Monday, August 22, 2011

Ir, ZIN, UMNO SELANGOR BERTINDAK TEGAS TERHADAP MUSTAFA ALI

Zin tak cakap kosong. Zin buat. Sekali lagi tahniah untuk UMNO Selangor kerana berani bertindak.

Jangan kasi muka kat PAS yang sudah sesat dalam perjalanan menuju negara Islam. Mereka akan melakukan apa sahaja asalkan ada 'untung politik'.

Sepatutnya PAS tidak membuat fitnah, tuduhan, berniat jahat dan sebagainya kerana ia 'parti Islam'.

Ternyata kini PAS sudah sesat jauh. Sekali lagi, tahniah kepada UMNO Selangor kerana mengotakan apa yang dikata.

Baca tulisan berikut untuk lebih jelas mengenai pendirian Setiausaha UMNO Selangor, Datuk Seri Ir Mohd Zin Mohamed dan UMNO Selangor.

"See
U In Court,,,", Sultan Perintah Tubuh Majlis Syura

Daripada http://lawi-ayam.blogspot.com/


Pada ketika Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah hari ini menitahkan kerajaan negeri supaya menubuhkan majlis penasihat syura dalam usaha menyelesaikan pertikaian berhubung isu pemeriksaan terhadap Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC) oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) pada 3 Ogos lepas, Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali menegaskan, beliau bersedia untuk bertemu UMNO di mahkamah.

See you in court...” katakan.

Mustafa mengulangi, beliau mempunyai bukti untuk mengaitkan UMNO dalam pemeriksaan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) ke atas sebuah gereja di Petaling Jaya awal bulan ini.

Mustafa menegaskan tidak akan memohon maaf atau menarik balik dakwaan dilemparkan terhadap Umno sebelum ini. “Kita jumpa di mahkamah, kalau nak saman itu hak dia (UMNO Selangor), saya tidak akan minta maaf dan saya kekal dengan pendirian saya sebelum ini, kita jumpa di mahkamah.” jawabnya.

Umno Selangor dilaporkan akan memfailkan saman RM10 juta terhadap Mustafa berhubung dakwaan kononnya parti Melayu itu memainkan peranan dalam tindakan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) ke atas sebuah gereja awal bulan ini.

Setiausaha UMNO Selangor, Datuk Seri Ir Mohd Zin Mohamed, berkata selain Mustafa, pihaknya juga akan mempertimbangkan pihak-pihak lain dalam saman yang akan difailkan selepas Aidilfitri.

“Kita akan memulakan langkah permulaan saman iaitu saman tuntutan ganti rugi dan saman malu terhadap fitnah yang dibuat Datuk Mustafa Ali terhadap Umno Selangor dengan jumlah RM10 juta.

“Ini adalah tindakan yang terpaksa dilakukan demi mempertahankan maruah dan hak, kami akan hantar notis kepada beliau dan pihak-pihak tertentu dan jika tiada jawapan, kita akan failkan saman selepas Aidilfitri,” katanya pada sidang media di Shah Alam.

Mustafa sebelum ini mendakwa mempunyai bukti kononnya Umno berperanan dalam pemeriksaan yang dilakukan Jais ke atas Gereja Methodist Damansara Utama pada 3 Ogos lalu.

Beliau turut mengatakan UMNO memainkan peranan dalam mempolitikkan isu itu ekoran tindakan Jais yang sehingga kini belum mendedahkan hasil siasatan mereka ke atas gereja itu.

Tambah Mustafa, beliau sedia mendedahkan maklumat campur tangan UMNO kepada Pengarah Jais Marzuki Hussin.

(Baca selanjutnya)

INDON PUN SUDAH TIDAK PERCAYA FITNAH PEMBANGKANG...

Pembekal sumber pembohongan mengenai Najib dan Rosmah di Indonesia Kantoi...

Tindakan akhbar Indonesia Kompas semalam yang memohon maaf kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan keluarganya atas satu laporan — berkaitan cincin berlian — yang disiarkan pada 4 Ogos lalu jelas membuktikan bahawa laporan dan cerita-cerita mengenai perkara itu adalah fitnah semata-mata.

Dengan kata lain, harapan pemimpin pembangkang di sini yang mengharapkan rakyat Malaysia dan seluruh rakyat Indonesia terpengaruh dengan berita itu tidak berjaya.

Tindakan meminta maaf itu menggambarkan tulisan yang mengaitkan isteri Perdana Menteri Datin Seri Rosmah Mansor dengan sebuah syarikat perniagaan, yang telah dinafikan kebenarannya dan juga cincin berlian berharga AS$24 juta, yang sebenarnya tidak pernah dipesan oleh Rosmah, karut dan bohong semata-mata.

Najib semalam menerima kunjungan wartawan kanan Kompas Jimmy S. Harianto (kiri) yang menyampaikan permohonan maaf secara lisan kepada Perdana menteri di Kementerian Kewangan, Putrajaya.

Isunya siapa sumber dan pecacai yang membawa khabar fitnah itu untuk disebarkan di Indonesia?

Pertengahan bulan lalu Rosmah berkata laporan beberapa blog mengenai cincin itu satu fitnah.

Permohonan maaf itu juga merujuk kepada laporan tentang bakal besan Perdana Menteri yang dikatakan kononnya mempunyai hubungan dengan mafia Rusia.

“Atas berita tersebut, Pemimpin Redaksi Kompas Rikard Bagun, Sabtu (20 Ogos) di Jakarta, secara khusus menyatakan permintaan maafnya kepada ketua kerajaan dan keluarga,” kata Rikard dalam Kompas Minggu, semalam yang dipetik oleh Bernama Online.

Permohonan maaf itu terkandung di perenggan 10, muka surat 10 akhbar tersebut dalam satu laporan bertajuk “PM Najib Razak: Demokrasi Juga Terjadi di Malaysia”, tulisan wartawan kanan Kompas Jimmy S. Harianto.

Harianto yang dihubungi Bernama pada Jumaat lalu berkata beliau sendiri telah menyampaikan permohonan maaf secara lisan kepada Najib apabila beliau bertemu dengan Perdana Menteri di Kementerian Kewangan, Putrajaya, pada Khamis.

Semasa pertemuan itu Najib telah menyatakan rasa terperanjat dengan laporan Kompas pada 4 Ogos itu.

Baca selanjutnya...