Saturday, April 20, 2013

MENCARI ABBY, BOB LOKMAN, HAIRIE, PADA KETIKA AISHAH & DAYANGKU INTAN MENJADI BADOT PAS, PKR…


Tolong beritahu…di mana trio - Bob Lokman, Hairie Othman dan Ebby Abady - bertanding atas tiket apa dan di mana?

Pada ketika Wan Aishah Wan Aishah Wan Arifin dan Dayangku Intan Dayangku Intan Tengku Abdul Hamid sudah disahkan menjadi calon, kita tercari-cari di mana nama Bob Lokman, Hairie dan Ebby.

Ini kerana Bob Lokman dan Ebby sebelum ini begitu lantang mengkritik kerajaan dan rakan artisnya. Mereka ini ‘lebih Islam’ daripada ustaz dalam PAS kerana sanggup meluahkan pandangan yang controversial menyebabkan banyak pihak mempersoalkan kredibilti mereka, termasuk daripada PAS sendiri.

Lagipun, sebelum ini Bob Lokman, Hairie dan Abby mengatakan mereka bersedia menjadi calon, khususnya mewakili PAS kerana mereka berceramah di pentas PAS.

Setidak-tidaknya kehadiran penyanyi jazz Malaysia Noryn Aziz atau nama sebenarnya 'Norazmahwati binti Abdul Aziz' penyanyi jazz Malaysia, di pentas ceramah PAS bersama suaminya, Dato Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Ahmad, berbaloi!

Ini kerana membolehkan Raja Bahrin menjadi calon Parlimen Kuala Terengganu.

Sekali lagi, tolong beritahu saya di mana trio itu bertanding, sekiranya saya terlepas pandang.

Pemilihan Dayangku Intan mungkin disebebkan 'banyak jasanya' kepada PKR Johor  sehingga dia mendapat jadi calon.

Kalau dalam UMNO, sekadar hadir ceramah dan tunjukkan badan serta berucap sekali sekala jangan harap untuk dicalonkan. Ini kerana UMNO ada prosesnya sendiri dan penilaian bukan dibuat secara ‘bidan terjun’ atau desperado seperti PKR.

Apakah PKR sengaja mahu memalukan dua bekas Menteri, Tan Sri Mohd Isa Samad dan Datuk Azalina Othman Said?


Wan Aishah yang bertanding mewakili Pas di kerusi Parlimen Jempol, memilih untuk bersama dalam dunia politik dan bersedia mengharungi apa jua keadaan.

Penyanyi yang popular dengan lagu Janji Manismu itu menolak spekulasi yang mendakwa beliau akan menarik diri berikutan tidak sanggup berdepan dengan cabaran dalam dunia politik. , malam kelmarin.

“Kenapa saya nak undur diri, tiada sebab untuk saya tarik diri sedangkan saya baru sahaja diumumkan sebagai calon Pas di kawasan Parlimen tersebut.

“Saya sedia dari segi mental dan fizikal, malah sanggup mengharungi cabaran mendatang bagi memastikan Barisan Nasional (BN) tumpas pada PRU ini, sekali gus beri kemenangan kepada Pakatan Rakyat (PR),” katanya pada satu majlis ceramah santai Pakatan Rakyat di Hotel Citykingdom, Taman AST, Seremban, kelmarin.

Wan Aishah menganggap bukan sesuatu mengejutkan untuk bertanding dengan calon terkenal BN itu dan menganggapnya tidak memeranjatkannya.

“Saya hanya boleh cakap kita lihat sahaja, sama ada pengundi mahukan orang yang baru atau orang lama sebagai wakil rakyat mereka. Apa yang penting, saya akan lakukan yang terbaik dalam memastikan Parlimen Jempol jatuh ke tangan Pas,” katanya.

