Monday, December 9, 2013

UDAH, UDAH LE NIZAR…BAGI RAZMAN PELUANG BUKTI KEUPAYAANNYA…


Mohd Abdul Wahid Endut dengan tangan terbuka melepaskan jawatan Pesuruhjaya PAS Terengganu kepada Satiful Bahri Mamat.

Walaupun diterjah dengan soalan beliau lebih layak kerana berjaya menambah kerusi PAS di Terengganu pada pilihan raya umum ke 13 lalu, ternyata Abdul Wahid langsung tidak menunjukkan tanda-tanda beliau menentang pelantikan baru itu.

Abdul Wahid tidak mendabik dada apabila PAS menang 14 kerusi pada DUN Terengganu dan Parlimen kini tiga dimenangi oleh PAS iaitu Kuala Terengganu, Dungun, Kuala Nerus dan Marang.

Dengan merendah diri, bekas Pesuruhjaya PAS Terengganu itu meletakkan keupayaan diri Satiful yang menyebabkan Ahli Dewan Undangan Kawasan Paka itu mengambil alih tempatnya.

“Masa sudah tiba untuk mencuba orang baru…tidak salah. Saya menyokong pelantikannya.

“Satiful membuktikan kekuatan dirinya dengan menang di DUN Paka pada pilihan raya umum lalu dan beliau layak menggantikan saya,” katanya.

Ditanya apakah sebab kesihatan menjadikan beliau berundur, Abdul Wahid mengatakan beliau masih ‘segar’ dan mampu melakukan kerja politik seperti biasa.

“Dia memang layak…kalau tidak layak, tak kan boleh menang di DUN Paka,” kata Abdul Wahid selepas sidang hari pertama DUN Terengganu di Wisma Darul Iman hari ini.

Satu lagi sikap Abdul Wahid yang patut dipuji ialah beliau mampu menenangkan penyokongnya dan tidak mempertikai pun peralihan kepimpinan PAS Terengganu.


Sikap penyokong Wahid ini berbeza sekali dengan penyokong bekas Menteri Besar Besar, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin.

Pelantikan Yang Dipertua PAS Kawasan Lenggong, Razman Zakaria sebagai Pesuruhjaya PAS Perak baharu menggantikan Adun Titi Serong, Abu Bakar Hussain dilihat tidak digemari beberapa pihak di dalam PAS Negeri itu.

Malah, sikap membantah dan mempertikaikan lantikan Razman dapat dilihat dengan jelas.

Laporan Sinar Harian menyebut, berdasarkan entri beberapa blog pro-PAS Perak, mereka kecewa dengan pelantikan Razman kerana menjangkakan Pengerusi PR Negeri, akan dilantik sebagai Pesuruhjaya PAS Perak.

Ada dalam kalangan blog berkenaan mendakwa, terdapat usaha tertentu melobi Razman sebagai Pesuruhjaya PAS Perak berbanding Mohammad Nizar yang dirasakan lebih layak.

Berdasarkan Blog Alhusseyn, Mohammad Nizar Jamaluddin lebih layak selepas bancian dibuat secara dalam talian mendapati 215 responden mahukan Adun Changkat Jering itu dipilih bagi memegang jawatan tersebut.

Blog Cenagau turut mempersoalkan pelantikan Razman. “Sebagai orang Perak, bab tak sambung Ustaz Bakar (Abu Bakar Hussain) sebagai PJ (pesuruhjaya) walaupun dia menang di Dun Titi Serong tempat aku, aku sangat-sangat setuju.

Pasai apa jangan tanya, kalau tanya pun aku malas nak jawab. Yang aku musykil sikit pasai apa Hj Razman (Razman Zakaria) yang dilantik jadi PJ, hebat sangat ka Hj Razman ni. "


Yang buat aku musykil tu pasai apa Hj Nizar (Mohammad Nizar Jamaluddin) yang hampir semua orang Perak kenai yang pernah jadi MB dan Timbalan Pesuruhjaya 1, Bendahari dan Setiausaha PAS Perak, tak dilantik sebagai PJ, teruk sangat ka Hj Nizar tu?,” jelas blog berkenaan dalam entri yang disiarkan, 2 Disember lalu.

Razman menafikan berlakunya lobi melobi bagi jawatan Pesuruhjaya Pas seperti didakwa.

Katanya, pelantikan Pesuruhjaya PAS negeri merupakan proses biasa dan keputusan tidak dibuat oleh Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berseorangan kerana turut melibatkan ahli jawatankuasa PAS Pusat lain.

“Saya tahu ada pihak yang tidak dapat menerima pelantikan saya. Ada yang kata Mohammad Nizar patut jadi pesuruhjaya negeri.

“Bagaimanapun ia tidak akan mengganggu tugas saya sebagai pesuruhjaya Pas negeri,” katanya.

Mohammad Nizar…’hang dok diam, diam dan udah-udahlah berangan…nak lagi jadi Menteri Besar Perak????