Monday, June 15, 2009

WAJAH ORANG POLITIK SAKIT

Sakit tidak semestinya diakibatkan oleh penyakit selesa burung atau selesema babi.

Selesema politik pun ada sekarang ini. Di Malaysia, sakit dah ‘macam-macam ada’. Selesema politik menjijik dan meloyakan. Penyakitnya seukar diubati. Hanya diri sendiri sahaja boleh mengibatinya.

Doktor politik sukar mengubatinya.
Selesema politik ini hebat. Ia membabitkan orang menjadi meroyan dan gila untuk menjadi Perdana Menteri, Menteri Besar atau juga Speaker.
Wajah orang sakit selesema politik mudah dikesan tidak seperti selesema burung atau selesema babi.
Perkara pertama sakit selesema politik ialah melalui caka-cakap dan kemudian baru tindakan.
Pagi ini, selesema politik pertama di kesan di Dewan Rakyat.
Siapa penghidapnya? Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin.
Memalukan dan jijik dengan sikap pemimpin PAS ini yang tindak tanduknya melampaui batas dan sudah tiada hormat kepada Dewan Rakyat – institusi mulia politik itu.

Bagaimanana? Tidak sampai lima minit selepas mengangkat sumpah sebagai Ahli Parlimen Bukit Gantang, bekas Menteri Besar itu tiba-tiba diserang selesema politik apabila Speaker Tan Sri Pandikar Amin Mulia terpaksa menghalau beliau keluar dewan.

Arahan itu dikeluarkan oleh ekoran tindakan Nizar melaungkan slogan "bubar Dewan Undangan Negeri" sebaik sahaja menurunkan tandatangan mengangkat sumpah sebagai wakil rakyat Bukit Gantang.
Sakit selesema politik Mohd Nizar kemudian melarat apabila memakai lilitan "BUBAR DUN" Perak.
Apabila diminta menanggalkan lilitan itu, Nizar enggan.
Tindakannya mencetuskan kekecohan apabila Speaker mengeluarkan arahan itu dan turut disokong oleh ahli-ahli Parlimen Barisan Nasional.
Nizar terpaksa menanggalkan lilitannya sebelum kembali ke tempat duduk beliau di blok "F".
Bagaimanapun Nizar terus diminta keluar Dewan Rakyat ketika beberapa wakil rakyat pembangkang turut mengenakan lilitan tersebut.

Turut diarah keluar ialah beberapa wakil rakyat Pakatan Rakyat yang enggan mematuhi arahan Speaker supaya tidak memakai lilitan itu.

Mereka ialah Ahli Parlimen Taiping, Nga Kor Ming dan Datuk Ngeh Koo Ham (Beruas) serta N. Gobalakrishnan (Padang Serai).

Unsur-unsur selesema politik di Dewan Rakyat dapat dilihat jelas apabila ada wakil rakyat yang mengikat pada kepala dan ada yang memakai pada lengan masing-masing.

Bukan itu sahaja, tanda-tanda penyakit itu berjangkit semakin ketara apabila Dewan Rakyat terpaksa mengarahkan sekumpulan tetamu yang hadir, dipercayai penyokong Pakatan Rakyat dari Perak yang turut memakai lilitan "BUBAR DUN".

Insiden itu menyebabkan sesi soal jawab soalan lisan tertangguh 15 minit.