Dayangku Intan dikatakan  sudah mula menetap di Pengerang menerima surat watikah pencalonan daripada pucuk kepimpinan bagi kerusi Parlimen Pengerang di Kuala Lumpur kelmarin. Difahamkan Dayangku Intan juga telah mula menetap di sebuah chalet di Pengerang sejak 14 April lalu. Kenapa di Chalet bukan rumah? Satu soalan cepu emas lagi ni!!!

Kempen bersama-sama Dayangku Intan bagi memperkenalkan calon Parlimen itu kepada penduduk di sekitar Sungai Rengit sudah dilakukan.

Dalam tempoh seminggu ini PKR mendakwa sudah giat bergerak mengedarkan risalah dan dalam masa sama berkempen sekali untuk memperkenalkan Dayangku Intan kepada penduduk dalam parlimen berkenaan dan sejauh ini penduduk Melayu ataupun Cina menerima baik kehadiran beliau.

Dalam kesibukan Aishah dan Dayangku Intan berkempen sementara Bob Lokman, Hairie dan Ebby ‘hilang’, bintang pop nombor satu negara Jamal Abdillah tetap memilih Barisan Nasional (BN) dalam PRU13 pada 5 Mei depan kerana yakin dengan kepimpinan parti itu mentadbir negara.


Jamal atau nama sebenarnya Jamal Ubaidillah Ali, 54, berkata, keyakinan itu timbul selepas melihat kemajuan dan pencapaian negara selepas 56 tahun Malaysia mencapai kemerdekaan.

“Walau apa pun terjadi saya tetap sokong kerajaan sekarang. BN dah lama mentadbir negara dan apa yang kita nampak (kemajuan) sekarang ialah hasil kejayaan negara kita perintah,” katanya kepada mStar Online.

Dia juga amat berpuas hati dengan senarai calon yang diumumkan Pengerusi BN, Datuk Seri Najib Tun Razak yang mempertaruhkan muka-muka baru untuk bertanding dalam PRU-13 ini.

Jamal yang juga ahli Umno Cawangan Dataran Merdeka, bahagian Bukit Bintang berkata, jika sesebuah negara itu dilihat cemerlang semasa ditadbir oleh sesebuah parti politik, tidak ada sebab untuk orang ramai menukarnya.

“Kita tengoklah keamanan dan kemakmuran negara yang kita lalui hari ini. Kalau negara sudah berjaya dengan pentadbiran sekarang, buat apa kita nak pilih orang lain. Saya akan sokong BN,” katanya.

Mengenai PRU kali ini kata Jamal, ia merupakan kali kedua dia membuang undi iaitu bagi Kawasan Parlimen Kelana Jaya dan Dewan Undangan Negeri (DUN) Subang Jaya, Selangor.

Jadi kepada Bob Lokman, Hairee serta Eby, mungkin apa yang disebut di bawah ini adalah suatu peringatan untuk mereka:

Dimana Bob Lokman? Abby Abadi? Hairie Othman? Nampaknya mereka dipinggirkan lagi. Sedangkan 4 pegawai tinggi tentera berjaya mendapat tempat menjadi calon pilihanraya, mereka yang sedikit lebih lama dari pegawai tentera ini tidak langsung mendapat tempat.

Tak salahkan pemimpin PAS sebab mereka memang ketandusan calon yang boleh menang. Semua yang berwibawa dan betul-betul mengikut syariat Islam telah meninggalkan PAS dan menyokong BN. Tak percaya? Tengoklah siapa sahaja yang tinggal dalam PAS. Semua anjing-anjing Anwar yang hanya mengikut arahan Anwar apabila dikerahkan.

Teringat kata-kata Wardina Saffiyah (penyokong PAS). "Kalau nak berpolitik teruskanlah tapi jangan melibatkan agama dalam politik." Seperti juga Akil Hayy yang dahulunya pengutuk tegar UMNO yang kini dilihat sudah semakin sepi kerana kerap ditinggalkan kepimpinan PAS. Akil Hayy juga tidak setuju dengan beberapa orang artis yang berhijrah kepada yang lebih Islam dan seterusnya menjadi badut politik di Malaysia.