Friday, December 30, 2011

MAHU JADI WAKIL RAKYAT…AZIZ BARI BUKA TEMBELANG DIRI SENDIRI

Tidak payah nak selak atau tercari-cari siapa sebenarnya ‘pakar perundangan’ yang diagung-agungkan pembangkang - Dr Abdul Aziz Bari.

Dia menunjuk dan mendedahkan warna sebenar dirinya apabila hari ini menawarkan diri sebagai calon berpotensi pada pilihan raya umum akan datang untuk Pakatan Rakyat.

Tidak hairanlah kalau beliau selama ini hentam kerajaan dan tidak ada yang kena dan menyokong apa sahaja kenyataan dan tindakan pembangkang.

Apabila sudah jelas begini mudah.

Ada pihak mengatakan Aziz Bari tidak perlu jadi ahli politik untuk memperjuangkan cita-citanya sebagai pengulas dan pakar.

Namun, dia tidak mampu menyekat kemahuan sebenar dirinya, apa lagi kini dikaitkan dengan PAS.

Aziz Bari mengatakan beliau mahu mengambil bahagian dalam proses politik negara dengan berkhidmat sebagai wakil rakyat.

Jelas sekali beliau mahu jadi ‘payung terjun’ dan tidak perlu menjadi ahli parti untuk mencapai cita-cita dan kedudukan untuk beliau.

Walaupun mengatakan beliau “tidak ghairah” tentang menjadi anggota parti sambil menambah sistem dua parti yang berkesan membenarkan reformasi dan pentadbiran yang bagus, Aziz Baru tidak mempedulikan orang parti yang berjuang begitu lama dan sanggup berdepan pelbagai cabaran untuk sampai di tahap sekarang.

Tup..tup..Aziz Baru mahu bertanding dan menjadi calon.

Rasionalnya mudah. Seperti mengambil bahagian dalam pemilihan parti, beliau hanya mahu menjadi wakil rakyat jika mereka (Pakatan Rakyat) merasakan beliau sesuai untuk menjadi calon mereka.

Menurut The Malaysian Insider melalui kiriman emelnya hari ini, beliau ada menerima tawaran “tidak rasmi” dari semua parti pembangkang iaitu PAS, PKR dan DAP, namun “masih terlalu awal untuk membuat keputusan” parti mana yang akan ditandinginya.

Baginya beliau tidak memilih tentang bertanding di bawah mana-mana parti dalam Pakatan Rakyat memandangkan “semua parti komited untuk melaksanakan dasar dengan berpegang kepada Perlembagaan Persekutuan dan ia pentung bagi mewujudkan sistem dua parti.”

Jelas, Aziz Bari tidak kisah apa perjuangan, asalkan boleh bantu pembangkang ke Putrajaya dan mengharapkan mungkin akan dilantik sebagai orang penting kerajaan kelak.

Sedangkan, jika beliau benar-benar berjiwa Islam, pastinya PAS pilihannya. Namun Aziz tidak…yang penting beliau jadi WAKIL RAKYAT!

Amat jelas Abdul Aziz menjadikan dirinya popular dan membiarkan kontroversi menyelubungi dirinya untuk kepentingan dirinya.

Perhatikan bagaimana beliau sanggup meletakkan dirinya agar digantung tugas dari Uiversiti Islam Antarabangsa kerana mengkritik campur tangan Sultan Selangor dalam isu pemeriksaan Jabatan Agama Islam negeri itu ke atas Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC).

Banyak pihak mengatakan Aziz Baru idamkan kerusi Parlimen Sabak Bernam yang dipegang Abdul Rahman Bakri, yang dijangka akan dibicarakan pada Jun kerana didakwa membuat sembilan tuntutan palsu.

Sebagai orang Selangor dan berajakan Sultan Selangor, perbuatannya mengkritik Sultan itu adalah biadap dan tidak tahulah apakah orang di Sabak Bernam akan menerima beliau atau sebaliknya.

Selain tindakannya mengkritik Sultan Selangor, bekas pensyarah kontroversi ini berdepan dengan siasatan dalaman oleh UIA kerana kritikannya itu.

Selain itu Abdul Aziz juga disiasat polis dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia.

Terbaru, beliau membela bukan Melayu dan bukan Islam mengatakan Perkara 153 Perlembagaan Malaysia berkaitan Hak Istimewa Orang Melayu sebagai membuli rakyat bukan Melayu di negara ini.

Nilailah sendiri bagaimana orang ini mahu menjadi popular dan ahli politik pada ketika dia sendiri dikelilingi kontroversi dan kritikan-kritikan yang Dilihat melampau dan banyak kali membela orang bukan Islam.

Aziz Bari tidak peduli perasaan ahli atau pemimpin parti yang akan disertainya, atau pendapat mengatakan beliau bagus kalu terus menjadi penganalisis atau pakar perundangan daripada menjadi orang parti.

Bagi Aziz Baru hanya satu-satunya bagi dirinya ialah dia layak menjadi Wakil Rakyat dan sama ada mewakili PAS, DAP atau Parti Keadilan, itu tidak penting
.
Tidakkah ini menggambarkan Aziz Bari sebenarnya pentingkan diri sendiri dan pilihan apa lagi yang beliau ada selepas tidak lagi menjadi pensyarah di UIA?