Tuesday, May 8, 2012

MAJLIS FATWA MACAM JIN TONCET YANG HANYA ADA SATU MATA?

"Mata yang digunakan pula adalah kabur dengan cermin mata yang telahpun rosak…Namun dalam hal ini saya amat berbeza dengan pendirian yang dikemukakan oleh Pengerusi Majlis Fatwa Kebangsaan ini." - Nik Aziz

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia ini macam Jin Toncet Sebelah Mata atau memang buta sebelah mata.

Kerana itu jawatankuasa berkenaan membuat keputusan menggunakan ‘sebelah mata’.

Bukan saya kata sebaliknya Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Aziz Nik Mat yang menyifatkan keputusan muzakarah mengharamkan umat Islam menyertai perhimpunan atau demonstrasi yang mencetuskan huru-hara hanya menggunakan ‘sebelah mata’.

Pada ketika keputusan Muzakarah Jawatankuasa itu perlu dihormati dan dipatuhi semua pihak, Nik Aziz memperlekehkan jawatankuasa itu walaupun pada asasnya BERSETUJU bahawa perhimpunan yang bertujuan untuk mencetuskan huru hara dan merosakkan harta benda adalah haram.

Namun persoalannya: "Mata yang digunakan pula adalah kabur dengan cermin mata yang telahpun rosak… "Namun dalam hal ini saya amat berbeza dengan pendirian yang dikemukakan oleh Pengerusi Majlis Fatwa Kebangsaan ini," kata Nik Aziz yang menghormati anggota Majlis Fatwa Kebangsaan itu.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom, berkata di Kuala Terengganu hari ini, jawatankuasa itu dianggotai oleh mereka yang dilantik oleh Majlis Raja-Raja dan setiap keputusan dibuat tanpa campur tangan daripada mana-mana pihak.

"Majlis fatwa sudah putuskan (haram menyertai demonstrasi yang mencetuskan huru-hara). Jadi, kita serahkan kepada Majlis fatwa kerana ia (jawatankuasa) dilantik oleh raja-raja," katanya.

Nik Aziz tidak peduli itu semua. Biarpun jawatankuasa itu dilantik oleh Raja-Raja Melayu.

Siapa lebih tinggi?

Bagi Nik Aziz dia lebih tinggi daripada Raja-Raja kerana dia Musyridul Am PAS, kalau tidak tak kan dia berani memperlekeh dan mempersendakan keputusan berkenaan!

Bagi Nik Aziz, apabila apabila dikaitkan dengan himpunan BERSIH 3.0 yang dikatakan menimbulkan huru-hara, saya berpandangan bahawa kenyataan tersebut dikeluarkan dengan hanya menggunakan sebelah mata.

Mengulas lanjut, menteri besar Kelantan itu berkata perhimpunan BERSIH 3.0 bukannya bertujuan untuk mencetuskan huru-hara.

Perhimpunan itu, tambahnya, menggariskan lapan tuntutan untuk membersihkan pilihan raya dan jauh sekali untuk mencetuskan huru-hara bagi menjatuhkan kerajaan melalui jalan raya.

"Jika dikatakan menggunakan cara beradab dibenarkan, maka suka saya bertanya, apakah jalan beradab yang lebih aman melainkan pergi dan duduk?

Jamil Khir menyifatkan tindakan pemimpin PAS mempertikaikan keputusan jawatankuasa berkenaan sebagai perkara biasa dalam politik.

Yang jelas oleh kerana sudah menyokong dan memberikan pula duit kepada peserta Bersih 3.0 itu, Nik Aziz terpaksa mempertahankan pendirian walaupun terpaksa melawan arus dengan memperlekeh dan mempersenda keputusan jawatankuasa berkenaan.