur bagi membuktikan dia masih ada telur’ tetapi dengan enggan berundur itu dia sebenarnya sudah ‘tak ada telur’. 

Malah dia sewenang-wenangnya mendakwa wujudnya penyelewengan sepanjang perjalanan pilihan raya umum pada 5 Mei lalu dan kerana proses pilihan raya umum baginya tidak bersih dia enggan berundur. 

Baginya, kalau pilihan raya bersih, walaupun tetap tewas, beliau akan undur tetapi dalam kes pilihan rayaa lalu baginya bukan sahaja tidak bersih tetapi BN dapat 41 peratus undi popular, bagaimana suruhnya berundur?

“Hendak suruh orang yang dapat 51 peratus undur, kamu fikirlah sikit. Tak malukah kamu fitnah tiap-tiap malam," katanya ketika menyampaikan ucapan penggulungan pada Konvensyen Nasional Keadilan di Petaling Jaya, semalam.

Hakikantnya ialah orang ini takut kepada KEGAGALAN DIRI SENDIRI apa lagi ‘hutang’ sudah banyak dan tidak boleh dilangsai lagi. Sudah dijanjikan olehnya kepada ‘penajanya’ bahawa hutang akan dibauar dengan kuasa politik di Malaysia.

Jika berjaya menadi Perdana Menteri, dia akan menjadi ‘watal wang kulitt’ sementara penajanya menjadi orang yang sebenarnya berkuasa. Namun dengan kekalahan ini, apakah lagi mampu dilakukaan olehnya selain MEMBANTAH DAN BERHIMPUN?

Kesian, orang ini dilihat baik dan berpotensi besar pada usia mudanya namun, semakin tua dia `MENJAHANAMKAN dirinya sendiri.

Lebih buruk dia membiarka dirinya DIJAHANAMKAN OLEH NAFSU UNTUK MENJADI PERDANA MENTERI. Kemudian dia merelakan dirinya DIJAHANAMKAN OLEH PENAJANYA kerana nafsu besarya itu.

Ternyata kini dia semakin terdesak kerana jika tidak mampu membayar hutangnya kepada penajanya, dia mungkin akan menerima balasan atau padah yang jarang terfikir oleh rakyat biasa.

Kita perlu bertanya atau mengkaji, kenapa sesetengah pemimpin dunia dibunuh atau hilang begitu sahaja selepas mereka begitu terkenal kerana DITAJA?

Kita bimbang orang ini akan menerima nasib yang sama seperti mereka itu.

Untuk sementara ini, kerajaan BN terpaksa menggendali dengan betul tindakan orang ini mengadakan perhimpunan dan bantahan.

Kita tidak perlu bimbaang kerana dengan menggagalkannya mendapat sokongan daan rakyat mula menyedari TEMBELANGNYA, dia akan menerima padah daripada mereka yang sangat berharap kepadanya, selain `PENAJANYA yang sudah lama bersabar.

Selain itu, kita tetap yakin ALLAH TIDAK AKAN MEMBENARKAN sebuah negara yang berlaku adil kepada semua rakyat pelbagai agama dikhianati oleh seseorang hanya kerana gila dan tamak kuasa berusaha menghancurkannya.

Lebih buruk beliau DITAJA oleh mereka yang juga mempunyai biat jaahaat unuk menghancurkan sebuah negara ISLAM YANG DISEGANI oleh negara-negara di dunia.